Linkedin'da top tier ceng lisans + master biri ile konuştum. Çalıştığı şirket ve pozisyonu hayalim, ayrıntı vermeyeyim ayıp olmasın. Biraz değişik biri bir şeyler sordum bana şöyle bir mesaj attı. "selam, ctis'i biliyorum hatta 3 arkadasim var oradan. ikisi erp yazilimcisi oldu, birinin yasi 40 olunca erp mimari oldu kodu birakti digeri hala erp yazilimcisi. 3. kisi once testciydi, sonra kendi kendine image processing ogrendi, python ogrendi simdi otonom arac kodluyor. ctis biraz kolpa bir bolum ama ne fark eder ki. bilgisayar muhendisliginin amaci yazilimci olmak mi saniyorsun. ben 15 sene once okurken, yazilimci olmak isteyenle hocalar dalga gecip asagiliyordu. amele misiniz, teknisyen misiniz, yazilim 2 yilliklarin isi diyordu. hukukculardaki karsiligi arzuhalci olmak gibi bir sey yazilimci olmanin, bir tane daktiloyu iyi kullaniyorsun o kadar. zaten bilgisayar muhendisliginde dogru duzgun yazilim dersi bile yoktu. 4 senede 3 ders anca almisimdir. yani demek istedigim ctis,mis,cs ne mezunu olursan ol is bulmak ve yapacagin isi secmek sana bagli. kimse sana gel web ogreteyim, mobil ogreteyim demeyecek. ben mezun oldugumda en zayif yanim yazilimdi. ıs bulamayinca yazilimci oldum. bakma simdi parasi pandemiyle yukseldi diye itibar goruyor. yazilim son 2 seneye kadar iyi bir meslek degildi, hala degil ama sadece parasi duzeldi o da soylenen kadar degil. boyle bir kariyer cizdiysen nereden mezun oldugun cok da onemli degil. yazilim o kadar zor da degil, sadece motive olmak zor. bizim bolumden %5 anca yazilimci olmustur. ben sahsen, adam alirken 4 yillik mi diye bakarim, uniye bakarim ama cok takilmam, bir de hevesine bakarim. ısterse doktora mezunu olsun hevesi yoksa almam, 2 yilliklari da hayatta almam. onlarin ego sorunuyla ugrasamiyorum. he bir de odtu ve boun mezunu asla almam. onlar da basa bela. ıstatistik matematik mezunlarina da mesafeliyim. geriye adam birakmadim :)" |
Bilgisayar mühendisliğinin amacı yazılımcı olmak değilmiş
-
-
burada milletin dediğinden çok farklı konuşuyor. adamın kariyeri de çok sağlam yani kime inanacağımı şaşırdım
bir de şunu sordum,
"hocam merak ettiğim bir şey var. iki tane yaşıt, odtü bilgisayar mühendisliği mezununu ele alalım. bunlardan biri kalifiye backend developer biri de master doktora yapmış data scientist, machine learning üzerine sektörde çalışıyor. maaşlar arasında çok fark var mı?"
cevap:
"backend tokatlar gecer.
kimse doktoraya falan bakmiyor bu sektorde, hatta en dusuk maasi odtu tayfasi aliyor.
dataci da su yonden sansli.
ceo ile direkt temasta, ceo kar neden dustu stoklar ne alemde dediginde saak diye cevap veriyorsa 1 ayda backendciyi ikiye katlar maasi.
datanin butun olayi pazarlama.
backendin butun olayi gercekten is yapma uzerine.
yoksa backendci sanki data sorsan cevap veremiyor mu. herifin isi data zaten."
-
ctisin teknisyen yetiştirdiğini ifade etmiş
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Adam haklı, aklı başında biriymiş. Genel olarak mühendislikle yazılımcılık çok başka şeyler zaten bunu yurtdışındaki yazılımcılara bakarak da anlayabilirsiniz ama bizim ülkede eğitim vasat olduğu için mühendislik bitiren adama yazılım işi yaptırıyorlar onun üstünü yapacak kapasitesi de genelde olmuyor zaten. Bu çoğu bölüm için geçerli makine müh. mezunu olup mühendislik bilgisi gerektirmeyen tekniker işi yapan da tonla insan var. Mühendislik esasen çok başka bir olay yani bilim insanı oluyorsun işin beyin takımı oluyorsun üretmen, tasarlaman, yaratman lazım. Burada öve öve bitiremedikleri şirketlerde çalışan mühendislerin bile çoğu adamakıllı mühendislik yapmıyor öyle sizin düşündüğünüz gibi büyük işler yapmıyorlar o yüzden benim o iş pozisyonlarına olan ilgim de çok fazla değil mesela çünkü biliyorum ki onu elde etsem beni kesmeyecek yine bir halt yapmıyorum ne var ki bunda diye düşüneceğim öyle de zaten çoğu. Kısacası bu ülkede bilim yapabilecek, düşünüp bir şeyler yaratabilecek insan sayısı çok az eğitim sistemi ve ülkenin genel zeka seviyesi de bunun nedeni sanırım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
mahalle bilgisayarcısı > avarage ctis mezunu
-
Çare network
İstatistik ve matematiğe arada gömülmesi gözümden kaçmadı hocam.
-
nasıl yani
-
Türkiye'de bilgisayar mühendisliği işi yapacak şirket yok. çip mi üretiyorsun bilgisayar parçaları mı yapıyorsun sanki? Savunma sanayi bile montaj yapıyor hep.
-
türkiyede çip üreten bir firma olsa idi zaten mühendislik çok baba bir bölüm olmuş olurdu şuanda ne okursan oku yazılımcı olmak istersen arkadaşa katılıyorum ceng vs okumana gerek yok illaki ama buda sektörün kötüye gideceğini gösterir çok adam az para demek
-
Ne yapacak o zaman bu bilgisayar mühendisleri?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caginyks2025 -- 14 Temmuz 2024; 20:14:16 >
işin sıkıntısı şu, abd'de de yazılımcılar, mühendislerden fazla kazanıyor. 2. postuma bak mesela.
-
abd de yazılımcılık , elektrikçilik gibi bir meslek olmuş zaten üniversite okumana gerek yok
-
her yerde öyle.
-
Sen bu mesleği ve bölümü gerçekten seviyor musun, asıl soru bu. Sevmiyorsan ne kadar para alırsan al yapılacak iş değil. Seviyorsan zaten ne kadar aldığın arkaplanda kalıyor, tatmin edici düzeyde paralara sahip olabiliyorsun.
Mesleği seven birisinin zaten yok şu kadar alıyor yok bu kadar alıyor gibisinden bir derdi yok, kendimi ne kadar geliştirebilirim ne öğrenebilirim nereden nasıl verim alırım kafasında yaklaşıyorlar. Aldığın para önplanda ise sen muhtemelen o mesleği parası için yapıyorsun demektir, mesleki tatmin arkaplandadır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 14 Temmuz 2024; 20:19:36 > -
sevip sevmediğimizi nasıl anlıyoruz
Backend olmasın dersem aklıma gelen ilk alan computer networks ve secure programming o yüzden dedim de öylesineydi.
Bu arada ben anlamadım atıyorum aselsan ML ilanı da açıyor Java ilanı da şimdi javacı daha çok mu kazanıyor?
Kendini tanıyacaksın. Ben bu işi yapabilir miyim, bu işi yapan ortalama bir kişinin günü nasıl geçiyor. İş bilgisayar mühendisliği ise mesela bir problemle gerektiğinde günlerce uğraşabilecek kadar sabırlı mıyım, matematik dersi ile aram nasıl, rekabetin had safhada olduğu bir sektördeki stres yüküne dayanabilir miyim?
Kendini bileceksin kısaca, neyi yapıp neyi yapamayacağını ölçüp tartmadan bu iş olmaz.
-
Valla dediğine göre öyle. Zaten şaşırmadım buna çünkü abd’de lisans mezunu backendcinin phd’li ml researcher’dan fazla kazandığını çokca gördüm.
bu arada adamın bilgisayar mühendisliğinden kastettiği alanlar elektronik mühendisliğine daha çok benziyor, backend network mobil, oyun vs. yazılımcılık zaten.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yani ben backende tamamım ama maaşa çok takılmadan birkaç alan üzerinde de şansımı denemek istiyorum sonuçta son 2 yıl sırf bunun için, ML halihazırda giriş yapmışken dersini de almak istiyorum geri kalanına bakarız.
Bilgisayar mühendisliğinin yazılım yapması da bana doğal geliyor, zaten bu alan dev gibi büyüdüğü için böyle bir bölüm ortaya çıkmadı mı? Backend data, ML, network, graphics&game kaç tane alan var sonuçta.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
mahalle bilgisayarcısı > avarage ctis mezunu |
Benzer içerikler
- itü yatay geçiş
- galatasaray hukuk mezunu maaş
- hava harp okulu zorlukları
- boyunca zarf fiil mi
- 345 tyt matematik çözümleri (pdf)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X