Şimdi Ara

AC güç kontrolü (PID?)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
872
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. 2kW civarı rezistans için ekonomik ve güvenilir bir güç kontrol yöntemine ihtiyacım var. Sanırım zero cross SSR ve bir çeşit PWM sinyal jeneratörü ile bu gerçekleştirilebiliyor. İstediğim şey sıcaklık kontrolü değil güç kontrolü. Mesela 2kW rezistansı 1kW ve 500W güçte çalıştırabilmek istiyorum.
    Kendim SSR ve bir çeşit PWM sinyal veren bir devre vs ile bunu yapabilirim ama ne kadar güvenilir olur meçhul. Ayrıca soğutma bloğuydu PWM devresiydi ekranıydı kutusuydu vs derken toplam maliyeti hazır PID sıcaklık kontrol cihazlarına yaklaşıyor.
    Sorum şu: Bu cihazlar ile sıcaklık değil de güç kontrolü yapmak mümkün mü? Derli toplu ve güvenilir olmaları benim için avantaj(çok pahalı olmadıkları sürece).
    Yada, Güç kontrolü için güvenilir, derli toplu başka bir çözüm var mı? Çünkü hazır PID cihazları alınca kullanmadığım sıcaklık kontrolü, sensör girişi gibi özelliklere de para veriyorum. Eğer böyle bir çözüm varsa daha ucuz olmalı?

• Kolay gelsin. Ben pek anlamıyorum da internette SSR-PWM değil de bildiğin dimleme yöntemi ile 7kW şofben rezistansı kontrol eden birilerinin videosunu izlemiştim çok hoşuma gitmişti. İsterseniz bi izleyin beğenmezseniz devam edin.

• Kontrol edilen birimler farklı, geri besleme aldığı birim farklı. Nasıl adapte edilir diye biraz uğraşmak gerek.PID sıcaklık kontrol kartlarında çıkış sıcaklık değerine göre ayarlanıyor. Güç için yapacaksanız olay farklı. Siteminizin gerilimi 230V(monophase) sabit alınır. Yükün akımı okunur. Bu okunan akım değerine göre bir set etme işlemi yapılır. Sıcaklık girişi yerine direk akım ölçen bir sensörün çıkışı bağlanırsa(ikisi de ADC den veri okuyacak) aralıkları eşit olsa bile karşılık gelen güçleri filan hep deneyerek test etmeniz gerekir ki başlı başına bir baş ağrısı. Siz bu sistemi ne kadara mal edeceğinizi umuyorsunuz ? Bu üründen kaç adet gerekecek ?
  • Teşekkür ederim mesajlarınız için.

Şu an sadece bir adet prototip üreteceğim. Eğer yeterince cilalı, son kullanıcıya yönelik bir cihaz ortaya koyabilirsem birer ikişer satmak istiyorum. Öğrenciyim, üreterek az da olsa bir şeyler kazanmak istiyorum.

Biraz daha bakınınca PID cihazlarının benim isteklerim için gereksiz olduğu sonucuna vardım. Zero cross SSR lar ve üstteki videoda da olduğu gibi dimmerlar üzerine yoğunlaştım şu an.

Faz açısı kontrolü(AC kıyıcı) ile rezistans kontrolü tavsiye edilmiyor okuduğum kadarıyla. Basit bir lambanın kontrolü için sorun olmuyor ama rezistanslarda olduğu gibi yüksek yüklerde elektrik gürültüsüne sebep oluyormuş(?)
    shift controls, inc.
    Understanding Zero-Cross and Phase-Angle Control
    https://shift-controls.com/blogs/technical/power-controller-selection

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zhd93 -- 3 Eylül 2020; 0:22:44 >

• zhd93 kullanıcısına yanıt
    dcye çevirip rahatlıkla kontrol edersiniz. Ne olduğunu anlatmaddığınız için her şeyi duyarsınız bu halde.

smpsde ve power supplyda ullanılan, önce dcye sonra da tekrar acye istenilen özelliklerde çevirebilme sistemlerini de kullanabilirsiniz. Mesela 500watt power supply işinizi görüyorsa; ilgili kısma bir müdahale ile çıkış ac özellikleri ile oynayabilirsiniz.

En basitinden toplam çekilen akım ve gerilim yorumu ile, saniyeden kısa periyotlarda ölçüm ile; anahtarlama düşünülebilir. Mesela; 1sn çalışır 1 sn durur çekilen akıma göre.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    12v dc motor seçimi?
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.