Şimdi Ara

12V solar panel 5V dönüşümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
769
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar 12v güneş panelinden (boşta 17v) 0.28a akım verebiliyor. bu paneli 5v a dönüştürdüğümde 0,9amper akım alabilir miyim? güç dönüşüm formüllerinden 0.9 civarı bi değer çıkıyor fakat emin olamadım bilgisi olan birinin ilminden faydalanabilir miyiz acaba?

• kabaca (kayıpları göz ardı edersek) = P (güç = watt) = I (akım = amper) x gerilim (voltaj = volt) 'tur.
    P sabit kalmak şartı ile, 5 Volt kısmında da kaç amper maksimum olacağını hesaplayabilirsiniz..
  • 12 x 0.28 = 3.36 watt

3.36 / 5 = 0.67 amper

Biraz da kayip desek 500-600 ma arasi bir deger .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ahmet/elektro A kullanıcısına yanıt
    lm7805 ile basit denemelerimde 16 hatta 12 v ta aldığım akım değeri aynen 5v ta da elde ettim. yani sonuç olarak 12v 0.28a akım alabildiğim panelden 5v dönüşümünde de aynı akım değerinin üzerine çıkamadım. bilen arkadaşlar yorum yaparsa sevinirim. güç formülünden daha yüksek akım elde edebilmem gerekirken burda bir terslik var. güneş panellerinin karakteristikleri sabit akım üretmeye odaklı mıdır acaba ? yani devre ile voltajı düşürsem de akım aynı mı kalacak ?
  • bence 7805 den kaynaklı .
    34063 lü devre yapabilirsiniz 7805 e gore daha iyi olacaktır

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    lm7805 in liner olmasından mı kaynaklı diyorsunuz o zaman ? yani panelden kaynaklı değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kasirga_

lm7805 in liner olmasından mı kaynaklı diyorsunuz o zaman ? yani panelden kaynaklı değil.

benim dusuncem Bu şekilde .

• 17 X 0,28 = 4,76WATT

bir buck converter ile halledersin, istediğin akımı alırsın gerilim düşürerek.

en iyi ihtimal ile %98 verimlere ulaşırsın da.

panelden çekilen akım değişmez ama sürebildiğin akım değeri değişebilir ;)
  • quote:

Orijinalden alıntı: mmcbrothers

17 X 0,28 = 4,76WATT

bir buck converter ile halledersin, istediğin akımı alırsın gerilim düşürerek.

en iyi ihtimal ile %98 verimlere ulaşırsın da.

panelden çekilen akım değişmez ama sürebildiğin akım değeri değişebilir ;)

Yani böyle bişey ile alabilirmiyim 700ma civarı http://m.ebay.com/itm/H3E-DC-DC-Buck-Converter-Step-down-Module-Power-Supply-Output-1-25V-30V-LM2596-/301819443558?nav=SEARCH

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• sabit gerilim veren bir şeye bak derim. akım değerin değişken olsun
  • kasirga_ K kullanıcısına yanıt
    LM2576-5 (5 volt) kullanabilirsiniz. Devresi oldukça sadedir.

Merhaba sizin işinizi arkadaşlarında dediği gibi step-down switch mode regülatör ile halledersin.
    http://www.robotistan.com/5v-3a-voltaj-regulator-karti-lm2596-5v

@20playback arkadaşın hesaplarına ekleme yapalım:

12 * 0.28 = 3.36 watt

3.36 / 5 = 0.67 amper

Benim söylediğim regulator de verim 12 V giriş 5 çıkış için %80 (Başka entegreler ile kendin yapıp bu aranı %90 üstüne çıkarabilirsin)

0.67*0.80 = 536 mA kullanabilirsin.

Ancak üniversitede güneş enerjili araba yapmış biri olarak bence MPPT ile bir bataryayı şarj edip daha sonra bu sabit DC kaynaktan DC-DC dönüşümü yapıp diğer sistemleri beslemen daha mantıklıdır.

http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/mppt-nedir-nasil-calisir-elektrikport-akademi/8064

Hem kontrolün daha verimli olur. Mesela her zaman 536 mA çekmiceksin bazen 100mA bazen 1 mA çekeceksindir. Ozaman geri artan enerji bataryaya depolanır. Bulutlu havalarda şarj ettiğin aküden çalışırsın gibi gibi faydaları olacaktır.

Ayrıca 0.9 A de bu şekilde alabilirsin. Aküyü önce full doldurursun. sonra 0,9 ile akım çekebilirsin . Ancak Şarj akımın deşarjdan düşük olduğu için sistem dengede çalışmayacaktır. Yani aküyü 2 saat şarj edip 1 saat kendi sistemini çalıştıracaksın :).
    Bu durumda iki panel alacaksın tek bataryayı şarj edeceksin. Böylece sistem dengede çalışacak.

İyi çalışmalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ero-Sensei -- 11 Aralık 2015; 15:39:10 >

• ero-Sensei kullanıcısına yanıt
    ayrıntılı açıklama için çok teşekkürler. switch mode voltaj regülatör ile denediğimde alabildim.bu defa da şöyle bir sıkıntım var. yük akımı panelin üreteceğinden fazla ise voltaj ve akım sıfıra yaklaşıyor. bu bataryayı şarj önerdiğiniz devre ile şarj ederken de geçerli. max 700ma akım alabildiğimde bataryayı 100ma ile şarj edebiliyorum mesela.
    bu arada sistemimin ihtiyacı 5v ta sabit 150ma ve dakikada 1 defa uyanıp kalan sürede uykuda geçiriyor ve akım ihtiyacı yaklaşık 50mikro amper.
    ayrıca paneli diyot ile kullanmanın ne gibi bir getirisi oluyor ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kasirga_ -- 16 Aralık 2015; 9:45:39 >
    7805 aşırı verimsiz direk verdiğin akım çıkar. ebayde verimliler satılıyor ama step down neden bilmiyorum verimsiz oluyor. ama 0,67 çıkış verebiliyorsa 0,4-0,5 verebilir herhalde
    edit: güç eğer panelin varsayılan değerinden fazlaysa panel onu karşılayacak şekilde voltaj düşümü yapar. güneş yetersiz olduğundan olur genelde bu havada panel nerdeyse hiç çalışmaz malesef. panele diyot takarsan ters akımı önlersin ama enerji kaybın olur. yüksek kapasiteli kondansatör deneyebilirsin akü verimsiz oluyorsa.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hesher -- 16 Aralık 2015; 19:36:54 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.