Şimdi Ara

büyükbaş süt hayvancılıgı işine girmeyi düşünüyorum (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
234
Cevap
14
Favori
108.958
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: yıldırım_beyazıt

quote:

Orijinalden alıntı: bam bam bam

quote:

quote:

Herkez bu hayvancılık işini kaba taslak hesaplıyor yapılan en büyük yanlış bu, bu işe başlarken. kar oranı çok yüksek ancak bi okadarda riskli bir iş. hayvanlar her zmn o hesaplanan şekilde süt verim vermezler. bunun gebeliği hastalığı hava değişimi var. örneğin 10bin tlye aldığın 10 hayvandan üçünün memelerinin tıkandığını düşün bunun jeli var olmadı aşısı vs var ve yinede tıkanan memeler açılmıyabiliyor. 50 hayvandan 3ü öldü. elektrik su yem yardımcı vs masrafları derken yeri geliyor zarara geçiyorsun ve her zaman bu durumları karşılayabilecek ek bi birikim olmalı batmamak için. herkez çok güzel hesaplıyor ama bazen çalışsanda işi bilsende baksanda hayvanlara rüzgar tersine döndümü kaç hayvanın olusa olsun batıp gidiyorsun. iyi kar var ancak bu işte na kadar batıp giden olduğunuda bi araştırın

vallaha her işte risk var. sonuçta alınacak hayvandan tutunda süt sağım makinasına kadar hepsi ipotekli olacak ve kredi ile alınacak , sonuçta baktık zarar ediyoruz 7 yıl sonunda (kredi ödeme yılı) ödeyemiyoruz elimizdeki mevcut her şeyi (süt makinası ,inekleri, onların 7 yıldır doğurduğu dişi mallar vs. vs.) hepsini satarım kalan tüm borçu öderim çeker giderim. artık ben gözümü kararttım bu iş allahın izniyle olacak. ayrıca dediğim gibi her işte risk var bugün hen risksiz iş memurluk diye görülür misal ögretmenlik , mesela bir ögrenciye çok sinirlenirsin kendine hakim olamazsın bir ögrenciye tokat atarsın onunda babası bu işin peşine düşer görevden alınırsın (öğretmen eniştem var yani az biraz duyuyoruz) . yani risk olmadan hiç bişey olmaz . ayrıca ben alacagım sütün satılıp kalan paranın tamamen cebime kalacagını hesaplamıyorum.
    ben bu işin hesaplamasından satacagım süt fiyatını tabandan , masrafları tavandan alıp hesaplıyorum .misal holştayn ineği yılda 9000 litre süt verir (en az) buda günlük 24 litre yapar ki bu ineketen günde 45 ile 35 litre süt alan var ama ben 24 litreden hesaplıyorum, ben sütü 55 kuruştan satarım diye hesap ediyorum ama çiftliği kuracagım yerde 65 kuruş ile 75 kuruş arası değişen fiyatlarda süt alınıyor (50 inek yılda 450.000 liter süt verir) ki bu kadarlık sütte 1 kuruş bile yılda 5 bin 6 bin liralık farklar yaratıyor. ayrıca ben yıllık veteriner hizmeti olarak en az 25 bin lira yazıyordum 30 hayvanıyla olan bir kişiyle görüştüm yılda 3-4 bin lira veriyoruz diyor veterinere. su zaten bizim memlekette ucuz 2-3 ay sonra kuyuda vurduracagım zaten . yem olayı tam bir muamma , bazıları sadece mısır silajı,bugday kırması,arpa,saman vs. veriyoruz diyor bazıları hazır yemsiz olmaz diyor. birde şöyle bişey var sonuçta bu hazır yemin içindeki bildiğimiz küspe sadece yem firmaları bunları biraz daha çekiçi hale getiriyor ekstar olarak sadece içine vitaminleri katıyorlar . onlara o kadar yem parası verene kadar o katılan vitaminleri direk olarak kendi yemimize karıştırsak olmuyor mu yani yoksa çiftçilerimiz uğraşmak mı istemiyor. bu arada canlıdır ölmesi gayet doğal ama zaten bu işe 50 hayvan gibi küçümsenmeyecek bir rakamla başlıyorsam bunun önleminide alacagım tabi ki zaten banka bu hayvanlara siğorta yaptırmadan kredi vermez . ölsede sigortası olacak yani gebelik işi ise kolay hepsini aynı anda aşılarsan aynı zamanda doğuruurlar ve o zaman çok zor duruma düşersin ama hepsini bir yıla her ay eşit olarak bölersen bir sıkıntı yaşanmaz
    çalışana ayda 2bin lira maaş verecegim (bakıcı aile olacaklar) onlarıda hesapladım benim için şuanda tek risk var oda hayvanların hastalanması size sadece o konuda hak verebilirim ama o konu hakkında da araştırma içindeyim mesela hollandalı bu ineklerin sağlık olaylarında çok ilerlemiş veya en az 200-500 sağmal hayvanı olan çiftlikler bunları da gidip araştıracagım yani her riski göze aldım allah nasip ederse bu inatla (dikkat azim değil inat ) bu işi hakkıyla yapacagım . ben sırf bu iş için şuan ki yaşadıgım evimi bırakıp kiraya taşınacagım bu işin yolunda gitmesi için ben elimden geleni yapacagım sonra yüce yaratıcıma kalmış '' yürü ya kulum murat '' derse inşallah olacak

inşallah olur tabi gönlünüzce. ancak şöyle söyliyeyim 40-50 lt vericek inekler öle her yerde gördüğün inekler değiller en az 9-10bin tl den başlar. 50 tane 8 milyar desek 400 milyar yapar inşaat flnda diyorsunuz baya zor olur tüm sermayekrediyse hele o iş dahada zorlaşır. zaten yatırımın belli birmiktarını siz yapmak zorundasınız diye biliyorum. birde son olarak şunu söyliyeyim 7-8 yıl önce bu işi yapıyorduk 100 adet hayvanımız vardı biri hastalanmıştı veteriner çağırdık iğne yaptırdık fln ancak nasıl olduysa hepsi aynı şekilde rahatsızlanmış ve 1 gün içerisinde tüm hayvanlarımız öldü. bunuda göz ardı etmeyin derim. size sadece iyi düşünün diye söyledim yanlış anlamayın

vallaha hocam bankaya gidip henüz soramadım (yukarıdaki sebeplerden dolayı) ama internetten araştırdım kredi mevzuatına baktım 10 hayvan ve üzeri işletmelerini büyütecek veya yeni bir işletme kuracaklara veriliyor diyor. tabi gidip birde bankaya filan sormak gerek . zaten 500 bin lirayı gözden çıkarttım ben , birde sizin hayvanlar sigortalı değil miydi ?

yok değilmiş ozmn öyle bi mecburiyet yokmuş heralde tam bilmiyorum. bankaya sorduğunuzda bizide bilgilendirirseniz iyi olur. birde hayvancılık projesi hazırlayan yerler var oraları hiç araştırdınızmı eğer öyle bir kaç yerle görüşürseniz yine bizide bilgilendirin buradan

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Herkez bu hayvancılık işini kaba taslak hesaplıyor yapılan en büyük yanlış bu, bu işe başlarken. kar oranı çok yüksek ancak bi okadarda riskli bir iş. hayvanlar her zmn o hesaplanan şekilde süt verim vermezler. bunun gebeliği hastalığı hava değişimi var. örneğin 10bin tlye aldığın 10 hayvandan üçünün memelerinin tıkandığını düşün bunun jeli var olmadı aşısı vs var ve yinede tıkanan memeler açılmıyabiliyor. 50 hayvandan 3ü öldü. elektrik su yem yardımcı vs masrafları derken yeri geliyor zarara geçiyorsun ve her zaman bu durumları karşılayabilecek ek bi birikim olmalı batmamak için. herkez çok güzel hesaplıyor ama bazen çalışsanda işi bilsende baksanda hayvanlara rüzgar tersine döndümü kaç hayvanın olusa olsun batıp gidiyorsun. iyi kar var ancak bu işte na kadar batıp giden olduğunuda bi araştırın

x
    çalışana ayda 2bin lira maaş verecegim (bakıcı aile olacaklar) onlarıda hesapladım benim için şuanda tek risk var oda hayvanların hastalanması size sadece o konuda hak verebilirim ama o konu hakkında da araştırma içindeyim mesela hollandalı bu ineklerin sağlık olaylarında çok ilerlemiş veya en az 200-500 sağmal hayvanı olan çiftlikler bunları da gidip araştıracagım yani her riski göze aldım allah nasip ederse bu inatla (dikkat azim değil inat ) bu işi hakkıyla yapacagım . ben sırf bu iş için şuan ki yaşadıgım evimi bırakıp kiraya taşınacagım bu işin yolunda gitmesi için ben elimden geleni yapacagım sonra yüce yaratıcıma kalmış '' yürü ya kulum murat '' derse inşallah olacak

inşallah olur tabi gönlünüzce. ancak şöyle söyliyeyim 40-50 lt vericek inekler öle her yerde gördüğün inekler değiller en az 9-10bin tl den başlar. 50 tane 8 milyar desek 400 milyar yapar inşaat flnda diyorsunuz baya zor olur tüm sermayekrediyse hele o iş dahada zorlaşır. zaten yatırımın belli birmiktarını siz yapmak zorundasınız diye biliyorum. birde son olarak şunu söyliyeyim 7-8 yıl önce bu işi yapıyorduk 100 adet hayvanımız vardı biri hastalanmıştı veteriner çağırdık iğne yaptırdık fln ancak nasıl olduysa hepsi aynı şekilde rahatsızlanmış ve 1 gün içerisinde tüm hayvanlarımız öldü. bunuda göz ardı etmeyin derim. size sadece iyi düşünün diye söyledim yanlış anlamayın

vallaha hocam bankaya gidip henüz soramadım (yukarıdaki sebeplerden dolayı) ama internetten araştırdım kredi mevzuatına baktım 10 hayvan ve üzeri işletmelerini büyütecek veya yeni bir işletme kuracaklara veriliyor diyor. tabi gidip birde bankaya filan sormak gerek . zaten 500 bin lirayı gözden çıkarttım ben , birde sizin hayvanlar sigortalı değil miydi ?

yok değilmiş ozmn öyle bi mecburiyet yokmuş heralde tam bilmiyorum. bankaya sorduğunuzda bizide bilgilendirirseniz iyi olur. birde hayvancılık projesi hazırlayan yerler var oraları hiç araştırdınızmı eğer öyle bir kaç yerle görüşürseniz yine bizide bilgilendirin buradan

görüşmedim ama internet sitelerinde kabataslak hazırlanmış fiyatları gördüm çok abartmışlar fiyatları. 100 hayvan için yapılacak tesis, arsa,hayvan ve malzemeler için 1,200,000 lira fiyat çıkartmışlar. ki böyle bir rakamla kuracagım tesis bana 7 yılda kerdiyi ödetmez

• ereğlide yaşayan arkadaşlar çiğ sütün satış fiyatını biliyormusunuz ??
  • tarım il müdürlüğüne gittim onlardan açıkçası istediğim şekilde bilgialdım ve düşündüğümden de iyi şeyler var . mesela 10 bin liralık malzeme alacagım (süt makinası silaj makinası vs.vs.) bunların kdv'sini çıkarttıktan sonra misal 2 lira diyelim kdv'ye kalan 8 bin liranın yarısını onlar ödüyor yani 4bin lirasını.
    ama gel gelelim ziraat bankası saçma sapan şeyler söyledi. şuan için hayvanlar başına 3 bin liralık destek kredisi veriyormuş yani geri kalanı biz ödeyecekmişiz. verilen kredi değişmiş ama seneye tekrar o kredi başlar mı başlamaz mı bilmiyorlar. hadi onu geçtim kredi mevzuatını ben okudum orada kefil yazmıyor 2 tane kefil istiyorlar , yine mevzuatta çekilecek kredi miktarının %25'ni bankaya yatırıp istediğiniz kredi miktarını alırsınızda yazmıyor. ama banka benden çekecegim kredinin %25'ni istiyor. ya banka şubesi kendi kafasına göe kural filan koyuyor yada yine hükümet milletin gözünü boyuyor. gariban köylü büyük çiftlik kursun diyorlar sonra almaya gittiğinden senden bir sürü şey istiyor. n saçma sapan işler bir de ziraat bankasının genel merkezini arayacagım bir de onlara sorayım bi

• quote:

quote:

vallaha her işte risk var. sonuçta alınacak hayvandan tutunda süt sağım makinasına kadar hepsi ipotekli olacak ve kredi ile alınacak , sonuçta baktık zarar ediyoruz 7 yıl sonunda (kredi ödeme yılı) ödeyemiyoruz elimizdeki mevcut her şeyi (süt makinası ,inekleri, onların 7 yıldır doğurduğu dişi mallar vs. vs.) hepsini satarım kalan tüm borçu öderim çeker giderim. artık ben gözümü kararttım bu iş allahın izniyle olacak. ayrıca dediğim gibi her işte risk var bugün hen risksiz iş memurluk diye görülür misal ögretmenlik , mesela bir ögrenciye çok sinirlenirsin kendine hakim olamazsın bir ögrenciye tokat atarsın onunda babası bu işin peşine düşer görevden alınırsın (öğretmen eniştem var yani az biraz duyuyoruz) . yani risk olmadan hiç bişey olmaz . ayrıca ben alacagım sütün satılıp kalan paranın tamamen cebime kalacagını hesaplamıyorum.
    ben bu işin hesaplamasından satacagım süt fiyatını tabandan , masrafları tavandan alıp hesaplıyorum .misal holştayn ineği yılda 9000 litre süt verir (en az) buda günlük 24 litre yapar ki bu ineketen günde 45 ile 35 litre süt alan var ama ben 24 litreden hesaplıyorum, ben sütü 55 kuruştan satarım diye hesap ediyorum ama çiftliği kuracagım yerde 65 kuruş ile 75 kuruş arası değişen fiyatlarda süt alınıyor (50 inek yılda 450.000 liter süt verir) ki bu kadarlık sütte 1 kuruş bile yılda 5 bin 6 bin liralık farklar yaratıyor. ayrıca ben yıllık veteriner hizmeti olarak en az 25 bin lira yazıyordum 30 hayvanıyla olan bir kişiyle görüştüm yılda 3-4 bin lira veriyoruz diyor veterinere. su zaten bizim memlekette ucuz 2-3 ay sonra kuyuda vurduracagım zaten . yem olayı tam bir muamma , bazıları sadece mısır silajı,bugday kırması,arpa,saman vs. veriyoruz diyor bazıları hazır yemsiz olmaz diyor. birde şöyle bişey var sonuçta bu hazır yemin içindeki bildiğimiz küspe sadece yem firmaları bunları biraz daha çekiçi hale getiriyor ekstar olarak sadece içine vitaminleri katıyorlar . onlara o kadar yem parası verene kadar o katılan vitaminleri direk olarak kendi yemimize karıştırsak olmuyor mu yani yoksa çiftçilerimiz uğraşmak mı istemiyor. bu arada canlıdır ölmesi gayet doğal ama zaten bu işe 50 hayvan gibi küçümsenmeyecek bir rakamla başlıyorsam bunun önleminide alacagım tabi ki zaten banka bu hayvanlara siğorta yaptırmadan kredi vermez . ölsede sigortası olacak yani gebelik işi ise kolay hepsini aynı anda aşılarsan aynı zamanda doğuruurlar ve o zaman çok zor duruma düşersin ama hepsini bir yıla her ay eşit olarak bölersen bir sıkıntı yaşanmaz

çalışana ayda 2 milyar vericeğim demişssinde bu işi bilen adam olucak yani snin düşündüğünü o da düşünebiir sonucta hayvancılık için bu krediyi şartsız veriyorlar ole duydum bu riski o da alabilir sonucta işi senden iyi biliyor hayvanlara bakacak o hastalanıp hastalanmıyacağını iyi bilir he bu riski almak her babayiğidin harcı değil ama işi bilen biriyse bu hayvanlara bakacak neden o almasın ki sonucta bence hayvanlara bakıcak kişnin tanıdık güvenilir birisi olursa daha rahat edersin hiç değilse risk alamayan bu işi bilen birilerini seçmen gerekir tanımadğın kişiye bırakırsan ne yapcağını kimse kestiremez dikkat et derim dolandırılma riski taşıyor bu işler

• quote:

Orijinalden alıntı: LOCOO

quote:

quote:

çalışana ayda 2 milyar vericeğim demişssinde bu işi bilen adam olucak yani snin düşündüğünü o da düşünebiir sonucta hayvancılık için bu krediyi şartsız veriyorlar ole duydum bu riski o da alabilir sonucta işi senden iyi biliyor hayvanlara bakacak o hastalanıp hastalanmıyacağını iyi bilir he bu riski almak her babayiğidin harcı değil ama işi bilen biriyse bu hayvanlara bakacak neden o almasın ki sonucta bence hayvanlara bakıcak kişnin tanıdık güvenilir birisi olursa daha rahat edersin hiç değilse risk alamayan bu işi bilen birilerini seçmen gerekir tanımadğın kişiye bırakırsan ne yapcağını kimse kestiremez dikkat et derim dolandırılma riski taşıyor bu işler

ya işi o yere getirebilsem çalışan kişiyi her şartta bulurum o kadar sıkıntı değil. gerekirse çok çok iyi anlamasada olur sonuçta hayvanlara 2 haftaya bir veteriner gelecek. dolandırılma olayıda pek beni ilğilendirmiyor sütü çalmasın yeter herşey kaskolu olacagı için çalınma riski beni hiç düşündürmüyor yeterki sütten çalmasın . krediyi herkes şartız veriyorlar diyor hatta kredi mevzuatını okuyorum hiç bir şey yazmıyor ama bankaya bir gittim benden utanmasa tüm varlıgımı isteyecek. ipotek istiyor hadi o neyse aldıgım malları ipoteklettiririm ama benden para istiyor yav . kredi mevzuatından hiç bunlardan bahsetmiyor

• seçimlerden önceydi benim bu duyduklarım seçimlerden sonra bazı şeyler değişmiş olabilir türkiyede yasşıyoruz malum
  • Hocam bu şartlarla özkaynaksız kredi işi çok riskli.. Ayrıca bu işe girmeden önce mutlaka işi bilen birinin yanında bir süre çalış, işleyişi sıkıntıları riskleri karları gör.. ona göre gir.. veya bu işi bilen güvenilir birisiyle ortak ol işi öğrenene kadar..
  • bankayla görüştüm çekilecek kredinin %50 daha fazla ipotek istiyorlar . misal 100 bin liralık kredi çekmek istesek 150 bin liralık ipotek istiyorlar
  • quote:

seçimlerden önceydi benim bu duyduklarım seçimlerden sonra bazı şeyler değişmiş olabilir türkiyede yasşıyoruz malum

yok hocam o zamanda aynıymış . belliki insnaların gözünü boyamak için yapılan şeyler. benim zaten o kadar ipotek altına aldıracak malım olsa ben onları satar o şekilde bu işe girerim boşuna faizle filan ugraşmam
  • quote:

quote:

seçimlerden önceydi benim bu duyduklarım seçimlerden sonra bazı şeyler değişmiş olabilir türkiyede yasşıyoruz malum

yok hocam o zamanda aynıymış . belliki insnaların gözünü boyamak için yapılan şeyler. benim zaten o kadar ipotek altına aldıracak malım olsa ben onları satar o şekilde bu işe girerim boşuna faizle filan ugraşmam

Şubat gibi o sıfır faizli,2 yıl geri ödemesiz kredi geri gelecekmiş.
  • Yıldırım Beyazıt güzel hayaller kuruyorsun ama hesapların yanlış.Türkiye de bir inekten 9 ton süt alan insan olduğunu zannetmiyorum.Bir de inekleri 365 gün sağamazsın yaklaşık 80 -100 gün arasında değişen sağılmadıkları zamanlar bırakmak zorundasın.Ayrıca bir inekten ortalama 25 kilo süt alman bile başarıdır.Bu kadar süt alman için hava şartlarından ahır şartlarına kadar herşeyin optimum olması gerekir.Ayrıca bu kadar süt verebilmesi için çok iyi yemlemen gerekir onu da dışarıdan alırsan kar edemezsin kendi tarlandan çıkarman gerekir.Benden tavsiye şuanki hesaplarınla batarsın kardeşim , yanına bu işi gerçekten bilen bir akrabanı al , ineklerine yetecek yemini çıkaracak tarla sahibi ol ondan sonra gir bu işe.Böyle yaparsan kar etme olasılığın artar , başkalarını işin başına getirip kar edeceğini zannetme.
  • quote:

Orijinalden alıntı: shroud61

quote:

quote:

peki ipotek olayı var mı ??

• HAYVANCILIK

Duyuru: Ziraat bankasının %0 faizli, %25 öz kaynaklı hayvancılık kredisinin, öz kaynak katkı payı %40′a çıkartılmış ve kredi uygulaması şimdilik durdurulmuştur (02/08/2011)

Hayvancılık kredileri ne zaman açılacak? Kredi şartları nedir? Hesaplaması hususlarında detaylı bilgi için doğru mercii olan Ziraat bankası şubelerini arayınız.

yeni uygulama şubart mart yarihi arasında gelecekmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LOCOO -- 25 Kasım 2011; 21:57:30 >
  • quote:

HAYVANCILIK

Duyuru: Ziraat bankasının %0 faizli, %25 öz kaynaklı hayvancılık kredisinin, öz kaynak katkı payı %40′a çıkartılmış ve kredi uygulaması şimdilik durdurulmuştur (02/08/2011)

Hayvancılık kredileri ne zaman açılacak? Kredi şartları nedir? Hesaplaması hususlarında detaylı bilgi için doğru mercii olan Ziraat bankası şubelerini arayınız.

yeni uygulama şubart mart yarihi arasında gelecekmiş

ya işte o %25 öz kaynağı istemesi yetmiyor birde çekecegim tutarın %50 daha fazlası kadar (yani istediğim tutarın 1,5 katı kadar) ipotek istiyor.
    ayrıca benim anlamadıgım şey benim tarlam var bu niye öz kaynak olarak itibar görmüyor bunu anlamış değilim sonuçta bu iş için arsa gerek ki kredinin temelinde arsa alımı içinde var.
    peki şubatta açıldıgında nasıl olur ki şartları yine aynı mı olur.
    sadece %25 öz kaynak yetse yine razıyım onu bir şekilde bulurum daha olmadı annem kredi çeker onu gösteririm öz kaynak olarak

• bende %25 özkaynak istediğini anlamış değilim o kadar malım mülküm olsa kredi çekmeden alırsın yaparsın işi zaten krediyi yeni uygulamada depişiklik hakkında bilgi verilmemiş aynı olur büyük ihtimalle
    ziraat bankasını arayıp sormak lazım
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: shroud61

quote:

quote:

peki ipotek olayı var mı ??

O kadarını öğrenemedim ne yazık ki. Tam bilgi vermiyorlar.

• mesajım bulunsun...
  • quote:

bende %25 özkaynak istediğini anlamış değilim o kadar malım mülküm olsa kredi çekmeden alırsın yaparsın işi zaten krediyi yeni uygulamada depişiklik hakkında bilgi verilmemiş aynı olur büyük ihtimalle
    ziraat bankasını arayıp sormak lazım

hocam her tarım şubesi farklı şeyler söylüyor.
    misal konyadaki tarım şubesi %25 öz kaynaktı önceden şimdi %40 oldu diyor , ipotek istiyor , kefil istiyor utanmasa nikahımıda isteyecek
    adana tarım şubeyi aradım adam sadece çekmek istediğin tutarın 1,5 katı kadar ipotek istedi . ben 500 bin liralık yatırım yapacagım benden 750 bin liralık ipotek istiyor. ne kadar saçma işler yapıyorlar . ben çiftlik kuracagım orayı oradaki malzemeyi hayvanları ipoteklesene , hayvanlardan tutunda çiftlikteki süt sağım makinasına kadar hepsi kaskolanabiliyor çalınırsa veya ölürse kasko ödüyor yani banka kendisini bu şekilde sağlama alabilecekken neden saçma sapan engeller koyuyorlar anlamış değilim .
    ama kafaya taktım önümüzdeki hafta mevka yatırım ajansına gidecegim birde şansımı oradan deneyecegim. baktım olmuyor vali,m.vekili , belediye başkanı hepsine gidip derdimi anlatacagım destek bulmaya çalışacagım
    hem gençlerimiz atılım yapsınlar , yatırım yapsınlar , üretime katkı sağlasınlar diyorlar hemde bir sürü engel koyuyorlar. ulan benim yaşımda bir adamın zaten ipoteklettirecek 750 bin liralık malı olsa hayvancılıkla felan ne uğraşsın hala anlamış değilim bu şeyleri.
    resmen zenginlere yönelik bir çalışma

• 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.