Şimdi Ara

Döviz getirisi garantili yeni ekonomik sistemin detayları açıklandı (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
384
Cevap
5
Favori
18.720
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
56 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Baştan sona cehalet kokan bir yazı. 40 sene önceki ihtiyaçlarla, şimdiki ihtiyaçlarla karşılaştırmak. O zaman ithal ürün kullanmadan yaşayabilen bir halk varken, bugün evindeki neredeyse her elektronik ve elektrikli eşyanın ithal olması. Doların ateşi sönmüş akp ile. Al TRY/USD grafiği. 8 senedir geldiği hal ortada. Hala yüzsüz yüzsüz konuşuyorsunuz. Ha niye düştü peki? RSI haftalıkta 96'ya gelmiş. Extra overbought olmuş bir hisse var. En basit haberde balon patlar. Finans bilmeden artistik yapmayın, dışarıdan bakınca gülünecek duruma geliyorsunuz.

Döviz getirisi garantili yeni ekonomik sistemin detayları açıklandı

• Mion kullanıcısına yanıt

Sen yeni mi peydahlandın, bayadır yeni akboy bloklamıyordum. Teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Buyur değişmeyen para altın. Okta sana 10 gram borç verdim. Yeşil desteği kıracağını düşündüğümde, elimde olsa satacağım. Elimde olmadığından satamıyorum ve altın %25 düşüyor. Sen de getirip bana 10 gram altın veriyorsun 1 sene sonra ucuzdan alıp. Nasıl olacak şimdi? Değişmeyen para diye bir şey yok. Fiyat ve değer farklı şeylerdir.

• odysseus83 kullanıcısına yanıt

İlk çıkan zaten Apple 'in o zamanki en iyi telefonum diye koyduğu telefondu Megane Clio farkı sonradan çıktı... Ayrıca Fed son 5 yılda faizi düşük tuttu oysa çok zaman önce faizleri yüksekti . Bu sene enflasyon yüksek çıktığı için tekrar 3er puan faiz artacak

Özellikle 2008 öncesi faizlerin ne kadar yüksek olduğuna bak...

%2-3 gibi oranlar insanların farkedemeyeceği rakamlardir ancak toplam değişim %30-40-50 gibi olduğunda farkedebilir insan. O nedenle 5 yıl önceki fiyatları degil 15-20 yıl önceki fiyatlara bakmak gerekli enflasyon ve faizin düşük olduğu ülkelerde

5bine aldığın 30 bin olmuşsa dolar artmamış TL düşmüş demektir tabii ki dolar TL'ye karşı değerlendi demekte yanlış olmaz ama uçaktan atlayanlardan biri paraşüt diğeri hiçbir şey takmamışsa paraşüt takan yavaş diğeri hızlı düşer. Burda paraşüt takmayan TL olmakta

Fransa'da Clio fiyat değişimi neymiş araştıralım bulabilirsek yazarız. 20 sene önce neymiş şimdi neymiş bu sürede Fransa'da faiz enflasyon kaçmış ( *gerçi Euro'ya geçmişlerdi Euro eksi faiz veriyor artık)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 22 Aralık 2021; 21:40:24 >

• odysseus83 kullanıcısına yanıt

TL düşüyor çünkü. Millet yan gelip yatmak için AKP'ye oy verdi bu sonuç kaçınılmazdı

Ama sonuçta 1-2 ayda %50 devalüasyon mantıklı değildi zaten 5-10 yılda %50 devalüasyon olmuştu...

Ayrıca 2021de ekonominin çökeceğini de yazdık bu beklediğimiz birşeydi

Döviz getirisi garantili yeni ekonomik sistemin detayları açıklandımobile.donanimhaber.com
    AKP NE YAPMALI? -2021 EKONOMÄ° ÇÖKÜŞÜNDEN ÖNCE
    https://forum.donanimhaber.com/akp-ne-yapmali-2021-ekonomi-cokusunden-once--136645920

• @Zerathull teşekkürler şizofrencim, engeline engel

• talep az olur bence

• TechVET kullanıcısına yanıt

Spekülatörler altınla oynamaz mı sanıyorsun? . Bugün para babaları altına oynasa altın %10 değer kazanır xcoine destekler xcoin %500 değer kazanır. Spekülasyandan arınmış değerine bakacaksın . Bunun içinde 10-20-30 yıllık (ortalama )değerlerine bakacaksın. O tepe noktaları ise para babalarının milleti tokatlayıp çıktığı yerlerdir.

Şu an tam değer ölçümü yapacak para yok ama en yakın değeri de yine altın vermekte

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 22 Aralık 2021; 21:35:20 >
  • Arkadaşım ben borsacıyım biliyorum ama sen spekülasyondan arınmış halini nasıl bulacaksın? Çıkarma maliyetini mi esas alacaksın? Boşver sen orasını. 2 köylü birbirine borç veriyor. Borç veren sıkıştı paraya, yüksekken satacak elindeki altını ama diğerine borç vermiş. Senin bahsettiğin mevzu değer. Burada bize lazım olan fiyat.

Spekülasyandan arınmış değerine bakacaksın

Önemli değil ama şuradaki hatayı düzelteyim. Değer zaten saftır. Fiyat içinde geçmiş bütün verileri barındırır. Değerine bakacaksın demek yeterli burada. Fiyat içinde spekülasyonu da barındırır. Gerçi spekülasyon terimini yanlış kullanıyoruz ama boşverelim orasını.

Ayrıca sarı çizgi Haftalık MA200. 1570 dolarlarda. Şimdi kim kime 1570$'dan altın verir? Fiyat hep ortalamada olmazki. Altında veya üstünde seyreder.

Benim zeka seviyemde sorun yok da sizin ahlak seviyenizde sorununuz olduğu kesin
    Hayatınızı hakaret ve küfür üzerine inşaa etmişsiniz, beyninizin içinde hakaret ve küfürden başka birşey taşımıyorsunuz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne verdikleri umurumda değil vade tarihini bekliyorum euro yapıcam hesabı tl ile işim yok şimdilik

Ben altın ortak para olsun altından çok iyi bir para birimi olur diye yazmadım. Sadece faizi anlatmak için paraya en yakın şey olduğu için ondan örnek verdim. Dolar Euro veya TL'den örnek verince Fed ,amb, TCMB 'nın kârları ve ülke enflasyonları bu paralarda çok etkisi olmakta . Bu durumda faizden daha fazla bu paraların etkilendiği seylerden dolayı zarar görmektesin

• "Ben şeker fabrikası kuracaksam sadece benim para kazanmam değil toplumsal bir faydası da vardır. Toplumun şeker kullanabilmesi sadece benim riske girip kredi çekmeme bağlı olmamalı. Bu riskin topluma ve para sahibine de etkilemesi gerekir. Toplum şeker yiyecek para sahibi parasına para katacak ben ise en büyük risk altına gireceğim. Kendinin ve ailemin evlerini vs riske atacağım... Bu topluma refah sağlayan birşey değil"

değil işte

sen iş kurduğunda sadece kendin için ve kendi adına kuruyorsun gerçek bu

tapuda adın yazıyor, şirket tescilinde hissedar diye adın yazıyor, basılı hisse senedi varsa adın yazıyor vs

toplumda şeker üretecek tek kişi sen misin? herkes aynı işe girmek ister, bir şansını denemek ister, bedava sermaye olsa. toplumun kısıtlı sermayesi neden senin emrine amade olsun, o sermayeyi sen kullanınca başkası kullanamamış oluyor bunun farkında mısın?

ayrıca senin kurduğun şeker fabrikasının topluma sadece yararı yok, maliyeti de var. en başta yukarıda anlattığım şeker fabrikası dışında başka bir alanda sermaye kullanımını engellemiş olması, veya şeker işinde senden daha başarılı olacak biri yerine senin yatırımına gitmesi, buna opportunity cost denir.

ayrıca şeker üretimine bir kişinin daha girmesi, sektördeki mevcutları batırabilir, belki ihtiyaç yoktur, kapasite fazlası vardır

o da olmasa çevreyi kirletecek, elektrik tüketecektir vs

yani çok sayıda dışsal etki dediğimiz türev maliyetleri vardır. sen çocuğuna daha büyük miras bırak diye toplumun bir yükün altına girmesine gerek yoktur.

positif bir reel faiz eşiği doğru seçilimin sağlanması için gerekli (yeterli değil) bir unsurdur

• insanlar türk coinden dolara biraz da enflasyondan uzaklaşmak için kaçıyor. faiz dediğiniz şey de misal , şimdiki nakdinizle bugün 1 kilo şeker alabiliyorken, yarın ertesi gün almak istediğinizde yine 1 kilo şeker alabilecek durumda kalmaya çalışmaktır. yoksa ben bugün sana 100 lira verdim yarın 200 isterim diyen tefecidir, diğeri paranın değerini korumaya çalışmaktır. yani gerçekte faiz geliri diye birşey yoktur, ana parasının faizini yiyen yarın nispeten fakirler. tüik gibi cambazların olduğu yerde de kimse hükümetin açıkladığı enflasyon ve onun karşılığı yüzde 14 faizi matah bulmaz ve gider dolar alır altın alır euroya göz kırpar. şu durumda olmamızın en temeli hükümetin yanlışlarıdır.

seçim olup bunlar gitmedikçe her tuşa bassalar dahi bölümü geçemeyecekler. game over.

• İlk şeker fabrikasının kurulumundan bahsediyorum. Şeker pancarın fabrikada işleyerek tüm ülkeye dağıtmak istiyorum veya dondurma icat ettim veya başka bir ürün PC olabilir TV olabilir buzdolabı klima ilk üretimi olacak.. kim üretecek bunları? Kim yaygınlaştıracak toplumun tüm katmanlarına

Risksiz sermaye olsa tabii gereksiz bir sürü iş çıkabilir çoğu faydasız olacaktır. O nedenle devlet bana versin de demiyorum. Faizle para vermek herkes tarafından gereksiz görüldüğünde sermaye sahipleri direk yatırım veya ortaklık düşünecektir.Fikir ve proje sahiplerine ya hisse verecek yada projeyi satın alacaklardır

Batıda faiz sisteminin iyi işleminin nedeni zaten Batı'nın daha önce zenginleşmesi ( coğrafi keşifler, sömürgecilik vs) bir yandan teknoloji gelişti. Teknoloji geliştikçe faiz ile alınan para anlaşılmayacak noktaya geldi. Mesela 2002'de asgari ücretli 10 çeyrek altın alırken şimdi 2 adet bile değil çünkü teknoloji ile emek ile ürünler ucuzladı ve asgari ücretliler bunu anlamadı üstelik 2002'de normal bir çalışan 3-4 asgari ücret alırdı şimdi nerdeyse herkes

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 22 Aralık 2021; 23:50:20 >

• Parayı boşver. Takas sistemi üzerine konuşalım. 5 koyun bir dana etsin. O sene danalar çok yavrulamasınlar. Bir süre sonra kimse danayı verip, 5 koyun almak istemez. 6 koyun 1 dana olur. Bunların hepsi arz talep dengesidir. Finans piyasaları böyle çalışır. Birçok faktörden etkilenir. Bugün TL'yi değersiz bulan, yarın TL'nin alım gücünün yükseldiğini görür ve onu tutar. Nasılki elma ekiminin kar getirdiğini gören çiftçi, bir sonraki sene portakal yerine elma eker(misal olarak veriyorum).

• ilk şeker fabrikası veya yeni bir süper dondurma çeşidi vs

bunlar için risk sermayesi veya melek yatırımcı denilen kurumlar var

bunlar sana faizle borç vermez, şirketine ortak olur

senin şirkette payın 10-20 civarı olur, ama hayalindeki o iş denenmiş olur, yani senin fikrin emeğin onun 5 milyon tl si, veya 30 milyon tl si.

bu adamlar yönetsel destek, profesyonel yöneticiler, danışmanlar vs de sana sunar

10 kişiye ortak olurlar, 8i batar, 1i idare eder, biri süper patlar ve adamlara o 10 yatırımın maliyetini artı kar bırakır

bu tür uç işlerin finansmanı budur

ancak uç olmayan, küçükten başlayıp büyümeye çalışan, baba işini reforme edip büyütmeye çalışan, bir iş dalında tutunmuşken yakın bir dala girmeye çalışan kişi, ya şahsi servetini riske edecek, ya da bankaya gidip faiz ile finansman bulacak

bu işler için de faiz elbette olacaktır

• Novagate N kullanıcısına yanıt

Ahlaktan bahseden kişi, alakasız zamanda çekilen resimleri, dolar üzerinden algı yaratmaya çalışıyor. İstediğin her haltı yiyeceksin. Senin gibi düşünmeyen herkesi aşağılacaksın. Ondan sonra laf edilince, alınganlık gösterip, ajitasyona başvuracaksın. Akıllı adam bu ayakları yemez. Ezilen, hor görülenmiş gibi göstermeyin kendinizi. Erkek olun biraz. Delikanlı olun.

• 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.