selam arkadaşlar freenas kullanalar olarak ben kullandığım sistemden bahsetmek istiyorum ve ne amaçla kullandığımdan sizlerde ne amaçla kullanıyorsanız burada bilgi paylaşımı yapabiliriz sistem
intel atom tabanlı faxcon anakart fiyat 45 tl ikinci el
kasa ise 10 tl ikinci el bilgisayarcıdan çıkma hurda niyetine aldım
freenas sürümü 0.7.2 Sabanda versiyonu
şimdi ben bu sistemle ne yapıyorum
bittorent eklentisiyle torent indiriyorum ve sürekli açık güç tüketimi gayet az
anakartım gigabit desteklemiyor ama aktarım hızı gayet iyi filmleri direk kablosuz pc den izleyebiliyorum birde egreat medya oynatıcım var lcd tvye bağlı ethernet üzerinden gayet akışkan biçimde seyredebiliyorum
birde bu sistemde bilgisayarımım üstünde sanal disk oluşturdum oda güzel bir uygulama iscsi disk olarak ayarlama yaptım sanal olarak disk kullanıyorum onun aktarım hızıda gayet güzel şimdilik benden bukadar sizde kendi sistemlerinizi buraya yazarsanız yada bilgi isterseniz pmden yadan burdan yazışabiliriz teşekürler
Ben de bir hevesle 14 Tblık bir sistem kurmuştum. Core2Duo işlemci vardı. Sadece yedekleme yapmak amacı ile kurduğum sistem haftasında cortlamıştı. Disk arızasıydı. Sistemi dağıttıktan sonra diskin basit bir arızası olduğunu gördüm ama kesinlikle raid0 kurmanın bu sistemlerde iyi birşey olmadığını anlamış oldum. Eniyisi tek tek yada mirroring yapmak. Performansı gayet iyi idi ama iki etherneti berbaer çalıştıramamıştım. Ancak en mantıklısı sizin gibi atom işlemcili yapmak. Ancak almışken kesinlikle Gigabit eternet olmalı çok farkediyor.
iki etherneti bende denedim çalıştırdımda fakat bana verimsiz gibi geldi tekrar teke döndüm şuan ebaydan sipariş verdiğim 300mbps lik kablosuz roturu bekliyorum bakalım fark edecekmi
freenas uzerine mail ve web sunucu kurabiliyormuyuz ve genel olarak bi qnap a gore performansı nasıldır sizceaslında performansından ziyade kararlılıgı daha önemli aslında boyle bir cihazın agda kusursuza yakın hizmet vermesi beklenir cunku..
ben çok cahilim :) freenas ney :D
Merhaba
FreeNAS kurulumunu sanırım 2-3 yıl önce yapmıştım. Bende basit bir disk arızasından dolayı (sistemdeki samsung disklerden birinin kartı üzerinden motora enerji veren ayakları tam temas etmediği için açılışta sorun çıkartıyordu.) Onu çözene kadar disklerden birindeki verileri uçurmuştum :) O olaydan sonra tekrar kurulum yaptım ve şu ana kadar film ve dizi arşivi için server olarak sorunsuz kullanıyorum. Free NAS 0.7.2 Sabanda (revision 5543)
Şimdi ise arayüz değiştiği için ve kullanım kolaylığı arttığını düşündüğüm için FreeNAS 8 e yükseltmek istiyorum.
Sormak istediklerim şunlar.
1) Halen kullanmakta olduğum versiyonun ayarlarını bir dosya olarak kayıt edebiliyorum. Yedeklediğim ayarları FreeNAS 8 kurduğumda geri kullanabilir miyim, yoksa disklerin tümünün yedeğini alıp sıfır kurulum mu yapmalıyım?
Mevcut Kurulum 40GB sistem + 80GB oyun isoları + 120GB Diziler + 160 GB Filmler
2) 3 tane de USB harici diskim var. Mevcut versiyonda bu diskleri sisteme ekleyip çıkartmakta sorun yaşıyordum. 8 versiyonunda USB diskleri bir kez tanıttıktan sonra çıkartıp daha sonra taktığımda hiç bir ayar yapmadan sorunsuz kullanabilir miyim?
yokmu freenas altarnatifi olan kullanan arkadaşlar ben free nası bittorent istemcisi olarak kullanıyorum çokta güzel çalışıyor ayriyeten scsi sanal disk olarak ayarladım freenastaki hdd den bir bölüm belirleyip sanki kullandığınız pc nin hddsi imiş gibi kullanabiliyorunuz veri aktarımıda çok hızlı
Linux Mint Türkiye'nin çıkardığı e-dergi ROOT'un 6. sayısında Suat Alpoğlu FreeNAS hakkında yazmıştı. Daha çok kurulum ve yapılandırma üzerine teknik bir yazı olsa da konusu gelmişken merak eden okumak isteyen olabilir. E-derginin içeriğini buradan görebilir, direkt olarak buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
quote:
Orijinalden alıntı: asterix4848
yokmu freenas altarnatifi olan kullanan arkadaşlar ben free nası bittorent istemcisi olarak kullanıyorum çokta güzel çalışıyor ayriyeten scsi sanal disk olarak ayarladım freenastaki hdd den bir bölüm belirleyip sanki kullandığınız pc nin hddsi imiş gibi kullanabiliyorunuz veri aktarımıda çok hızlı
Openfiler
İyi çalışmalar.
teşekürler
freenas 7 sürümü başka isimle nas4free olarak geliştirilmeye devam ediyor.
Ssadece depolama amaçlı olarak ağınıza eklediğiniz disk ünitesidir. Sadece disk takılan ve işi nas'lık olan cihazların (seagate black armor gibi) fiyatları çok yüksek. İşte bu noktada Freenas (Freebsd tabanlı bir işletim sistemi) devreye giriyor. Düşük sistem gereksinimleri ile eski bilgisayar sistemlerini ucuz nas'a dönüştürüyor (zaten elinde olduğu için ucuza geliyor).
Özünde bu kadar bilgim var, hiç bsd ye bulaşmadım.
Sanırım bu kadar bilgi yeterli olur.
Denerim bir ara
Merhaba arkadaşlar Freenas Hakkında Küçük Çaplı Bir Projem Var ve İlk Defa Freenas Kurucam.Yapmak İstediklerimi Aşağıda Belirttiğim Gibii Bunları Nasıl Yapmalıyım Yol Gösterirseniz Sevinirim...
Freenas Kuracağım PC P4 2.4 256MB RAM OB Ekran Kartı 750GB SATA Harddisk VİA Chipset 10/100 Ethernet Kartı Bu PC Ye Freenas ın Hangi Sürümünü Kurmalıyım...? Freenas Sistemi 7/24 Açık Sürekli Download Yapıcak... Kendi Diskinin İçinde Klasörler Olucak Örnek Diziler,Filmler,Oyunlar VS Freenas Sisteminin İçeriğine Evdeki Ağa Bağlı Tüm Cihazlar Ulaşabilecek,İçeriği Değiştirme,Kopyalama,Silme Hakkına Sahip Olucak... Freenas Sistemine Android Telefonumdan ve Laptopumdan Dışardayken Erişebilmeyi ve İçeriğe Ulaşabilmeliyim... Torrent Durumunu Anroid Telefonumdan ve Laptopumdan Dışardeyken Kontrol Edebilmeliyim? Player Olarak Kullanılcak Olan Bilgisayarlarda XBMC Kullanıcam...
up
0.7 sürümünden devam ediyorum. 0.8 ve sonrası sürümlerde dolu disklerimi formatlamadan ekleyemediğim için düşünmedim. Ufs olarak diskleri biçimlendirmenin de kendi adıma hata olduğunu düşünmekteyim, ntfs olarak depolamak çok daha akıllıca, freenasın sağı solu belli olmuyor. Tüm ufs formatlı disklerimi ntfs ye dönüştüreceğim inşallah, biraz zorlu bir iş olacak ama hadi hayırlısı.
0.7 sürümü kullanışlı 8 okadar değil
Arkadaşlar konuyu cortlatmak istemem ama benim şu an şöyle bir olayım var.
elimde 3 adet 2tb wd pure hdd var
4gb ramli 1150 soket bir anakartla birlikte iyide bir kasayla (Soğutma ve powersupply) nas sunucu yapmayı deneyeceğim.
Şimdi benim yapmayı planladığım freenas'ı usb 3.0 usb bellek üzerinden dongle mantığı ile sunucuda çalıştırmak. diskleri raid5 ile yapmayı düşünüyorum. bu konuda bana yardımcı olabilecek tecrübe sahibi bir arkadaş arıyorum. windows gibi sistemlere yönelmek istemiyorum. gerekirse freenas'ı ayrı bir hddyede kurabilirim. benim için en önemli şey veri güvenliği bu nedenle raid 5 terciğimdir. harddisklerin biri gitse bile diğerleri kusursuz devam etmesi gerekiyor. bana yardımcı edebilecek birileri olursa şayet çok sevinirim.
quote:
Orijinalden alıntı: opyan
Arkadaşlar konuyu cortlatmak istemem ama benim şu an şöyle bir olayım var.
elimde 3 adet 2tb wd pure hdd var
4gb ramli 1150 soket bir anakartla birlikte iyide bir kasayla (Soğutma ve powersupply) nas sunucu yapmayı deneyeceğim.
Şimdi benim yapmayı planladığım freenas'ı usb 3.0 usb bellek üzerinden dongle mantığı ile sunucuda çalıştırmak. diskleri raid5 ile yapmayı düşünüyorum. bu konuda bana yardımcı olabilecek tecrübe sahibi bir arkadaş arıyorum. windows gibi sistemlere yönelmek istemiyorum. gerekirse freenas'ı ayrı bir hddyede kurabilirim. benim için en önemli şey veri güvenliği bu nedenle raid 5 terciğimdir. harddisklerin biri gitse bile diğerleri kusursuz devam etmesi gerekiyor. bana yardımcı edebilecek birileri olursa şayet çok sevinirim.
usb 3 belleğe ihtiyacınız yok. herhangi bir usb olabilir. benim usb bellek debianda 3 ayda uçmuştu. swapı mutlaka kapatın büyük oranda uzatacaktır ömrünü. yalnız journaling sistem kullanacağınız için mutlaka diske yazacak. fakat flash uçsa bile bir sıkıntınız olmaz.
raid 5 performans için ve güvenlik için denge sunar. mantıklıdır. paritiy bilgisi yazılıp aynalama olmadığından hızlı. kullanım amacınıza göre tercih sebebi olabilir. ayrıca freenas oldukça iyidir, openmediavault da iyi ve konfigürasyonu daha kolaydır.
ben şuan evimde debian 6.10 temelinde headless (sadece komut satırı) olarak bir nas sistemim var. celeron temelli micro itx anakart ile el yapımı kasam ile kullanıyorum. ben hem aynı boyutlu diisklerimin olmaması hemde mirroringe olan güvenim ve en önemlisi iki farklı senaryo da kullanmam sebebiyle 1tb disk normal ext 4, diğer 2 adet 400 gb disk raid 1 olarak çalışıyor.
normal diske torrent ve downloadları,önemsiz verileri, raid 1 de de fotoğraflarımı saklıyorum. çok az elektrik harcıyor ve synologylerin vermediği esneklişği çok ucuza yaşıyorum.
herşey bir yana masaüstü anakarttan böyle 7/24 çalışacak sistemler düşünme. zaten elektrşik çok pahalı değmez. sen en iyisi elindeki işlemci ve anakartı sat yerine ucuz bir atomlu,celeronlu yada via epialı bir mini itx al. benim itx sistem yükte diskler dahil max 45 w çekiyor, normal şartlarda 25- 30w arası.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme