Şimdi Ara

Köpek almadan önce/sonra !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
11
Favori
6.317
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Baştan söylemek isterim ki internetteki çoğu yazıdan bilgi toplayarak özet olarak hazırladım. Anca bu kadar kısaldı :D Kendi bilgilerim felan değildir yani sadece okuduğum yazıları kısaca derledim topladım. Forumda serbest mi bilmiyorum ama esinlendiğim yazıları ve siteleri yazının sonun da belirteceğim.Ayrıca böyle bir konu var mı bilmiyorum ben 4-5 sayfa dolandım göremeyince genel olarak yazayım dedim varsa kusura bakmayın.

1)Forumda çoğu kişinin ortak derdi köpek seçimi. Bundan önce ilk başta kendi yaşam şartlarınıza bakın. Yeterli egzersiz sağlar mıyım? Tüy sorununa katlanır mıyım ? Evde büyük köpek ister miyim? Bunun için size genel olarak bir bilgi vereyim.

*Av köpekleri(Beagle, Russian Spaniel): Av köpeklerinin geneli-hepsi demiyorum- inatçıdırlar. Burunlarının dikine giderler bu yüzden genelinin eğitimi diğerlerine oranla birazcık daha zordur. Av köpekleri olduklarından dolayı koku duyuları inanılmaz gelişmiştir ve en ücra köşelere bile gidebilirler. Örneğin Beagle. Bir yerde serbest bıraksanız anında ortadan kaybolabilir, etrafı koklaya koklaya her yere gidebilir. Meraklı köpektirler aynı zamanda aşırı zekidirler. Av köpekleri baya ama baya hareketlidirler. Evin içinde uluma, havlama gibi sorunları olabilir ve her köpek gibi evin içinde tepinebilirler. Tabi ki bu bir genellemedir yani istisnalar da var. Egzersizine çok zaman harcayamayacaksanız ve eğitiminde sabırlı olamam derseniz ( her cinsin eğitiminde sabırlı olunmalıdır ama bu bir başka :D ) av köpeği tercih etmeyin derim.

**Çoban köpekleri(Kangal, Border Collie, Collie, Avustralya Çoban): Çoban köpekleri günümüzde (kangal dışında) evde de beslenir oldu. Zaten televizyonda bu yazdığım cinsleri görüyoruz. Evde beslenir aile köpekleri oldu. Ben şahsen evde beslenebileceklerini düşünmüyorum bahçeye daha uygun gibiler. Av köpeklerinin aksine havlama oranları biraz daha azdır. Ayrıca dünyanın en zeki köpeklerini sıralarsak çoban köpekleri bu sıranın en başlarında yer alır. Gerçektende çoğu köpeğe oranla çoban köpekleri daha zekidir. Hatta Border Collie dünyanın en zeki köpeği olarak bilinir. Eğitilmeleri kolaydır ve yine ekliyorum her köpek gibi sahiplerine taparlar. Evde YETERİ ortam sağlanırsa beslenebilir. Çoban köpeklerinin geneli – eklemeden edemeyeceğim yine istisna vardır- tüylü ırklardır bu yüzden fazla tüy dökme sorunları olabilir.

***Minyatür köpekler(Chihuahua,Maltese,King Charles,Pug): Evde beslemeye en ideal köpektir. Sevgi doludurlar. Tam ideal aile köpekleridir. Çoğunun çocuklarla da arası iyidir. Korumaları az deniliyor ama ben minyatür köpek olup da herkese çok havlayan da gördüm yani :D

**** Sportif köpekler(Golden Retriever, İngiliz Cocker,Labrador, Pointer,Alman Kurdu): Bu köpekler son derece oyuncu ve hareketlidirler. Arkadaşımın Goldenı var 3 saat dışarı serbestçe dolaştığını bilirim eve bir geldik hala ağzında top bize oynamak için getiriyor. Şaşırılacak derecede enerjileri vardır ve diğer köpeklere oranla kolay eğitilirler. Boyutları çok değişkendir bu yüzden evde beslenir mi beslenmez mi kesin bir şey diyemem. Bazıları beslenir bazıları beslenmezler. Kısacası bol egzersiz imkanınız varsa aynı av köpeklerinde olduğu gibi tercih edebilirsiniz. Çünkü günde en az 2 saat felan enerji atmalıdırlar yoksa evde beslediğiniz takdirde ortalığı yıkabilirler :D Enerji küpleri.

*****İş köpekleri(Boxer,Dogo,Rottweiler,Husky): İş köpekleri derken genellikle koruma bekçilik kast edilmiş burada. Bu tarz köpeklere genelleme yaparsam yanlış olabilir çünkü ayni işlevde buluşuyor olabilirler ama hepsinin çok farklı özellikleri vardır. Genel olarak koruma, bekçilik olarak kullanılır. Evde besleyenlere rastladım yani eğer yaparım diyorsanız evde beslenebilir. Genel olarak sahipleri için ölebilirler. Yani her köpek bu psikolojidedir ama bunlar farklı demek istediğimi anlamışsınızdır. Birkaç cinsin iyi eğitilmesi lazımdır yoksa saldırganlaşabilirler.

Şimdi birkaç genel sorunun cevabını vereyim…

1)Tuvalet eğitimi: Aşıları tamamlanana kadar yavrunun dışarı çıkamayacağını hepimiz biliyoruz. Bu yüzden çoğu kişinin önerdiği ve uyguladığı; Gazete eğitimi. Köpeğiniz ilk eve geldiğinde tüm evi ona açmayın deniliyor ki bende bu görüşe katılıyorum. Belli şeyler oturana kadar belli bir odada kalsın. Ona ait bir oda belirleyin bu kendi odanız olur başka oda olur. O odanın her yerini gazete ile kaplayın. 1-2 gün boyunca mecbur gazete üzerine yapacak sevinin onu ödüllendirin. 3. Gün bir gazete eksiltin. Eğer o eksilttiğiniz gazete yerine yaparsa sertçe ‘’ Hayır’’ diyip hemen alıp gazete üzerine bırakın ve ertesi gün gazete eksiltmeyin. Ertesi gün oldu bu sefer o eksik gazete yerine değilde gitti gazete üzerine yaptı yine sevin ödüllendirin ve bir gazete daha eksiltin. Eklemeden edemiyeceğim daha bebek olduğundan kaçırabilir. Bu gazete üstüne yapmaktan kastım atıyorum 10 kakasından 6-7 sini yapıyorsa tamamdır. Çünkü birkaç minik istisna olabilir 10 ununda gazeteye yapmasını bekleyemezsiniz. Böyle böyle gün geçtikçe azaltın ta ki istediğini köşede 1-2 gazete kalana kadar. Sonra inanın birkaç istisna dışında oraya yapacaktır. Ve benim tavsiyem gazeteyi 2-3 kat serinki yere geçmesin :D Baktınız o oda içerisinde çoğu kakasını çişini gazete üzerine yapıyor yavaş yavaş evin bölmelerini açın. Mesela ilk koridor. Sonraki 4-5 gün bir oda daha gibisinden. Sonra geldi çattı dışarı çıkma zamanı. Başta söylemeyi unuttum köpeğinizin yemek saatleri belli olsun. Dışarı çıkma olayınıda her yemekten sonra yapın. Yani dışarı çıkma olayıda belli saatlerde olmalı. Yemeğini yedi ilk dışarı çıkışınız. İlk olduğundan dolayı yapmayabilir ona biraz zaman tanıyın. Sonra dışarı yaptığı zaman dünyanın en güzel şeyi olmuş gibi sevinin okşayın ödüllendirin. Böylelikle evde gazete dışarıda da tuvalete alışmış olacaktır. Zaten bir süre sonra gazeteyede yapmayı bırakır.

2) Yalnızlığa alıştırma; Köpeğiniz eve geldikten bir hafta sonra aniden odasından çıkın ve gidin salonda felan oturun. İlk ağlayacaktır. Bırakın ağlasın. Ağlarken yanına giderseniz ağlamanın iyi bir şey olduğunu sanacaktır. Ne zaman ağlaması kesildi baktınız 2-3 dakikadır ağlamıyor yanına gidin sevin okşayın. Her gün her gün bunu tekrarlayın . Evde 5-6 saat yoksanız gün geçtikçe sussa bile bu odaya girmeme işini 5-6 saate çıkarın ki o kadar saat yokluğunuza da alışsın.

3) Etrafı kemirme, dağıtma; Bunun çözümü ise evden çıkmadan önce baya bir yormanızdır. Gerçektende alın dışarı oynayın koşturun. Zamanla bu kemirme işleri azalacaktır.

4) Lider olduğunu gösterme; Çoğu sayfalarda buna değinilmiş. Bazı köpekler herkesin üstüne atlar etrafı dağıtır. Bunun nedeni kendisini lider olarak görmesidir. Ona kendinizin lider olduğunu göstermelisiniz. İki yöntem değinilmiş. İlki kapıdan dışarı çıkarken daima siz önce çıkın veya girin. Yürüyüşe çıkıyorsunuz ya hep siz ilk adımı kapıdan atın hep siz ilk önce çıkın. İkincisi ise yemeğini vermeden önce elinizde bekletin ta ki sakinleşene kadar. Sakinleşince yemeği önüne koyun. Yemeğini bir süre yedikten sonra yemek kabını yine elinize alıp yukarı kaldırın. Köpeğiniz sakinleşene kadar yine indirmeyin. Sonra indirin bırakın yesin. Böylelikle diyecektir ki ‘’ Liderim ne yapıp ne yapamayacağıma karar verir ben değil ‘’. Sonra sizin sözünüzü daha çok dinleyecektir onun bunun üstüne atlamayacaktır.

Temel itaat eğitimi için veya işte ışığı kapatma terlik getirme gibi şeyler için ‘’ Köpeğini için 101 beceri ‘’ adlı bir kitap var resimli bir şekilde oldukça profesyonel olarak 101 tane beceri anlatılmış. Kitapçılarda bulunur ve yararı da dokunur gibi geliyor. Bakmanızı tavsiye ederim.

Apartmanda köpek beslemek ise eğer komşularınız anlayışlıysa huysuz değillerse beslenebilir apartmanda sıkıntı çıkmaz.Tabi siz evin içinde yaşar mısınız bilmiyorum :D

Bir başka sorulan soru ise erkek mi ? Dişi mi ?; Kendi bildiklerime dayanarak iki cinsiyetide size genelleme yaparak anlatayım. Erkek dediğiniz özgür ruhludur. Dışarı çıktınız mı ağaçtan ağaca sürükleme ordan oraya koşturma özelliği dişilere göre çok daha fazladır. 365 günde kızgınlık dönemlerindedirler. Bu yüzden insan hayvan fark etmez dişi gördümü çiftleşmeye çalışabilir :D Dişilere göre çok daha oyuncudurlar ve yaramazdırlar olgun yaşa erişseler bile çoğu şeyi oyun olarak görürler. Dediğim gibi bunlar sadece genelleme aynı özellikle dişilerde de vardır sadece erkeklerde biraz daha baskın. Dişiler ise eğitimleri daha kolaydır çünkü erkeklere göre daha ağırbaşlıdırlar. Erkek köpekte aileyi sahiplenir tabi ki ama dişi köpek kendisinden küçük bir çocuk varsa kendisini anne olarak bile görebilir. Annelik duygusu taşıdığı için çok daha fazla sahiplenme çok daha fazla sadık olma eğilimi vardır. Yılda 2 hafta kızgınlık dönemi geçirir buda regldir. Sadece bu zamanlarda dikkat edilmesi gerekir onun dışında dışarıda sizi ordan oraya sürüklemez. Çok daha duygusaldır ve cilvecidir. Bir kez daha ekliyorum her iki cinsiyetde de bu özellikler bulunur sadece ben hangisinde birazcık daha baskınsa onları söyledim...

&&& Banyo, diş fırçalama, tüy tarama, çapak, kulak temizleme kısaca genel bakım; Bu tür işlemlere yavru 4-5 aylık olduktan sonra başlanmalı. Küçüklükten alıştırmakta her zaman yarar vardır. Banyo dan başlıyalım. Sakın çok sık yıkamanın temizlik olacağını düşünmeyin. Köpeğin derisine zarar verirsiniz ve köpeğiniz çok pis kokmaya başlar. Kirlendikçe yıkayın veya 2-3 ayda bir en mantıklısıdır. Sakın insanların şampuanından kullanmaynı sonra tüy içinde boğulursunuz ve köpeklere çok zararlıdır. Diş fırçalama ise onlara özel diş macunlarıyla biftek aromalı felan gibi genel olarak ayda bir kere fırçalasanız yetiyor ağız kokusunu engellemek için oda. Tüy tarama köpekten köpeğe değişir bol tüylüyse sabah akşam bir kez fırçalamanız yeterli onu kendiniz karar verirsiniz zaten. Çapaklar ise her sabah uyandığınızda peçeteyle temizleyin bu da hijyenik tutmak için bir öneridir yoksa gerekli değil. Kulak temizleme özelliklede uzun kulaklı bir cinsse düşük kulaklıysa İngiliz Cocker gibi haftada bir ıslak mendille temizleyin yoksa kulak içi iltihaplanması çok sık olur.

Daha başka soru olursa sorabilirsiniz elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım üsteki yazıya eklerim. Ayrıca ne olursunuz satın almayın. Barınaklara gidin veya gönüllü sahiplendirme bir sürü var. Evde besleyecekseniz eğer evde köpek istemeyen birisi varsa almanız hata olabilir. Ayrıca aylık belli bir bütçe ayırmanız lazım bunu da düşünün. Eğer yanlışım varsa kusura bakmayın düzeltirseniz hem bende doğrusunu bilmiş olurum. Esinlendiğim sitel
    er;

http://www.evcilkopekler.com/
    http://www.petarkadas.com/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RghyLady -- 28 Ağustos 2014; 14:20:22 >

• Teşekkür ederim bu konuyu favorilerime ekliyorum, eğer köpek sahibi olacak olursam mutlaka yazınızı uygulayacağım. Derleyip düzenlemişsiniz, emeğinize sağlık. :)
  • köpek mutluluk getirir ama alcaksanız ömür boyu bakın aksi taktirde hayvana kötülük etmiş olursunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ginga Eiyuu -- 12 Ağustos 2014; 13:48:08 >
  • @Aiden : Ne demek önemli değil.

@histrio : Kesinllikle katılıyorum. Heveslik olmamalı. Benim köpeğim 16 yaşında kanserden vefat etti bizim için baya zor olmuştu. Uzun bir zamandan sonra şimdi tekrar sahiplenmeyi düşünüyoruz.
  • Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler.

Bizim de evimizde yaklaşık 20 gündür maltese terrier cinsi ufak bir yavrumuz var.

Dediğiniz gibi tuvalet eğitimi konusunda önce bir odayı kullandık. Gazetelerle başladık yavaş yavaş gazeteleri bir yere sıkıştırdık oraya yapmaya başladı ama ara sıra hem büyük hem küçüğünü kaçırabiliyor. Daha tam oturtamadık daha erken sanırım. Ayrıca tuvalet eğitim seti aldım kokusu ve yapacağı yapay çim ile birlikte bu biraz daha etkili oldu sanırım. Ayrıca dişleri yeni yeni çıktığı için çok kaşınıyor ve fazlasıyla elimizi kolumuzu ayağımızı dişliyor tabi can yakmıyor ama bu şekilde alışması sonraki dönemlerde büyük tehlikeler oluşturabilir. Elinize kolunuza kolonya dökerseniz töbe yaklaşmazlar çünkü hiç sevmiyor kokusunu ve tadını :) Ayrıca çok sevimliler bakımı ve uğraşı gerçekten zor şu 20 günde yalnız bırakma konusunda ilk başlarda bizde odaya belli süreler ile tek bırakıp susana kadar duruyorduk ancak resmen ağlıyor ve insan dayanamıyor. Anlık bir heves olmamalı işten geldiğimde kapıyı açar açmaz üstüme atlayacak gibi oluyor her yeri yalamaya başlıyor. Aşıları falan bitsin dış dünya ile tanıştırmayı düşünüyorum.

Tekrar vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler.

• Makale için teşekkürler.

Not: Golden Retriever aslında AV köpeğidir. Ama hiç bir koruma özelliği yoktur. Halk tabiriyle hırsıza terlik çıkaran köpek diye anılır.
  • Ne demek önemli değil.

Aynen bir kaç yerde av köpeği olarak da gördüm ama çoğu zaman arama kurtarma yerlerinde ve gözü görmeyen engelli insanlara yardım amaçlı kullanılıyor avdan daha çok. O yüzden sportif kategorisine aldım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RghyLady -- 28 Ağustos 2014; 14:30:35 >
  • Up
  • up
  • up
  • Teşekkürler.
    Fransız,ingiliz bulldoglarınıda ekleyin tam apartman sakinleriymiş ;)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sahiplenmek istediğim yavru şu anda 2-3 haftalık ve annesi ile çiftlikte yaşıyorlar. En az 1,5 aylık yada 2 aylık olduğunuda evime almayı planliyorum ve eve geldiği ilk anda nelerin yapılması doğru olur?

Tuvalet için henüz eve getirmeden mi yerlere gazete sermek gerekiyor yada gazete dışında bir alternatif çözüm yolu var mı? Ayrıca eve getirmeden önce veterinere götürüp ve tüm aşılarını yaptırmak (henüz 1,5-2 aylık yavru olduğu için) doğru olur mu?
  • johonwayni kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,

Öncelikle yeni evladınızla uzun, mutlu bir birliktelik dilerim.

Sorularınıza dilim döndüğünce cevap vermeye çalışayım.

1.) Yavru köpeklerin sağlıklı bir yaşama başlangıç yapmaları için mümkün olduğunca anne sütü almalarında çok fayda var, eğer annesi süt vermeyi reddetmiyorsa en az 2 ay, mümkünse 3 aya yakın anne sütü alsın. Sizi anlıyorum, heyecanlısınızdır, acele edersiniz ama sabırlı olun. 1,5 ay kısa olur, ayrıca şu anki sahibi yavrudan kurtulmak için, anne çok yıpranmasın diye, parasını bir an önce almak için vs vs sebebi herhangi biri olabilir acele ettirse de siz acele etmeyin.

2.) Eve gelmeden önce bir veterinere gösterin, bu veteriner mümkünse evinize yakın, ha deyince gidebileceğiniz, sonrasında da sürekli olarak ona götüreceğiniz, bu işi acayip paralar kazanayım diye değil de hayvanları sevdiği için yapan, mümkünse çevrenizdeki hayvan sahiplerinden referanslı bir veteriner olsun.

3.) Yavru eve gelmeden yatağını, mama ve su kabını, kullanacağınız mamayı hazır edin.

4.) Mama ve su demişken; asla çeşme suyu vermeyin, kendiniz hangi suyu içiyorsanız onu verin (damacana veya arıtma su)

5.) Mama alırken veterinerlerin şu mama çok iyi şeklindeki söylemlerine, kendi elindeki mamayı satmaya çalışmasına imkan vermeyin. Orijen, Acana ve N&D markalarından şaşmayın, tavuklu mamaları tercih etmeyin. Yavrunuz mamayı sevmedi diye stres yapmayın, illa ki yer, yemiyor, mamayı değiştirsem mi düşüncesine girmeyin, kuru mamadan başka birşey vermeyin, konserve mama, kendi yediğiniz yemekler vs. Ben fiyatları karşılaştırarak adresemama, zooplus ve arkadaspet sitelerinden mama alıyorum ve üçüyle de bir sorun yaşamadım.

6.) Evde girmesini istemediğiniz bir yer varsa baştan o şekilde alıştırın, sonradan çok zor olur. Bizimki aldığımızdan beri mutfağa girmiyor mesela, başka birinin evine gittiğimizde bile mutfak kapısının önünde bekler, içeri girmez.

7.) Tuvalet eğitimi için ona ayırdığıniz alanı (mümkünse odanın tamamını) gazete kağıtlarıyla kaplayın, her gün bir parça gazete kağıdını azaltarak yaklaşık 15 gün sonunda nereye yapmasını istiyorsanız sadece orada bırakacak şekilde azaltın.

Ben eve tuvaletini yapmasını istemiyorum, onu dışarı çıkaracak vaktim var diyorsanız ki bu kesinlikle daha güzel, kafes eğitimi verin. Kafes eğitiminin başlangıcı size biraz zahmetli gelebilir ama sonu güzel olur. Bu da şu şekilde; onun kendini korumalı hissedeceği, burası benim diyebileceği bir kafes ya da taşıma çantası denen box'lar var ya, yavruyu bu box'a koyun ve kapısını kapatın, 10 dakika sonra boxtan çıkarın, su içirin ve tuvalete çıkarın, dönünce bir daha su içirin ve kafese kapatın, bu şekilde 10'ar dakika arayla 3 defa çıkarın ve dönünce kafese kapatın, 4ncüye çıkarken kafeste bekleme süresini 20 dakikaya çıkarın ve 3 kere de 20şer dakika arayla çıkarın, 6 kere çıktınız şu an. 7nciye çıkarken 40 dakika, 3x40, sonra 80 dakika, 3x80 şeklinde her 3 çıkıştan sonra süreyi 2ye katlayın. Köpeğiniz küçük ırksa günde 4 (6 saat arayla) büyük ırksa günde 2 (12 saat arayla) defa çıkaracak şekilde olana kadar kafes eğitimine devam edin. Kafes eğitimi süresince şu hususlara dikkat edin; her çıkıştan önce ve sonra az da olsa su içirin, kendi kendine içmiyorsa birkaç damla da olsa parmağınızdan yalasın. ki çıktığında daha kolay çişini yapabilsin. Dışarı çıktığınızda çişini yapar yapmaz hemen eve gelmeyin ki "eee, ben çişimi yapar yapmaz eve dönüyoruz, o zaman yapmam ben de" diye düşünmesin. Hedef süreye ulaşıncaya kadar (küçük-büyük ırk olmasına göre 6 saat ya da 12 saat) her eve döndüğünüzde onu kafese kapatın, yazık yaa oraya kapanıp kalıyor diye düşünmeyin. Gelelim kafes eğitimi zor deme sebebime; özellikle başlarda 10ar, 20şer dakika arayla çıkarırken çıkarmanız gereken saat gece 2 de olsa 3 de olsa çıkaracaksınız, ben yoruldum, uykum var vs bahaneler olmasın :)

Kafes eğitimi sonunda hem iyi bir tuvalet eğitimi almış olur hem de kafesini sahiplenir, orayı benimser.

Onun sahibi olun, lideri olun, çünkü o bunu istiyor, onu insan gibi düşünüp çok şımartmayın. Bağırmayın ama gerektiğinde sesinizi yükseltin ve hayır deyin ama asla ona vurmayın, dövmeyin.

Başta da söylediğim gibi yeni evladınızla uzun ve mutlu bir hayat dilerim.

Saygılar...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• munans kullanıcısına yanıt
    Öncelikle dilekleriniz için ictenlikle teşekkür ederim. Anne sütünün faydalarını hicbir mama elbette sağlayamaz ve bu nedenle en az 1,5 ay olacak şekilde bekliyordum ama sizin en az 2 ay şekilde altını çizerek belirtmeniz beni düşündürdü, peki 2 ay sonrasinda artık çevresini ve insanlari tanımaya başlayacak - o zamanlarinda beni görmediği için sonradan kabullenmesi belki zor olabilir mi bilemiyorum.
    Cumartesi günü çiftlikteydim ve yavruları ilk kez birebir görmüş oldum, heyecanımı ve mutluluğumu tarif edemem :)

Köpek almadan önce/sonra !!!

Yukaridaki fotoğraf dışı bir yavru ve henüz bir el kadar, yavruların 3'ü dışı - 3'ü erkek olacak şekilde 6 adet yavru doğumu oldu. O esnada dışı mı almalıyım yoksa erkek bir yavruyumu almaliyim kafam karıştı. Çiftliğe gitmeden önce kararım dışı yönündeydi ancak o'an belki erkeğin yakışıklılığı belki beni etkilemiş olmali :) ve hala da karar veremedim.

Tuvalet konusunda ise tavsiyelerinize uyacağim, umarim herşey yolunda olur ve yavruluk dönemini rahatlıkla geciririz.
    Sizce dışı mı yoksa erkek mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi johonwayni -- 4 Haziran 2017; 22:8:52 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.