Şimdi Ara

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANINA GÖRE YATAY GEÇİŞ VE ÖRNEK DİLEKÇE - ANA KONU (32. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8.429
Cevap
192
Favori
588.238
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3031323334
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hocam kolay gelsin . ben yıldız metalurii hazırlıktayım. atatürk mimarlığa geçmeyi düşünüyorum ilk ayı mı beklemem lazım y-oksa daha öncedende başvurabiliyor muyum ? yaklaşık 25 puan fark var. %10 kontejan açmak zorundalar mı ? 25 puanlık farkla % 10 luk kontejana girme ihtimalim nedir ? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
  • Yazın geçiş için başvurulduğunda değerlendirilmeye alınmıyor mu? İlla sene başladığında mı başvurmak zorundayız? Bir de direk o üniversiteye gidip elden verebilir miyiz?
  • CardaQue kullanıcısına yanıt
    Başvuru tarihi yasada yazılı ilk mesajda. Sene başında zaten üniversitelerin sayfalarında gerekli şeyler, başvuru tarihi ve -kabul edilirseniz- kayıt tarihi belirtiliyor. Ve evet üniversiteye başvuru yapılıyor.
  • peki arkadaşlar ilk 1 ay içinde olduğuna göre kayıtlarda 1 ayın sonunda başlıyordur , bu fazla bir ders kaybı yaşatmazmı ? 4 haftalık bir süreçten bahsediyoruz
  • quote:

Orijinalden alıntı: TsuBLK

peki arkadaşlar ilk 1 ay içinde olduğuna göre kayıtlarda 1 ayın sonunda başlıyordur , bu fazla bir ders kaybı yaşatmazmı ? 4 haftalık bir süreçten bahsediyoruz

"1 sene kaybetmekten iyidir" olarak bakabilirsiniz bence olaya

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: DesBurak

quote:

Orijinalden alıntı: TsuBLK

peki arkadaşlar ilk 1 ay içinde olduğuna göre kayıtlarda 1 ayın sonunda başlıyordur , bu fazla bir ders kaybı yaşatmazmı ? 4 haftalık bir süreçten bahsediyoruz

"1 sene kaybetmekten iyidir" olarak bakabilirsiniz bence olaya

ben 2 sene kaybettim şu an , dersleride bıraktım bu geçiş ile okuldan kurtulmaya bakacağım .. tek endişem asıl istediğim bölümle arada 1 puan farkın olması kontenjandan dolayı dışarda kalırsam üzülürüm alternatif olarak 1-2 bölüm daha başvuracagım tabi

• quote:

Orijinalden alıntı: genç sol bek

quote:

Orijinalden alıntı: fyilmaz

quote:

quote:

quote:

Beyler iyi akşamlar, ben 2013 girişliyim (2013-2014) Gıda Mühendisliği okumaktayım lakin uzun zamandır geçişleri takip ediyorum ekim ayında olan geçişlerde başka bölüme geçilmiyor cevabını aldığımda takibi bırakmıştım şimdi bu başlıkta tekrar kafamda sorular oluştu sizlere bunları soracağım mantık çerçevesi içerisinde cevaplar alırsam sevinirim. Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar.

2013 yılında Gıda Mühendisliğini 230 civarı bir puanlar kazandım, bölüme ısınamadım ancak derslerim ve ortalamam iyinin üstünde. Hep kafamda Jeoloji Mühendisliği okumak vardı ancak tercih dönenimde yazmadım ve pişman oldum içimde bir ukde kaldı adeta. Geçmek istediğim yer Dokuz Eylül Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği (İÖ) puanı yaklaşık 197. Başvurular halen geçerli mi veya tekrar açılacak mı? Açılacaksa 230 puanla 197 puanlık yerin beni kabul etme olasılığı nedir?

Güz döneminde okul başlayınca bir ay içerisinde basvuracaksin geçme ihtimalin yüksek

Öncelikle teşekkürler hocam kesin bilgi değil mi? 2013 girişli olduğumda o hak elimden alınmıyor yani? Birde geçen sene 62 kişi almış ve 52 kişi yerleşmiş şansım yüzde kaç olabilir çünkü buradaki ders çalışma seviyemi ona göre ayarlayacağım orada ders saydırabilmek için.

Normal kontenjanı dolu bile olsa farketmez yüzde on ekstra kontenjan açılıyor bu geçişe eylül ekim gibi başvuru yaparsın.

Hocam geçme ihtimalim yüksek gibi duruyor hemen hemen 30 puanlık bir benden yana bir fark söz konusu ki Jeolojide ülkemizde tercih edilen bir bölüm değil, Ben burada 1.sınıfdayım okulun hazırlığı yok, 2.sınıfa geçmiş olduğumdan dolayı karşıdaki üniversite herhangi bir sorun yaratır mı yoksa hiç bir sorun çıkarmadan beni hazırlık sınıfına dahil mi ederler?

Birde genelde 15 Eylül'de başlayacak üniversiteler Ekimin ortaları sonu gibi açıklanacaktır büyük ihtimalle sonuçlar, geçme ihtimalimin yüksek oluşunu göze alarak şehrimde mi kalayım yoksa garantiye alıp 1 aylık konaklayacak yer mi bulayım?

Okuduğun bölümde hazırlık yoksa ve geçtiğin bölümde hazırlık varsa seni önce hazırlıkta okuturlar yada muafiyet sınavına girip hazırlığı atlayabilirsin. GAranti diye birşey söylemek zor ama büyük ihtimal olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: DesBurak

EK MADDE 1 – (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988)
    (1) Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslar ile yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından tespit edilir. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.

Hocam 2/5/2014'te yönetmelik bu hali alacak şekilde değiştirilmiş. Acaba uygulama esaslarına ilişkin de yeni bir yazı var mı ortada? Ona göre YÖK'e dilekçe yazıp özel okulların burslu programlarıyla ilgili bilgi almayı planlıyorum. Ayrıca başvuru takvimini de YÖK belirleyecekmiş ortak bir şey olabilir.

------------

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA

ANKARA

Tarafınızdan üniversite rektörlüklerine gönderilen 29 Ocak 2014 tarihli “Yatay Geçiş Yönetmelik Ek Madde-1 Uygulama Esasları” konulu yazıda, 21 Eylül 2013 tarihinde 28772 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik ek madde 1 uygulama esasları bildirilmiştir. Söz konusu yazıda özel üniversitelerin burslu programlarıyla ilgili bilgi yer almadığı için ben de dahil birçok üniversite öğrencisi geçiş yapıp yapamayacağı hususunda mağdur olmuştur. Yazının 3. maddesinde de belirtilen “3. Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının %10’u kadar yıllık kontenjan ayrılmasına,” hükmü üzerine 2014-2015 eğitim yılının güz döneminde, yerleştirme aşamasında yapıldığı gibi burslulara özel kontenjan açılarak özel bir üniversitenin burslu programına geçiş yapmak istiyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

---

Şöyle de bir dilekçe düşündüm eksiği var mıdır göndersem olur mu acaba? Yarın göndereceğim.

Bu son değişiklikten benim yeni haberim oldu, bildiğim kadarıyla üniversitelere yökten gelen yeni bir yazı yok. Bu son değişikliğe göre;

1. Başvuru takvimi bundan sonra yök tarafından belirlenecek. Önceki durumda her üniversite eğitim öğretim dönemine başladığı tarihten itibaren bir ay içinde başvuru yapılabiliyordu, üniversitelerin açılış tarihleri birbirinden farklı olduğu için başvuruların bitiş tarihleri ve dolayısıyla sonuç açıklama tarihleri farklı farklı oluyordu bu da bir takım sorunlara neden olmaktaydı mesela daha öncede burda konusu geçti öğrenci birden çok yere başvuru yapıyor fakat bunların sonuçları farklı tarihlerde açıklandığı için birinin kayıt süresi dolmak üzereyken diğeri hala sonuç açıklamıyor ve öğrencide kayıt mı olsam yoksa diğerini mi beklesem diye kararsız kalıyordu. Şimdi bu düzenleme ile çok büyük ihtimalle başvuru süresi ve bitiş tarihi bütün üniversiteler için ortak olarak belirlenecek ve bütün üniler sonuçları aynı tarihlerde açıklayacak böylece öğrenci gerçekten gitmek istediği yer geldiyse oraya gidecek değilse diğer başvurduğu yerlerden kazandığı yerlerin birin seçecek.

2. Kontenjan normalde her sınıf için yüzde on du. Demek ki bundan böyle kontenjanın ne olacağını yada hangi sınıfta ne kadar olacağını da yök belirleyecek. (Belki ilk sınıflara daha çok son sınıflara daha az kontenjan verilebilir) Birde uygulamada ki durum şöyle bir sorunu beraberinde getirebilirdi; Bir bölüme birinci sınıftan itibaren hazırlık dahil her sınıfta yüzde on kontenjan açıldığında her yıl bu kontenjanı kadar yatay geçiş talebi olursa o sınıf mezun olana kadar sayısı yüzde 50 civarı artacak yani 100 kişilik bölüm 150 ye çıkacak demektir. Tabi bu teoride böyle yani her yıl ful dolarsa ama olma ihtimali var sonuçta.

3. Birde benim görebildiğim kadarıyla bu yeni düzenlemede dönemim başlangıcından itibaren ifadesi geçmediği için başvurular her dönem başında mı olacak yoksa sadece güz döneminde mi olacak onuda yök belirleyecek. Mevcut uygulamada hem güz hemde bahar döneminde başvuru yapılabiliyordu.

Bunların dışında bir değişiklik göremedim ben gerisi aynı zaten ünilere son gönderilen yazıda yök yürütme kurulu tarafından gönderilmişt yani esasları yine yürütme kurulu belirliyordu zaten. Benim tahminim bu işi yök ösym sistemi üzerinden merkezi tercih alarak yapacak ama ne zaman başlarlar onu bilemiyorum. Çünkü zaten sistemde herkesin girdiği bütün sınavlardan puanları var, ünilerin yıllar itibariyle taban puanları da var, öğrenci kayıt yaptırmış mı yaptırmamış mı oda yökün sisteminde var bu bilgileri sistemden çekerek herkes hiç bir belgeye gerek olmaksızın merkezi olarak yatay geçiş tercihi yapabilir, eğer o yıl ki puanı tutmuyorsa sistem otomatik engeller tercih yapmasını böylece ayrı ayrı her üniye evrak göner başvuru yap sonuç bekle bunlar tarihe karışır iki gün içinde kim nereye geçiş hakkı kazandı belli olur.

Senin dilekçene gelince ; Bence bu dilekçeye hiç gerek yok. Eğer istersen yökün 444 lü müşteir hizmetleri numarası var orayıda arayıp sorabilirsin ama sana hemen cevap vereceklerini sanmam. Şimdi baktığımız zaman özel ünilere yöke bağlı ve bu yönetmelik bütün ünileri kapsadığı için onlarıda kapsıyor. Onlarında aynen devlet üniversiteleri gibi bu yatay geçiş şartlarına uyarak öğrenci kabul etmeleri gerekiyor yani yönetmelik maddesi özel ünileri hariç tutan bir hüküm içermediği için onlarda bu hükümlere aynen tabi. Ancak şöyle bir fark var ki onlarda aynı bölümün tam burslu, %50 burslu ve normal (yani ücretli) gibi ayrı ayrı kontenjanları var burada mevcut uygulama yani, yüzde on kuralı değişmemiş olsaydı özel şunu yapacaktı; ayrı ayrı üçüne de yüzde on kontenjan belirleyecekti niye çünkü bu üçünün taban puanları farklı farklı yani üçüde ayrı birer program gibi aslında. Mesela tam burslu normal kontenjanı 10 ise 1 kişi tam burslu için yatay geçiş kontenjanı belirleyecekti ve gelen başvuruları puanları tam burslunun taban puanını tutması şartıyla sıralayacak ve en yükseğini alacaktı aynı şekilde diğerleri içinde bunu yapacaktı fakat şimdi kontenjan lar yeni duruma göre yök yürütme kurulu tarafından belirleneceği için nasıl bir belirleme yaparlar onu bilemeyiz ancak kesin olan birşey var oda özel ünilerin tam burslu programlarının da bu uygulamaya dahil olduğu yeterki puanın tutsun tam bursluyu.

• quote:

Orijinalden alıntı: semih2669

hocam kolay gelsin . ben yıldız metalurii hazırlıktayım. atatürk mimarlığa geçmeyi düşünüyorum ilk ayı mı beklemem lazım y-oksa daha öncedende başvurabiliyor muyum ? yaklaşık 25 puan fark var. %10 kontejan açmak zorundalar mı ? 25 puanlık farkla % 10 luk kontejana girme ihtimalim nedir ? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

BAşvuru tarihleri yök tarafında belirlenecek artık onların açıklamasını beklemen gerek. Kontenjanlarda aynı şekilde yök tarafından belirlenecek
  • Arkadaşlar merhaba:

Şuan Makine müh. Okuyorum ve yapamıyorum eve dönmek istiyorum.

İstanbul üniversitesi 2 yıllık makine bölümü 2012 yılında ygs 1 den 263 puanla almış.Aynı yıl benim ygs 1 puanım 273.

Geçebilirmiyim ?
  • quote:

Senin dilekçene gelince ; Bence bu dilekçeye hiç gerek yok. Eğer istersen yökün 444 lü müşteir hizmetleri numarası var orayıda arayıp sorabilirsin ama sana hemen cevap vereceklerini sanmam. Şimdi baktığımız zaman özel ünilere yöke bağlı ve bu yönetmelik bütün ünileri kapsadığı için onlarıda kapsıyor. Onlarında aynen devlet üniversiteleri gibi bu yatay geçiş şartlarına uyarak öğrenci kabul etmeleri gerekiyor yani yönetmelik maddesi özel ünileri hariç tutan bir hüküm içermediği için onlarda bu hükümlere aynen tabi. Ancak şöyle bir fark var ki onlarda aynı bölümün tam burslu, %50 burslu ve normal (yani ücretli) gibi ayrı ayrı kontenjanları var burada mevcut uygulama yani, yüzde on kuralı değişmemiş olsaydı özel şunu yapacaktı; ayrı ayrı üçüne de yüzde on kontenjan belirleyecekti niye çünkü bu üçünün taban puanları farklı farklı yani üçüde ayrı birer program gibi aslında. Mesela tam burslu normal kontenjanı 10 ise 1 kişi tam burslu için yatay geçiş kontenjanı belirleyecekti ve gelen başvuruları puanları tam burslunun taban puanını tutması şartıyla sıralayacak ve en yükseğini alacaktı aynı şekilde diğerleri içinde bunu yapacaktı fakat şimdi kontenjan lar yeni duruma göre yök yürütme kurulu tarafından belirleneceği için nasıl bir belirleme yaparlar onu bilemeyiz ancak kesin olan birşey var oda özel ünilerin tam burslu programlarının da bu uygulamaya dahil olduğu yeterki puanın tutsun tam bursluyu.

Hocam ben de böyle düşündüm fakat 444'lü numaralarda vakıf üniversitelerinin kendi tercihine kalmış bir şey diyince içime kurt düştü. Değişiklik sonrası bir açıklama yaparlarsa güzel olacak.

• Arkadaslar merhaba ben marmara hukuk ikinci ogretimdeyim. Cukurovaya gecis yapmak istiyorum benim puanim 422 okulun 410. Sizce girme sansim nedir ve ikinci ogretimden gecme sansim var midir?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuyu genel olarak sorabileceğim bir danışma hattı var mı? Yök'ün 444 8 965 numarasına bu konuyu danışabilir miyim veya başka bir numara var mı danışabileceğim?
  • Evet sorabilirsin danışma hattına ,

İkinci öğretim birinci öğretim farketmez her bölümden her bölüme geçiş yapılabilir.
  • Hocam bu kanunun iptal olma gibi bi durumu yok degil mi hayallarimiz yıkılmasinda aman

• Dostlar bana bi yardım eden geçtiğimiz senenin lise mezunuyum. YGS girdim 258 yaptım geçen sene. Ama biryere yerleşemedim. Endüstri meslek biilişim teknolojileri okudum direk geçiş hakkımıda kullanmadım. Bu sene YGS ye başvurdum 40 lira ödedim işte. Sınav kötüydü. Direk geçişimi bu senede kullanabiliyor muyum? Ve hangi ünilere hangi bölümlere kullanabiliyorum?
  • burunısıran kullanıcısına yanıt
    Şu anda herhangi bir üniversitede kaydın olmadığı için bu haktan yararlanamazsın.

• fyilmaz kullanıcısına yanıt
    merhaba bişey sormak istiyorum geçen sene kocaeli üni. matematik kazandım bu sene yazın yatay geçişe başvurabilir miyim?
    ygs puanım geçerli olur mu
  • quote:

Evet kazandığın yani sınava girip yerleştiğin yılın taban puanına bakılacak.

hocam ben istanbul üniversitesi bilgisayar mühendisliği(İÖ) hazırlık sınıfındayım ve kalacam.2013 girişliyim. mf- 4 puanım 395.
    çukurova elektrik elektronik müh. geçmek istiyorum. çukurova EEM 2013 te 384le kapatmış. ikinci öğretimi 352 ile kapatmış.ayrıca çukurova eem %100 ingilizce.
    hazırlıkta kalmam veya %30 ingilizceden %100 ingilizceye geçmem sorun olur mu????
  • quote:

Orijinalden alıntı: ^rof

Şu anda herhangi bir üniversitede kaydın olmadığı için bu haktan yararlanamazsın.

Nasıl yararlanamıyorum? Hocalarım yararlanabileceğimi söylemişlerdi. Yararlanamazsam nasıl gidicem üniye peki?
  • 
Sayfa: önceki 3031323334
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.