Şimdi Ara

Döviz getirisi garantili yeni ekonomik sistemin detayları açıklandı (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
384
Cevap
5
Favori
18.720
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
56 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bulgar levası bile TL ye fark atmış. Azeriler de dalga geçiyor.

Ekonomiye kalıcı çözüm şart.

• Çok merak ediyorum. Acaba offshore hesaplarındaki dolarlar ve eurolar koşa koşa ülkeye gelip türk lirasına dönermi bu şekilde.. Yada yatak odalarında bulunan kasaların içindeki dolar ve eurolar oradan çıkıp koşa koşa bu sisteme dahil olurlar mı? Yada dünyanın tersine gittiğimiz bu sistem ile birşeyler iyileşmeye başlar mı? Sanki biraz deneme tahtası olduk bi taraflarımız kevgire döndü gibi.. Bakalım görelim neler olacak büyük merakla izliyoruz..

• quote:

Fikri yok ama Zikri var derler ya , konu tam da buna örnek gösterilecek yorumlarla dolu. Gizli faizmiş, fakirden alıp zengine vermekmiş.

quote:

Faizin en belirgin özelliği, ödenecek faiz oranının önceden belirlenmiş olmasıdır. Faiz de 2 taraf olur ve bir taraf sabit kazanır. Devlet burda taraf değil, Vatandaş TL'ye geçersem zarar ederim diye korktuğu için pozisyon alıyor ve dövize yönelişin önüne geçmeye çalışıyor ne faizi .

Faiz temelde çalışmadan veya emek harcamadan ödünç para veya sermayenin bedeli olarak elde edilen bir kazançtır; bu sebeple de zaten dinlerde günah addediliyor. Bu örtülü bir faizdir; tartışılacak bir tarafı yok. Devlet (hazine) burada aktör değil ne demek. Bal gibi de bir aktör. Devlet (para basarak ve vergilerle yolduğu vatandaşlar sayesinde) bankada mevduatı olacak kadar birikim sahiplerine kur farkından faiz ödemeyi üstleniyor kısaca. Yani dövize yönelişin önünü faiz arttırarak alıyor. Dövize yönelmiş sayısız insan da Erdoğan'ın faiz yükseltme karşıtı yeni ekonomi politikasıyla tamamen çelişik açıklamasından sonra büyük zarara uğradı. Haliyle büyük bir güven kaybı ortaya çıkmış olmalı diyeceğim ama anlamayan o kadar çok insan var ki inanılmaz. Yaptığınız yorum çok ironik.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kaç gündür vatandaşın aklını bulandirmak için muhalifler yalan söylüyor.

Şu konuda %25 50 100 gibi yazılan rakamlar yalan. Öyle bir şey yok. Konu açılır açılmaz da yazdım. Nerde yazıyor bu diye sordum. Ama konu sahibi halen orayı düzeltmedi.

Doları düşürmek, vatandaş için TL yi cazip hale getirmek için yapılan bu sisteme s
    muhalefet savaş açmış durumda. Bir sürü yalan yanlış bilgi sosyal medyada dolaşıyor ve bu bilgileri de bilerek yayıyorlar. Örnek mevcut konu. Kaç tane mesaj var yalan veya yanlış diye ama silmiyor bilerek.

Bakıyorsunuz çok bilinen YouTube yayinları yapan muhalif sözde ekomonistlere

Bekleyin sabredin sakin olun dolar satmayın yakında yükseliş devam eder telkinleri veriyorlar.

Niye halen dolarda kalmaları isteniyor? Sebep? TL mevduatina kur garantisi verilmisken , hatta dolar yerinde sayar ise TL de daha fazla kar etme şansı varken neden neden neden? Dolarda kalmaları tavsiye ediliyor ?

Tabi muhalefet seçmeni bunları dusunuyor mu? Sorguluyor mu?

Yahu adam canlı yayın acmis
    Altına yorumlar yazılıyor
    200k zarardayım
    40k zarardayım
    20k zarardayım

Diyenler bir de size güveniyoruz diye yazıyorlar. Yahu adam dolar 30 olacak diye video yapiyor , ona güvenen folara abaniyor , zarar ediyor ve halen de size güveniyoruz diyorlar.

Yazıklar olsun artık diyecek laf yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-ACF8F4F94 -- 22 Aralık 2021; 12:11:36 >

• captain_turkiye kullanıcısına yanıt

Doğru sorular sorulmuyor, faiz vs iş sulandırılıyor. Doğru soru şudur : Bu formül / model neden en başından , kur bu kadar yükselmeden, fiyatlar atmadan uygulanmadı, niye geç kaldınız, bu kadar insan mağdur oldu.

Olumlu tarafına bakarsan dövizin ateşi söndü, ağrı kesici verildi, tedavi için zaman kazanıldı, bu kıymetli zamanı iyi değerlendirmeleri gerekir yoksa bu günleri ararız , bekleyip göreceğiz diyorum, bu ifadelerin neresi mantıksız Allah aşkına.. İşin esasına bakalım..

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

Faiz tek çeşit değildir , tek tip faiz yok. Dövize olan rağbeti , yönelişi durdurmak için tedbir mahiyetinde uygulanan " mevduat " faizi ile tahvil ve bonolara etki eden politika faizini birbirine karıştırmamak lazım.

Mevduat faizi burada Kurdaki dalgalanmayı ve kayıpları önlemek için geçici enstrüman olarak kullanılıyor bana göre, bu sistem bence Dövize olan ihtiyaç azalana kadar ara bir dönem olarak tasarlanmışa benziyor, kıymetli bir zaman kazanıldı ve bunun çok iyi kullanılması lazım. Yani olay fazi almak / vermek değil, ana maksadı gözden kaçırmayalım lütfen..

• OPTİMİST kullanıcısına yanıt
    O "doğrular" senin işine gelenler. Görüldüğü gibi en ufak karşıt fikre hiç saygın yok. Buna rağmen başkalarından seninle düzgün tartışmasını istiyorsun.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mito1172 kullanıcısına yanıt

12 TL den aldığım doları 18' e geldiğinde satmayan aklıma tüküreyim.

Bu süreyi nasıl değerlendireceksin ne yapacaksın mesela 20 yılda yapmadığın. Ayrıca bu iyi değerlendirme süresi nedir 6 ay 1 yıl 2 yıl. Bu şu anda ucu açık ve günü kurtarmak için ve son çare olarak atılmış bir adımdır. Ayrıca ilk defa AKP tarafından da icat edilmemiştir. Geçmişte denenmiş ve günün sonunda hyperflasyon olarak geri dönmüştür. Eğer kasanız dolar ile dolu olsaydı yani dolar açığı veren değil denge de kalan bir dış ticaretiniz varsa bu yöntem doların stabilizasyonunu ve faizi dengelemek için kullanılabilir. Dış açığı insanlara TL dağıtarak kapatamazsın ekonomiyi çevirmen için ithalata dolayısıyla kazandığından fazlasını vermeye mahkum bir ekonomide dövizi nasıl stabilize edersin. Bunun anlamı eğer TL açığım oluşursa ki bu açık en iyi ihtimalle 6 veya 8 ayda kendini gösterir o zaman en kötü ihtimalle para basarım dersen bu yöntemi uygulayabilirsin. Para bastığın an kendini hiper enflasyonda bulursun.

• Kuralsiz111 kullanıcısına yanıt
    Karşılıksız para basarak değil geri getirecekleri akaryakıt ÖTV'si ile karşılayacaklar. Bunu taa o gün söylemiştim, bugün de akaryakıtın ÖTV'sinin geri geleceği açıklandı :)

arkadaşım millete çok sallamışsın ama sen de faizin tam olarak ne olduğunu bilmiyorsun

faiz = vade farkıdır

faiz sabit olabileceği gibi, değişken de olabilir, bakınız LIBOR endenksli, devlet tahvili endeksli krediler, bunlar türkiye'de çok yaygın olmamakla birlikte, tüm dünyada başta konut olmak üzere, taşıt, ihtiyaç kredileri, hatta kredi kartlarında dahi kullanılır, yani bireysel krediler de dahi kullanılır, ki asıl kullanım alanı ticari kredilerdir

türkiye'de de 2010'a kadar olan parlak dönemde değişken faizli konut kredisi ürünleri çıkarılmıştı

yani siz mevduata veya krediye veya bir borçlanma senedine tahvil, enflasyon, LIBOR, altın değer artışı, döviz değer artışı gibi muhtelif günlük anlık değişen endekslere dayalı faiz oranlı sözleşme yapabilirsiniz

bu yine faizdir, yönetimi sabit faizden zordur, ama bu yine faizdir

burada yapılan da faiz getirisinin kur artışı endeksinden az olmayacağı garantisidir, altta kalırsa verilen de yine faizdir

piyasada sabit faiz, değişken faiz swapları dahi mevcuttur en az 40 yıldır

not: ekonomi mezunu ve finans masterli biriyim 20 yıllık bankacıyım

not 2: faizin aslında tam olarak ne olduğu ile ilgili daha teorik ve detaylı bilgiler de verebilirim ama iki kelime ile özetleince vade farkı en doğru tanımdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FDAA8C141 -- 22 Aralık 2021; 13:53:19 >

• şu ülkedeki cehaleti başka hiç bir ülkede görmedim, hemde bilgili geçinen cahiller.

saray yine keriz silkeliyor ve o kerizler davul zurna ile göbek atıyor.

yok başka böyle bir yer bu evrende...Döviz getirisi garantili yeni ekonomik sistemin detayları açıklandı 

bu yeni saray icatı sadece zenginleri daha zengin, fakirleri de daha fakir yapacak.

sipariş üzere asgari ücret belirleme zamanı düşürülen enflasyon, zam zamanı sipariş üzere uçan dolar kuru.

ve hala bunu görmemeye direnen bir kitle.

geçmiş olsun...

bu da bu yeni icadı savunanlara hediyem:

Döviz getirisi garantili yeni ekonomik sistemin detayları açıklandı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahafiec -- 22 Aralık 2021; 13:59:40 >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

Faiz temelde çalışmadan veya emek harcamadan ödünç para veya sermayenin bedeli olarak elde edilen bir kazançtır; bu sebeple de zaten dinlerde günah addediliyor.

sevgili kardeşim

faiz çalışmadan emek harcamadan elde edilen bir kazanç değildir

faiz tüketim veya yatırım harcamasını erteleyenler ile öne çekenler arasında bu zamanlama farkı için birbirlerine ödedikleri paranın zaman değeridir, fiyatıdır

en net ve doğru tanımı budur

ayrıca tüketimi öne çekmek isteyenlerin veya bir yatırımı finanse etmek isteyenlere bir eşik koyarak en gereksiz harcamaların yapılmasına engel olur, yatırımların tüm ekonomi sathında getirisi verimi en yüksek yerlere yapılmasını sağlar

bu da zaten serbest piyasa ekonomisinin en güçlü, hatta tek güçlü moral gerekçesini ortaya koyar, yani kaynakların en verimli dağıtımını

yani faiz sağlıklı, iyi işleyen, verimli bir ekonomi için olmazsa olmazdır

faizsiz ekonomi insan fıtratına, tabiatına aykırıdır

bir fiyat olan faiz, diğer tüm fiyatlardan farksız ama tüm fiyatlarında anasıdır

faiz olmazsa fiyat olmaz, piyasa olmaz, ekonomi olmaz, şu an yazıştığımız internet ve bilgisayar cihazları olmaz

dinler veya dindarlar bu konuda Tanrı'yı yanlış anlamış olmalılar

• odysseus83 kullanıcısına yanıt

Faiz veya döviz geliri yok aslında. Dövizde para tutarsan bir gelir elde edemezsiniz çünkü dolar her sene değer kaybeder %3-5 dolaylarında... Fakat spekülasyon sonucu bir dönem aşırı artabilir işte o zaman kazanılır sadece. Hükümette vatandasların bu spekülatörlerin arkasına takılıp TL'nin daha fazla değer kaybetmesini istemiyor

• fatihburak95 kullanıcısına yanıt

Bende bu konudaki habere göre yazdım zaten. Konu sahibi bilgiyi nerden almış yazması lazım veya düzeltsin haberi

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt

Burdaki habere göre yazdim bende. Ayrıca başka yerde olmayan 9 ay vade var burda...

• Pazar günü faiz günah ben muslumanım nasss var nasss diyor secmeni uaaaaaaaa irdogogann irdogannn biz muslumaniz faize karsiyiz diyor. pazartesi cikiyor sinirsiz faizi getririyorum diyor secmeni yine uaaaaaaaa irdogogann irdogannn diyor. biraz beyin biraz idrak lutfen. erdogan faizi helal kıldı su anda öylemi? ben de hassasim bu konuda paramı asla faize yatirmam lakin gram alsam beni ekonomik olarak zarara sokacak bu sistem. direk dolar alsam dolar artisi dusuk kalirsa yine zarara sokacak cunku stopaj ve alsat farklari cok yuksek. ne yapacagiz stopajsız gunluk dusuk kurdan tl adi altinda faizli sisteme zorla gececegiz. bizi zorla faize yonlendiren baskan bunu tarih unutmaz. YAzık

• BOJ faiz orani -0.10 oluyor muymus? oluyormus.. Sen enflasyonu tutarsan faize de gerek kalmaz.Enflasyon her zaman faizin sonucudur. Mantik basit ya faizi yaparsan yuzde 20 o zmn olmayan parayi yuzde 20 artirirsin her sene bu da sana fazla enflasyon olarak doner.Ben bu finas sektorune 15 senemi verdim. Nebati yerine beni getirsin bu kadar genc nufus ve potansiyele sahip ulkeyi 10 senede ayaga kaldirirm ki bunu sadece ben degil bu ulkede yasayan binlerce kaliteli ekonomist ve finascida yapabilr. Sadece ekonominin basina ekonomist getirmesi lazim. Damatla, nebatiyle olmaz bu işler. Sınırsız faizle ulkeyi batirirsin . Faizin faizini odeyen ulke ayakta kalamaz yada bu sekilde dolar dussede otv ile akaryakita indirip yapamazsin vatandasa daha cok saplarsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alix555 -- 22 Aralık 2021; 14:16:43 >
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.