Şimdi Ara

cpu fanı hiç durmadan çalışıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Asus m50 marka laptop'um var. Bir gün bilgisayarı açtığımda fanın çok ses çıkardığını farkettim ve hiç kesilmeden devam ettiğini gördüm. Durup dururken karşılaştığım bu sorun o gün bu gündür devam ediyor. Şuanda işlemci sıcaklığım 39 derece, ekran kartı 51 derece yani ikiside gayet soğuk fakat fanım 5100rpm de çalışıyor ve hiç durmadan bu şekilde çalışıyor. Ses çok rahatsız edici.

Fanı çıkartıp temizledim, termal macunları yeniledim ki zaten işlemcim ısınmıyor yani ısı problemim yok ama yinede bir çıkartıp takmak istedim.

Isı sensörlerinde de hata yok çünkü üflediği hava oldukça soğuk, ısındığı zamanlarda nasıl hava üflediğini çok iyi biliyordum.

Yani bir şekilde fan ısı sensörlerinden bağımsız çalışıyor. Bunun üzerine farklı bir laptop'tan çıkarttığım işlemci fanını bilgisayarıma takıp denedim, o fanın da sürekli 4100-4200 rpm'lerde çalıştığını gördüm ki sanırım fanın çıkabildiği maximum hız bu kadar. Ama o da 4000'in altına hiç düşmedi.

Bunların sonucunda belki yazılımsal olarak hallederim diye düşünerek önce bios'a girdim. O kadar berbat bir bios ki 3-4 tane değiştirilebilir alan var, eski bioslar gibi değil. Fan ile ilgili hiç bir şey yok. Varsa yoksa boot, sata mode falan başka neredeyse hiç bir şey yok. Bunun üzerine bios'u son sürümüne güncelledim, onda da değişen bir şey yoktu...

Son olarak windows üzerinden programlar denemeye başladım ama neredeyse 15 tane denedim hiç birinin fan kontrolü etki etmedi. Sadece değerleri gösteriyorlar.

Bu arada şöyle bir bilgi de vereyim, bozuk değilken bilgisayar açılınca(ilk açılış) 1 saniye kadar hızlı çalışıp sonra rolantiye geçerdi, sonra ısınınca yavaş yavaş hızlanırdı. Bu bilgiyi de durumun windows ile ilgili olmadığını belirlediğim için söyledim.

Sonuç olarak ne yaptıysam başarılı olamadım. Yurt dışındaki 1000lerce site de dahil benim durumuma birebir benzer çözümler bulamadım.

Bu nedenle değerli fikirlerinize çok ihtiyacım var. Şimdiden ilgilenen herkese teşekkür ederim...
     cpu fanı hiç durmadan çalışıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darklordum -- 21 Şubat 2014; 0:35:51 >

• Belki cihazdaki bir program fanların kullanımını artırıyor olabilir. Yani ısı olsun olmasın çalışmaya zorluyor olabilir.
  • Bilgisayar açılır açılmaz fan devreye girdiği için herhangi bir programın olduğunu düşünmüyorum...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Açılır açılmaz girmesi normal. Windows güç ayarlarında Yüksek Performans seçiliyse, standart olarak fan sürekli çalışır. Orada gelişmiş ayarlarda fanın çalışma durumunu ayarlayabiliyorsun. Benzer ayarlar biosta da var. Her ikisini de kontrol et derim.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • KillForYou! kullanıcısına yanıt
    Merhaba, Windows güç ayarlarında dengeli seçili. Bios'ta da dediğim gibi fan ile ilgili hiç bir ayar yapılamıyor. Açılır açılmaz girmesi normal ama, sağlamken açılır açılmaz devreye girip hemen rolantiye geçiyordu yani sanki bir kontrol edip normale dönüyordu.

Kısacası sorunumun yazılımsal olduğunu düşünmüyorum. Sanırım donanımsal...
  • bencede donanımsal herşeyi yapmışsın
  • Olur öyle,yapabiliyosan ızgaraları temizlettir
    Cihaz soğumak istiyor olabilir
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Izgaraları falan da temizledim. Tertemiz oldu. laptop'un yanına kağıt koysam uçuruyor ve buz gibi hava üflüyor. Zaten neredeyse işlemci soğuktan çalışmayacak

Benim merak ettiğim anakart üzerinde işlemci fanını devreye sokan ve hızını ayarlaryan bir çip gibi birşey var sanırım. Isı sensöründen aldığı bilgilerle fanın çalışmasını düzenleyen. Onun nerede olduğunu bulsam o çipi değiştirmeyi bile düşünüyorum.

Bu konularda bilgisi olan arkadaşlarımın yardımlarını rica ediyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.