Foruma yeni üye oldum. Çünkü bir şeyler yazmak için blogların popüler kültür anlatmadığın müddetçe pek ilgi çekmediğini görüyorum. Burada ise koca bir aile var. Öncelikle sıkça kitap okuduğumdan dolayı her hafta burada bir kitabı inceleyeceğimi belirtmek istiyorum. Yalnız bu süreçte siz değerli arkadaşlarında gerek yorumlarıyla gerek tavsiyeleriyle buraya katkı sağlaması herkes için faydalı olacaktır. Özellikle okumadığım tarihi kitaplar konusunda bana tavsiyede bulunacak olan arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.
İlk inceleyeceğim kitabı geçtiğimiz hafta d&r'da yeni çıkanlarda gördüm ve konu itibariyle ilgimi çeken bir kitap olmasından dolayı almaya başladım.
Kitabın ismi "Mason Locaları Bir Emirle Kapatıldı 14 Ekim 1935"
1) İlk başta komplo teorisi kitabı sandım fakat içeriğini inceledikçe kitabın Osmanlı arşivinden masonların faaliyetleriyle ilgili belgelerin çevirisi ile yazıldığını gördüm.
2) Bir de tabi kitabın ismi hepimizin az çok aşina olduğu Atatürk'ün Mason localarını kapatması üzerine çıkan haberin başlığıydı. Ancak kitapta Atatürk'ün Mason Localarını kapatması olayı dönemin bütün gazetelerindeki haberlere bakılarak incelenmiş.
3) Kitapta Atatürk'ün locaları kapatması olayı verildikten sonra Masonların Osmanlı dönemindeki faaliyetleri Osmanlı arşiv belgeleri eşliğinde anlatılmış.
4) Faaliyetleri konusunda örnek vermek gerekirse, Mason localarının Ermeni çetelerine Girit çetelerine verdiği destekler, Mason localarının İngiltere, Fransa ve İtalya tarafından desteklendikleri, Mısır ve Suriye'deki memurların İngiliz destekli Mason locaları tarafından ele geçirildikleri gibi birçok başlık sayılabilir.
5) Yazarlar kitabı Masonlarla ilgili yapılan bir röportaj ile bitiriyorlar.
6) Komplo teorilerini sevmediğim bu konunun Osmanlı Devleti'nin belgeleri ile anlatılması beni sevindirdi.
7) İnternette araştırdığım kadarıyla yazarın kitapla ilgili verdiği bir röportajı buldum. Röportajdaki bir kısımda kitabın tam da benim istediğim gibi olduğunu şöyle açıklıyor: "Bu konuyu araştırmalarının sebebini yıllardan beri komplo teorisi olarak anılmış Masonluk konusunu ciddi bir zemine taşıma isteği olarak yorumlayan Talu, “Amacımız komplo teorisi oluşturmak değil. Tam tersi yıllardan beri duyduğumuz, işittiğimiz ve yabancı arşivlerinden elde edilenler hariç hep ikincil kaynaklarla yazılan Masonluk konusunu birincil kaynaklar yani belgeler ile ortaya koymak.” diye açıkladı."
8) Son olarak masonlukla ilgili bu belgeler ilk defa yayınlanmış.
Olumsuz Eleştiriler:
1) Kitap 208 sayfa. Ama bu kadar veriyle en az 300 sayfa olması beklenebilirdi. 2) Belgelerin görselleri biraz daha küçük verilebilirdi.
Olumlu Eleştiriler:
1) Kitaptaki belgeler ilk kez yayınlanmış. 2) Komplo teorisi olmaması sevindirici. 3) Osmanlıca belgeleri okumak isteyenler için de belgeler ek olarak koyulmuş.