Şimdi Ara

Ekran kartları ve sahte çözünürlük? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
1.839
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    yanlış anlamış olmam mümkün tabii. forumda da dışarıda da duyduğum gördüğüm yorumlar bu şekilde. grafik ve çözünürlük arttıkça ekran kartına binen yük artar, islemciye binen yük azalır. bu mantıkla DSRnin darboğazı azaltmada ise yarayacağını düşünmüştüm

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dsr özelliği bana da mantıklı gelmiyor, sorurunuz darboğazı azaltmaksa diğer arkadaşlarında dediği gibi fps limiti getirmenis en mantıklı çözüm olur.

Neden ekran kartını tam yükte, yüksek derecede kullanasınız ki? Ben 1080p ultra ayarlarda oynayın darboğaz yaşadığınız fps değerlerini inceleyip ona göre sınırlandırın.

Hem ekran kartınızın ömrünü uzatmış, hem işlemcinizin darboğazına çözüm bulmuş olacaksınız.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • La Ley del Diamante kullanıcısına yanıt
    teşekkürler. fırsatım olunca bu da dahil her yolu deneyeceğim.

• Görüntü kalitesinden bahsetmiyoruz ki.
    Cpu darboğazından kurtulmak için sanal çözünürlük açanlar için konuşuyorum ben.

Edit
    @L.J söylediği gibi mantıklı yollardan biri gpu undervolt, hem ekran kartının ömrünü uzatırsın hem elektrik tasarrufu sağlarsın hem de cpu darboğazından kurtulursun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jac0B0 -- 4 Ocak 2020; 13:23:44 >
  • İşlemcin 4/4, 4/8 yada 6/6 ve oyunda %100 kullanım görüyor haliyle ufak tefek shutter yiyorsun ve oyun zevkini baltalıyor bunu istersen 4K ya al yine o ufak takılmaları hissedeceksin bu sanal çözünürlük olayı bunun için bir çözüm değil yani işlemci kullanımını düşürmüyor.

Bu olayın asıl amacı ekran kartın mevcut çözünürlük için çok çok güçlüyse sanal bir çözünürlük artırımı ile ekran kartı kullanımını artırıp aynı zamanda biraz daha iyi bir görüntü elde etmek. Yukarıda belirttiğim gibi işlemcin yetersizse her halükarda yine yetersiz olmaya devam edecek.
  • L.J kullanıcısına yanıt
    dsr söyle dürbünlu silah kullanıyorsun dsr açınca oyunu atıyorum 4k da işleyip 1080p de monitöre veriyor. uzak mesafede görüntü daha iyi oluyor. yakın silah oynayanlara tavsiye etmiyorum. ki 4k monitörün olsun 8k ya da dsr açabilirsin.
    mülti oyunda fps dalgalanması olur bu gsnc için geçerli degil bunlar.
    60 fps ye yada 75 fps sabitlersin monitöre göre
    senın dedigin şöle olur 144 hz monitörün var atıyorum. fps dalgalanması 90-140fps monitörü 90 hz çekersin, fps sabitlersin oyununu oynarsın.

adamın i5 işlemcisi var oyun sömürüyor cpu yu kartı iyi. gpu işlemciden çekebildigi kadar iş gücü istiyor oyundada cpu kullanımı sabıt degil yada arkada bikaç program çalişiyor. bu sefer adam gidiyor dsr açıyor cpu %90 olunca rahat rahat oynuyor. fps sabitlemiyor. diyelimki freesync
  • çözünürlük yükselttikçe ekran kartı daha düşük performans verir. işlemci yetişemiyorsa bu iyi bir şeydir çünkü artık yetişebilir hâle gelir. bu da daha stabil frametimelar olarak geri döner.

üstteki stutter yazmayı bilmeyen arkadaş daha stutter yazmasını bile bilmediği için bu konuda yanlış varsayımlara ulaşmış.

senin elinde gtx 1070 vardır, 1080pde %70 kullanım işlemci %100 kullanım ile atıyorum 70 fps alırsın.

çözünürlüğü 1440p yaparsın. gpu kullanımı %99a sabitlenir, fps 50'ye düşer, işlemci kullanımı da %65-70'e düşer. basit çıkarımlar bunlar aslında ama demek ki bazı insanlarda yeterli idrakiyet yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 4 Ocak 2020; 15:32:55 >
  • DSR ile çözünürlük arttırmak yerine fps limitleyin derim. Monitörünüzün native çözünürlüğü dışına çıktığınızda çamur gibi bir görüntü elde edersiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozgur_298

DSR ile çözünürlük arttırmak yerine fps limitleyin derim. Monitörünüzün native çözünürlüğü dışına çıktığınızda çamur gibi bir görüntü elde edersiniz.
    yıl oldu 2019 zaten dsr'nin bi olayı kalmadı artık. birçok oyun kendi resolution scaler'ı ile geliyor ve orantısal olarak düzgün bir şekilde görüntüyü bozmadan tam tersine görüntüyü yücelterek yükseltiyorlar

son zamanlarda res. scale ile çıkan ve grafikleri 1080pde çok iyi geliştiren oyunlar

1, rdr2 (isterseniz tüm internette araştırın ,herkes 1.5 scaleda oyunun çok çok daha iyi gözüktüğünü söyleyecektir size. bu kadar insanı yalanlayamazsınız)

2, ac odyssey

3, detroit become human

4, control

5, star wars jedi bilmem ne

daha çok oyun var. artık oyun yapımcıları bile bu tekniği benimsedi

DSR kötü çünkü 4x + %0 smoothnes dışındaki ayarlar sıkıntı

ama iç çözünürlük yükselticiler farklı bir mantıkla çaliştiklari için çok güzel

rdr2'de 1080pde scale yükseltip de "bu oyun çamura dönüştü" değil "oha oyun neye dönüştü" dersiniz. denemeden de lütfen benimle bu konuyu tartışmayın. bizzat o oyunu 1.5x scaleda 1080pde oynayan biri olarak söylüyorum, 1080pde kötü gözüken oyun 1.5x scale ile next gen oyunlara dönüyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 4 Ocak 2020; 16:14:9 >

• Eyvallah hocam ya. Şunu anlatmaya çalışırken ecel terleri döktüm.

darboğaz azaltmak için çok iyi bir yöntem olmayabilir bu. Ancak fpsten darboğazla taviz vereceğime en azından çakma da olsa 2kda taviz veririm. Bunların hangisinin en iyi olduğunu öğrenmek tabi deneyip bulunacak bir şey kişisel tercihlere de bağlı olarak. fps sabitleme ve başka birkaç daha metod denenebilir, deneyeceğim de.

• GT_55 kullanıcısına yanıt
    Yanlız oyunlardaki RS ayarı ve VSR-DSR farklı işliyor, RS'i arttırmak belirgin görsel kalite artışı sağlayıp performansı daha az düşürür, BFV'de RS'i arttırmak her zaman daha iyidir.
  • xGlorfindel kullanıcısına yanıt
    fps limiti koymalısın, RTSS ile maximum 300 fps limiti koyabiliyorsun ( veya 300'ün üstünde fps limiti koyman da mümkün örneğin CS:go da 400 vaya 500 gibi fps limiti koyabilirsin yani işlemcinin dar boğaz yaptığı fps seviyesinin sınırını belirler ve bu sınıra uygun gelen en üst fps değeri ile sınırlarsın ).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-84B7F5BB9 -- 4 Ocak 2020; 22:17:45 >
  • Rivaturner ile fps kilitlemekte çözüm.Güç tüketimi de düşecektir.Akıcı olduğunu düşündüğün ve limite takılmayan noktada fps sabitle.İşlemcide,ekran kartıda rahat çalışsın.FPS 30/60/90/144hz gibi şartı yok.İstediğin sayıda sabitle.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Darboğaz senin oynunu etkileyen bir şey değil. Millet yana yana bunun derdinde. Darboğaz sonucu 100 fps alcakken 80 fps alıyosan, dsr vs açıp bunu 75 fpsye indriyorsan darboğaz kalkıyorsa bunun sana karı ne? Çözünürlük artınca cpu bine yük düşmez fps düştüğü için yük azalır. FPS sabitleme çok daha mantıklı her açıdan. Senin derdin gpu daerboğaz yapıyor tam performansıdna kullanımayorum olmalı.
  • dengeli bir şekilde açarsan hem performans kaybetmezsin hem de beleşe grafik elde etmiş olursun

her oyunda artık resolution scale var. seç beğen al misali. dsr denen köhne sisteme de gerek yok. 1'den 2'ye kadar her türlü resolution scale seçeneği sunuluyor.

ac odyssey %100 resolution scale 1080p
    Ekran kartları ve sahte çözünürlük?

ac odyssey %140 resolution scale 1080p
    Ekran kartları ve sahte çözünürlük?

gördüğünüz gibi buradaki bazı kişilere uyup frame limitlerseniz boşu boşuna %40lık bi çözünürlük artışını masada bırakıyorsunuz. niyeymiş? sistem boşuna yorulmasınmış. görüntü değişmiyormuş. fps kaybediliyormuş. kaybetmeyecek şekilde açacaksın ara değer bulacaksın. dsr zaten outdated olalı çok oldu

kısacası insanları yanlış yönlendiriyor konudaki cogu kişi. ağır bir gpu darboğazı varsa fps limiti koymak boşu boşuna daha iyi grafiklerden feragat etmektir. burada grafiği değiştirmiyor falan diyenlere aldanmayın. açın kendiniz bakın. ac:oda deneyin, rdr2'de deneyin. denemeden de gelip "bi işe yaramıyor" diyemezsiniz, diyenlere de kulak asmayın

2018 2019'da çıkan oyunları takip edenler bilir artık resolution scale tanınan ve kabul gören bir grafik ayarı olmuştur. dsr ile de alakası yoktur

(dipnot: komik olan gerçek şu ki, attığım şu iki resimde bile kalite farkı hissediliyor. )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 7 Ocak 2020; 10:1:31 >

• Teşekkürler. Darboğaz diyince ne anlıyor insanlar anlamadım. Herhalde 200fps alacakken 180 aldığımı falan zannettiler fps kilitle diyorlar. yine de yardımcı olmaya çalışanlara teşekkür ederim.

• red dead redemption 2 native 1080p vs 1.5x scale (2880x1620p)

bu sadece statik görüntüden bir karşılaştırma. rdr2 ana konusuna gidip bakarsanız hareket halindeyken 1080pnin nasıl bir blur festivali olduğunu, resolution scale'ın bu sorunu nasıl çözdüğünü görürsünüz

karakterin suratına elbiselerine bakın. nasıl blurlu. hareket halindeyken her şey o şekilde blurlanıyor. hesabı kitabı siz yapın

işe yaramıyor demeye de devam edin. emin olun işe yaramıyordur hiç değişim yaratmıyordur

şimdi ben bunları neden anlatıyorum, ben adamın meramını biliyorum. adam 4/4 67. nesil i5'e 1660 super takmayı düşünüyor. biçok oyunda gpu %60-70 takılacak. kendimden biliyorum. işlemcinin vereceği fps biçok oyunda 40-60. gpunun 1080pde vereceği fpsler 70 80. hal böyle olunca bu adam niye o kadar gpu boşluğundan feragat etsin

ha diceksin o zaman daha dandik gpu alsın. olabilir. ama ileride işlemci upgrade2i düşünüyor parça parça ilerlemek istiyor belli ki. herkesin kendi kararı. o zamana kadar da gpu boşta kalmasın bu mümkün mü diye soruyor. bunda yanlış bir şey yok

gta 4'ü mesela dsr 4k açar oynarsın. borderlands 2'yi 4k dsr açar oynarsın. yeni oyunlarda da resolution scale seçenekleri var

ben rpcs3'de god of war 2'yi 4k scale ile oynadım. o eski oyun bile çözünürlük artışının ekmeğini yiyip daha net gözüküyor konsol versiyonlarına göre. nier: replicant keza öyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 7 Ocak 2020; 10:11:59 >

• xGlorfindel kullanıcısına yanıt
    Sen darboğazdan ne anlıyorsun. Bir kitle var darboğazı oyun oynama deneyimini bozan birşey zannediyorlar. Adı üsütnde darboğaz ik donanımdan birininin ötkeini çalışma kapasiteisni sınırlaması bu kadar.
  • darboğazın terminolojisini filan incelemeye kalkmayalım da.. benim bahsettiğim darboğaz oyun deneyimimi bozabilecek bir boyutta. ciddi bir boyutta olmasa buraya başlık açmazdım herhalde. herneyse demek ki daha spesifik olmalıydım

• quote:

Orijinalden alıntı: xGlorfindel

darboğazın terminolojisini filan incelemeye kalkmayalım da.. benim bahsettiğim darboğaz oyun deneyimimi bozabilecek bir boyutta. ciddi bir boyutta olmasa buraya başlık açmazdım herhalde. herneyse demek ki daha spesifik olmalıydım
    hocam o konuda arkadaş haklı. gpunun boş kalması oyunu kastırmaz ya da dondurmaz. o da kendi bakış açısından onu anlatmaya çalişiyor

mesela bizim yayıncı bi abi ryzen 2700x aldı, yanına da rtx 2060 super koydu. overwatch'da her şeyi en lowa alıp 300 fps'ye erişmek istiyordu ama tek çekirdek darboğazından ötürü fps 200lerde dolaşıyor.

bil bakalım gpu ne durumda? %45 falan.

ha oyun donuyo mu kasıyo mu aksırıyo mu? hayır

ama hoş bişey mi, değil

burada bazı insanlar var mesela, cpu usage'i boş görünce "işlemci darboğaz yapmıyor" diyebiliyolar. tek çekirdek darboğazından ötürü oluyor desen de anlatamıyosun. oyun motorları eski ve hala tek çekirdek temelli çalişiyorlar. bu düzelirse ne ala. daha iyi motorlar gelirse ne ala. donanımhaber işlemci bölümünde sık takılan ama bu tür fundamental bazı şeyleri hala kavrayamamış çok üye var xD

ama şu an overwatch'da ryzen 2700x'in %60'ı boş boş yatıyor, bir iki çekirdek asıl işi yükleniyor. o kadar potansiyel var ama oyun kullanamıyor, motoru yetersiz. haliyle 300 fps alamıyosun bazı haritalarda. gpu da bomboş kalıyor öyle

üzücü mü, üzücü. umarız ps5 ve gelecek nesil oyunlarla beraber multithread rendering muhabbeti gelir de artık böyle garabet durumlarla karşılaşmayız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 7 Ocak 2020; 10:29:9 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.