Şimdi Ara

CPU FAN SORUNU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.405
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Dün Xigmatek hdt-d1284 cpu fanı aldım ancak anakart üzerindeki cpu fan soketine taktığımda ilk açılış esnasında fan bir süre dönüyor ancak windows yükleniyor yazısını görmeden bir süre önce fan duruyor. Fan mı sorunlu diye anlamak için sistem fanı soketlerinden birine taktığımda çalışıyordu, daha sonra acaba soketi mi bozdum diye amd işlemcimin stock fanını cpu fan soketine taktığımda çalıştı. Eski fanın boyutu 8 lik bu fan ise 12 lik acaba bununla bir alakası var mı, o hat üzerinde o kadar güç mü yok diye bir anlam vermedim ve sizlere sormya karar verdim arkadaşlar. Şimdiden teşekkür ederim. Bu arada şimdilik sistem fan soketlerinden birine taktım ve tam gaz çalıştırıyorum fanı

• artık akıllı fanlar var ve fan dediğiniz gibi ısındığında RPM artırıyor ve hızlı dönüyor bazende sıcaklık düşükse dönmüyor. genelde bilgisayarlarda açılışta bir süre dönmez sonra dönmeye başlar. sorun yok yani.
  • Benim aklım da bu geldi ama bu fanın minimum hızı 800 revolution per second ve maximumu da 1500 revolution per second ama benim fanım mesela şu anda 628 rpm olarak gözüküyo bu nedir peki? gerçi şu an cpu fan soketine başka bir 12lik fan taktım 622 rpm olarak gözüküyo, cpu fanınıda sistem fan soketinde çalıştırıyorum o da 1438 rpm olarak gözüküyo
  • stok fanlar dandik diyolar hep kasanında yanını açmakda fayda var özellikle yaz günlerinde :)
  • Fan kendi kendine "ben en az şu hızda dönerim" diyemez, anakart üstünde taktığınız soketten gelen voltaja göre hızı belirlenir. CPU üzerine taktığınız fan her ne olursa olsun cpu fan çıkış soketine takmanızda fayda var. CPU ısısına göre kendiliğinden hızlandırıp yavaşlatacak ya da durduracaktır. Ha yok ben rahat edemem derseniz bios ayarlarından bu ısıya göre hızlandırıp yavaşlatma özelliğini kaldırabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: inshroud

Fan kendi kendine "ben en az şu hızda dönerim" diyemez, anakart üstünde taktığınız soketten gelen voltaja göre hızı belirlenir. CPU üzerine taktığınız fan her ne olursa olsun cpu fan çıkış soketine takmanızda fayda var. CPU ısısına göre kendiliğinden hızlandırıp yavaşlatacak ya da durduracaktır. Ha yok ben rahat edemem derseniz bios ayarlarından bu ısıya göre hızlandırıp yavaşlatma özelliğini kaldırabilirsiniz.

Ben bios üzerinden ayarlara baktım c1e support u dissabled ettim cool&quiet özelliğinide disabled ettim ama fan hızı sistem boşta 50 dereceye geldiğinde bile 800 rpm'i geçmedi bu da beni sebebini aramaya yöneltti. Siz bir sorun olmadığını söylüyorsunuz ama bir sorun varsa bu anlattıklarıma göre sizce ne olabilir?

• Yine bios ayarlarında yer alması gereken minimum-maksimum sıcaklıkları ayarlamak gerekiyor. Örneğin cpu için minimum'u 30 dereceye ayarlarsanız 30 derecenin altında durur, maksimumu 50 dereceye ayarlarsanız 5 derecenin üstüne çıktığında çıkabileceği maksimum sürate çıkar ve soğutmaya çalışır. Bu iki değerin arasında kalan değerlerde ise hal-i hazırda varolan sıcaklığını yükseltmemesi için yeterli olacak hızda döner. Kapanma sıcaklığını 70 derece civarına ayarlayın en azından, bir aksilik olursa arızayla karşılaşmayalım. Şimdi 800 rpm'de dönmesi, bu sıcaklığını koruması için gereken minimum devir olduğunu gösteriyor. Bir aksilik yok.
  • geçetiğimiz yıllarda enerji tasarrufu yapılması için birçok anakart üreticisi smart fan sistemine geçti aslında ilk açılışta hızlı döner sonra devir (rpm) düşer bazı özel anakartlarda ısı belli bir dereceyi aştıktan sonra fan dönmeye başlar buna yeşil enerji sistemi bazılarında da smart fan diyorlar bir arkadaş stok fanlar dandik demiş bana göre alt seviyede oc yapmayacaksanız stok fanlar iyidir 10 tl ye dandik fan alacağınıza 10 tl ye gidin 2.el orjinal stok fan alın

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayati54 -- 24 Mayıs 2011; 17:51:41 >
  • Teşekkür ederim önerileriniz için, deneyip sonucu tekrardan buraya yazacağım birazdan.
  • Evet bahsettiğiniz smart fan control sekmesini disabled yaptım ve cpu fanım 1400 rpm civarlarında ancak sizin bahsettiğiniz min ve max sıcaklık ayarlama sekmesini bulamadım anakartım sistemimde gözüktüğü gibi ve biosumda award bios bu bios üzerinde bu sekmenin nerede olduğunu biliyor musunuz?
  • dostum aynı soğutucu yu kullanıyoruz. Benim işlemci boşta 15 derece yükte 30gecmiyor diyorum kimse inanmıyor. senin sıcaklıklar ne durumda
  • quote:

Orijinalden alıntı: fatih3554

Evet bahsettiğiniz smart fan control sekmesini disabled yaptım ve cpu fanım 1400 rpm civarlarında ancak sizin bahsettiğiniz min ve max sıcaklık ayarlama sekmesini bulamadım anakartım sistemimde gözüktüğü gibi ve biosumda award bios bu bios üzerinde bu sekmenin nerede olduğunu biliyor musunuz?

sanırım artık ayarlamanıza gerek yok 90ı geçince kapatıyor ama şu bölümde bulunuyor (biostan biosa değişir) ;

shutdown temp. (yani kapama sıcaklığı)
     CPU FAN SORUNU

CPU FAN SORUNU

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayati54 -- 24 Mayıs 2011; 17:52:42 >

• quote:

Orijinalden alıntı: KEREM04283

dostum aynı soğutucu yu kullanıyoruz. Benim işlemci boşta 15 derece yükte 30gecmiyor diyorum kimse inanmıyor. senin sıcaklıklar ne durumda

Benim sıcaklıklar boşta 35-40 arası tam yükte 1 saatlk amd overdrive stabilite testinde 55 i geçmedi. Ben sıcaklık değerlerine inanrım çünkü benim dandik 770 çipsette bile bu kadar iyiyse bu soğutucu 880 ya da 870 çipsetlerde eminim çok daha iyi bir performans gösterir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hayati54

quote:

Orijinalden alıntı: fatih3554

Evet bahsettiğiniz smart fan control sekmesini disabled yaptım ve cpu fanım 1400 rpm civarlarında ancak sizin bahsettiğiniz min ve max sıcaklık ayarlama sekmesini bulamadım anakartım sistemimde gözüktüğü gibi ve biosumda award bios bu bios üzerinde bu sekmenin nerede olduğunu biliyor musunuz?

sanırım artık ayarlamanıza gerek yok 90ı geçince kapatıyor ama şu bölümde bulunuyor (biostan biosa değişir) ;

shutdown temp. (yani kapama sıcaklığı)
     CPU FAN SORUNU

Bu ayarı 70 dereceye getirdim ben, bu ayarların nerede olduğunu buldum yani ama işlemcinin min ve max sıcaklıklarını değerlerini ayarlayabiliceğim sekmeyi bulamadım. Neyse ama bu da gayet işime yaradı, çok teşekkür ederim =)

• rica ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.