Şimdi Ara

Amatör Telsizcilik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
2.674
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Genelde çoğu forumda dokunulmayan bir konuyu açmak istiyorum. Eminimki çoğu kişinin bilmediği ama duydugunda merakla ilgileneceği Amatör Telsizcilik konusunu açmak istedim. Yüksek ihtimal ile aklınızda onlarca soru işareti belirdi. Bu neden ile kısaca ne olduğunu yazacağım.

RADYO AMATÖRLÜĞÜ NEDİR?
    "Radyo tekniğiyle yalnızca kişisel amaçla ve parasal ilgi duymaksızın ilgilenen amatörler tarafından yürütülen, bir dahili haberleşme, teknik araştırma ve kendini yetiştirme servisidir."
    (ITU (Uluslararası haberleşme birliği) radyo yönetmeliği)

RADYO AMATÖRÜ KİMDİR?
    " Hiç bir maddi ve siyasi çıkar gözetmeksizin ve milli güvenlik gereklerine mutlaka bağlı kalmak şartıyla sadece kişisel istek ve çaba ile radyo tekniği alanında kendisini yetiştirmek amacıyla çalışan gerçek kişiler"
    (7 Nisan 1983 gün ve 2813 sayılı Telsiz Kanunu Madde 12)

RADYO AMATÖRÜ NE YAPAR?
    - Sürekli haberleşme ve elektronik alanında kendini yetiştirir.
    - Radyo Amatörlüğünün gelişmesi için çalışır.
    - Telsiz istasyonu kurar.
    - Telsiz istasyonu vasıtasıyla ülkesini tanıtır.
    - Acil hal ve afetler ile olağanüstü durumlarda bu birikimlerini ve telsiz istasyonunu Sivil Savunmanın hizmetine sunar.
    - Normal zamanda acil hal haberleşmesini sağlayacak sistemleri geliştirir, şebekeler kurar ve bu şebekeleri çalışır halde tutar.
    - Herbiri acil hal haberleşmesine hazırlık amacını güden yarışmalar düzenler ve bu yarışmalara katılır.

Kısacası Kıyı Emniyet Müdürlüğündenden sınavı geçtikten sonra alacağınız ruhsat ile telsiz kullanım ve taşıma hakkı kazanacaksınız. Kişisel olarak söyleyebilirim ki telsiz ve ruhsat edinmemin nedeni Arama Kurtarma Gönüllüsü olmamdır.

Amatör Telsizci arkadaşlar ile tanışmak beni mutlu edecektir.

TB1BBB ( Operatör İsmail)
    Levent rölede genelde dinlemedeyim.

73's

• Amatör telsizciliği hep merak duymuşumdur

Elimde harvard marka ( sanıyorum eski bir model ) bir el telsizi var daha denemek nasip olmadı , bunun için bir belge gerekmez sanırım arabada taşımak için
  • PMR dısı tüm cihazlar için Ruhsat aranır. Araç telsizi, el telsizi veya sabit telsiz farketmez. Şiddet ile ruhsatsız kullanım ve tasıma yapmamanızı öneririm çünkü emniyet kontrolunde büyük sorunlar açılabilir. Derdini cok cekersiniz:) Kıyı emniyet müdürlüğünden sınav tarihleirni öğrenebilirsiniz. Yılda iki kere yapılıyor. kısa bir süre önce biri yapıldı. A-B ve C türlerinden biri secip girersiniz . Hem çalışma esnasında telsizciliğin ne olduğunu öğrenirsiniz, hem yasal olarak ruhsatınızı cebinize koyarsınız hemde olası teror afet vb. durumlar da gönüllü olarak vatani görev yapabilirsiniz.
  • Bazı el telsizlerinde 5 km -6 km gibi şeyler görüyorum bu haberleşme uzaklığı 2 telsiz arasındakini mi gösterir yoksa o alanda kapsadığı alanı mı gösterir (kusuruma bakmayın böyle garip sorular soruyorum ama çevremde soracak kimseler yok ) ?
  • Telsizcilik çok farklı ve güzel bir uğraş gibi görünüyor.Her ne kadar telsizim v.s olmasa da gerekli ekipman olduğunda dünyanın öbür ucuyla iletişim kurabilmek çok farklı bir duygu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghost911 -- 11 Mayıs 2018; 9:51:19 >
  • Ne demek sormanıza ve ilgilenmenize çok sevindim.

2 Tür haberleşme vardır.

1-Simplex Görüşmek: İki telsiz arası haberleşmedir. Cıkış yapan cihazın anteninden uygun bölgedeki( çıkış gücü,hava şartları ,coğrafi durum vb.. ne göre değişiklik gosterir) diğer cihazların antenine.

2- Röle Üzerinden görüşmek. : Bunu cep telefonlarındaki baz istasyonu gibi düşünebilirsiniz. Cihazınızdan Röle adı verilen bir dagıtıcıya cıkar. Röleler yüksekte ve açıktadır genelde. Ulaşım çok kolay olur. Röle üzerinden cevredeki tüm cihazlara dagıtılır. Rölenin diğer ismi tekrarlayıcıdır. Aynı şekilde cihazdan röleye röleden internet üzerinden dünyadaki tüm uygun rölelere ve onlardan cihazlara da dağıtım yapılır. Bunlara echolink frekanslar denir( Afet anında sağlıklı değildir internet gereklidir. )

Örneğin biz ekib içi yakın bölgede oldugumuzdan simplex şekilde görüşme yaparız sadece o frekanstakiler yani ekip personeli duyar. Ulaşamadığımızda Röle üzerinde haberleşiriz.

• Son cümlene içtenlik ile katılıyorum. İşi öğrenip birşeyler yapmaya başlayınca keyfine ama öncelik ile gururuna varılıyor. En yakınında işi çok iyi bilen bir örnek var nacizane fikrim kendini biraz zorlayarak sana da öğretmesini sağlamak:) Kitaplardan öğrenmek emin ol yorucu ve sıkıcı. Keske benimde yanı başımda bir örnek olsaydı.
  • Konu canlansın

Elimde harvard marka eski bir telsiz var ucunda bir kablosu var ama pil veya ufak akü ile çalıştırmak istiyortum elektrikçiye götürsem yapabiler mi acaba ?
  • waktiyle az konuşmamıştık telsizle... bedawa telefon kıwamında ögrüşme yapılıyordu...

sende 90 lar... hey gidi günler hey...

çatıda 3 radyelli 5/8 lik anten... ewde adaptörü tam takım...

jackson president 40 kanal telsiz...

Amatör Telsizcilik

bunun siyah kupalısı... heyt bee_!!!
  • quote:

Orijinalden alıntı: trkkrsy

waktiyle az konuşmamıştık telsizle... bedawa telefon kıwamında ögrüşme yapılıyordu...

sende 90 lar... hey gidi günler hey...

çatıda 3 radyelli 5/8 lik anten... ewde adaptörü tam takım...

jackson president 40 kanal telsiz...

bunun siyah kupalısı... heyt bee_!!!
    Konuya paylaşımlarını dört gözle bekliyoruz o zaman
  • Eskiden çok heyecanlıymış, internet falan olmadığından insanlar omegle gibi chat yapıyorlarmış telsiz üzerinden. :)
  • internet yok... telefon paralı (ki halaa öyle)

almanya daki eş dost hısım akraba ile memlekettekiler ile

bu telsiz ile ücretsiz saatlerce günlerce konuşmalar yapılıyordu...

am bandında idi sanırım... wıcır wıcır hayal meyal anlaşılan konuşmalar...

bir mukabile... aklımda kalan diyaloglardan biridir... walla helal olsun geçmişime döndüm bi anda...

dayım war amatör belgesi falanda war... bulunduğum ilde we istanbulda tanıdıklarımda war bu amatör ile uğraşan...

tanga lima 7 victor alfa... yanlış hatırlamıyor isem yakınlarımdan birinin amatör kodu... =)
  • Bu bağlantıyı takip ederek WhatsApp grubuma katılabilirsin:https://chat.whatsapp.com/GiRrg53Up8XHt3N0icB5C4

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahaste

Bu bağlantıyı takip ederek WhatsApp grubuma katılabilirsin:https://chat.whatsapp.com/GiRrg53Up8XHt3N0icB5C4
    Lan tutturmuş okuyodum ne güzel konu hortlamış böyle diyodum taa ki bu postu görene kadar

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • UDH Bakanlığı, Kısa Mesafe Telsiz ve Amatör Denizcilik için kurs ve sınav veriyor gönüllü arkadaşlar bakabilir. tabi para karşılığında

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2DF0CD106 -- 11 Mayıs 2018; 3:18:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.