Arkadaşlar merhaba. Sabah bilgisayarı kullandıktan sonra kapatıp çıktım evden. Hiçbir program yüklemedim, akşam eve geldiğimde çeşitli hatalarla karşılaştım. Başlat menüsü açılmıyor, yandaki search butonu, ve birkaç uygulama daha tıklayınca sınıf kaydedilmemiş explorer.exe hatası veriyor. Görev yöneticisinde İşlemler menüsü bomboş, Kullanıcılar menüsü bomboş, Uygulama Geçmişi bomboş halde. Ne yapacağımı şaşırdım vallahi. |
Explorer.exe Hatası: Görev Çubuğu Çalışmıyor
Explorer.exe, Windows işletim sisteminin grafik kullanıcı arayüzünü (GUI) kontrol eden temel bir işlemdir. Bu işlem bozulduğunda, görev çubuğu ve diğer GUI öğeleri düzgün çalışmayabilir.
"Explorer.exe sınıfı kaydedilmemiş" hatası, Explorer.exe işleminin başlatılamadığını veya sonlandırıldığını gösterir. Bu hata genellikle sistem dosyalarındaki bozulmalar, kötü amaçlı yazılım enfeksiyonları veya donanım sorunları nedeniyle oluşur.
Sorunu Giderme:
- Sistem Dosyalarını Kontrol Et: Komut İstemi'nde (Yönetici olarak çalıştırın) "sfc /scannow" komutunu çalıştırarak sistem dosyalarındaki bozulmaları tarayıp onarabilirsiniz.
- Kötü Amaçlı Yazılım Taraması Yap: Bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılım taraması yaparak olası enfeksiyonları tespit edip temizleyebilirsiniz.
- Donanım Sorunlarını Kontrol Et: RAM ve sabit sürücü gibi donanım bileşenlerindeki hatalar Explorer.exe sorunlarına neden olabilir. Bellek tanılama araçlarını çalıştırarak veya donanımınızı fiziksel olarak kontrol ederek sorunları tespit edebilirsiniz.
- Explorer.exe İşlemini Yeniden Başlat: Görev Yöneticisi'ni kullanarak Explorer.exe işlemini sonlandırabilir ve ardından Dosya Gezgini'ni yeniden başlatarak işlemi yeniden başlatabilirsiniz.
- Sistemi Geri Yükle: Sorun son zamanlarda yapılan bir değişiklikten kaynaklanıyorsa, sisteminizi hatanın oluşmadığı önceki bir noktaya geri yükleyebilirsiniz.
Explorer.exe hatalarıyla karşılaşmanız halinde, yukarıdaki adımları izleyerek sorunu gidermeye çalışabilirsiniz. Sorun devam ederse, profesyonel bir bilgisayar teknisyenine danışmanız önerilir.