Şimdi Ara

Frekans

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
1.624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu ara frekans konusunu detaylı araştırıyorum araştırmalarıma göre tabiatta her şeyin bir frekansı varmış masada duran bardak bile bir frekans yayıyormuş.Nesnelerin yaydığı bu frekansları ölçmek tespit etmek mümkünmüdür ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0M42 -- 19 Şubat 2013; 12:00:46 >

• Gerçekten zor bir sorubu onunla ilgili pek bir bilgim yok ama dediğin gibi butün nesnelerin bir enerji yaydığını duymuştum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 0M42

Bu ara frekans konusunu detaylı araştırıyorum araştırmalarıma göre tabiatta her şeyin bir frekansı varmış masa duran bardak bile bir frekans yayıyormuş.Nesnelerin yaydığı bu frekansları ölçmek tespit etmek mümkünmüdür ?

Her nesne salınım yapar. Her nesnenin titreştiği bir frekans vardır. Hatta Nikola Tesla'nın osilatörü vardı. Cisimleri titreştikleri frekansta uyarıp daha büyütüyor. Böylelikle cismi parçalıyordu. Onun dışında schaumann frekansı falan vardı Dünya için konuşulan. Frekans iyidir herşey belli bir frekansta ilerler. Ki önümüzdeki nice şeylerin çözümü frekans ve rezonansa dayanır.
  • quote:

Bu ara frekans konusunu detaylı araştırıyorum araştırmalarıma göre tabiatta her şeyin bir frekansı varmış masa duran bardak bile bir frekans yayıyormuş.Nesnelerin yaydığı bu frekansları ölçmek tespit etmek mümkünmüdür ?

Tespiti mümkündür, doğal frekans diye aratırsanız epey döküman bulabilirsiniz. Ayrıca inceleyiniz;

http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/877b61f0d332bae_ek.pdf?dergi=873

Saygılar.

• Kendileri frekans üretirler mi bilmem ama, cisimlerden gözümüze yansıyan renk bilgisi frekanstır mesela.. "Terahertz"ler düzeyindedir ve rengine göre değişir..

Çok ilgi çekici bir konu aslında..
    Skalaya baştan sona baktığınız zaman duyamayacağımız 5-10 hertzlik salınımlardan taa iyonize edici (DNA zincirini kırıp kanser yapan) ışınlara kadar çok geniş bir yelpaze görürüz..

• quote:

Orijinalden alıntı: djoz

Kendileri frekans üretirler mi bilmem ama, cisimlerden gözümüze yansıyan renk bilgisi frekanstır mesela.. "Terahertz"ler düzeyindedir ve rengine göre değişir..

Çok ilgi çekici bir konu aslında..
    Skalaya baştan sona baktığınız zaman duyamayacağımız 5-10 hertzlik salınımlardan taa iyonize edici (DNA zincirini kırıp kanser yapan) ışınlara kadar çok geniş bir yelpaze görürüz..

renk ses koku gibi maddenin varlıgını da formüllerde f= olarak tanımlayabilirsin. mesela atom. elektronun çekirdek etrafında dönmesi belli bir frekanstadır.

ayrıca frekans zamana baglıdır. zamanın oldugu heryerde her formül frekansa eşitlenebilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: edi_büdü

renk ses koku gibi maddenin varlıgını da formüllerde f= olarak tanımlayabilirsin. mesela atom. elektronun çekirdek etrafında dönmesi belli bir frekanstadır.

ayrıca frekans zamana baglıdır. zamanın oldugu heryerde her formül frekansa eşitlenebilir.

Alıntıları Göster
    Frekans olayı gerçekten inanılmaz derecede geniş çaplı bir mevzu ve dünyanın temeli nerdeyse frekans üzerine kurulmuş detaylı kaynaklar lazım bana araştırıyorum bende bu konuyu elinizde detaylı dökümanlar varsa paylaşırsanız çok sevinirim.

• Cisimler için temel olarak "doğal frekans" ve "çalışma frekansı" olmak üzere iki tip frekans vardır. Doğal frekans cismin geometrisine, malzemesine, ağırlığı gibi fiziksel özelliklerine bağlı olarak o cisme özgüdür. Gerek yazılımsal analizlerle gerekse de deneysel yöntemlerle bu değer bulunabilir. Çalışma frekansı ise cisme yapılan zorlama neticesinde (motorun çalıştırılması mesela) oluşan titreşimler vasıtasıyla oluşur. Eğer ki sistemin doğal frekansı ilse çalışma frekansı birbirine çok yakın ya da aynı değerde olurlar ise o zaman süperpoze olur. Yani titreşim dalgaları üst üste biner ve sistemin kırılmasına neden olur.
    Bunu en basit şekilde örneklersek; arabanın ve motorun doğal frekansı, motorun rolanti devrinde oluşan titreşim frekansının altında bir değerde olacak şekilde tasarlanır. Motorun çalışma devri, (ve buna bağlı olarak çalışma frekansı) rolanti devrinin altına düşerse (gaz ayarının düzgün yapılamayıp motorun boğulması gibi) arabanın vahşi at gibi titremesinin nedeni çalışma frekansı ve doğal frekansın birbirine yaklaşması ve süperpoze olmaya doğru ilerlemesidir. Motor o devirlerde fazla kalırsa parça kırması işten bile değildir.

Umarım basit bir şekilde anlatabilmişimdir. Bu titreşim konusu derya deniz bir konudur.

• quote:

Orijinalden alıntı: aeronics

Cisimler için temel olarak "doğal frekans" ve "çalışma frekansı" olmak üzere iki tip frekans vardır. Doğal frekans cismin geometrisine, malzemesine, ağırlığı gibi fiziksel özelliklerine bağlı olarak o cisme özgüdür. Gerek yazılımsal analizlerle gerekse de deneysel yöntemlerle bu değer bulunabilir. Çalışma frekansı ise cisme yapılan zorlama neticesinde (motorun çalıştırılması mesela) oluşan titreşimler vasıtasıyla oluşur. Eğer ki sistemin doğal frekansı ilse çalışma frekansı birbirine çok yakın ya da aynı değerde olurlar ise o zaman süperpoze olur. Yani titreşim dalgaları üst üste biner ve sistemin kırılmasına neden olur.
    Bunu en basit şekilde örneklersek; arabanın ve motorun doğal frekansı, motorun rolanti devrinde oluşan titreşim frekansının altında bir değerde olacak şekilde tasarlanır. Motorun çalışma devri, (ve buna bağlı olarak çalışma frekansı) rolanti devrinin altına düşerse (gaz ayarının düzgün yapılamayıp motorun boğulması gibi) arabanın vahşi at gibi titremesinin nedeni çalışma frekansı ve doğal frekansın birbirine yaklaşması ve süperpoze olmaya doğru ilerlemesidir. Motor o devirlerde fazla kalırsa parça kırması işten bile değildir.

Umarım basit bir şekilde anlatabilmişimdir. Bu titreşim konusu derya deniz bir konudur.
    Teşekkür ederim güzel bilgiler verdiniz.Mesela masa üzerinde duran bir bardağın doğal frekansını bir şekilde tespit ettik diyelim uygun frekansı üretebilecek bir kaynak ile bu bardağı kırmak mümkün olurmu ? Şayet bu mümkünse nasıl oluyor ? Bilgisi olan arkadaşlardan detaylı anlatım istiyorum

• quote:

Teşekkür ederim güzel bilgiler verdiniz.Mesela masa üzerinde duran bir bardağın doğal frekansını bir şekilde tespit ettik diyelim uygun frekansı üretebilecek bir kaynak ile bu bardağı kırmak mümkün olurmu ? Şayet bu mümkünse nasıl oluyor ? Bilgisi olan arkadaşlardan detaylı anlatım istiyorum

Üst üste gelen aynı frekanslı dalgaların genliği sürekli artar bu sonsuza kadar gidemeyeceği için bardak bir süre sonra kırılır veya köprü ise yıkılır....

www.youtube.com/watch?v=joS6kfjuKQo

• quote:

Orijinalden alıntı: Kerosen

quote:

Üst üste gelen aynı frekanslı dalgaların genliği sürekli artar bu sonsuza kadar gidemeyeceği için bardak bir süre sonra kırılır veya köprü ise yıkılır....

www.youtube.com/watch?v=joS6kfjuKQo

Alıntıları Göster
    Bardağın doğal frekansı 0.1 hz. farzedelim kırılması için uygulanan frekans da 0.1 hz mi olması gerekiyor bu kısmı anlayamadım ?

• quote:

Bardağın doğal frekansı 0.1 hz. farzedelim kırılması için uygulanan frekans da 0.1 hz mi olması gerekiyor bu kısmı anlayamadım ?

Evet öyle olması gerekir, ancak bardağın doğal frekansı 0,1 Hz'den büyüktür. Zaten 0,1 Hz lik sesi insan kulağı duyamaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kerosen

quote:

Evet öyle olması gerekir, ancak bardağın doğal frekansı 0,1 Hz'den büyüktür. Zaten 0,1 Hz lik sesi insan kulağı duyamaz.

Alıntıları Göster
    Değil bir bardağı kırmak, aklına gelecek herşeyi bu yöntemle parçalaman mümkün. Bu olayı iki tane 5 mm genlikli dalga 10mm'lik tek dalgadır" şeklinde düşünmeyin. Aslında doğal frekansın çalışma frekansına oranına bakarak rezonans durumu incelenir. Bu oran 1 olduğunda genlik sonsuz olur. Bu da parçanın kırılması demektir.
    Tacoma Narrows Köprüsü 1940 yılında gerçekleşmiş bu konuda ders kitaplarına girmiş bir köprüdür. Asma köprü olduğundan rüzgarı yandan almaktadır. Tasarımcılar bu kesiti kanat şeklinde yapmışlar. Bütün asma köprüler gibi rüzgar estikçe köprü de yukarı aşağı hareket eder. Bunun teknik dildeki adı "aeroelastic flutter" dır. Köprü kullanıma açıldıktan yaklaşık 4 ay sonra 68 km/h hızında rüzgarın oluşturduğu titreşim, köprünün doğal frekansına ulaşmış ve köprü kırılmıştır. İşin ilginç yanlarından biri ise bu titreşim olayı bir süre sonra kendini besler.
    Buna benzer bir olay yakın tarihimizde 2000 yılında kullanıma açılan Londra'da bulunan Millennium Köprüsüdür. Açıldığı gün üzerinden 90000 kişi yürüyerek karşıya geçmiştir ve aynı anda köprü üstünde 2000 kişi bulunmuştur. İnsanlar öndekinin ayağına basmamak için gayri ihtiyari olarak öndekine adım uydurduğundan herkes aynı anda sağ, aynı anda sol adım atmıştır. Bu da köprüyü yatay yönde salınım yapmasına neden olmuştu. Bir de üstüne rüzgar faktörü eklenince köprü tehlike arz etmişti. Daha sonra köprü tadilata alınıp gerekli iyileştirmeler yapılmıştı.
    Askerlerin köprüden geçerken uygun adımdan serbest adıma geçirilmesinin nedeni budur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 19 Şubat 2013; 12:08:55 >

• quote:

Değil bir bardağı kırmak, aklına gelecek herşeyi bu yöntemle parçalaman mümkün. Bu olayı iki tane 5 mm genlikli dalga 10mm'lik tek dalgadır" şeklinde düşünmeyin. Aslında doğal frekansın çalışma frekansına oranına bakarak rezonans durumu incelenir. Bu oran 1 olduğunda genlik sonsuz olur. Bu da parçanın kırılması demektir.
    Tacoma Narrows Köprüsü 1940 yılında gerçekleşmiş bu konuda ders kitaplarına girmiş bir köprüdür. Asma köprü olduğundan rüzgarı yandan almaktadır. Tasarımcılar bu kesiti kanat şeklinde yapmışlar. Bütün asma köprüler gibi rüzgar estikçe köprü de yukarı aşağı hareket eder. Bunun teknik dildeki adı "aeroelastic flutter" dır. Köprü kullanıma açıldıktan yaklaşık 4 ay sonra 68 km/h hızında rüzgarın oluşturduğu titreşim, köprünün doğal frekansına ulaşmış ve köprü kırılmıştır. İşin ilginç yanlarından biri ise bu titreşim olayı bir süre sonra kendini besler.
    Buna benzer bir olay yakın tarihimizde 2000 yılında kullanıma açılan Londra'da bulunan Millennium Köprüsüdür. Açıldığı gün üzerinden 90000 kişi yürüyerek karşıya geçmiştir ve aynı anda köprü üstünde 2000 kişi bulunmuştur. İnsanlar öndekinin ayağına basmamak için gayri ihtiyari olarak öndekine adım uydurduğundan herkes aynı anda sağ, aynı anda sol adım atmıştır. Bu da köprüyü yatay yönde salınım yapmasına neden olmuştu. Bir de üstüne rüzgar faktörü eklenince köprü tehlike arz etmişti. Daha sonra köprü tadilata alınıp gerekli iyileştirmeler yapılmıştı.
    Askerlerin köprüden geçerken uygun adımdan serbest adıma geçirilmesinin nedeni budur.

Alıntıları Göster
    Teşekkürler güzel bilgiler geliyor

Rica etsem şu kısmı biraz daha detaylı anlatırmısınız ;

"Bu olayı iki tane 5 mm genlikli dalga 10mm'lik tek dalgadır" şeklinde düşünmeyin. Aslında doğal frekansın çalışma frekansına oranına bakarak rezonans durumu incelenir. Bu oran 1 olduğunda genlik sonsuz olur"

Özellikle "bu oran 1 olduğunda genlik sonsuz olur" kısmını pek anlayamadım.

• quote:

Teşekkürler güzel bilgiler geliyor

Rica etsem şu kısmı biraz daha detaylı anlatırmısınız ;

"Bu olayı iki tane 5 mm genlikli dalga 10mm'lik tek dalgadır" şeklinde düşünmeyin. Aslında doğal frekansın çalışma frekansına oranına bakarak rezonans durumu incelenir. Bu oran 1 olduğunda genlik sonsuz olur"

Özellikle "bu oran 1 olduğunda genlik sonsuz olur" kısmını pek anlayamadım.

Alıntıları Göster
    Basit harmonik hareket ve de sonrasında zorlanmış harmonik hareket konularını önce bir öğrenirseniz daha sonra rezonans a geçiş yapabilirsiniz. Bu konular öyle forumlarda soru sorarak öğrenilebilecek konular değildir. Eni konu fizik dersidir ve üniversitede yarım dönemde anca anlatılır.

• quote:

Basit harmonik hareket ve de sonrasında zorlanmış harmonik hareket konularını önce bir öğrenirseniz daha sonra rezonans a geçiş yapabilirsiniz. Bu konular öyle forumlarda soru sorarak öğrenilebilecek konular değildir. Eni konu fizik dersidir ve üniversitede yarım dönemde anca anlatılır.

Alıntıları Göster
    Bahsettiğiniz konuları araştıracağım
  • quote:

Nasıl yani hocam yani uygun frekans ayarında koca bir binanın çelik veya demir yapısını tir tir sallatabilmek bile mi mümkün yani?Peki frekans üretimi için illa hoparlör mü gerekli?Yani başka bir yapı ile frekans üretimi gerçekleşemez mi?

Ekleme:

Böyle bir şey gerçekleşebilse amatör olarak birileri dener videoya falan alırdı ama bir kaç doğa olayı ve Tesla hakkında efsane olay dışında bir bilgi veya videoya denk gelmedim ben.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 11 Ekim 2014; 21:28:46 >

• Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt
    Öncelikle frekansı direkt olarak üretemezsin. Frekans, birim zamandaki (genelde 1 saniye) titreşim sayısıdır. Bunun için tekrarlayan bir titreşime yani bir harekete ihtiyaç vardır. Titreşim ya da tekrarlayan bir hareket yok ise frekans sıfırdır.
    Yüksek bir bina için örnekleme yapalım. Bir çok faktörü eleyebilmek için bina boş olsun. Binanın etrafından sabit hızla geçen hava akımı binayı sallayacaktır. Binanın bu sallanması sırasındaki hareketinin gerek konum gerekse de vektörel olarak aynı olduğu noktaya gelmesi için geçen süreye "peryot" denir. Birim zamandaki peyot sayısına da frekans denir.
    Cep telefonunun titreşim motoru bile belli bir frekansla titreşim oluşturmaktadır. Ama dediğim gibi önce titreşim üretmesi lazım.
  • quote:

Öncelikle frekansı direkt olarak üretemezsin. Frekans, birim zamandaki (genelde 1 saniye) titreşim sayısıdır. Bunun için tekrarlayan bir titreşime yani bir harekete ihtiyaç vardır. Titreşim ya da tekrarlayan bir hareket yok ise frekans sıfırdır.
    Yüksek bir bina için örnekleme yapalım. Bir çok faktörü eleyebilmek için bina boş olsun. Binanın etrafından sabit hızla geçen hava akımı binayı sallayacaktır. Binanın bu sallanması sırasındaki hareketinin gerek konum gerekse de vektörel olarak aynı olduğu noktaya gelmesi için geçen süreye "peryot" denir. Birim zamandaki peyot sayısına da frekans denir.
    Cep telefonunun titreşim motoru bile belli bir frekansla titreşim oluşturmaktadır. Ama dediğim gibi önce titreşim üretmesi lazım.

Farklı şekilde derken şunu demek istedim hocam:

Şimdi hopalörde bir frekans üretiyor access point veya modemde bir frekans üretiyor. Misal benim şuanda hoparlör ile 52 hz de dolabı ma yaptırdığım titreşimi kendi yaptığım bir anten ve gerekli devre ile yapabilir miyim?

Haarp misal gelişmiş antenli bir yapıda değil mi?

• 0M42 kullanıcısına yanıt
    Bülent Ersoy sizin derdinize deva olabilir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.