Şimdi Ara

6 MART SMMM STAJA BAŞLAMA SINAVI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
8.900
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • sınavı nasıl buluyorsunuz kolaymıydı sizce. ben iyi geçti diye düşünüyorum ama sorular açıklanmadan bişey diyemicem.

• TÜRKÇE

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir yargı vardır ?

Cevap : Sait Faik’in Sanat dergisinde şiiri yayımlandı.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisi amaç bildirmektedir ?

Cevap : Buraya çalışmak için geldim.

3. Yukarıdaki cümlelerin hangisinde “saymak” sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır?

Cevap : I – V

4. Aşağıdakilerin hangisinde ikinci cümle, birinci cümlenin yorumudur ?

Cevap : Hava çok soğuk, birazdan kar yağacak.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru nesneyi buldurmaya yöneliktir ?

Cevap : Kimi arıyorsunuz ?

6. Yukarıdaki paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz ?

Cevap : Sinemada hayal gücü …

MATEMATİK

1.ifadesinin sadeleştirilmiş şekli nedir?

Cevap : 2a+b

2. Ardışık 8 tek sayının toplamı 4064 ise en küçük sayı kaçtır?

Cevap : 501

3. 8 işçi günde 7 saat çalışıp bir işi 20 günde bitiriyor. Aynı işi günde 5 saat çalışarak 16 günde bitirmek için kaç işçi çalışmalıdır?

Cevap : 14 işçi

4. denklemine ait parabol ( -5,0) noktasından geçtiğine göre a sayısı kaçtır?

Cevap : a= 3

5. ise x kaçtır?

Cevap : x = 2

6 : %2 aylık bileşik faiz oranı ile 18 ay vadeli olarak çekilen kredinin aylık taksidi 800 TL dir.Çekilen kredi kaç bin TL dir. alınız.

Cevap : 12000

7. x + y= 10

y+ z= 12

x +z = 6 ise x+y +z değeri kaçtır?

CEVAP : 14

8. ab+bc= 31

ab-bc=19 ise değeri kaçtır ?

CEVAP :

TARİH

1-II. Mahmut dönemi ıslahatları kendisinden sonraki hangi dönemi etkilemiştir?

Cevap : Tanzimat dönemi

2-Türk devrimini diğer devrimlerden ayıran özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Kurtuluş savaşı ile devrim sürecinin birlikte yapılması

3-19.yy’da Avrupa malları Osmanlı pazarına giderek daha fazla alıcı bulmuştur.Bunun nedeni nedir?

Cevap : Avrupa’nın gelişmiş teknolojiyle kaliteli ve bol mal üretmeleri

4-I.Dünya savaşı hangi iki ülkenin çatışması sonucu çıkmıştır?

Cevap : Almanya-İngiltere

5-Mondros Ateşkes Antlaşması sonucu halkın gösterdiği ilk tepki hangisidir?

Cevap : Yerel ve bölgesel direniş örgütleri kurmak

EKO - MALİYE

Türkiye’ de Bütçe komisyonu kaç üyeden oluşmaktadır?

Cevap : 40 Üye

Keynesyen Para talebinde kişilerin bekleyişini belirleyen faktör aşağıdakilerden hangisidir.

Cevap : Faiz Oranları

Vergi neticesinde geliri azalan bireylerin bu kaybı telafi etmek için ek işler aramasına ne ad verilir?

Cevap : Gelir Etkisi

Elmasın faydası ancak değerli suyun faydalı ama değersiz olması iktisat biliminde hangi kavram ile ifade edilir.

Cevap : Değer Paradoksu

Bir malın kişiye sağladığı faydanın başka bir malın kişiye sağladığı fayda ile kıyaslanması neticesinde mala verilen nispi önem derecesine ne ad verilir.?

Cevap : Kullanım Değeri

Ülkemizde bütçenin hazırlanması sırasında kuruluşlar yatırım harcamaları ile ilgili isteklerini aşağıdaki kuruluşlardan hangisine yaparlar.?

Cevap : Devlet Planlama Teşkilatı

Güvenlik yargı ve adalet gibi hizmetler hangi bütçeye dahildirler.

Cevap : Genel Bütçe

Aşağıdakilerden hangisi dış ticaret politikasının amaçlarından biri değildir.

Cevap : Ekonominin dışa açıklığını azaltmak

Adi Kardan asgari karın çıkarılması ile ulaşılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Net Kâr

Bir malın marjinal faydası marjinal maliyetini aşıyorsa aşağıdakilerden hangisi doğrudur.

Cevap : Daha fazla üretim yapmalıyız.

Döviz kuru riskinden korunmak için yapılan işlemlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir.?

Cevap : Vadeli İşlemler

Vergi Koyma yetkisi aşağıdaki kurumlardan hangisine aittir.?

Cevap : TBMM

13. Aşağıdakilerden hangisi Belediyelerin topladığı ve kendi gelirleri içerisinde gösterdiği vergilerden değildir.?

Cevap : Katma Değer Vergisi

Üretilen mal ve hizmetlerin üretenler arasında adaletli bir şekilde dağıtılması aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir.

Cevap : Bölüşümde Etkinlik

Bir vergi konusunun geçici veya kalıcı bir süreliğine vergi dışında bırakılmasına ne ad verilir?

Cevap : Vergi İstisnası

FİNANSAL ANALİZ

1. Olağan dışı gelir ve giderleri olmayan bir işletmenin net satışları 50.000 TL finansman giderlerine ilişkin dikey yüzde % 3 ve dönem karı veya zararına ilişkin dikey yüzde % 2 ise vergi ve faiz öncesi kâr kaç TL’dir?

Cevap : 2.500 TL

2. I. Konusu kalmayan karşılıklar; diğer faaliyetlerden gelir ve karlar grubundadır

II. Menkul kıymet satış kârları; kısa vadeli nakit fazlasının değerlendirmek için işletmenin aldığı menkul kıymetlerin satışı sonucu elde edilen kârın izlendiği hesaptır

III. Reeskont faiz gelirleri alacak senetlerinin dönem sonundaki gerçek değeri ile bilançoda yer alması için uygulanan reeskont işleminde ortaya çıkan gelirlerin izlendiği hesaptır

Gelir tablosu kalemleri ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Cevap : I ve II

3. Dikey yüzdeler analizi tekniğinde; gelir tablosunda yer alan hesaplar hangi veriye oranlanmaktadır?

Cevap : NET SATIŞLAR

4. I- İşletmenin dönem net karının hisse senedi sayısına bölünmesi ile elde edilecek oran; hisse başına kardır.

II- Şirketin piyasa değerinin, dönem net karına bölünmesi sonucu elde edilen orana fiyat kazanç oranı denir.

III- Dağıtılmayan karların dönem net karına bölünmesi ile elde edilen oran; kar dağıtım oranıdır.

Yukarıdaki ifadelerden hangisi / hangileri doğrudur?

Cevap : I ve II

5. Cari oran 1.6, likidite oranı 0.5 ise aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Cevap : Stoklara bağımlılık yüksektir.

6. Yabancı kaynaklar/Toplam aktif oranı %85 ise aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : Yabancı kaynakların özkaynaklara göre oranı daha azdır.

7. 2009

Hazır değerler 100.000 %100

Kasa 30.000 %30

Bankalar 20.000 %20

Diğer 50.000 %50

Yukarıdaki tablo hangi analiz tekniği ile hazırlanmıştır?

Cevap : Dikey Yüzde Analizi

FİNANSAL MUHASEBE

Bir hesap kalemi veya mâli bir olayın nispî ağırlık ve değerinin mali tablolara dayanılarak yapılacak değerlemeleri veya alınacak kararları etkileyebilecek düzeyde olmasını ifade eder. Önemli hesap kalemleri, finansal olaylar ve diğer hususların mali tablolarda yer alması zorunludur.
    Tekdüzen Muhasebe Sistemi, hem bilanço hem de gelir tablosu hesapları arasında mahsup yapılamayacağını ve her iki tabloda “Diğer” başlığı altında yer alan bir kalem tutarının ait olduğu grubun toplam tutarını % 20’sini aşması durumunda, bu kalemin ayrı bir başlık altında ayrıca gösterileceğini öngörmüştür.

Cevap : -Önemlilik Kavramı

Aşağıdakilerden hangisi hazır değerler arasında yer almaz?

Cevap : -Hisse senetleri

Banka mevduat hesabın tahakkuk eden faiz ile ilgili hangi hesap borçlandırılır?

Cevap : -193 Peşin Ödenen Vergi ve Fonlar

İşletme hisse senedi almış ayrıcı hisse senedi alımı ile ilgili gider yapmış. Kaydı

Cevap :

-------------- ---------------

110 Hisse Senetleri

653 Komisyon Gideri

102 Bankalar

İşletme 2008 yılında kayıtlarından sildiği bir alacağını 2009 yılında tahsil etmiştir. Kaydı?

Cevap :

100 Kasa

671 Önceki Dönem Gelir ve Karları

İşletme, A’ya, kusurlu olduğu saptanan …. TL’lik ticari mal geri gönderilmiştir. İade edilen ticari malın maliyeti ….. TL’dir. İşletme aralıksız envanter yöntemi ile stoklarını izlemektedir. Bu işleme ilişkin günlük defter kaydı aş. Hangisidir?

Cevap :

611 Satıştan İadeler

191 İndirilecek KDV

329 Diğer Tic. Borç

153 Ticari Mallar

621 SMM

İşletme, 150.000 TL nominal bedelli finansman bonosunu 120.000 TL’ye ihraç etmiştir. Kaydı?

Cevap :

102 Bankalar 120.000

308 Menkul Kıymet İhraç Farkı 30.000

305 Çıkarılmış Bono ve Senetler 150.000

129 Şüp. Ticari Alc. Karşılığı

128 Şüp. Ticari Alacak

Bu kayıt aş. İşlemlerden hangisine aittir?

Cevap : -Şüpheli alacağın tahsilinin imkansız hale gelmesi

İşletme, 200.000 TL’ye aldığı taşıtın bedeli için aynı tutarda çek ciro etmiş, KDV’sini ise peşin ödemiştir. Ayrıca taşıt alımı için 2.000 TL gider yapılmıştır. Kaydı?

Cevap :

254 Taşıtlar 202.000

191 İnd. KDV 18.000

100 Kasa 18.000

101 Alınan Çekler 202.000

İşletme 3 adet bilgisayarı çek keşide ederek almıştır. Aş. Hangisi alacaklandırılır?

Cevap : -103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri

370 Dönem Karı Vergi Ve Diger Yasal

Yükümlülük Karşılığı

360 Ödenecek vergi ve Fonlar

Bu kayıt hangi işleme aittir?

Cevap : -Verginin tahakkuku(kesinleşmesi)

İşletme 120.000 TL ye satın aldığı makinesine azalan bakiyeler yöntemine göre amortisman ayırmaktadır. Hizmet ömrü 4 yıl olan makine için 3.yıl ayrılması gereken amortisman tutarı ne kadardır?

Cevap : -15.000 TL

Banka Kredileri Hesabı hangi durumların borçlandırılmaz?

Cevap : -Faiz ve komisyonun kredi anaparasına eklenmesi

Bir işletme kuracağı fabrikaya kuruluş yeri olarak seçtiği arsayı üzerindeki bina ile … TL ile satın almış, …. KDV’yi peşin ödemiştir. Kaydı?

Cevap :

250 Arazi ve Arsalar

191 İnd. KDV

100 Kasa

MESLEK HUKUKU

1- 3568 sayılı Kanuna göre oda yönetim kurulu üye sayısı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Cevap: 5 asıl 5 yedek

2- Aşağıdakilerden hangisi kınama cezasını gerektirir?

Cevap: Bir başka meslek mensubu ile sözleşmesi bulunan müşteriye iş önerilmesi

3- Sınav yönetmeliğine göre birlik SMMM sınavlarını yılda kaç kez yapacaktır? (Etüd Soruları, Soru 32)

Cevap: 3

4- Aşağıdakilerden hangisi TÜRMOB organlarından biri değildir(Etüd Soruları, Soru 32)

Cevap: Araştırma Kurulu

5- Aşağıdakilerden hangisi SMMM’lerin yapabilecekleri işleri tam olarak belirtmektedir? (Etüd Soruları, Soru 64)

Cevap: Defter tutma- müşavirlik- denetim

TİCARET HUKUKU

1- Ticari işletme rehni kapsamına aşağıdakilerden hangisi girmez?

Cevap: Gayrimenkul

2- Aşağıdakilerden hangisi sahibinin adını göstermeksizin, bir işletmeyi diğer işletmeden ayırmayı sağlar?

Cevap: İşletme adı

3- Ankara'da keşide edilip, İstanbul'da ödenecek olan bir çekin ibraz süresi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: 1 ay

4- Aşağıdakilerden hangisi haksız rekabet halinde açılacak davalardan biri değildir?

Cevap: İzaleyi şüyu

5- Aşağıdakilerden hangisi tacirdir?

Cevap: Bir işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kişi

VERGİ HUKUKU

1- Vergiyi kim koyar?

Cevap: TBMM

2- Asgari vergi oranı ile tavan ve taban belirli iken aradaki oranı değiştirme yetkisi kime aittir?

Cevap: Bakanlar Kurulu

3- Aşağıdakilerden hangisi kurumlar vergisi mükellefidir?

Cevap: Tüketim ve Taşımacılık Kooperatifi

4- Zirai kazanç elde eden komandite ortağın kazancı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: Şahsi ticari kazanç

5- Uzlaşma başvurusunun 30 gün içinde yapılmaması aşağıda belirtilen sürelerin hangisinin kapsamına girer?

Cevap: Hak düşürücü süre

6- Aşağıdakilerin hangisini Vergi Dairesi yapamaz?

Cevap: Mahkeme kararının bozulması

7- Aşağıdakilerden hangisi vergi hukukunun zorunlu kayaklarından değildir?

Cevap: Özelge

8- Bir iktisadi kıymetin değerleme gününde sahibi için arz ettiği gerçek kıymete ne ad verilir?

Cevap: Tasarruf değeri

9- Aşağıdakilerden hangisi vergi levhası asmak zorunda değildir?

Cevap: Gayrimenkul sermaye iradı

MUHASEBE DENETİMİ

1) Denetçi denetlediği işletmenin mali tablolarının genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinden farklı olduğunu belirlemiş fakat bu yanlışlıklar mali tablonun bütünlüğünü bozmamışsa

denetçi aşağıdaki görüş şekillerinden hangisini raporunda açıklar?

CEVAP: ŞARTLI GÖRÜŞ

2) Denetçinin örneklemden elde ettiği sonuçlara bakarak hesap kalanlarında yanlışlık olmadığını belirlemesine rağmen maddi hata olma olasılığına ne ad verilir?

CEVAP: YANLIŞ KABUL RİSKİ

3) Doğrulama tekniği aşağıdaki işlemlerin hangisiyle elde edilir?

CEVAP: İŞLETME DIŞINDAKİ ÜÇÜNCÜ KİŞİLERDEN ELDE EDİLEN BEYANLAR

4) Aşağıdakilerden hangisi bağımsız denetçinin temel amacıdır?

CEVAP: İŞLETMENİN MALİ TABLOLARININ GENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBE İLKELERİNE UYGUNLUĞUNUN TESPİT EDİLMESİ

5) Denetçi uzun süredir denetlediği firmaya ait sürekli bilgileri aşağıdaki dosyalardan hangisinde saklar?

CEVAP: SÜREKLİ DOSYA

6) Denetçinin sahip olduğu bilgi ve deneyimi işine aktarması aşağıdaki standartlardan hangisinin gereğidir?

CEVAP: MESLEKİ TİTİZLİK VE ÖZEN

7) Hangi denetim alanlarında, hangi denetçinin, hangi denetim tekniklerini uygulayacağının belirlendiği yazılı belgeye ne ad verilir?

CEVAP: DENETİM PROGRAMI

8) Aşağıdakilerden hangisi genel standartlarının kapsamındadır?

CEVAP: BAĞIMSIZLIK

9) Maddi doğruluk testlerinin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

CEVAP: MALİ TABLOLARDAKİ HESAP TUTARLARININ VE AÇIKLAMALARININ DENETÇİ TARAFINDAN İNCELENMESİ

10) Aritmetiksel işlemlerin denetçi tarafından bir kez daha doğrulanması amacıyla kullanılan denetim tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

CEVAP: YENİDEN HESAPLAMA

11) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin görüş bildirmekten kaçınmasına neden olmaz?

CEVAP: DENETLENEN İŞLETMENİN KÜÇÜK ÖLÇEKLİ OLMASI

12) Bir işlemin belgelendirilmesinden başlayarak muhasebe kayıtlarına kadar kurulu sistemlerin yeterliliğini ve amacına uygun işlediğinin denetçi tarafından incelenmesine ne ad verilir?

CEVAP: İŞLEM TESTİ

13) İşletmenin faaliyetlerinin yönetmeliklere ve işletme yönetiminin belirlediği kurallara uygun yürütülüp yürütülmediğinin incelenmesine ne ad verilir?

CEVAP: UYGUNLUK DENETİMİ

14) Denetçilerin sahip olması gereken özellikleri, çalışmasını nasıl ve ne şekilde yapılacağını, denetim raporunda nelere yer vermesi gerektiğini belirleyen kurallar setinin bütününe ne ad verilir?

CEVAP: GENEL KABUL GÖRMÜŞ DENETİM STANDARTLARI

• Kardeş sınavı kazananlardan oldum.

78+14 ile 66,067 aldım. Sınav gayet kolaydı. İnş. sende kazanmışındır
  • quote:

Orijinalden alıntı: caiz2005

Kardeş sınavı kazananlardan oldum.

78+14 ile 66,067 aldım. Sınav gayet kolaydı. İnş. sende kazanmışındır

Tebrik ederim.Stajını büroda mı yoksa şirkette mi yapacaksın?Ben üniversiteye girdim ama memnun kalmadım.Eylül ayında staj başlatmaya karar verdim.Acaba smmm stajını bitirip belgeyi alınca bir şirkete girmemiz kolay olur mu?Stajı 3 yıl büroda sürünerek yapıp sonra bir şirkete girmeyi düşünüyorum.
  • Calpi kardeşim teşekkürler. Stajımı çalıştığım muhasebe bürosunda yapacağım. Belgeyi almak artık şart oldu. İşi bilenler her zaman tercih sebebi ama hem işi bilip hem de belge sahibi olmak seni bir adım öne çıkarır. Büroda işi öğrenip şirkette de çalışabilirsin.
    Dün alomaliye.com forumun da gördüm. adam smmm staj şuydu buydu şikayet etmiş gtimiş. Sene 2006 tabiki. 3 yıl sonra yazdıklarıyla karşılaşıyor, vay be buraya yazalı 3 sene olmuş şimdi önmuhasebesini tuttuğu şirketin Mali Müşaviri olmuş. Bunun gibi çok örnek var.

Şunu öğrendim calpi kardeşim, yılmamak gerek ve sabırlı olunca zamanla hepsi oluyor. Sana başarılar. İnş. sende kazananlardan olursun. Yardım gerekirse her zaman destek çıkarım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: caiz2005

Calpi kardeşim teşekkürler. Stajımı çalıştığım muhasebe bürosunda yapacağım. Belgeyi almak artık şart oldu. İşi bilenler her zaman tercih sebebi ama hem işi bilip hem de belge sahibi olmak seni bir adım öne çıkarır. Büroda işi öğrenip şirkette de çalışabilirsin.
    Dün alomaliye.com forumun da gördüm. adam smmm staj şuydu buydu şikayet etmiş gtimiş. Sene 2006 tabiki. 3 yıl sonra yazdıklarıyla karşılaşıyor, vay be buraya yazalı 3 sene olmuş şimdi önmuhasebesini tuttuğu şirketin Mali Müşaviri olmuş. Bunun gibi çok örnek var.

Şunu öğrendim calpi kardeşim, yılmamak gerek ve sabırlı olunca zamanla hepsi oluyor. Sana başarılar. İnş. sende kazananlardan olursun. Yardım gerekirse her zaman destek çıkarım.

Sağol teşekkür ederim.Bende daha önce 6 ay kadar çalıştım.6 ay boyunca canım çıktı az bir para alıyordum.Büro işi çok ağır tek bir şirket muhasebesine benzemior.İşi bıraktım okula girdim ama okul boş.Muhasebe çok kazandırmasa da garanti iş.Hata yapmadıkça işten atılma pek olmuyor.Abim gibi pazarlama işleriyle uğraşıp 2-3 yılda bir işsiz kalmaz istemiyorum.Üniversite mezunu 2 dil biliyor ama geçerli mesleği yok.Bende 3 yıl büroda sürünür bir şirkete girerim inşallah.

• Pazarlama işiyle bende uğraştım. Gelecek yok o meslekte. Sonradan asıl mesleğimi öğrenmeye karar verdim. Burada biraz dişimi sıkıp denetimle alakalı işler yapmak istiyorum ya da bir şirketin mali müşavirliğini yapabilirim. Zaman gösterecek.
  • bende 77+14 netle kazandım çok şükür. 1 mayıs itibariyle büroda başlatcam inşallah.
  • Hayırlı olsun. Senin adına sevindim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.