beyler koç üniversitesinde ya elektronik ya da bilgisayar mühendisliği okuyacam burslu olarak. tabii siz elektronikçi olarak bilgisayar okuyup üstüne elektrik yüksek lisansı almayı nasıl bulursunuz?
Dostum tek bir cümle içinde üç tane apayrı alanı kullanmışsın? Bu biraz mercimek çorbası üzerine ,makarna,üzerine de vişne suyu koysam nasıl olur gibi bir soru olmuş.Yanlış anlama niyetim dalga geçmek değil.Şunu söylemek istiyorum ki sen hangi alanda çalışmak istiyorsun,amacın ne ,nereye gelmek istiyorsun? Ancak bundan sonra soruna cevap bulabilirsin.Bilgisayar,elektrik,elektronik ayrı alanlar,çalışma alanları da farklı.Bir konuda uzmanlaşmak da öyle kolay değil.Ancak aynı konu üzerinde lisans,yüksek lisans yaparsan belli bir seviyeye gelebilirsin.Ama nihayi amacın ileride yönetici pozisyonunda bulunmaksa,endüstri mühendisliğinde lisanstan sonra MBA düşünebilirsin.
bilgisyar okuyup elektrik yüksek lisansı yapamazsın. elektrik yüksek lisansı yapabilmen için elektrik elektronik okuman lazım. 2sini birden istiyorsan elektronik okuyp bilgisayar yüksek lisansı yapabilirsin.
Her seyden once Koc Universitesi'nde burslu olarak muhendislik okumaya hak kazandiginiz icin tebrikler. Okudugunuz universite Ingilizce egitim yapan, Turkiye standardlarinin ustunde bir universite oldugu icin muhtemelen bitirdikten sonra yuksek lisans egitiminizi yurtdisinda yapmayi dusuneceksiniz. Kesinlikle bu yonde calismanizi oneririm. Bunun icin yuksek bir ortalamaya ve referanslara ihtiyaciniz olacak tabii, simdiden iyi sanslar.
Turkiye'de "bilgisayar muhendisligi" adi altinda verilen egitim ABD'deki bilgisayar bilimleri "computer science"'in esidi. Halbuki ABD'de kelimenin gercek anlamiyla "bilgisayar muhendisligi" (computer engineering) bolumleri de var. Benim bildigim kadariyla ABD'deki computer engineering egitim programinin Turkiye'de bir ornegi yok, Turkiye'de bilgisayar muhendisligi diye adlandirilan bolumler aslinda Computer Science egitimi veriyorlar. Bir Computer Science(CS) ogrencisi lisans programinin 3. ve 4. yilinda Automata Theory, Software Engineering, Compilers vb gibi dersler alirken ABD'de bir Computer Engineering ogrencisi ilk iki yil temel elektrik-elektronik muhendisligi dersleri yaninda Digital VLSI Design, Electronic Design Automation (EDA), Computer Architecture, Embedded Systems Design vb. gibi dersler alarak bilgisayar donanim tasarimi konusunda uzmanlasir.
Kisacasi yapmak istediginiz egitim bilgisayar ile elektronigin kesistigi nokta ise Koc'ta EE egitiminin uzerine Computer Engineering (CE) konusunda iyi bir Amerikan universitesindeki bir Computer Engineering programina basvurabilirsiniz. Bircok universitede Computer Engineering(CE) elektrik-elektronik(EE) bolumu ile birlesiktir, yani diplomanizda elektrik-elektronik muhendisligi master ya da doktorasi yaptiginiz yazmasina ragmen uzmanliginiz CE'dir. Ayni sekilde saglam bir CS (Turk "bilgisayar muhendisligi" egitimi) egitiminin uzerine yine bir ABD elektrik-elektronik bolumundeki CE programina basvurarak ayni konuda egitim yapabilirsiniz. ABD universitelerinin gerekli temel sartlari karsilarsaniz sizi master'a kabul etmek icin su ya da bu bolumden mezun olmanizi sart kosmazlar.
Yok eger yuksek lisans egitiminizi CS (computer science) uzerine yapmak istiyorsaniz lisans egitiminizi de CS yapmanizi tavsiye ederim. CS programlarindaki bazi teori ve kavramlar EE egitiminde verilmedigi icin EE temelli ogrenciler baslarda biraz zorluk cekebiliyor. Ayrica Amerikan CS programlarina basvuru icin girip yuksek not almaniz gereken CS GRE sinavinda sorulan sorular da EE temelli ogrenciler icin fazla yabanci. Zaten EE temelli ogrenciler de CS konularina pek ilgi duymuyorlar.
Kisacasi Koc'ta "bilgisayar muhendisligi" (CS) okursaniz ABD'de CS ya da CE yuksek lisansi/doktorasi yapabilirsiniz. CE formasyonlu insanlar (ben gibi) AMD, Intel, IBM gibi sirketlerde islemci, chipset tasarimi gibi islerde calisabilirler. CS formasyonlu insanlar ise daha cok yazilim agirlikli islerde Oracle, Microsoft, Google gibi sirketlerde is imkani bulabilirler. Koc'ta elektrik-elektronik (EE) okursaniz ABD'de EE ya da CE yuksek lisansi/doktorasi yapabilirsiniz. CS mumkun olmakla beraber biraz problemli olabilir.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme