Şimdi Ara

Div mi, Table mı Kullanmalı ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
969
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Son zamanlarda birçok yerde tablolar çok yavaş bunun yerine div kullanımalı gibi yazılar görüyorum. Bende merak ettim ve basit bir test yapmaya karar verdim.

Test gayet basit, php`nin microtime() fonksiyonuyla sayfanın başından sonuna kadar geçen zaman hesaplanıyor. Yani tarayıcının sayfayı işleme zamanı.
    Bu tabi sunucunun ve php`nin hızını da veriyor ama onlar zaten sabit.

Testti kendi bilgisayarımda (localhost) gerçekleştirdim, yani sunucudan veya internetten kaynaklanan bir yavaşlık söz konusu değil.

3 testtimiz var, birinde satır ve hücreler div ile oluşturulup style ile şekillediriliyor.
    İkinci de klasik table tr ve td üçlüsü ile tablo oluşturuluyor.
    Üçüncüsünde ise içiçe 5 adet tablo oluşturdum.

Tüm sayfalarda for döngüsü ile 1000 satır oluşturuluyor.
    Bu tablo için bin tane <tr><td></td><td></td></tr>
    div içinse bin adet <div><div></div><div></div></div> anlamına geliyor.

Testleri hem internet explorer 6.0; hem de Firefox 2.0.0.3 ile gerçekleştirdim. Sonuçlar gerçekten çok ilginç:

5 tablo içiçe
    • FF = 0.01737 sn.
    • ie = 0.00385 sn.

Tek tablo ile
    • FF = 0.01853 sn.
    • ie = 0.00379 sn.

<div> ile
    • FF = 0.08563sn.
    • ie = 0.00413sn.

7 farklı DOCTYPE yapısı ile ve DOCTYPE olmadan da denemeler yaptım ama onlar sayfalamayı çok az etkilediği için o sonuçları yazmadım. Her testi yaparken aynı sayfayı 4-5 defa yeniledim ve çıkan en düşük saniyeyi yazdım. Ayrıca php ile döngü kullanmadan bin satırı yazarakta denedim sonuçları etkilemedi.

Buradan, ne yazıkki Firefox`un özellikle div kullanılan sayfalarda çok yavaş çalıştığı ortaya çıkıyor. internette gezinirken bazı yoğun içerikli sayfalarda çok yavaşladığını ve işlemciye çok yüklendiğini daha öncede fark etmiştim. Hatta bazı sayfalarda bağlantıları tıklarken anlık donmalar bile oluyor.

Ayrıca div`in tablolardan daha hızlı değil, tam aksine daha yavaş olduğu ortaya çıkıyor; Özellikle firefox`da, div 4.9 kat daha yavaş).

isteyenler sayfaları alttaki bağlantıdan indirip bakabilirler

http://tkursu.kayyo.com/div-table.zip

Umarım herkese yararı dokunur...

• http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=web+standartlar%C4%B1&meta= web standartları hakkında biraz bilgi toplasan daha iyi olur.
  • Ben ortaya bir test gerçeği koyuyorum, okumadınız galiba !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adem YILMAZ -- 28 Nisan 2007; 13:33:04 >
  • JavaScript ile denedim daha da ilginç sonuçlar çıktı.

JavaScript döngüsü ile 5000 (beş bin) satır bastırdım, sonuçlar aşağıda.

Yalnız özellikle div o kadar uzun sürdü ki, kronometre ile ölçtüm, tam olarak 7 saniye sürdü ve işlemciye tam yüklendi. İki tarayıcıda da 7 saniye sürdü ama sonuçlarda çok daha düşük gözüküyor, belkide fonksiyondan kaynaklanıyordur. Tablo testi ise yine kronometre ile ölçünce 1,5 sn civarı.

Tablo ile

• FF = 953 ms. ( 0.95300 sn. )
    • ie = 344 ms. ( 0.34400 sn. )

<div> ile

• FF = 969 ms. ( 0.96900 sn. )
    • ie = 297 ms. ( 0.29700 sn. )

5000 satır div ve tabloyu php ile de deneyince, div 7 kat daha yavaş çıktı.
    Testi yaptığım kodları aşağıdaki bağlantıdan indirip sizde tarayıcınızda deneyebilirsiniz.

http://tkursu.kayyo.com/java-div-table.zip

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adem YILMAZ -- 28 Nisan 2007; 19:39:08 >

• valla arkadaşlar ben sizin gibi ince testler felan yapmadım ama şunu gözlemledim.

tablo kullanınca özellikle internet explorer, içindeki veriyi doldurmadan ekrana basmıyor (aynı response.buffer=true gbi bir davranış) . div de ise ne varsa tek tek geliyor sırayla dolayısıyla hızlı açıldığını görüyoruz yada öyle hissediyoruz. bunu da tek sayfada oldukça çok resim ve yazı içeren bi sitede tam anlamıyla gözlemleyebilirisiniz. (kendim değiştim farkı gördüm oradan biliyorum)

teori ile pratiğin çeliştiği bir çok vaka var dünyada. yukarıdaki testlere göre bu da onlardan biridir bence...
  • @adem

dostum bunun senin yaptığın testle alakası yok isterse gitsin ödtü yapsın testi table ler daha iyi desin beni ilgilendirmez w3c div , css, xhtml kullanımı destekliyor tablelerden kurtulun diyor ben buna bakarım. yanlış anlama amenna uğraşmıssın o kadar yapmışsın falan ama bu işi yöneten kurum kim ? W3C dimi (Dünya Çapında Ağ Birliği ).

Yani insanları yanlış yönlendirmenin bir anlamı yok. (polemiğe gerek yok sen testini yapmış burada sunmuşsun bende aslında olayın ne olduğunu bildiğim kadarı ile yazmaya çalıştım bunsan sonra insanlara kalmış.)

Web 2.0 yi kavrayın web standartlarını destekleyin !!!
  • Sorun anlaşıldı, çok fazla div kullanımı divitus isimli bir soruna neden oluyormuş.

http://www.search-this.com/2007/03/26/10-quick-tips-for-an-easier-css-life/
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    next play mı mi stick 4k mı ,
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Yararlı bir paylaşım, teşekkürler...
  • ayrıca şu da var ki table'da z-index yok mesela. div ile table aynı şey değil.
  • Arkadaşın verdiği örnek doğrudur mutlaka, teşekkür ediyorum, öğrenmiş oldum. Ancaakk:

Css dosyaları, keşlendiği(cache) için hem hız artışına neden olur hem de arama motoru uyumlu olur. Hele ki aynı css çok fazla sayıda sayfada ortak kullanıyorsa, inkar edilemeyen bir hız artışı sağlanır.

Kodun yazılımında ve de sonradaki düzenlemelerde, css editlemek tablo editlemekten çok ama çok daha kolaydır, haliyle programcıya hız sağlar. Tablo kullanarak hız artışı elde etmektense, standartlara uygun kod yazmak, hızlı ve kolay editlenebilir kod yazmak, şahsimce çok daha avantajlıdır.

Yani birşeyden feragat etmek gerekirse, hızlı olan tabloyu değil, standarta uygun css i seçerim ben.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.