Şimdi Ara

Intel Alder Lake platformu gün yüzüne çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel Alder Lake platformu gün yüzüne çıktı

Rocket Lake işlemcilerinin ilk incelemeleri yayınlandı yakında satışa sunulacak diyeduralım Intel’in DDR5’e geçiş yapacağı yeni platformu giderek daha da detaylanıyor.

Alder Lake'te %20 IPC artışı yolda

Paylaşılan slaytlara göre 10 nm Alder Lake işlemcileri önceki nesle kıyasla %20 IPC artışı sunacak. Golden Cove çekirdeklerinin getireceği iyileşmede kıstas alınan neslin Tiger Lake mi Rocket Lake mi olduğu ise netleştirilmemiş.

Diğer taraftan yeni yongalar Intel’in slaytına göre çoklu izleğe dayalı iş yüklerinde 2 kat daha hızlı olacak. Bu performans artışının yeni donanım tabanlı zamanlama ve yüksek verimlilikli Gracemont çekirdekleri sayesinde elde edildiği de belirtilmiş.

8 Golden Cove ve 8 Gracemont çekirdeklerinden oluşan Alder Lake bir süre önce paylaştığımız hem DDR5 hem DDR4 desteği sunulacağıyla ilgili yeni bir detay daha ortaya çıktı.

DDR5 RAM'ler üst seviye yongasetlerinde kullanılacak

Buna göre Intel 2 kanallı DDR5-4800 MHz desteğini Z690 yongasetli anakartlara has tutarken daha uygun fiyatlı yongasetlerinde ise DDR4-3200 MHz RAM kullanımına imkan tanıyacak.

Böylelikle başlangıçta DDR5 belleklerin hacimli üretimine geçişte yaşanabilecek gecikmeler veya üretim kapasitesi kaynaklı sorunlar karşısında Intel ve anakart üreticiler esnek hareket edebilecek.

Diğer taraftan DDR5’in başlangıçta DDR4 kitlerden daha pahalı olacağını düşünecek olursak yeni standartın en yüksek performansı arayanlara ayrılması mantıklı görünüyor.

PCIe 5.0'a geçiş ve güncellenen DMI arayüzü

Bununla birlikte işlemciden sağlanacak 16 PCIe 5.0 kanalına 4 adet PCIe 4.0 kanalı eşlik edecek. Ayrıca yognasetinden de PCIe 4.0 ve 3.0 hızında kanallar sunulacak.

Ayrıca Bkz.Tiger Lake-H işlemcili Intel NUC 11 Extreme Compute element ortaya çıktı

Ayrıca halen PCIe 3.0 standartında olmasına karşın Rocket Lake’te 8 kanala çıkarılan DMI arayüzü Alder Lake’te PCIe 4.0 ile güncellenecek. Son olarak LGA 1700 soketini kullanacak yeni yongaların bu yıl sonunda bizlerle olması bekleniyor.

Kaynak:https://videocardz.com/newz/exclusive-intel-12th-gen-core-alder-lake-s-platform-detailed

• Önceden alınan fanlar boşa gitti.

• Intel Alder Lake platformu gün yüzüne çıktı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProbLem! -- 20 Mart 2021; 20:58:44 >
  • .................................. ile %20 IPC artışı yolda.

inmeyen uçağımız gibi bi türlü göremiyoruz..

• Lorenzo__ kullanıcısına yanıt

Sen istiyor %20 IPC artışı DDR5-4800 MHz ve Z690 alacak :)

"Buna göre Intel 2 kanallı DDR5-4800 MHz desteğini Z690 yongasetli anakartlara has tutarken..."

• quote:

Orijinalden alıntı: Lorenzo__

Bu mesaj silindi.

Elimizdeki kartlara nasıl ddr5 desteği sunabilir ki. En fazla combo kartlar çıkartabilirdi ki, yine gidip satın almanız lazım. Onlar da çoğu zaman garabet şeyler oluyor.

• sething kullanıcısına yanıt

https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html

Aynı frekansta, hemen hemen ryzen 5000 ile aynı. 10 serisinden, 11'e geçişteki %19 hedefi tutmuş gibi gözüküyor. Amd de 3000 serisinden 5000' geçişte %30'a yakın bir şeyler söylediler; ryzen 3000 10. nesle göre biraz gerideydi, performansları dengelendiğine göre tutmuş demektir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt

"...daha uygun fiyatlı yongasetlerinde ise DDR4-3200 MHz RAM kullanımına imkan tanıyacak."

Benim anladığım kadarıyla yazar burada, ilk nesil ve geçiş evresi kartlardan uzak durmak gerek demek istiyor. Geçmişte de ddr2+ddr3 kombo anakartlar vardı. :) Böyle şeyler de görebiliriz.

Ama her şeye rağmen güzel gelişmeler bunlar, güçler birbirini dengelemeli ve soğuk savaş devam etmeli...

Tamam şimdi oldu. O zaman 660 ve 670 için aynı chipset devam etmesi beklenebilirdi. Ama işlemcideki i/o biriminde ciddi bir değişikliğe gidilmiş olabilir; ne kadar sağlıklı çalışırdı bilinmez, intel asla bu topa girmiyor. Ben her nesil işlemci değiştiren biri olmadığım için, çok önemsemiyorum. Hatta şöyle diyeyim, benim için anakartın modern olması işlemciden daha önemli. Performansı yeterli geldiği halde, eski anakart bağlantıları yüzünden hep değişikliğe gitmek zorunda kalıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 20 Mart 2021; 22:26:35 >
  • 10nm de alana daha fazla çekirdek koyunca doğal olarak multi performansı artıyor. Bu zaten dünyayı yeniden keşfetmek değil ki.

Adamlar 8 çekirdek i9 satıyor yav şu an. Amd üzerine basa basa gidiyor, adamlar yine de 6 ayda bir işlemci çıkarmasına rağmen bir büyük adım atıpda birşeylerinden taviz vermiyor. İllaha satacak o anakartı, illaha çarpan kilidi, illaha ram frekans farkı, yok delid, yok açık.
    Nokia gibi işte, birine bellek koyar bluetooth yok, öbürü mp3 çalar hafıza yok, hep bi arada olan bişi yok. Olacak olsa 6. Ayı gelmeden yenisi çıkıyor zaten ‘+’ diye.

Maliyeti yüksek tutmak istemiyor desek, bugünlere kendi geldi zaten. Gerçekten anlamak güç.

3600x memnuniyetimden sonra Ben yine şansımı Amd den yana kullandım gittim 5600x takas ettim. Daha önce 3600 için aldığım 2. El aldığım wraith prism i de, işlemciyi de b450-f e taktım. Kafam rahat mis gibi şuan. Şimdi isterse 999999k çıldır lake çıksın bana farketmez.

AMD'cileri bilmem ama artık bir de ARM'cılar var
    Ki, Intel de ARM platformuna karşı büyük.KÜÇÜK (big.LITTLE) işlemcilerini üreteceğini söylemişti. Bunlardan biri de Alder Lake olması lazım, ARM'a cevap şeklinde olması bekleniyor.

Yalnız slayt ve kaynakta %20 ST performansı olarak lanse etmişler, IPC değil. Yani IPC + frekans = %20 olmuş. Ha inşallah dediğin gibi çıkar o ayrı.

Valla Bulldozer => Ryzen gibi birşey bekliyorum ama sıfırdan yepyeni bir tasarıma geçmeden olmaz gibi o iş. Artık 7nm mi 5nm mi göreceğiz. O zamana kadar i3 10100f ile devam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-327EB7750 -- 22 Mart 2021; 0:36:23 >
  • Şu RAM fiyatları bir düşse keşke artık, DDR4 kullananların çoğu hala DDR4'ün kapasitesini kullanamıyor. 4000mhz ve üstü kullanan kişi yok neredeyse, 3000-3200mhz çoğunluk.

• Celonfix kullanıcısına yanıt

aman ram ler ucuzlamasin. Ne zaman ucuzlamaya çalişsa ya yangin ya sel basiyor Intel Alder Lake platformu gün yüzüne çıktı 

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.