Şimdi Ara

Huawei’den meydan okuma: Döküm cihazı üretecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
824
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Huawei’den meydan okuma: Döküm cihazı üretecek
    ABD ambargosu nedeniyle 5nm ve sonrasındaki süreçlere ayrıca 5G gibi yeni teknolojilere erişimi onaya bağlanan Huawei pes etmiyor. Çinli teknoloji devi EUV döküm cihazı üretmeye hazırlanıyor.

Huawei’den dev adım

Gelen bilgilere göre Huawei, EUV döküm cihazı geliştirebilmek için patent başvurusu yaptı. Patentin 13.5nm EUV ışık kaynağı, ayna, devrelerin baskısı, sistem kontrolü gibi tüm döküm cihazını kapsadığı ifade ediliyor. Cihaz 7nm ve altındaki EUV döküm süreçlerini işleyecek.

Ayrıca Bkz.Huawei marka akıllı telefonların 2023 yılında kullanacağı işlemci belli oldu

Huawei aslında yıllardır yonga tasarım işinde diyebiliriz. HiSilicon ortağı ile Kirin yongalarının üretimini yapıyordu ve bir dönem Kirin yongası en çok satan yongalar arasına girmişti. Ne var ki ABD ambargosu ile üretim durma noktasına geldi. Zaman zaman iddialı olmayan ancak önceki teknolojilerle üretilmiş Kirin yongalarına rastlıyoruz.

Henüz patent aşamasında olduğu için Huawei’nin kesin bir şekilde EUV döküm cihazı üreteceğini söylemek pek mümkün değil. Zira EUV üretim ekipmanları da ABD ambargosu dahilinde. Huawei’nin bunları nasıl temin edeceği merak konusu. Çin’in bir ara ikinci el döküm cihazlarını akın akın ülkeye getirdiği gündeme gelmişti. Bu noktada bir çözüm bulunabilir.

Huawei’nin bir şekilde 7nm altı EUV sürecine geçmesi ülkede devrim yapabilir. TSMC teknolojilerine erişemediği için pek çok Çinli tasarımcı 10nm gibi daha olgun teknolojilere yönelmişti. YMTC gibi bellek girişimleri de pazardan çekilme tehlikesi ile karşı karşıya. Çin hükümetinin de bu hamleleri en iyi şekilde desteklediğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Kaynak:https://www.techpowerup.com/302620/huawei-prepares-euv-scanner-for-sub-7-nm-chinese-chips

• Bizde dalga konusu edilen yerli ve milli sözü aslında her dilde önemli olduğunun kanıtı. Teknolojik ürünler her ülkenin en büyük ithalat kalemi günümüzde ve bunda dışa bağımlılık demek teknolojik ürün ihracatcısı bir ülkenin bile elini kolunu bağlamaya yetebiliyor. Maliyet bahanesi ile sen şunu üretmek için yatırım yapma sen tasarımını yap bi tane fabrika herkese üretir böylece daha iyi kazanırsın tuzağına düşürüldü tüm ülkeler şimdi ambargolar ile küresel tedariği alt üst edip bi taşla kuş sürüsü telef ediyolar

• Keşke bu konuda bir savaşa tutuşsalar. En azından batıda Çin geliyor korkusu olsa, yatırımlar sadece ticari değil, geride kalmanın verdiği korkuyla devlet destekli de yapılır, cağ atlanır. Tıpkı uzay yarışındaki komünistler geliyor korkusunun yaptırdığı gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 27 Aralık 2022; 0:45:22 >
  • İşte bu oyunun kurallarını yeniden yazar. Savaş çıkmazsa tabi

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Adamlar nelerle uğraşıyor bizim derdimiz seçim

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • .V. . kullanıcısına yanıt

evet işte; senin gibiler de bugün hala 69 da aya gidildiğine inanıyordur... 9/11 i de deve güden bedevilerin yağtığına inanıyordur. amerika yaptı ya, amerika dedi ya; kesin doğrudur :) 64 biti dağılan sovyet sonrası rus profesörleri ülkelerine bilgileri kaçırarak ve rusya'da yok ettirerek kendi ülkesine kazandırdı satanist birleşik devleti...

• Kendin üretmediğin sürece bu dünyada sürünmeye mahkumsun

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt

Facebook dayı gruplarının seviyesinde dezenformasyon ilgimi çekmiyor, evet. Siz kimlerdensiniz? Sputnik tarayıcıda ana sayfa belli oluyor da, lafın gelimi... Bu arada 64bit bir icat değil, pipeline. 1960'lar da bile kullanımı vardı 64 bit computing'in.

• .V. . kullanıcısına yanıt

açarsın bakarsın intel şirketinde bu multi core teknolojisi geliştirme çalışmalarının başında hangi proflar varmış... kaldı ki 32 bitlik işlemcinin gücü de ancak 4gb'a kadar çıkabildiğinden işlemci 5ghz de olsa, verimli olmuyordu. bu sebepten dual core, multi core gibi teknolojilere geçilip direkt işlemci içine mimari eklendi. yoksa pipeline 64 bite geliştirilme mimari değildi. alakaya maydanoz ekiyorsun. sonra benden senin inandıklarına inanmamı bekliyorsun Huawei’den meydan okuma: Döküm cihazı üretecek 

evet amerika 2mhzlik makina ve o dönemki ilker yazılımla bir tür AI geliştirip, 360.000 km ötede aya gitti ve indi Huawei’den meydan okuma: Döküm cihazı üretecek hemde manyotesfer dışında bunu yapabildi. inandım ben diyorum ya...

• Bunu en iyi biz biliriz. Vidaya ambargo yedik. Yürü huavei

• Çinliler bunu da yapabilir. Ama Zaman gerekli.

Aya gitmekle işlemci mimarisi arasında ne alaka var birader. Almanlar gps navigasyon işlemci denen şeyler yokken v2 roketiyle ilkel ataletsel mekanik cihazlarla londrayı vuruyordu. 64bit işlemci yokken fabrikalarda otomasyon yokmuydu ? 60larda 70lerde otomasyon roket uçak yokmuydu sanıyorsun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Youtube de aratın 1930 larda yarı otomatik makinelerde araba motorunun nasıl sıfırdan üretildiğini görün. O ilkellikte ne otomasyon kurulmuş. 60larda da aya gidilir yoksa Ruslar neler neler yapardı gidilmedi diye. Bence eski teknolojileri çok küçümsüyorsunuz.

• ObiWanTusky O kullanıcısına yanıt

geçen yazdım yine yazdıracaksınız. bilginiz yoksa açın araştırın. bakın o dronelar var ya mesela 12 kanallı üzerinde entegre cpu board kullanan. o board bile 2 çekirdekli 2.4ghz frekansta çalışıyor.

dandik drone uçurmak için bile 2.4 ghz işlem ünitesi gerekiyorken, sen bana 0.002 ghzlik makina ile aya gidilidiğinden bahsediyorsun. benim buna inanmamı bekliyorsun/uz.

o yıllarda silah satma yarışı vardı. rusya ve amerika'nın hedefi petrol ülkelerini kontrol altına almaktı. ama bu noktada ruslar uzay ve prestijde öne geçmişlerdi. amerika da 69 da bu yalanı uydurarak, arap ülkelerinde prestij arttırdı. zaten onların başına israil ve şia guruplarını bela ederek iyice baskı altına almıştı.

amerika silah satışı ile koruyacağını, fakat bunun için arapların elinde yeterli dolarının olmadığını, lakin doları petrol ise satarsa onlara her silahi satabileceğini taahhüt ederken, dünya genelinde dolarizasyonu globale yaydı. işte senin ülken de böyle böyle daha da fakir ve geri kaldı.

• extreme uv litografi gercekden cok zor bir istir. extreme uv isigin olusturulmasi zordur, cinko damlaciklari lazerle vurulup buharlastirilarak olusturulur ama euv neredeyse hic bir ortamin icinden gecemez buna euv uretilirken etrafa sacilan buharlar dahil, isigin aktariminda mercek bile kullanilamaz, keza euv icin mercegin caminda opaktir, icinden gecemez, odaklamak icin carl zeiss'in sagladigi ozel katmanlari olan cukur aynalar kullanilir. cok buyuk muhendislik ve quantum fizigi problemlerini cozmeyi gerektiren bir is. litografi isinde onlarca yillik tecrubesi olan, bir onceki nesil cihazlarin en buyuk ureticileri japon nikon ve canon bu problemleri asip ticari bir makina uretemezken ben bu makinayi yapacam demek oyle basit sey degil. cok buyuk kaynaklar ve cok uzun yillar gerektirir. bu sirada asml yerinde durmayacaktir, bir sonraki nesile atlama yapacaktir, artik bir sonraki nesilde ne gelecekse.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 27 Aralık 2022; 15:24:33 >
  • EUV lideri Asml de çalışan türkleri çekebilsek türkiye bile üretir belki bu cihazı ama imkansız bu insanları geri getirmek. Biz anca yetişmiş beyin gücünü kaçırırız. Asmlde yüzlerce türk var

• Çin hükümeti sonuna kadar Huawenin arkasında para sıkıntısı yok Huawenin tek yapması gereken biraz beyin göçü çalması lazım zaten geriside tersine mühendislik 1.5 senede ürün ortaya çıkar

O 2.4 ghz işlemci değil akıllım. Kablosuz haberleşme biriminin frekansı. Hiç işlemci olmadan da drone uçurulur. Dijital elektronik gelişmeden önce adamlar ne analog devreler tasarlıyordu aklın durur.

• ObiWanTusky O kullanıcısına yanıt

Kirin hikaye sonuçta arm mimarisi ile uretiliyor ve lisanslaniyor. Arm dan yerse ambargoyu o zaman ne yapicak?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.