Şimdi Ara

GIGABYTEB P35C DS3R KULLANANLAR BURAYA (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.150
Cevap
5
Favori
76.223
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • kafil arn ÇOK SAĞOL ELLERİN DERT GÖRMESİN.
    DS3R HAKKINDA BAYA BİLGİ SAHİBİ OLDUĞUN AÇIK.BOARD LA İLGİLİ HER TÜRLÜ GÖRÜŞLERİNİ BİZLERLE
    PAYLAŞIRSAN BU KARTI KULLANAN HERKESİ MUTLU ETMİŞ OLURSUN.
  • Arkadaşlar P35C-DS3R aldım yoksa hata mı yaptım ..... Siz ne dersiniz...Bu sıcaklıkları gördünten sonra kafam karıştı....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _EngiN_ -- 1 Ağustos 2007; 11:42:47 >
  • quote:

bence anakartın en sakat olayı ich9r güney köprüsünün çok ısınmasıdır. kuzey köprüsünden çok daha fazla ısınıyor. elinizle kontrol edin isterseniz. güney köprüsüne yukardan parmak ucuyla değil, yandan daha çok temas ederek bir dokunun, yoksa anlaşılmıyor ne kadar ısındığı. parmak ucundan serin zannetmeniz işten değil. güney köprüsü ısısı benim canımı çok sıkıyor çünkü benim için en önemli şey veri güvenliği. bu ich9r çipi de sata disklerinizi, raid dizilerinizi kontrol eden çip. bozulması ya da sorun çıkarması çok can sıkar. 4 sata diskimi raid 10 da kontrol ederken ısınıyor da olabilir ich9r. bir forumda ich9r civarında bir sensör olduğundan bahsediliyor, güney köprüsü tarafına fan koyup o yüksek sistem ısısının düştüğünü gözlemişler denemedim henüz. en kısa zamanda bu çipin soğutucusunu değiştireceğim. tecrübe edindikçe paylaşırım edindiğim bilgileri ilgilenen olursa

bilgiler için çok sağolun haklı olabilirsiniz güney köprüsü bende hiç hava almıyor çünkü ekran kartım güney köprüsünü bütün haşmetiyle kapatıyor haliyle başka soğutucuda takamam eğer daha büük olursa ekran kartı takılmaz nasıl hallolcak bu iş

• yaw amma taktınız sıcaklıklara.... bişe olmaz öle hemen... onlar öle sıcak çaışmaya ayarlıdırlar.... illa soğuk olmak zorunda değiller.... takmayın kafanıza bozulana kadar devam.. bozuluncada garanti gene devam...
  • quote:

yaw amma taktınız sıcaklıklara.... bişe olmaz öle hemen... onlar öle sıcak çaışmaya ayarlıdırlar.... illa soğuk olmak zorunda değiller.... takmayın kafanıza bozulana kadar devam.. bozuluncada garanti gene devam...

sorun çıkarmasa ısınmasına takmazdım ama pc biplemeye başlıyor ardından reset atıyor ?

quote:

Arkadaşlar P35C-DS3R aldım yoksa hata mı yaptım ..... Siz ne dersiniz...Bu sıcaklıkları gördünten sonra kafam karıştı....

sen oc yapmıcan nasılsa boşver
  • benim anakart p35 ds4 sıcaklık 27-30 dereceyi geçmiyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: tugberk23

quote:

yaw amma taktınız sıcaklıklara.... bişe olmaz öle hemen... onlar öle sıcak çaışmaya ayarlıdırlar.... illa soğuk olmak zorunda değiller.... takmayın kafanıza bozulana kadar devam.. bozuluncada garanti gene devam...

sorun çıkarmasa ısınmasına takmazdım ama pc biplemeye başlıyor ardından reset atıyor ?

quote:

Arkadaşlar P35C-DS3R aldım yoksa hata mı yaptım ..... Siz ne dersiniz...Bu sıcaklıkları gördünten sonra kafam karıştı....

sen oc yapmıcan nasılsa boşver

belki oc yapıcam

• benim kuzey köprüsüne el değmiyor da güney de sorun yok gayet serin. ama benim ekran kartının soğutucusunun (hr-03 plus) fanı o bölgeyi baya rahatlatıyo....
  • bu bipleyip kapanma sorunu büyük bir ihtimalle işlemci fan deviririn düşerek anakartın önlem alarak kapatmasıdır. biosda ayarı var onun da bir kontrol edin isterseniz. pwm kontrollü 4 pinli fanlar (intelin stok işlemci fanı da dahil) çok düşük devrilerde çalışabiliyorlar. pc health status mebusunde cpu/system/power fan faill warning. yalnız tugberk23 senin sorunun başka birşey de olabilir herşey normal ve sağlıklı çalışıyorsa bir tek fan çok düşük verirlere geldiği için problem çıkabilme ihtimali var. işlemci ısını falan da kontrol et istersen.

köprüler aşırı ısındığı için reset atma kapanma yapmadı henüz 3 gündür açık duruyor makina bende. birazdan thermalright hr-05 sli soğutucusu alıp gelicem deniyeceğim farklı konfigürasyonlarla. güney köprüsünü bir tek o paklar gibi duruyor.

aletin bozulup garantiye gönderilmesi ile kimse uğraşmak istemez. hele hele disklerinizi raid olarak kullanıyorsanız ich9r ya da uyumlu kontrolcü olmadan bilgilerinizi de kurtaramazsınız. ayrıca overclok potansiyeli ve bir kaç ekstra özellik ile bizi kandıran bu anakartın orasında burasında durağan halde aşırı ısınan bişeyler olmamalı. büyük bir ihtimalle pwm ler ısınıyor o da çok normal ama dur bakalım söküp bakamadım henüz.

• walla ben ısınmadan yana problem yaşamadım. cpu load da orthos da iken 70 i buluyo. nb de 51 i. tam 12 saat orthos çalıştı bi baba tutmadı. bundan sonrada olmaz heralde..onun için takmayın fazla..
  • kadir anakart revizyonun ve bios sürümün nedir? 1.1 rev ve f4g bios bendeki sürümler.

şu an geldim eve makina açıktı işlemci 17 derece gözüküyor. speedfan, tat ve easytune 5 de aynı değerde.. mümkün mü sence? 2 ghzde çalışan e6750 işlemci üzerinde thermalrigth ultra 120 extreme var, üzerinde de güçlü bir fan var. arkadan da bir çift 12lik eksoz çekiyor ama ne olursa olsun 17 derece çok abartı düşük bir değer yanlış ölçüldüğü kesin. orthosla çıktığım değerler 70 derecenin yanına yaklaşmıyor benim ölçümlerimde. çok daha düşükler. senin anakartın mı doğru ölçüyor yoksa senin soğutman da mı ciddi problemler var?

kafaya takmaya değer mi değmez mi kendiniz karar verirsiniz tabi ama benim için stabilite çok önemli. makinayı kullanma şekline/amacına göre değişir herkesin. oturup oyun oynanan bir makinadan ziyade 7/24 stabilite ihtiyacı olan ciddi bir bilgisayar benimkisi. biraz uğraşayım sonra da 0 problemle kullanayım uzun süre bunun için uğraşıyorum.

birazdan arkadaki işlemlerim bitince çıkaracağım anakartı kasadan, çipsetlerin soğutucularını sökeceğim yeni soğutucularla deniyeceğim. o 50 derecelik ısının kaynağını da bulurum sanıyorum.

• Sıvı nitrojen kullanmadıktan sonra oda sıcaklığının altına inmesi imkansız.
  • kütlesi yeterli, oda ısısı altındaki herşeyi kullanarak düşebilir neden sadece sıvı nitrojen? laf olsun diye konuşmayalım.

az önce anakartla yaptığım deneyler bitti.
    hr-05 sli çipset soutucusunun gelen aparatları anakartın kuzey ve güney köprüleri ile uyumlu değildi. o yüzden biraz zaman aldı. bişeyler uydurdum
    herneyse;

- köprüler altındaki termal iletim macunları çok dandik söküp değiştirin derim. benim güney köprüsündeki temas bile etmiyordu neredeyse. elimle çektim bant gibi geldi. kuzey köprüsündeki katılaşmış iyice çamur gibi olmuştu sıkı tutuyordu ama gene de değiştirilmesinde yarar var.

- 2 köprüye de hr5 sli soğutucu + fan ile denedim. hiç bir değişiklik yok arkadaşlar...
    o gördüğünüz 40 50 küsür değerler veren sensör güney köprüsü ya da kuzey köprüsü ile alakalı değil. bu kesin artık. anakart çevresindeki pwmler de değil. elle kontrolle kolyca anlaşılıyor..

çok büyük bir ihtimalle ekran kartı civarında bir sensör ve ekran kartınızın ısısı ile 40 50 lere vuruyor değerleri. denemediğim dokunmadığım yer kalmadı ekran kartı civarı dışında heryer nispeten soğuk. elle kontrolde 50 derece olabilecek yer yok. ekran kartı arkasına doğru, güney köprüsü civarına 120lik fan tuttuğum zaman düşmeye başlıyor o ısı..

yani arkadaşlar diyeceğim odur ki kafanız rahat olsun. hiçbir sorun yoktur. aşırı ısınan bir çip, herhangi bir devre elemanı yok ortada. masraf etmeyin boşuna da benim gibi, gidipte hr-5 sli almayın uğraşmayacaksanız çok fazla. çünkü uymuyor anakarta modifiye etmeden. söküp yeni termal greslerinizle iletin ısılarınızı çipset bloklarınıza kafi gelecektir. north bridge de çok rahatlıkla 5cm fan alıyor üzerine. overclokcular, takın çok kafanız takıldıysa bi tane 5cmlik ucuz fan +5 voltta sessiz sedasız çalışsın.

• ahh kardeşim ahhh dinlemedin beni boştan yere uğraştın.. ama neyse için rahat ettiyse sonunda değmiştir...

cpu ısıları için ben çekirdek ısılarından bahsediyorum. yani coretemp de gözükenlerden. yoksa easytune da yazan cpu boşta 28-30 loadda en fazla 50.. ama o anakartın cpu dışını ölçen sensör. ben çekirdek ısılarını dikkate alıyorum. kışında idle:41 load:63-65 civarı olduğu için bu sıcaklarda idle:50 load:70 olması pek de fazla şaşırtmadı.2 derece farkta salak gibi big typhoonu satıp zalman 9700 ü almamdan dolayı oldu. @kafil arkadaşa teşkür ederim bende inceden kuzey köprüsüne eksta soğtucu almayı düşünüyodum şimdi tamamen gereksiz olduğunu anladım..
  • gereksiz gereksiz alma bence overclock yapmayacaksan. ki yapsan bile ucuz bi fanla götürürsün. bulduğum açıklamalardan tatmin olmayınca ve de elle kontrolümde sıcaklığı hissedince oturdum uğraştım masraf etim zaman verdim ne yapayım iş başa düşmüştü. neyse iyi oldu rahatladım pişman değilim birilerinin işine yarar umarım uğraşlarım.

northbridge ve south bridge için zaten alabileceğin uyumlu soğutucu alternatifin yok eğer pci express ekran kartın varsa (ki pci ekran kartı kullanan yoktur kanımca) ve işlemci için büyük bir blokun varsa. yalnızca hr5 sli var buralarda bulabileceğin..http://www.thermalright.com/a_page/main_product_hr05sli.htm uyumlu aparatı da yok ne güney ne kuzey köprüsüne göre. kendin kelepçeyle ya da başka bir şekilde takmak zorundasın.

herneyse ben çektim siz çekmeyin anakartın soğutmayla ilgili bir sorununu görmedim default değerlerde. köprüler, msofetler ekstra soğutucuya ihtiyaç duymacak kadar serinler. ha ama overclok sırasında ne olur durum bilmiyorum henüz deneyemedim bişeylerle uğraşmaktan tadım kalmadı. en kısa zamanda öğrenirim.

az sabır zamanla kartın direverları biosları da iyice otursun, 10 numara anakart. çok uzun süre çekecek yükümü. ha bir de dipnot data güvenliği/stabilitesi ile ilgilenen arkadaşlar, ileride intel çipsetli anakart değişimde raid yapılandırmaları sorun olmayacak. çünkü intel sata kontrolcüleri arasında geriye doğru destek var. raid migration ich10r ve üzerinde de kuvvetle muhtemel.http://www.tomshardware.com/2007/07/10/the_raid_migration_adventure/

kadir, senin anakartta benimkinden farklı olan nedir? gel bulalım şunu takıldım cidden. benim anakartım kesinlikle yanlış ölçüyor ısıl değerleri. mesela şu anda 23 cpu 20 core1 20 core2 20 derece, arkada da nispeten yüklü işlemci, virüs taraması yapıyor ve film izliyorum. hani ahım şahım yüklü değil ama 20 derece imkanı yok olamaz. seninki daha dürüst değerler veriyor. ben asla 50 küsür görmedim mesela. revizyonun ve biosunu söylemedin hala. ya da ne bileyim işlemci bende e6750. yeni nesil g0 revizyon olduğu için mi tam değerlerini göremiyor nedir. denemediğim program ayar şekil şemal kalmadı. doğaüstü düşük ısı değerleri veriyor bana kart. aklıma başka bişey gelmiyor işlemci revizyonu ile ilgili büyük ihtimalle.
    yeni biosla hallederler umarım.

saygılar sevgiler..

• yaw revizyon 1.0 olması lazım. bios f4g(diğerleri ile ram 1200 de çalışmadı). walla bence kesinlikle senin kart yanlış ölçüyor çünkü bu yaz ayında bu havalarda inan mümkün değil. ben benimkinden eminim çünkü aynı cpu yu şu an 3. değişik anakartta kullanıyorum. bundan önceki asus p5b deluxe idi. yaz başlarında 45-46 civarında çıkmıştı çoktan kıştaki 41 derecelerden(boşta). sonra bu kartı aldım ve bu arada soğutucuyu değiştim. son 1-2 haftaya kadar idle:46-47 bilemedin 48 di sonra havalar sıcakladığı için 50 ye çıktı boşta. havalar daha sıcakladığı için olduğunu biliyorumn çünkü ekran kartı boşta 55 iken 58 oldu. yani %80 benimki doğru ölçüyor çekirdek ısılarını. cpum biraz sıcak biliyoorum ama gariban napsın 1.86 dan 3.36 da çıkmış paşa paşa çalışıyo. sıcak mıcak ama 12 saat ve daha fazla orthosu tamamlıyo onun için içim rahat.
  • eyvallah hallettim galiba..

biosda smart enable olmasına rağmen ide disklerimin smart verilerini ısısını falan göremediğim için biosda dolanıyordum. bu gigabyte sata 2 dediği ekstra bir ide iki de sata kanalı sağlayan Jmicron JMB363 çipi geldi aklıma. e-sata kullanmadığım için aktif hale getirmemiştim ama aynı çip ide kanalını da kontrol ediyor ki asıl amacı anakarta ide desteği sağlamak. biosdan integrated peripherals altında onboard sata/ide ayarlarıyla oynadım, kontrolü raid/ide yaptım böylece çipin getirdiği ekstra özelliklerden daha iyi yararlanabildim. smart bilgileri geldi hdd ısıları görünür hale geldi.
    fakat kolay olmadı çok çektirdi. windows açmadı önce. sonra windows driver ararken çipe kafayı yedi biraz reset falan yedi bir kaç kez. bunun üstüne gittim eski haline getirdim. açtım windowsu gigabytın sitesinden GIGABYTE SATA2 (gigabyte sata 2 dediği jmicron çipi aslında) RAID Driver indirdim kurdum. restart sonra biosdan tekrar raid/ide ayarına getirdim. bu sefer de iyice sapıttı gitti boot kısımlarını değiştirdi harddisklerin. tekrar biosa da sokmuyor delete basıyorum reset atıyor delete basıorm reset atıyor.. belli ki bios hataları. ne acayip iştir falan fistan düşünürken usb klavyenin portlarını değiştirdim denedim fayda etmedi. ps2 klavye takıp deneyeyim dedim usb klavyeyi çıkartmadan taktım. girdi biosa ayarladım boot edecek diski. kaydettim çıktım gene sapıtı.. söktüm bütün usb deviceları açtı bir güzel. sonra windows efendi buldu bu çipi driver aradı buldu önceki yüklemeden. yeni sensörler gördü harddisk ve intel bilmem ne sensörü. dikkat etmedim driver yüklüyor diye.

restart sonrasında efendi gibi 30 küsürde açıldı işlemci. tat ile yüklendim azcık 40 46 vurdu kısa sürede çekirdekler.. yani daha makul ısı değerleri görmeye başladım. sanırım oldu gibi. amma velakin ps2 klavye taktırdı bana usb klavye kullanılamaz durumda resmen. çalışınca da ctrl shift basılı kalıyor karakterler çıkmıyor falan ps2 klavyeyi de aynı şekle getiriyor çıkartıp ps2 ile devam da edemiyorsunuz restart atmak zorunda bırakıyor namussuz bios.

bunun çözümünü de bulacaz o kadar yol katettik.
    biraz hikaye anlatır gibi oldu kusura bakmayın arkadaşlar ama belki rastlayan birileri olur da yol gösterir. sorunu olan farkeden farketmeyen.. dikkatli olunur en azından çünkü illet ediyor kullanılamaz hale gelen sistem, sarpa saran işler..

• yalnız işlemci ısıılarının daha düzgün gözükmesinin ide/sata kontrolcüsü ile ne gibi bir ilgisi var anlamış değilim. hiç alakası olmamalı. bios bugıdır büyük ihtimalle. saçma sapan hataları da yok değilmiş hani biosun. gerçi beta bios kullanıyoruz olur o kadar.

sağlıcakla kalın
  • Bu anakart sıfır windowsla hangi driverlar yüklenmeli.

http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/Driver_Model.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=2551&ProductName=GA-P35C-DS3R

Raidsiz bir sistem için bu linktekilerden hangisi seçilmeli. SATA NCQ harddisk ile sata dvdrw kullanıcağım. Biostan hangi ayarlar şarttır.

Mesela ds3 de ahci driverlar kuruluyor windows kurarken bizde öyle birşey var mı. Mor mu sarı sata mı. Hangisine takmalı.Aralarındaki fark nedir ????

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.o.T.u.S -- 2 Ağustos 2007; 15:42:21 >

• arkaşadaşım yok öyle birşey kimse sana biosda şunu şu ayara getir şu driverı da yükle en ideali budur diyemez. tamamen senin seçimine kalmış bios ayarları. driverların ise driverlar! kullanacağın şeyin driverını elin mahkum kuracaksın. sürümlerini soruyorsan tabiki en son stabil sürümlerini çekmelisin. aç anakartının kullanım klavuzunu oku takıldığın yerlerde/ayarlarda. olmazsa olmaz kesin yapılması gereken ayar diye birşey yok herşey sana bağlı. güzel güzel açıklamış klavuzunda azcık ingilizcen varsa bitti. bios ekranları kitapcıkta var resimler halinde daha ne diyeyim. biz de ordan baktık öğrendik takıldığımız yerde herkes her ayarı bilecek diye birşey yok emin değilsen deneme yanılma yolu da herzaman elinde mevcut. bütün sorularının cevabı klavuzda var.
    gene de ön bilgi vereyim sana. intel ich9r çipseti ile 6 adet sata kontrolu geliyor. gördüğün o sarı portlar intelin anakart çipinin kontrolünde. mor olanlar ve ide portun da ayrı bir çiple ekstradan sağllanıyor. jmicron JMB363 bak yukarıda da yazıyor.. mor sata portları - sarı sata portları muhabbeti sana kalmış. eğer 2 üzeri diskine raid istiyorsan mor portları kullanamazsın haliyle. ha ben raid 0 yapacam ben hangi porta taksam daha verimli olur diye soruyorsan mor portlara tak derim önce raidini yapılandır daha sonra testlerini yap notlarını al, daha sonra sarı portlarla da dene. 10 20 dakkanı almaz. eğer ki sarı portlardan raid özelliğini açarsan boot süren çok uzayacak 10 15 saniye ekstra zaman disk kontrolüne gidiyor. çok sık açıp kapatıyorsan bilgisayarını canını sıkar senin. jmicronun mor sata portlarını kullanırsan daha hızlı açarsın bilgisayarını. gigabyte e-sata 2 diye geçiyor klavuzda falan. ama bu sefer de işlemcine daha çok yük bindirir mor portlar raid kullanırken. sana kalmış dene kendin gör derim anlatmakla olacak işler değiller. ama belli ki çok fark etmeyecek senin için ben senin yerinde olsam mor portları kullanırdım. mor portlara tak sarı portlarda raidi aktif hale getirme, makinan hızlı açılsın.

EDİT;
    raid istemiyorum demişsin eh yoruldum ben de bilgle uğraşa uğraşa uykusuzluk da vurunca yamuk yumuk okumuşum. kusura bakmayasın.

raid kurmayacaksan ncq özelliği için biosdan raid değil de ahci moduna alacaksın sata portlarını. ister sarı ister mor olsun ikisinin de ayrı ayrı ayarları var. ahci yapman yararına olur. driver muhabbeti de şöyle eğer sarı portlara takmak istersen Intel ICH9R SATA RAID Driver yüklemelisin işletim sistemine göre seç sitesinden, mor portlar için de GIGABYTE SATA2 RAID Driver yüklemelisin. raid olmayacaksa geç açılma sorunun olmaz dolayısı ile sarı portları kullanmanı tavsiye ederim daha üstün bir raid kontrolcüsü çünkü sarı portları kontrol eden çipset. işlemcinden daha az yer en basiti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kafil arn -- 2 Ağustos 2007; 19:51:17 >

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.