Şimdi Ara

Bill Gates: ChatGPT, son 40 yılın en büyük teknolojik gelişmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
599
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bill Gates: ChatGPT, son 40 yılın en büyük teknolojik gelişmesi
    Microsoft'un kurucusu ve eski CEO’su Bill Gates, OpenAI’ın ChatGPT sohbet botunda kullandığı yapay zeka dil modeli GPT’nin (Generative Pre-trained Transformer) 1980 yılından bu yana teknolojideki en büyük gelişme olduğunu söylüyor. 1980’li yıllarda grafiksel kullanıcı arabirimine (GUI) sahip kişisel bilgisayarlar piyasaya çıkmıştı.

Son 40 yılın en büyük gelişmesi

Elbette GUI tabanlı işletim sistemi örneklerine 1980’li yıllardan önce de rastlamak mümkün fakat genel olarak insanlar bilgisayarlarını komut satırı aracılığıyla kullanıyordu. Gates, "GUI" teknolojisinin üstünde Windows'u inşa etti ve günümüzün yazılım devini yarattı. Gates şimdi ise, insan çıktısına benzeyen metinler yazabilen ve neredeyse kullanılabilir bilgisayar kodu üretebilen OpenAI'ın GPT modelleri ile benzerlikler görüyor.

Bill Gates: ChatGPT, son 40 yılın en büyük teknolojik gelişmesi
    Geçen hafta tanıtılan GPT-4’ün en büyük ve zorlu bazı sınavları yüzde 90’a varan başarı yüzdesiyle geçtiği OpenAI tarafından duyurulmuştu. Gates, kaleme aldığı bir blog yazısında bundan bahsederek "Tüm bu deneyim baş döndürücüydü. Grafiksel kullanıcı arayüzünden bu yana teknolojideki en önemli ilerlemeyi gördüğüme eminim."  Gates ayrıca yapay zekaya "Çocuğu hasta olan bir babaya ne dersin?" diye sorduklarını  ve yapay zekanın "çoğumuzun vereceğinden daha iyi olan düşünceli bir cevap" yazdığını söyledi.

"Tüm sektörler yapay zeka etrafında şekillenecek"

Yapay zekanın gelişimini mikroişlemcilerin, kişisel bilgisayarın, internetin ve cep telefonlarının ortaya çıkışı kadar önemli olduğunu vurgulayan Gates, bu teknolojinin insanların çalışma, öğrenme, seyahat etme, sağlık hizmeti alma ve birbirleriyle iletişim kurma biçimlerini değiştireceğini söylüyor. Tüm sektörlerin yapay zeka etrafında şekilleneceğine dikkat çeken Gates’e göre işletmelerin geleceğini yapay zekayı ne kadar iyi kullandıkları belirleyecek.

Ayrıca Bkz.Metinden videoya dönüştüren yapay zeka sınırlarını aşarak ilerliyor

Gates ve Microsoft'un GPT modelini geliştiren OpenAI ile yakın bağları var diyebiliriz. Microsoft birkaç ay önce OpenAI’a 10 milyar dolar yatırım yaptı ve şirketin yapay zeka yazılımlarını Azure bulut hizmetlerine, Windows'a, Office programlarına, Bing arama motoruna ve Edge internet tarayıcısına ekledi. Gates ayrıca yapay zeka hakkında konuşan insanların önyargılarını bir kenara bırakmalarını tavsiye ederken hükümetlerin ve hayırseverlerin yapay zekayı desteklemesi gerektiğini söylüyor. Gates’e göre yapay zeka eğitim ve sağlık alanında ciddi kazanımlara vesile olabilir ancak devlet desteği olmazsa şirketler bu alana para harcamayacak. Gates, yazısını sonunda yapay zekanın başarabileceklerinin henüz başında olduğumuzu söylüyor ve şu şekilde yazısını sonlandırıyor; “Yapay Zeka Çağı, fırsatlar ve sorumluluklarla doludur.”

Kaynak:https://www.cnbc.com/2023/03/21/bill-gates-openai-gpt-most-important-advance-in-technology-since-1980.html
    Kaynak:https://www.gatesnotes.com/The-Age-of-AI-Has-Begun

• Bence abartılı değil. Hatta bir adım ileri taşıyarak elektriğin icadından sonraki en büyük gelişme olduğunu düşünüyorum. Henüz emekleyen bir bebek olan ve pek çok özelliği public kullanımdan esirgenerek sana bana sunulan kırpılmış bir yapay zekanın bile yaptıkları ortada. Yetişkinlik dönemindeki olgun yapay zeka ile şekillenecek dünyada bildiğimiz bütün görev tanımları yalan olacak. Çok büyük bir tarihi gelişime tanıklık ediyoruz. Gelecek gözümüzün önünde inşa ediliyor ve bunu hafife alanlar, ayak uyduramayanlar fena halde yaya kalacak.
  • 40 yıl biraz abartı olmamış mı?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Donanimous kullanıcısına yanıt
    Bence abartılı değil. Hatta bir adım ileri taşıyarak elektriğin icadından sonraki en büyük gelişme olduğunu düşünüyorum. Henüz emekleyen bir bebek olan ve pek çok özelliği public kullanımdan esirgenerek sana bana sunulan kırpılmış bir yapay zekanın bile yaptıkları ortada. Yetişkinlik dönemindeki olgun yapay zeka ile şekillenecek dünyada bildiğimiz bütün görev tanımları yalan olacak. Çok büyük bir tarihi gelişime tanıklık ediyoruz. Gelecek gözümüzün önünde inşa ediliyor ve bunu hafife alanlar, ayak uyduramayanlar fena halde yaya kalacak.

• Doğru, haklısın.

• alaz1903 kullanıcısına yanıt
    hattta daha ileri tasiyorum yasamin tarihinde abiogenesisden sonraki en buyuk gelisme diyorum, yasamin bir sonraki formu olmaya aday. icinde yasarken bazi gelismelerin ne kadar buyuk oldugunu gormesi zor. ancak zaman gecip geriye bakildiginda ne oldugu anlasilabiliyor.

• "Hayırseverlerin yapay zekayı desteklemesi gerekir" cümlesine takıldım ;)

Hisse alın mı demek istedi acaba?

• bence son 40 yilin en guzel teknolojik gelismesi bill gates. saka yapmiyorum. adami takip ediyorum. para vs. adamin umrunda degil. surekli dunya icin bir seylr yapmaya calisiyor. para kazanma derdi yok, butun forumlarda surdurebilirlige, hastaliklara, fakir ulkelere , yoksulluga, suyun kisitli olduguna dikkat cekiyor, kitap yaziyor, butun parasini bu hayir kurumlarina harciyor. adam asilara, ai'ye, tarima destek veriyor.

diger taraftan bir elon musk'a, rahmet steve jobs'a bakiyordunuz. adamlarin tek derdi abartmiyorum para. hele elon musk tam bir cakal, para kazanmak icin dunyanin anasini satar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi voodoo child -- 23 Mart 2023; 22:16:19 >
  • Bence bu yapay zeka aracının gücünü halen tam anlayamadık ama ben başta herkesin yaptığı o hatayı yaptım. GPT’i google gibi kullandım ve memnun kalmadım. Ama biraz vakit geçirdikten sonra muazzam alet olduğunu anlıyorsunuz. Nasıl kullanacağını öğrendikten sonra inanılmaz bir kişisel asistan

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şunu net olarak söylebiliriz ki adam az bile söylemiş knka.
    yapay zeka ateşin bulunması kadar önemli bir gelişme şaka yapmıyorum.
    bu alanda lider olan dunyanın en güçlüsü olacak

• Yapay zeka AI çok gelişecek zamanla. Iron man filmindeki Jarvis gibi. Basit bir kullanım örneği vereyim. Elinizde iphone 20 var diyelim kulağınızda da airpods pro 5 çıktı onu taktınız diyelim. Bu bahsedilen yapay zekanın çalıştığını varsayarsak karşımızda normal bir insan varmış gibi sohbet edebiliriz aynı zamanda bu sohbet ettiğimiz kişi tüm dünya datasına anlık istenilen yerlere eriştiğini düşünün. Yani yürüyen kütüphane oluyor teknik anlamda. Yolda yürürken bilgi de öğrenebilirsin ihtiyacın olan ne ise o an anında ulaşabileceğin bir zamana giriyoruz. Şuanda da bu mümkün ama elinizde ya telefon ya pc ya tablet vs olması gerekiyor ve erişebildiğiniz datalar limitli. Dark web olayları falan var meraklıları bakabilir. Yani daha hayal edemediğimiz bir çok şey gerçek olacak önümüzdeki süreçte. Merakla izliyoruz.

• Demekki 80de Windows çıkmış.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.