Şimdi Ara

İTÜ - ODTÜ - BOĞAZİÇİ - YTÜ mühendisliklerini bitirip de boşta kalan var mıdır sizce ? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
191
Cevap
12
Favori
43.248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Halilmentes34

Ben Türkiyede mühendislikler çok önemsenmiyor ve değmiyor açıkçası benim bi hoca tanıdıgım var ODTU bilgisayar Mühensiliğini 1. likle bitirdi ABD nin Los Angeles Şehrinde bi üniversitede yüksek lisans yaptı (2 üniversitede 2 yükseklisans) 4 dil biliyor ayrıca kendisi bayanyani iş bulma konusunda daya iyi fakat aldığı maaş 6 bin tl imis
    bana diyorki bilsem bu kadar emek verim kendimi yırtacağıma doktor olurdum daha rahat olurdu ve gelelim soruna eğer mühendislikde özel sektör vardır çabalamazsan direk yenisini alırlar yaşlanırsan gencini alırlar veya adam tanıdığı varsa onu alır sonuçta özel sektör . devlete gircem diyede heves yapmayın çok zor bir iş o o yüzden forever doctor

Bir şey olmaz sen ver bakalım ismini,
    Bana sağlam yazıyorsun gibi geldi de.

• Bilgisayar mühendisligi Turkiye'de okunmaz diyenler neye dayanarak bunlari söylüyor ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Halilmentes34

Ben Türkiyede mühendislikler çok önemsenmiyor ve değmiyor açıkçası benim bi hoca tanıdıgım var ODTU bilgisayar Mühensiliğini 1. likle bitirdi ABD nin Los Angeles Şehrinde bi üniversitede yüksek lisans yaptı (2 üniversitede 2 yükseklisans) 4 dil biliyor ayrıca kendisi bayanyani iş bulma konusunda daya iyi fakat aldığı maaş 6 bin tl imis
    bana diyorki bilsem bu kadar emek verim kendimi yırtacağıma doktor olurdum daha rahat olurdu ve gelelim soruna eğer mühendislikde özel sektör vardır çabalamazsan direk yenisini alırlar yaşlanırsan gencini alırlar veya adam tanıdığı varsa onu alır sonuçta özel sektör . devlete gircem diyede heves yapmayın çok zor bir iş o o yüzden forever doctor

mühendisliğin en büyük açmazı bu işte, "özel sektöre" mahkum bir meslek olması. İyi paralar kazanma şansı yakalasan bile geleceğin belirsiz, gün gelir kapı önüne atabilirler, yaşlanınca sıkıntı oluyor, yönetici olamazsan işin bitebiliyor çünkü teknik anlamda 30-40 yaş arası daha verimli. 40'tan sonra teknik tarafta çalışan çok az mühendis var. Bir de özel sektörün ortamı çok stresli oluyor genelde. Hedefler, deadline'lar, toplantılar, vardiyalar, fazla mesai'ler, bazen haftasonu çalışma, kuyu kazmalar, ezmeler falan filan. Bütün bunlara rağmen iyi para alsan da iş güvencen yok. Devlete gireyim 3000 tl alayım ama kafam rahat olsun dersen çok zor bir sınava kpss'ye girmen lazım. Sayısal olmayan sözel bir sınav olan kpss'de, istersen odtü mezunu ol, hakkari mezunu bir mühendisle rekabet etmen gerekecek ve kimin ezberi iyi ise o kazanacak. Zaten çok az kadro var. Bir çok kadroya da torpille adam alınıyor. Başa dönelim, özel sektöre mahkum meslektir mühendislik. Bu yüzden iyi değildir.

• şunu bi anlatıyım size arkadaşım var adı Emre ve amcası SIEMENS in Genelmüdürü (makine mühendisi imiş ) ama artık genel müdürü ve bana diyorki ne mezunu olursa olsun Emre mühendis olsun onu işe alıcam diyor ve istersen sen ITU yü bitir genede Emre yi işe alırım diyor. ayrıca mesela ben mühendisim diyelim 40 yaşıma gelmişim adamlar beni istemeyebilirler ve beni işten çıkarıp yerime genç bir çocugu alıcaklar ben eşime çocuguma ne derim o zaman ?? bi garantisi olmayan meslek ona göre adım atın derim
  • Halilmentes34 H kullanıcısına yanıt
    bende sandımki bir şirkette
    tabiki üniversitede 6 bin alır ne sanıyodu özel olsun olmasın
    uluslararası şirketlere girse bu maaşı cok yüksek olurdu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rapsodi_381 -- 28 Mart 2014; 10:39:08 >
  • rapsodi_381 R kullanıcısına yanıt
    uluslararası bir şirket Türkiyeden mezun bir mühendisi zor alır kanımca zira top 500 üniversidede bile yanlış hatırlamıyorsam 2-3 adet Türk üniversitesi vardı ayrıca piyasa :
    Çin-Japon mühendisleri ile dolu
    ayrıca şirketlerde ha deyince almıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Halilmentes34 -- 28 Mart 2014; 10:43:09 >
  • Nicotinell N kullanıcısına yanıt
    tüm mühendislikleri bir tutma bence ..

mühendis var mühendis var ,
    ama dediklerinede katılıyorum makine mühendisi abim var barajda calışıyor pazar günleri gecenin yarısında bile cağrıyorlar maaş açısından biraz daha iyi..
    ayrıca iş güvencisi olmaz diye bir durum yok adam yıllarca mühendislik yaptığı bir şirketten sırf yaşı 40 diye atılamaz şirketler bukadar saf olamaz yıllanmış bir mühendis mi ? yoksa yeni yetme bir mühendismi işlerine yarar ?

bana göre mühendis kökü ne kadar uzunsa iş güvencesi okadar artar..
    tabiki ne mühendisi olduğuna bağlı bence
    ben sadece görüşümü belirttim hayat sizin hayatınız ama verdikleriniz emekleri alamaya bilirsiniz..
    elektrik , makine gibi mühendislik mezunlarından mezun olanların bencede şansı yok .
    :) ben zaten mühendislik istemiyorum ve zaten EA yım ben :)

bende kendi görüşümü belirttim belki sizin dedikleriniz daha isabetlidir
    hele de inşaat mühendisi eğer babasının milyonları yoksa yani bakın ben şu evi ben yaptım benim dizaynım diyemezse onlarında işi zor
    sonucta mutahitler evi güzel tasarlatmaları lazım ve marka olan inşaat mühendislerine yöneliyorlar yeni yetmeye sormazlar adam milyonlarını riske atmaz
  • Siz iyi uçmuşsunuz, minimum 8 bin 10 bin alır diyen adamlar var
    ileriyi düşünmeden hareket ediyor bazı arkadaşlar
    fikrimi söyleyince :D hakaret ediyolr sen bilmezssin gibilerinden
    benle aynı görüşte olan biriyle tanışdığımdan memnunum :)
    bende memnun oldum ben 12. sınıf a kadar bilgisayar mühendisliği isteyen bir kişiyim sonra sordum tanıkdık mühendislere (babamın çevre çok geniş)
    inşaat mühendisi olayını BEYAZ INSAAT ın sahibine bizzat sordum.
    SIEMENS Genel Müdürü ilede bizzat arkadasım tanıstırdı yemek yedik ve orda konustuk ben karısmam iyi düşünmenizi tavsiye ederim
  • Black Mirror kullanıcısına yanıt
    :D uzaydan dünya nasıl görünüyor ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: rapsodi_381

ama dediklerinede katılıyorum makine mühendisi abim var barajda calışıyor pazar günleri gecenin yarısında bile cağrıyorlar maaş açısından biraz daha iyi..
    ayrıca iş güvencisi olmaz diye bir durum yok adam yıllarca mühendislik yaptığı bir şirketten sırf yaşı 40 diye atılamaz şirketler bukadar saf olamaz yıllanmış bir mühendis mi ? yoksa yeni yetme bir mühendismi işlerine yarar ?

her mühendis atılmaz ama bu risk var. Bazı insanlar trafik kazasında ölüyor bazıları ölmüyor ama risk var mı var. Mühendisin hayatı çan eğrisi gibidir. İlk mezun olunca değeri azdır, sonra tecrübe ile beraber yükselir, belli bir tepe değerine ulaşır, sonra tecrübe çok olmasına rağmen yaş ilerlediği için tekrar inişe geçer. Emeklilik yaşı 20 sene önceki gibi 45-50 olsa neyse de 60 yaşı tamamlayabilmek kolay değil özel sektörde. Ben yaşlı mühendis kesin işsiz kalır demiyorum, risk var dedim. Doktorun böyle bir riski yok.

• Ortalama bir mühendis başlangıç maaşı 1800-2000 birimindeyken, bu üniversitelerden mezunların başlangıç aralığı 2000-3000 arasındadır.

Uçmanın anlamı yok. En iyileri Ford, Aselsan vs. giriyor onların da en fazla aldığı 4000'e yakın, bir de belirli zaman aralığında çift maaş.
  • Tabii ki var. O üniversiteleri bitirince Einstein olup mu çıkıyor mezunlar? Abimin iş yerinde yeni işe alınan ODTÜ'lü Boğaziçili mezunların kafası sadece derse çalıştığı ve tabiri doğruysa inek oldukları için iş hayatlarında pek başarılı olamıyorlarmış. Tabii ki her mezundan bahsetmiyorum fakat bu okulları bitirince einstien olarak çıkmıyorsun onu demek istiyorum. İşsiz kalma olasılığın var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

quote:

Orijinalden alıntı: rapsodi_381

her mühendis atılmaz ama bu risk var. Bazı insanlar trafik kazasında ölüyor bazıları ölmüyor ama risk var mı var. Mühendisin hayatı çan eğrisi gibidir. İlk mezun olunca değeri azdır, sonra tecrübe ile beraber yükselir, belli bir tepe değerine ulaşır, sonra tecrübe çok olmasına rağmen yaş ilerlediği için tekrar inişe geçer. Emeklilik yaşı 20 sene önceki gibi 45-50 olsa neyse de 60 yaşı tamamlayabilmek kolay değil özel sektörde. Ben yaşlı mühendis kesin işsiz kalır demiyorum, risk var dedim. Doktorun böyle bir riski yok.

Selamlar,

Bir Yıldız mezunu olarak yazılanlar ilk önce gururuma dokunsa da, çoğuna katılmamak da haksızlık olur. Öncelikle kendi okuduğum dönemden, bir üst ve bir alt dönemden işsiz kalan hiç kimse olmadı, onu söyleyim. Kimi çok iyi maaşlara başladı, kimi elinde anten şehri köşe bucak gezip baz istasyonu optimizasyonu yaptı, kimi de aldı kabloyu sırtına şirketlere network kurdu. Ama iyi kötü bir işe girdi ve inanın elinde antenle dolaşan, sırtında kablo çeken arkadaşlar yıllar geçtikçe daha çok aranır istenir oldu piyasada. Simit satana da ilk kez burada rastladım.

Benim 8 yıllık iş hayatım sonrası daha genç arkadaşlara naçizane tavsiyem işe iş öğrenmek, kendini geliştirmek için girmeleri olacaktır. Ben niye 4000 TL alamadım, niye araba vermediler diye sızlanmaya başlarsanız bu iş yürümez. Öncelikle kendini sunup, pazarlık yapabileceğin bir bilgi birikimin, bir yeteneğin olması lazım. 10 yıl söyleneni yapıp, hiç insiyatif almadan, bir köşede çalıştıktan sonra ama ben ODTÜ mezunuyum demen bir anlam ifade etmez. 10 yıl sonra yaptığın işler, tamamladığın projeler, geçmiş dönem iş yaptığın kişilerin referansları konuşulur mülakatlarda. X ya da Y okulunun mezunu olmak çok büyük bir anlam ifade etmez. Mesela ODTÜ mezunu olmanın avantajının en çok yaşandığı yer Aselsandır. Yeni bir yıldız mezunu olarak aselsana başvursam belki ciddiye bile alınmayacak, görüşmeye dahi çağrılmayacaktım ancak 8 yılın sonunda aselsan tarafından teklif aldım. Bunu yaptığım işeler ve kurduğum network sağladı.

Kısacası iş hayatı network yani ilişkiler üzerine kuruludur. Birileri ile çalışırsınız, o sürede o kişiler sizin çalışmalarınızı görür bir başkasına iletir. O da bir diğerine. Dolayısıyla hangi işi yapıyor olursanız olun, (test müh, sistem müh, destek müh, saha müh, vs. ) işinizi öyle iyi yapın ki, birlikte çalıştıklarınız sizin isminizi bilsin ve başkalarına da söylesin. Piyasada işsiz kalmamanın tek ve garanti yolu budur.

• Muhendislikte yigilma var. It surusu gibi mezun cikiyor. Tip daha rahat. Gencleri uyarayim dedim. Tekrar sinava girmiycem az da olsa para kazaniyoruz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.