Şimdi Ara

coğrafya sorularım.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1- mediyenler yarım çemberdir ve boyları eşitmiş bunu kavrayamadım hem boyları nasıl eşit bide nasıl yarım çemberler mesala ekvator gibi tam daire değiller.

2-aynı meridyenlerde güneş neden aynı anda doğmuyor yani saat 12. aynı anda olurken güneşin doğması ve batması nasıl farklılık gösterebiliyor

• Yapay Zekanın Yanıtı

Coğrafya Soruları

Aynı Meridyen Üzerindeki Noktalarda Güneş Aynı Anda mı Doğar?

Evet, aynı meridyen üzerinde yer alan noktalarda güneş aynı anda doğar. Meridyenler, Dünya'nın Kuzey ve Güney kutuplarını birbirine bağlayan hayali çizgilerdir. Güneş doğduğunda, Dünya'nın o meridyen tarafında bulunan tüm noktalar güneş ışığı alır.

Aynı Boylam Üzerinde Güneş Neden Aynı Anda Doğmaz?

Aynı boylam üzerinde yer alan noktalarda güneş aynı anda doğmaz. Bunun nedeni, Dünya'nın küresel bir şekle sahip olmasıdır. Güneş ışığı Dünya'ya paralel çizgiler halinde gelir ve Dünya'nın eğri yüzeyi, bu çizgilerin farklı zamanlarda farklı noktalara ulaşmasına neden olur.

Aynı Boylamda Güneş En Erken Nerede Doğar?

Aynı boylamda güneş, en doğu noktasında en erken doğar. Bu, Dünya'nın kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru dönüşünden kaynaklanır.

Aynı Boylamda Güneş Aynı Anda mı Doğar?

Hayır, aynı boylam üzerinde yer alan noktalarda güneş aynı anda doğmaz. Güneş ışığı Dünya'nın eğri yüzeyine çarptığında, farklı noktalara ulaşması için farklı süreler alır. Bu nedenle, aynı boylamın batıdaki noktaları doğu noktalarından daha geç güneş ışığı alır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 1-Meridyenler dünyayı saran hayali çemberlerdir.Fakat aynı boyda değillerdir kutuplara gidildikçe dünyanın şeklinden dolayı boyları kısalır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: LeoMessi1037

1-Meridyenler dünyayı saran hayali çemberlerdir.Fakat aynı boyda değillerdir kutuplara gidildikçe dünyanın şeklinden dolayı boyları kısalır.

Hocam sen paralellerle karıştırmışsın, mediyenlerin boyları eşittir.

0 derece başlangıç mediyeni ile 180 derece medyeni birbirine tamamlarsan tam daire oluşur ve bunlar birbirlerinin anti meridyenidir. Görsel olarak göstermek gerekirse;

coğrafya sorularım.

Burada dünyanın üstten görünümü çizdim, turuncu olan ekvator, ve gördüğün gibi bütün meridyenlerin boyları eşit

ikinci sorunun cevabı; dünya batıdan doğuya doğru dönüyor, bu yüzden güneşi doğu daha önceden görüyor, batıda biraz daha geç doğuyor

coğrafya sorularım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nickim Minaj

quote:

Orijinalden alıntı: LeoMessi1037

1-Meridyenler dünyayı saran hayali çemberlerdir.Fakat aynı boyda değillerdir kutuplara gidildikçe dünyanın şeklinden dolayı boyları kısalır.

Hocam sen paralellerle karıştırmışsın, mediyenlerin boyları eşittir.

0 derece başlangıç mediyeni ile 180 derece medyeni birbirine tamamlarsan tam daire oluşur ve bunlar birbirlerinin anti meridyenidir. Görsel olarak göstermek gerekirse;

coğrafya sorularım.

Burada dünyanın üstten görünümü çizdim, turuncu olan ekvator, ve gördüğün gibi bütün meridyenlerin boyları eşit

ikinci sorunun cevabı; dünya batıdan doğuya doğru dönüyor, bu yüzden güneşi doğu daha önceden görüyor, batıda biraz daha geç doğuyor

coğrafya sorularım.

çok teşekkür ederim uğraşmışsın.
    ama hepsi aynı meridyende ve daha batı derken yani meridyen deki eğime bakarak batıysa o zaman nasıl hepsinde saat 12 aynı anda oluyor birde meridyenlerin boyları eşit derken her meridyenin antisi var yani 30 meridyeninin 150 antisi var öyle mi eşit dedin. onuda pek anlamadım açıkcası anlatırsan sevinirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Reis Emre

ama hepsi aynı meridyende ve daha batı derken yani meridyen deki eğime bakarak batıysa o zaman nasıl hepsinde saat 12 aynı anda oluyor birde meridyenlerin boyları eşit derken her meridyenin antisi var yani 30 meridyeninin 150 antisi var öyle mi eşit dedin. onuda pek anlamadım açıkcası anlatırsan sevinirim.

coğrafya sorularım.

Hani her meridyen yarım daire ya, bir meridyen ile o meridyenin antisi tam daire oluyor onu demek istedim

evet 30 meridyeninin antisi 150dir, 180'den çıkartacaksın, örneğin 60 derece doğu meridyenin antisi 180-60dan 120 derece batı meridyenidir

Şimdi hocam fotoda 1-2-3 numaralı meridyenler var, güneşi ilk önce en doğudaki olan 3 numaralı meridyen görür

Dünya batıya doğru döndüğü için bir süre sonra 2, ondan sonra 1 de güneşi görecek

Bütün meridyenlerde saat aynı anda 12 olamaz, sadece aynı numaralı meridyenler üzerinde aynı anda 12 olur. Mesela fotodaki 3 numaralı meridyende saat 12 ise o meridyen üzerindeki bütün noktalarda saat 12 dir çünkü o meridyen üzerindeki bütün noktalar güneşi aynı anda görür ancak 2 numaralı meridyende saat biraz daha geridir (Güneş doğuda doğduğu için, doğuda saat ileridir.)

Anlamadığın yerler varsa sorabilirsin, yanımda olsan çok daha iyi anlatırdımda yazarak biraz zor oluyor

• quote:

Orijinalden alıntı: Nickim Minaj

quote:

Orijinalden alıntı: Reis Emre

coğrafya sorularım.

Hani her meridyen yarım daire ya, bir meridyen ile o meridyenin antisi tam daire oluyor onu demek istedim

evet 30 meridyeninin antisi 150dir, 180'den çıkartacaksın, örneğin 60 derece doğu meridyenin antisi 180-60dan 120 derece batı meridyenidir

Şimdi hocam fotoda 1-2-3 numaralı meridyenler var, güneşi ilk önce en doğudaki olan 3 numaralı meridyen görür

Dünya batıya doğru döndüğü için bir süre sonra 2, ondan sonra 1 de güneşi görecek

Bütün meridyenlerde saat aynı anda 12 olamaz, sadece aynı numaralı meridyenler üzerinde aynı anda 12 olur. Mesela fotodaki 3 numaralı meridyende saat 12 ise o meridyen üzerindeki bütün noktalarda saat 12 dir çünkü o meridyen üzerindeki bütün noktalar güneşi aynı anda görür ancak 2 numaralı meridyende saat biraz daha geridir (Güneş doğuda doğduğu için, doğuda saat ileridir.)

Anlamadığın yerler varsa sorabilirsin, yanımda olsan çok daha iyi anlatırdımda yazarak biraz zor oluyor

sağolasın ben soruyu yanlış sormuşum herhalde sorduğum şey aynı meridyende saat 12 aynı zamanda oluyor ama güneşin doğuş ve batış saatleri farklı oluyor ben onu sormak istedim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.