Şimdi Ara

ceng-ybs farkları (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
3
Favori
2.413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

aynen bu ama %50sine 280binden girmişti çok hızlı arttı

bence bu programı da inceleceng-ybs farkları 

• aga ülkenin cs alanında gelişmiş ünileri(major gtü ceng-ybs farkları minor odtü ytü itü koç ) bu ybs'yi neden açmamışlar/açmıyorlar hani tm sözel bölümleri yok desen en alaları var bu ünilerde özellikle ytüde yelpaze çok geniş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 23 Nisan 2021; 21:15:40 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-33247115E

Hocam her ne kadar hazırlıkta olsam da aylardır programlamaya dalmış biri olarak (Ceng 1.sınıf müfredatının verebileceğinden çok daha fazlasını biliyorum diyebilirim) şunu söyleyebilirim: yazılım projeyle, ödevlerle öğrenilir. Eğer hiçbir bilgin yoksa programlama hakkında şunu söyliyim: Bir şair olmaya çalışmaktan hiçbir farkı yok. Universite derslerinde sana şair olman için sadece dil öğretecekler, nasıl ki sırf türkçe bildiğin için şair olmuyorsan, derste öğrendiklerinle de yazılımcı olmayacaksın. Asıl iş verilen proje ödevlerinde yatıyor. Sen o projede derste öğrendiğin "bu kadar basitmiymiş" dediğin bir bilginin ne derece karmaşık hale getirilmiş versiyonlarını göreceksin. En iyi hocam google olacak, aynı sorunu çözen yüzlerce farklı algoritmayla karşılaşıp yüzlerce farklı bakış açısı öğreneceksin. O yüzden bölüm seçerken en önemli şey bence "ben beni zorlayan projeleri hangi bölümde alabilirim" düşüncesi olmalı.

Sadede gelelim: Ybs seçtiğinde evet illa ki zorlu proje ödevlerin olacak ancak bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi kadar zorlu bir proje ödevin olmayacak. Ben kendimi geliştiririm dersen de emin ol çok zor hocam. Okulda 10 çalışıyorsan, evde 2 oluyor 3 oluyor, ve o sürekliliği sağlaman zor. Okulda sana verilen ödev bir sorumluluk olduğu için istemesen de yapmak zorundasın ki böylelikle öğreniyorsun, seçme şansın yok çünkü. Ancak kendimi geliştiririm ben dersen bu sorumluluk olmuyor, öğrendiğin hiçbir şeyde sorumluluk hissetmiyorsun veya öğrendiklerini ölçen biri olmuyor etrafında, "bu neden böyle, şu neden böyle" diye sormak için forum forum geziyorsun. Veya bir topluluk arıyorsun, hiçbiri bir hocanın yerini tutmuyor emin ol. O yüzden peşin karar verme hocam. Yazılımcı olmak istiyorsan bilgisayar mühendisliği okuyacaksın, yan yollara sapmana gerek yok sırf bir okul ismi için. Karar senin yine de.

hocam değerli yorumunuz için çok teşekkürler, sanırım bu yıl elimde olmayan sebeplerden ötürü kaydı, bu yıl bir yerde hazırlığa girip ingilizceyi hallederken yksye tekrar hazırlanacağım. bu sene mfden iyi bir okula girebileceğimi düşünmüyorum ceng açısından, 2 aylık çalışmayla güç bela girdiğim yer yerine 12 ay hazırlanır hakkını verecek bir okula girer orada hazırlığı atlar okumaya başlarım diye düşünüyorum.

• thevictorious kullanıcısına yanıt

Sizin ybs diyince aklinizda canlanan bolum aslinda bu. Muhendis olmadan programci/yazilimci oluyorsunuz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: The Killing Road

Eeciyim, cs ve mat mufredatlari ile dogal olarak hasir nesirim.

Bu dersler var mi var, ama mufredatlari bariz sekilde hafifletilmis oluyorlar, cogu okulda sosyal bilimler icin sadelestirilmis calculus 1 ve 2 nin toplami muhendisliklerin aldigi calculus 1e denk mesela. Lineer diff olasilik ayrik mat vs hicbirine girilmiyor ustteki derslerde. Ayrik mat bence bir cs öğrencisi için en onemli ve temel derslerden birisi, digerleri hadi neyse.

bahsettiğiniz meseleyi ve ybsnin yüzeyselliğini anlıyorum. sanırım ybsye kapağı atıp kendimi geliştiririm demek yerine 1 sene oturup adam gibi çalışır düzgün bir cs yazarım demek daha mantıklı olacak bunu isteyen birisi için.

Evet, veya yukarida bahsedilen ctis tarzi programlara bakmak

ya düşük cenge gitsen bile IT alanına gireceksen okula zaten bağlı kalmayacaksın hep kendini geliştirmen gerek, okuldan bağımsız bir şeyler yapman gerek

okula çok fazla takılıyorlar ama okul iş başvuruda biraz yardımcısı olur sonrasında sorulmaz bile

zaten eskiden en kötü bilgisayar derece ile alınıyordu şimdi puanı düşük diye kötü eğitim verilir diye bir anlayış çıkmasın

• The Killing Road kullanıcısına yanıt

sanırım ders programı her açından ybs'den daha mantıklı duruyor ne dersiniz? araya yine kaymış birkaç işletme dersi ama ybsyle kıyaslayınca daha dolu.

ceng-ybs farkları

1 2 dersten bir sey olmaz, acikcasi attiginiz okulun seçmelilerini ve derslerinin icerigini bilmiyorum hemen iyi kotu demiyim, bilkentinki surada mesela

https://stars.bilkent.edu.tr/homepage/curriculum.php?DEPT=CTIS

Bir yaz stajinin donemde yapılması haricinde bence guzel bi programi var bu amaclarla giren birisi icin

• Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

hocam okul meselesi aman şuraya giremezsem işsiz kalırım ya da şuraya gidemezsem öğrenemem meselesinden farklı olarak, ankara-istanbul-izmir gibi şehirlerin dışına çıkmamak, en kötü kocaeli bursa gibi yine sanayi ve iş dünyasıyla belirli ölçüde iç içe olan şehirlerde bulunmak. hem stajlar açısından, hem okulun sağlayacağı sosyal ve akademik imkanlar açısından önemli diye düşünüyorum. hacettepe veya ankara üniversitesine girmekle istanbul esenyurt üniversitesine girmek amaan nasıl olsa kendimi gelişitiririm diye öylece kenara atılmaması gereken bir fark yaratıyor bence. kampüs kültürüyle apartman dershanesi arasında ciddi farklar olduğuna inanıyorum.

haklısın o konuda diyecek bir şey yok

• 30AlpereN30 kullanıcısına yanıt

boun için yapılırdı ama geciktik...

daha 3-4 öncesi diplerde alıyormuş şimdi baktım da

hatta yks önesi ygs-6 puan türü ile alıyormuş

şimdi uçmuş sıralaması

• durumun nasıl kral senin nasıl gidiliyor

• Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

öyle hocam, hatırlıyorum da boğaziçi ybsye girenlerle alay edilirdi, hatta bu forumda bile var öyle entryler; boun hakkında konuşulurken ''anlaşıldı kardeş senin bölüm ybs hadi sen yaylan'' modundaymış insanlar. zaman neleri değiştiriyor işte..

• quote:

Orijinalden alıntı: Ankaratıplı

ya düşük cenge gitsen bile IT alanına gireceksen okula zaten bağlı kalmayacaksın hep kendini geliştirmen gerek, okuldan bağımsız bir şeyler yapman gerek

okula çok fazla takılıyorlar ama okul iş başvuruda biraz yardımcısı olur sonrasında sorulmaz bile

zaten eskiden en kötü bilgisayar derece ile alınıyordu şimdi puanı düşük diye kötü eğitim verilir diye bir anlayış çıkmasın

Hocam bu yazdığın şeylere benzer yazıları sene başı görünce tam olarak anlayamıyordum, yani illa ki universite adının önemi vardır diyordum, artık o da yok hocam. Evet uniden yatarak mezun olmuş kişiler için uni ismi bir avantajdır ancak ortalama üstü bir yere başvuru için uni isminin çok da bir önemi yok. Hatta uni ismini geçtim “şunları şunları” biliyorum diyip bildiğini kanıtlayabileceği bir projesi yoksa mülakata bile alacaklarını düşünmüyorum. Onu da geçtim Veri yapıları ile ilgili aldığım bir kursta mülakatlarda sorulan soru örneklerini gördüm bir de universite sınavlarındaki örnek sorulara baktım ve kanaat getirdim ki not ortalamasının da pek bir önemi yok. Bu sınav sorularıyla bu kişinin veri yapıları bilgisini ölçmek imkansız(ortalama üstü bir yer için). Son olarak seni işe alacak kişiler de bir insan ve onların da bir zamanı var.Kalkıp her başvuranı mülakata alacak halleri yok, absürt bir durum olmadığı sürece de kalkıp kendisinden beklenen şeyleri karşılayabileceğini projeleriyle kanıtlamış bir insan varken “dur belki diğerlerinde bir hüner vardır” diyip mülakata almazlar. Kaldı ki hüneri olsa zaten o işe başvurmadan göstermiş olmalıydı diye düşünür. O yüzden bu alanda ortalama üstü bir yerde işe başlamak isteyen yeni mezun bir öğrencinin başvurduğu yerin kendisinden beklenen gereksinimleri karşılayabileceğini ancak projeleriyle gösterebileceğini ve ancak bundan sonra mülakata girebileceğini düşünüyorum. Ortalama ve altı yerler içinse universite adı ve not ortalaması önemlidir diye düşünüyorum.

Not: “Top unilerden birindeyim”

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-33247115E -- 23 Nisan 2021; 21:46:23 >

• Sektörde çalışan bir yazılım geliştirici ve ybs okuyan biri olarak buna cevap verebilirim. YBSde işin gerçekten yönetim kısmı hakkında bilginiz ve bilgisayarlar-sistemlerle ilgili yeterli bilginiz olabilir. Hakkını vererek okursanız ve bunun yanında biraz da web alanında kendinizi geliştrirseniz türkiyede iş kaygınız kesinlikle olmaz. Yalnız bir bilgisayar mühendisinin sahip olduğu mühendislik bilgisine sahip olamazsınız. Eğer mühendis olmak istiyorsanız ybs size göre değil. Eğer işin biraz daha iş tarafında bulunmak ya da yazılım geliştirici olmak istiyorsanız ybs okuyabilirsiniz. Mühendis ile aranızda teknik bilgi olarak ciddi farkı olur. YBSyi kabaca* işletme + bilgisayar programcılıgı gibi düşünün(tabi programcılıktan daha fazla teorik bilgi var bence güzel bilgiler.)

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-33247115E

Hocam her ne kadar hazırlıkta olsam da aylardır programlamaya dalmış biri olarak (Ceng 1.sınıf müfredatının verebileceğinden çok daha fazlasını biliyorum diyebilirim) şunu söyleyebilirim: yazılım projeyle, ödevlerle öğrenilir. Eğer hiçbir bilgin yoksa programlama hakkında şunu söyliyim: Bir şair olmaya çalışmaktan hiçbir farkı yok. Universite derslerinde sana şair olman için sadece dil öğretecekler, nasıl ki sırf türkçe bildiğin için şair olmuyorsan, derste öğrendiklerinle de yazılımcı olmayacaksın. Asıl iş verilen proje ödevlerinde yatıyor. Sen o projede derste öğrendiğin "bu kadar basitmiymiş" dediğin bir bilginin ne derece karmaşık hale getirilmiş versiyonlarını göreceksin. En iyi hocam google olacak, aynı sorunu çözen yüzlerce farklı algoritmayla karşılaşıp yüzlerce farklı bakış açısı öğreneceksin. O yüzden bölüm seçerken en önemli şey bence "ben beni zorlayan projeleri hangi bölümde alabilirim" düşüncesi olmalı.

Sadede gelelim: Ybs seçtiğinde evet illa ki zorlu proje ödevlerin olacak ancak bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi kadar zorlu bir proje ödevin olmayacak. Ben kendimi geliştiririm dersen de emin ol çok zor hocam. Okulda 10 çalışıyorsan, evde 2 oluyor 3 oluyor, ve o sürekliliği sağlaman zor. Okulda sana verilen ödev bir sorumluluk olduğu için istemesen de yapmak zorundasın ki böylelikle öğreniyorsun, seçme şansın yok çünkü. Ancak kendimi geliştiririm ben dersen bu sorumluluk olmuyor, öğrendiğin hiçbir şeyde sorumluluk hissetmiyorsun veya öğrendiklerini ölçen biri olmuyor etrafında, "bu neden böyle, şu neden böyle" diye sormak için forum forum geziyorsun. Veya bir topluluk arıyorsun, hiçbiri bir hocanın yerini tutmuyor emin ol. O yüzden peşin karar verme hocam. Yazılımcı olmak istiyorsan bilgisayar mühendisliği okuyacaksın, yan yollara sapmana gerek yok sırf bir okul ismi için. Karar senin yine de.

güzel özetlemişsiniz. insanlar "kendini geliştirmek" olayını kolay bir şey sanıyor. bilgisayar mühendisliğinin avantajı size bunu dayatmak aslında bir noktada.

ybs gibi soft sosyal bölümler bunu sağlayamıyor. bilkent ctis bir istisna örneğin çok güzel bir programı var ybs'ye göre (yazılımcı olmak isteyenler için) ancak zaten o da sayısaldan alıyor.

benim tavsiyem eğer gerçekten yazılım mühendisliği istiyorsanız dişinizi sıkıp sayısaldan hazırlanmak olur. ybs bölümü boğaziçi dışında pek tatmin edici bir bölüm değil. o da ilk binden alıyor zaten.

• Oncelikle bilgisayar muhendisligi yazılımcı yetistirmez bolumun temeli de programlama degil matematik ve algoritmadır

bilip bilmediginiz konularda konusmayın lutfen hem 1.sınıfım diyorsunuz hem de sektordeymıs gibi konusuyorsunuz.

kendini gelistrme safsatasından da uzaklasın kendini yazılımcı alanında gelistirmekle olmuyor isler olsaydı big tech companyler komple hintli yazılımcı dolardı ama onun yerine bu yazılımcılar kotu sırketlerde muhendislik gerektirmeyen alanlarda 35-40 k per year calıstırılıyorlar.Yuksek matematk bilgisi olmadan kullandıgın yazılımın bir anlamı yok.

ayrıca algoritma o kurdugunuz 2-3 for, while dongusu ile olmuyor maalesefceng-ybs farkları 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stevennpaulJobs -- 24 Nisan 2021; 11:3:58 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.