Şimdi Ara

Dile Kolay mı? Dilek Olay mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
45
Cevap
0
Favori
12.683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki

(En Son Oy Tarihi: 24.6.2021)
Giriş
  • kelimenin anlamını bilmedigim için cümle içinde kullanamıyorum

hangisi dogru?
    gerçekten bilmiyorum.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Başlık: Dile Kolay mı, Dilek Olay mı? Türkçe Yazım Kuralları ve Örnekler

Giriş: "Dile kolay mı, dilek olay mı?" sorusu, Türkçe yazım kurallarında sıklıkla karıştırılan bir konudur. Bu yazıda, "dile kolay" ve "dilek olay" ifadelerinin doğru yazılışlarını, anlamlarını ve kullanım örneklerini açıklayacağız.

Dile Kolay Ne Demek? "Dile kolay" ifadesi, bir işin ya da olayın görünüşte kolay gibi gözükse de aslında zor olduğunu belirtmek için kullanılır. "Kolay" kelimesi burada ironik bir anlam taşır. Örneğin:

• Dile kolay, 10 km koşmak!

Dilek Olay Ne Demek? "Dilek olay" ifadesi ise, bir dileğin kolayca gerçekleşmeyeceğini veya gerçekleşmesinin çok zor olduğunu vurgulamak için kullanılır. Örneğin:

• Evi satmak dilek olay.

Dile Kolay Nasıl Yazılır? "Dile kolay" ifadesi bitişik yazılır.

Dilek Olay Nasıl Yazılır? "Dilek olay" ifadesi ayrı yazılır.

Dilek Olay mı Dile Kolay mı? "Dile kolay" ifadesi görünüşte kolay gibi görünen ama aslında zor olan durumları ifade ederken, "dilek olay" ifadesi gerçekleşmesi zor olan dilekleri ifade eder. Bu nedenle, anlamlarına dikkat ederek doğru ifadeyi kullanmalısın.

Dilek Dileme Örnekleri:

• Ne olur ne olmaz, eve sağ salim varayım.
    • Keşke bu sınavdan yüksek not alsam.
    • Umarım bu iş görüşmesini kazanırım.

Dilekolay Nasıl Yazılır? "Dilekolay" ifadesi yanlış bir yazım şeklidir. Doğru yazılışı "dile kolay" şeklindedir.

Sonuç: "Dile kolay" ve "dilek olay" ifadelerinin doğru yazılışlarını ve anlamlarını bilmek, Türkçe yazımında hata yapmamanı sağlar. Bu ifadeleri doğru şekilde kullanarak, düşüncelerini açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edebilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Dile Kolay
  • Dile kolay = Söylemek kolayda gözün yiyorsa yap.
  • dilek olay yalan mı oldu şimdi?
  •  Dile Kolay mı? Dilek Olay mı?
    e kolay
  • Bence 2side yerine göre kullanılabilir.
    Örneğin;
    Tek deneyişte lotoyu tutturdu Dilek Olay !
    Şans eseri, yetenekle alakası yok.
    10 tonluk kamyonu dişiyle çekti, Dile Kolay !
    Tamamen yetenek işi, şov da var işin içinde bence. Bu da yapılması zor bir iş olduğundan dile kolay kullanılır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: !LLéqaL

e
    y

O zaman buda doğru...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • lise 1'de yazdığım kompozisyon aklıma geldi. Bi cümlede "dile kolay" olarak kullanmıştım. Edebiyat hocam "dilek olay" olarak düzeltmişti. hatta itiraz etmiştim hocam "dile kolay" olması gerekiyo diye ama doğrusu "dilek olay" olacak demişti.
  • @?AkRep?
    helal olsun o ne yaratıcılık öyle
  • quote:

Orijinalden alıntı: kUTbENGi

lise 1'de yazdığım kompozisyon aklıma geldi. Bi cümlede "dile kolay" olarak kullanmıştım. Edebiyat hocam "dilek olay" olarak düzeltmişti. hatta itiraz etmiştim hocam "dile kolay" olması gerekiyo diye ama doğrusu "dilek olay" olacak demişti.

yanlış demiş ki bazen egosunu tatmin edemeyen öğretmenler böyle doğruyu bir o biliyormuş gibi diretir uyuz olurum. (tabi bütün öğretmenlere genellemiyorum.)

doğrusu dile kolaydır bu arada. her anlamda söylenmesinin kolay olsa da yapılmasının ya da denk gelmesinin çok zor olduğunu söyler. loto olayındaki gibi yukarıdaki örnekte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ae_ -- 30 Temmuz 2009; 0:36:04 >
  • Dile kolay
  • quote:

Orijinalden alıntı: GöKHaN 35

Dile kolay

• dile kolay dogrusudur dilek olay gibi okunmasının sebebi ulamadır

bkz:türkce dersleri

siz ortaokulu bosuna mı okudunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ~Anor~ -- 30 Temmuz 2009; 0:39:02 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: orionsguard

dile kolay dogrusudur dilek olay gibi okunmasının sebebi ulamadır

ne alakası var şimdi bu sözün doğrsunu merak etmiş 2 türlüde anlamlı çıkıyor çünkü
  • Dilek Olay ne olum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zyx

quote:

ne alakası var şimdi bu sözün doğrsunu merak etmiş 2 türlüde anlamlı çıkıyor çünkü

dogrusu dile kolay. 2 türlüde anlamlı cıkıyor demişsin dile kolay tamam da dilek olayın neresi anlamlı.

Dilek kelimesi sizin vurgulamak istediklerini karşılamaz.arkadasın verdigi örnekte şans eseri lotoyu tutturmuş olmakla dilek kelimesinin ne alakası var.. dile kolay derken "söylerken bi çırpıda çıkıyor ama aslı öyle degil" gibi bi anlam taşımakta.

ne çok konuştum gece gece

• quote:

Sen boşuna okumuşsun belli.Yazdığın yazıda Türkçe karakter aramaktan gözlerim yoruldu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kahn !

quote:

Sen boşuna okumuşsun belli.Yazdığın yazıda Türkçe karakter aramaktan gözlerim yoruldu.

gördüğüm üyelerden en iyi yazanlardan birisi. belkide klavyesinde türkçe karakter yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .nevermind -- 30 Temmuz 2009; 4:06:19 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: .nevermind

quote:

Orijinalden alıntı: Kahn !

quote:

gördüğüm üyelerden en iyi yazanlardan birisi. belkide klavyesinde türkçe karakter yoktur.

''i'' ve ''ü'' harflerini yazan adam ''ç'' ve ''ğ'' yi de yazar.Ayrıca ''Türkçe'' kelimesinin ilk harfi olan ''t'' yi büyük yazmak için Türkçe karakter gerekmiyor değil mi ?

• dilek olay ilk defa duydum ya
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.