Malumunuz, Telekomünikasyon iletişim bakanlığı ve yargı kararlarımız sağolsun, YouTube ve diğer bir takım sitelere, dns cambazlığı yapmadan giremiyoruz. Ben de dns sunucumu OpenDns'e çevirdim. dns problemlerim halloldu çok şükür ama şöyle bir sorunum meydana çıktı: Çalıştığım yerde vpn ile iki ofis çalışıyoruz ve bütün IP'ler dinamik, dolayısıyla bilgisayarın dns sunucusu olarak DHCP sunucusunun işaret ettiği DNS'i kullanması gerekiyor ki bulunduğum ofisteki ve diğer ofisteki şahsiyetlerin bilgisayarlarına ulaşabileyim. Aksi takdirde her seferinde milleti arayıp IP adreslerini sormam gerekiyor.
DNS'i otomatik aldırınca da youtube yalan oluyor, her seferinde youtube'a girecekken dns'i değiştirip yerel ağa ulaşmak için tekrar opendns'e ayarlamam gerekiyor.
Aklıma şöyle bir çözüm geldi. Bilgisayarımda kurulu lokal bir DNS sunucusu olsa, yerel ağ taleplerini DHCP sunucusunda kayıtlı DNS'e, geri kalanlarını OpenDNS'e yönlendirse nasıl olur diye düşündüm. Sonra da iyi olur diye düşündüm :)
Tek problem, bunu nası yapacağımı bilmiyorum. Harbiden, mümkün mü böyle bir şey? Nasıl yaparım?
Not: Daha önce iki foruma daha sordum, bu konuda yanıt çıkmadı ama dns sunucularını / hosts dosyasını otomatik değiştirecek bi sürü alternatif öneri geldi. Onlar da yerine göre kullanışlı çözümler ama bana gelmiyor malesef, çünkü sürekli dns önbelleğini temizlemem / ağ bağlantısını koparıp yeniden bağlamam ya da en basitinden tarayıcıyı kapatıp açmam gerekiyor. Tek tab açıkken çok problem değil belki ama 7-8 tane, hepsi de kullanıcı adı / şifre kullanan tab açıkken firefox'u kapatıp açmak zulüm olabiliyor.
soruya soru olacak ama, opendns ile youtube gibi yasaklı siteye erişim yöntemini anlatan bildiğiniz bir link var mı?
quote:
Orijinalden alıntı: revivo72
soruya soru olacak ama, opendns ile youtube gibi yasaklı siteye erişim yöntemini anlatan bildiğiniz bir link var mı?
opendns kullanımı diye google'dan aratarak daha tonlarcasına ulaşabilirsiniz
Teşekkürler. OpenDNS ile hakkaten engelli sitelere girilebiliyor. Ben ttnet (195.175.39.39-40) dışında başka DNS adresi kullanılsa bile yasak sitelere girilemiyor diye biliyordum demek bir şekilde girilebiliyormuş...
"Bilgisayarımda kurulu lokal bir DNS sunucusu olsa, yerel ağ taleplerini DHCP sunucusunda kayıtlı DNS'e, geri kalanlarını OpenDNS'e yönlendirse nasıl olur diye düşündüm"
Gerek Linux, gerek Windows'ta DHCP aktif olsa bile DNS'yi sabit olarak tanımlayabilyorsun onu denedin mi?
quote:
Orijinalden alıntı: revivo72
Teşekkürler. OpenDNS ile hakkaten engelli sitelere girilebiliyor. Ben ttnet (195.175.39.39-40) dışında başka DNS adresi kullanılsa bile yasak sitelere girilemiyor diye biliyordum demek bir şekilde girilebiliyormuş...
"Bilgisayarımda kurulu lokal bir DNS sunucusu olsa, yerel ağ taleplerini DHCP sunucusunda kayıtlı DNS'e, geri kalanlarını OpenDNS'e yönlendirse nasıl olur diye düşündüm"
Gerek Linux, gerek Windows'ta DHCP aktif olsa bile DNS'yi sabit olarak tanımlayabilyorsun onu denedin mi?
system32/drivers/etc/hosts dosyasından bahsediyorsan (veya linux için etc/hosts) o bana pek uymuyor, çünkü ağımızdaki bilgisayarlar dinamik adresleniyor, yani hosts dosyasına sabit tanımladığım alan adları patates oluyor bir süre sonra
benim derdime derman olacak tek şey, yerel adresleri DHCP sunucusunun işaret ettiği DNS'e, geri kalanları ise opendns'e yönlendirecek yerel bir DNS sunucusu (ya da başka bir yöntem)
quote:
Orijinalden alıntı: scaat
system32/drivers/etc/hosts dosyasından bahsediyorsan (veya linux için etc/hosts) o bana pek uymuyor, çünkü ağımızdaki bilgisayarlar dinamik adresleniyor, yani hosts dosyasına sabit tanımladığım alan adları patates oluyor bir süre sonra
benim derdime derman olacak tek şey, yerel adresleri DHCP sunucusunun işaret ettiği DNS'e, geri kalanları ise opendns'e yönlendirecek yerel bir DNS sunucusu (ya da başka bir yöntem)
Yok etc/hosts dosyasından bahsetmiyordum. O dosyayı daha cok bir tek kendi bilgisayarımdaki yerel ayarlar için kullanıyorum şahsen. Hosts dosyasını ağdaki bir çok kullanıcının kullanabileceği şekilde ayarlamak pek pratik çözüm olmaz zaten.
dediğim şey, TCP/IP ayarlarında "IP adresini otomatik al" secenegini secsen dahi DNS 'leri elle ayarlayabiliyorsun idi. Ama bu imkanı biraz tecrübeli her kullanıcı biliyordur ve sen de biliyorsundur zaten .
"Yerel adresleri yerel adresleri DHCP sunucusunun işaret ettiği DNS'e" ifadesindeki "yerel adresler" ifadesi ile 192.168.xxx.xxx gibi LAN adreslerini, "geri kalanlar" ile dewww.sakincalisite.com gibi WAN adreslerini kast ediyorsan, bu bir routing meselesi oluyor o zaman.
Linux'ta # netstat -rn ile çıkan tabloyu bu isteğe göre , resolv.conf dosyası ile ayarlamak mümkün olsa gerek diye düşünüyorum. Windows'ta da bir şekilde bir skript ile ayarlanabilmesi mümkün olabilir ancak kendim bizzat denemedim.
benim problemim işlemin routing'den önceki kısmında aslına bakarsan.
şimdi şöyle izah edeyim
iki ofisimiz var, biri izmir'de, biri istanbulda. Ben zaman zaman istanbul, zaman zaman izmir ofisinde oluyorum.
diyelim ki dns ayarlarımı otomatik olarak ayarladım, yani DHCP'nin işaret ettiği dns'i kullanıyorum (ki zaten DHCP kendisini işaret ediyor DNS sunucu olarak.)
örneğin merkez ofiste iken merkez ofisin birinci terminaline ulaşmak için \\Term-M01 demem yeterli oluyor. merkezde iken şube terminallerinden birine (yani diğer ofis terminallerine) ulaşmak için ise \\Term-F02.fbr.xxx.com demem gerekiyor. Bu adresleri ip'lere çözen makam bizim merkez ve şube ofislerindeki router'larımız. DNS'leri otomatik aldığım zaman zaten router kendisini bildirdiği için sorun olmuyor.
Gelin görün ki router'lar dış dünyaya açılmak için (wan adresleri için yani) ancak ISP'nin (zalım telekom) DNS'lerini kullanabiliyor. Wan için şu dns'i kullan desem de, kar etmiyor. Dolayısıyla bilgisayarımda tanımlı DNS'i otomatikten manuele değiştirip OpenDNS adreslerini elle giriyorum, o zaman da bir paragraf yukarda belirttiğim atraksiyonları yapamıyorum, hayatım zehroluyor
Daha sonra ağ yazıcısı kullanmam icab ediyor. Dolayısıyla yerel adresleri çözmek için yine dns'i otomatiğe ayarlıyorum, yetmiyor ağ bağlantımı koparıp tekrar kurmam, ve dahi bazı kereler dns önbelleğini temizlemem gerekiyor.
Aslında ubuntu da kurulu makinemde, orda bind ile bi şekilde çözülebiliyor problem ama benim problemim zaten windows ile alakalı. linux'ta çalışıyorken zaten lokal adreslere ihtiyacım olmuyor, windows tabanlı uygulamaları çalıştırırken bu dediğim atraksiyonları yapmam gerekiyor. dolayısıyla windows altında çalışabilen bind benzeri bir DNS var ise piyasada, işimi görecektir diye düşünüyorum. Tek problem, öyle bir şey var mı yok mu bulamadım
Burada bütün DNS yazılımları listelenmiş durumda. en az birisi ile bahsettiğin durumu çözmek mümkün olmalı.
Bir de, bind ile yapılabilen bir iş Microsoft DNS ile de yapılabilmeli diye düşünüyorum cunku her ikiside aynı açık standarttan implemente edilmiş şeyler...
DNS 4.2.2.1 DNS 4.2.2.2 DNS 4.2.2.3 DNS 4.2.2.4 DNS 4.2.2.5 DNS 4.2.2.6
Aslında şöyle yapabilirsin. Netsetman adlı programı kurup 2 adet konsfrigasyon tanımlarsın iş ağnında hemen 1 tık ile diğer dns'e 2nci bir tık ile de oto dns'e dönersin.. En pratik çözüm bu gibime geliyor..
Xonar'ın önerdiği programı kullanıyorum fakat bahsetmeyi unuttum.
Evet öyle bir programla dediği gibi kolayca konfig değiştirebiliyorsun.
Fakat ben NetSetMan'ı daha cok farklı AP'lere baglanırken kullanıyorum o da ayrı mesele
Gelişmiş TCP/IP özelliklerindeki DNS ayarlarını kurcalamayı denedinizmi bilmiyorum ama bir deneyin.
Ayrıca DNS önbelleğini otomatik olarak belirli aralıklarla temizlemek için aşağıdaki uygulamayı kullanabilirsiniz.
Local e dns server kuruyorsun bir tane. DHCP de ip dağıtan cihazına routing tanımlayıp DNS server'ın budur arkadaş diyorsun. Bahsi geçen DNS server'da local de ki kullanıcılarının IP'lerini v.s. normal olarak tanımlıyorsun. Bu sayede local erişimin de problem yaşamıyorsun. Dışarıya çıkarken de DNS'in zaten güncel olarak Türk telekomun değil, yurt dışı root dns lerini kullanacağın için takılacağın bir nokta olmayacaktır.
quote:
Orijinalden alıntı: phidias
Local e dns server kuruyorsun bir tane. DHCP de ip dağıtan cihazına routing tanımlayıp DNS server'ın budur arkadaş diyorsun. Bahsi geçen DNS server'da local de ki kullanıcılarının IP'lerini v.s. normal olarak tanımlıyorsun. Bu sayede local erişimin de problem yaşamıyorsun. Dışarıya çıkarken de DNS'in zaten güncel olarak Türk telekomun değil, yurt dışı root dns lerini kullanacağın için takılacağın bir nokta olmayacaktır.
tamam, yapmak istediğim tam olarak bu. yalnız takıldığım nokta şurası:
an itibariyle Windows 7 RC kullanıyorum, windows 7 ile uyumlu hangi DNS sunucuyu kurmalıyım ki bu dediklerimizi yapabilsin? BIND on Win denedim ama zannediyorum win. 7 ile bir problemi var, kendisini DNS sunucusu hizmeti olarak kaydedemiyor. Alternatif olarak tavsiye edebileceğiniz ne var? revivo72'nin önerdiği wikipedia sayfasından incelediğim DNS sunucularından biri bu işi görüyordur eminim ama denemeye başlamadan önce bu konuda daha önce tecrübesi olan birisi öneride bulurusa süper olur. Yoksa hepsini deneyecez mecbur
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme