Şimdi Ara

i5 2500K Z77A-G45 ve Asus GTX760 CUII için YARDIM!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
155
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İŞLEMCİ: intel Core i5-2500K 3.30GHz 6MB Vga Lga1155

Soğutucu: Zalman cnps10x

ANAKART: MSI Z77A-G45, Z77, DDR3, 2x PCIExp, Socket 1155, CrossFireX & SLI, 2667Mhz

Ekran KARTI: asus gtx 760 DCU II

RAM: GSKILL F3-12800CL9D-8GBXL RIPJAWSX DDR3-1600MHZ CL9 12GB (3X4GB)

HDD: SAMSUNG 320GB 16MB 7200Rpm SATA2 HDD

PSU: Seasonic ss 650HT 80+ 650w

KASA:Dark evo II 4 kırmızı led fanlı full siyah şeffaf yan panelli ATX

Arkadaşlar sistemin bu ve hız aşırtma konusunda detaylı bilgim yok. Kendim şu aşağıda görüldüğü videodaki ayarları birebir uyguladığımda sistem açılıyor lakin prime95 ile test ettiğimde anında mavi ekran veriyor.

Kısaca; 4,8mhz ve 1,395V ile bu ayarlar;

Ayarların resim hali;

Voltaj değerlerini 1.42'lere kadar çıkardığımda prime95 testlerinin zamanı uzuyor, hemen mavi ekran vermiyor ama sıcaklık 5-10 dakikada 80'lere çıktığı için ben testi durduruyorum.

Sizlerden tavsiyem en stabil bir şekilde bu sistemi hangi ayarlarda kullanırım?

En fazla kaç voltaj verebilirim?

Voltaj yükseltmek meseleyi çözer mi?

Mesela anakartın otomatik hız aşırtma ayarları şu şekilde;

Kısaca; 4,2mhz ve 1,35V tabi yukarıdaki ayarlara göre bazı bölümlerde de farklar mevcut.

Bu iki ayarın ortasını bulsam da olur ama bu işlemci ve anakartın iyi işler çıkardığını araştırdım az çok.

Ekran kartı içinse Asus gpu tweak programını kullanıyorum. Gaming profili haliyle sorun çıkarmıyor ama daha yukarıları çekmek için nasıl bir ayar tavsiye edersiniz?

Yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Saygılar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Exnuc -- 5 Ekim 2016; 16:00:22 >

• Exnuc kullanıcısına yanıt
    Öncelikle elinizdeki soğutucuyla 1.35V üzerini zorlamayın.İşlemcinizle 4,5-4,6 Ghz değerini tuttursanız yeter.Üzerini zorlamanın çok anlamı yok.Prime95/intel burn test gibi programları kullanmayın.Asus'un realbench programını kullanın,aida64'ü kullanın.Cinebench'i kullanın.Bu 3 programın bilgisayarınızı zorlayabildiğinden daha fazla zorlayamazsınız bilgisayarınızı.Bu testlerden geçse bile hala mavi ekran veriyorsa ya da sistem saçmalıyorsa voltajı artırabilir ya da hızı düşürebilirsiniz.Cpu Phase Control'ü açın.Intel PLL voltajı açın.İşlemcinizin boştayken yüksek voltajda çalışmasını istemiyorsanız,C1 Support'u,C-States'i ve C1 state'i açın.Diğer C state opsiyonlarını kapatın.XMP ram kullanıyorsanız System Agent Voltajı default değerden bir miktar yukarı çıkarın.Örneğin 1.0v system agent voltajı varsa 1.15'e getirin.Çok yükseltmeyin.Bazı anakartlar kuzey köprüsüne de biraz fazla voltaj isteyebiliyor.Sizin anakartınızdaki adını bilmiyorum ama yeni anakartlarda PCH voltaj diye geçiyor.Örneğin 1.0V pch voltajı varsa yine 1.15V civarı verin.FAzla vermeyin.Yine xmp ram kullanıyorsanız ramlere fix voltajı verin.Örneğin 1.7V xmp voltaj profiliyse 1.75V verin. Şimdilik görebildiğim bunlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AC Kiriklar -- 5 Ekim 2016; 18:03:38 >

• quote:

Orijinalden alıntı: AC Kiriklar

Öncelikle elinizdeki soğutucuyla 1.35V üzerini zorlamayın.İşlemcinizle 4,5-4,6 Ghz değerini tuttursanız yeter.Üzerini zorlamanın çok anlamı yok.Prime95/intel burn test gibi programları kullanmayın.Asus'un realbench programını kullanın,aida64'ü kullanın.Cinebench'i kullanın.Bu 3 programın bilgisayarınızı zorlayabildiğinden daha fazla zorlayamazsınız bilgisayarınızı.Bu testlerden geçse bile hala mavi ekran veriyorsa ya da sistem saçmalıyorsa voltajı artırabilir ya da hızı düşürebilirsiniz.Cpu Phase Control'ü açın.Intel PLL voltajı açın.İşlemcinizin boştayken yüksek voltajda çalışmasını istemiyorsanız,C1 Support'u,C-States'i ve C1 state'i açın.Diğer C state opsiyonlarını kapatın.XMP ram kullanıyorsanız System Agent Voltajı default değerden bir miktar yukarı çıkarın.Örneğin 1.0v system agent voltajı varsa 1.15'e getirin.Çok yükseltmeyin.Bazı anakartlar kuzey köprüsüne de biraz fazla voltaj isteyebiliyor.Sizin anakartınızdaki adını bilmiyorum ama yeni anakartlarda PCH voltaj diye geçiyor.Örneğin 1.0V pch voltajı varsa yine 1.15V civarı verin.FAzla vermeyin.Yine xmp ram kullanıyorsanız ramlere fix voltajı verin.Örneğin 1.7V xmp voltaj profiliyse 1.75V verin. Şimdilik görebildiğim bunlar.

4,5mhz çekerek 3,7v ile bahsettiğiniz asus programını kullanarak 15 dakika test ettim. Her hangi bir sorun olmadı işlemci sıcaklığı en fazla 73 dereceye kadar çıktı. Yalnız ramlere voltaj neden vermem gerektiğini anlayamadım ki voltaj kısmında auto ibaresi yazıyor direkt bir rakam yok.

XMP profili kullanıyorsanız ramlere azıcık da olsa voltaj verin demiştim.Mesela 2500K 1333mhz bellek modüllerini destekler.1333mhz üzeri kullanacağınız her ram xmp profilini kullanmayı gerektirir.XMp profilini açmazsanız biostan,2400mhz ram de satın alsanız 1333mhz çalışacaktır.Yani 1333mhz üzerinde çalışan her ram, işlemci tarafından overclocklu olarak algılanacağı için,işlemci bellekleri kontrol edebilmek için daha yüksel voltaja ihtiyaç duyar.Mesela 5930K işlemcim stok hızda xmp profili kapalıyken(yani 3000mhz ramler 2133mhz çalışırken) 1.08V çekiyor.Xmp profilini açtığım anda,işlemci hızı yine stok hızda olmasına rağmen 1.2V çekmeye başlıyor.YAni işlemci bellekleri kontrol edebilmek için ek voltaja ihtiyaç duyuyor.Zaten farklı siteleri de incelediğinizde,işlemcinin gerçek potansiyeli ulaşabilmek için xmp profili kapalı denemeler yapılması önerilir.Çünkü 2500K xmp profili kapalıyken atıyorum 1.25V ile 4.5Ghz hızına çıkabiliyor olsun.Yine atıyorum aynı 2500k işlemcisi,xmp profili açıkken 4.5Ghz hızına 1.3V ile çıkabilsin. Rakamları attım ama mantığını anlamışsınızdır.Benzer şekilde ramlerde de xmp profiliyle gelen voltaj değerinde tam stabil çalışmayabiliyor.İşlemciniz belki stabil ama ramleriniz yüzünden mavi ekran yiyor olabilirsiniz.Bu ihtimali elemek için demiştim.Ayrıca system agent voltage değerini ve vssao voltaj değerlerini de bir miktar artormak gerekebilir.DEneme yanılma yoluyla kendiniz bulacaksınız artık.Buradan havadan konuşmak kolay. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AC Kiriklar -- 5 Ekim 2016; 21:19:35 >

• quote:

XMP profili kullanıyorsanız ramlere azıcık da olsa voltaj verin demiştim.Mesela 2500K 1333mhz bellek modüllerini destekler.1333mhz üzeri kullanacağınız her ram xmp profilini kullanmayı gerektirir.XMp profilini açmazsanız biostan,2400mhz ram de satın alsanız 1333mhz çalışacaktır.Yani 1333mhz üzerinde çalışan her ram, işlemci tarafından overclocklu olarak algılanacağı için,işlemci bellekleri kontrol edebilmek için daha yüksel voltaja ihtiyaç duyar.Mesela 5930K işlemcim stok hızda xmp profili kapalıyken(yani 3000mhz ramler 2133mhz çalışırken) 1.08V çekiyor.Xmp profilini açtığım anda,işlemci hızı yine stok hızda olmasına rağmen 1.2V çekmeye başlıyor.YAni işlemci bellekleri kontrol edebilmek için ek voltaja ihtiyaç duyuyor.Zaten farklı siteleri de incelediğinizde,işlemcinin gerçek potansiyeli ulaşabilmek için xmp profili kapalı denemeler yapılması önerilir.Çünkü 2500K xmp profili kapalıyken atıyorum 1.25V ile 4.5Ghz hızına çıkabiliyor olsun.Yine atıyorum aynı 2500k işlemcisi,xmp profili açıkken 4.5Ghz hızına 1.3V ile çıkabilsin. Rakamları attım ama mantığını anlamışsınızdır.Benzer şekilde ramlerde de xmp profiliyle gelen voltaj değerinde tam stabil çalışmayabiliyor.İşlemciniz belki stabil ama ramleriniz yüzünden mavi ekran yiyor olabilirsiniz.Bu ihtimali elemek için demiştim.Ayrıca system agent voltage değerini ve vssao voltaj değerlerini de bir miktar artormak gerekebilir.DEneme yanılma yoluyla kendiniz bulacaksınız artık.Buradan havadan konuşmak kolay. :)

Eyvallah mantığı anladım lakin system agent voltage(sa) ve pch değerleri auto olarak yazıyor herhangi bir rakam göremiyorum. Paylaştığım resimlerde de bunlar var. O yüzden değer yazabiliyorum ama kaçta olduğunu bilmediğim için ne yazacağım çözemedim.

Ayrıca xmp açıldığında hemen altında ddr3 1600mhz 9-9-9-24 1.50v yazısı çıkıyor. Bu bahsettiğiniz olayı otomatik yapıyor sanırım..

Dram voltage ise auto olarak geçiyor yine ama altında current dram voltage 1.518v

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Dram voltage değerine bakabildiğin yerin benzeri şekilde pch ve system agent voltage auto nun yanında o anki değerleri vardır.Yoksa biosta system bölümü vardır.O anki voltajları ve sıcaklıkları gösterir.Oradan da kontrol edilebilir.
  • prime95 yetersiz intel burn testle test et high ayarda 5 dakka boyunca test etmen yeter stabilite icin 5 dakka dayaniosa tamamdir

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Dram voltage değerine bakabildiğin yerin benzeri şekilde pch ve system agent voltage auto nun yanında o anki değerleri vardır.Yoksa biosta system bölümü vardır.O anki voltajları ve sıcaklıkları gösterir.Oradan da kontrol edilebilir.

Değerler cpuz'da bu şekilde. Zaten ram 1600mhz de çalışmıyor mu? Neden voltaj yükseltiyorum? Daha fazla isteyeceği ihtimali için mi?

Son ayarları 4,5mhz'de 1,34V ile asus real beach programında 15 dakika test ettiğimde en fazla sıcaklık 70 dereceye çıkıyor. Yalnız burada dikkatimi çeken şey sistem boştayken 35 derecede dolaşan sıcaklık test progamını başlattıktan 2-3 dakika sonra 60 dereceye kadar çıkıyor. Artık 15 dakikanın sonunda 60-65 dereceler arasında değişim gösteriyor maksimum 70'e kadar çıkıyor.

GTA5 ile deneme yaptım. 1 saat kadar falan sıkıntı çıkarmadı.
    BF4 haliyle aynı şekilde.

Bir de komik bir soru sorayım emin olmak için bilgisayar formatlayınca bu bios ayarları değişmiyor değil mi?

1600mhz ramler için ekstra bişey yapanıza gerek yok. Realbench gibi programlarla 2-3 saat test edin.4.5GHZ için stabil minimum voltajı bulmaya çalışın artık.1.34'ü 1.33V yapın.Bir süre kullanın.Sonra 1.32'ye düşürün vs...Stabil voltajı bulun ki gereksiz sıcaklıklardan kurtulun.Realbenchte 70 derece güzel.Sorun yok.Ayrıca işletim sistemi harddiskinize,bios bilgileri bios romuna yazılır.Birbirlerinden bağımsız şeyler.
  • quote:

1600mhz ramler için ekstra bişey yapanıza gerek yok. Realbench gibi programlarla 2-3 saat test edin.4.5GHZ için stabil minimum voltajı bulmaya çalışın artık.1.34'ü 1.33V yapın.Bir süre kullanın.Sonra 1.32'ye düşürün vs...Stabil voltajı bulun ki gereksiz sıcaklıklardan kurtulun.Realbenchte 70 derece güzel.Sorun yok.Ayrıca işletim sistemi harddiskinize,bios bilgileri bios romuna yazılır.Birbirlerinden bağımsız şeyler.

Eyvallah çok yardımcı oldun Allah razı olsun kardeşim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.