Öncelikle geçmiş olsun, görünen o ki mezuna kalmayı düşünüyorsun, o zaman sen de böyle buyur. Yazımın içeriğini seri bir şekilde paylaşayım: 1)Bu yazıyı neden yazıyorum? 2)Bunları kimden dinliyoruz?(Biraz karakterin hikayesini anlayın ki anlattıklarım daha etkili olsun) 3)Korkma ve üzülme! 4)Neden başaramadığını tespit et 5)Kendi mezunluk tecrübem 6)Mezuna kaldıktan sonra 7) Çalışmaya başlamalar 8) Nasıl çalıştım 9) Neler çözdüm 10) Önemli gördüğüm son birkaç şey ve birkaç tavsiye 11) Dershaneye gittim mi? 12) Denemeler 13) Youtube kanalları 14) Son olarak 15) Kapanış 16) Son olarak MSÜ sınavından bahsetmeyi unuttum 1)Bu yazıyı neden yazıyorum?
Biraz içimi dökmek biraz da tecrübelerimi paylaşıp faydalı olmak için. Umarım faydalı olma kısmı daha ağır basar basmazsa da oku biraz işte çalıştık o kadar içimi dökeyim az sen de dinle. 2)Bunları kimden dinliyoruz? 2021 senesinde sayısal ilk 50.000 içerisine girip mezuna kaldım 2022 senesinde ise ilk 20.000 içerisine girdim. Fena olmayan ortalama bir anadolu lisesinden mezunum %4-%5 gibi yüzdelik dilimle alan bir liseydi. Neden mezuna bıraktığıma gelirsek pandemiyle birlikte eve kapanınca üstüne 2 küçük kardeşe sahip olunca evde çalışmak biraz zor oldu. Elbette başarısızlığım için başkalarını suçlamıyorum ama kendime de yüklenmiyorum. 3) Korkma ve üzülme Mezunluk seni korkutmasın sanıldığı kadar zor değil. Elbette burada çevre çok önemli bir etken ama çevre etkenini olabildiğince sıfıra indirmeye çalışın baskıcı bir aileniz varsa olabildiğince güzellikle konuşup onların güvenini kazanıp baskılarını kırın, ev çalışmak için uygun değilse çalışabilecek bir ortam bulun, kütüphane gibi. Elbette bazen bunları çözemiyorsunuz. Girdiğim ilk sene çalışma ortamı problemimi çözememiştim evime yakın bir kütüphane yoktu zaten olsaydı da pandemiden ötürü kapalıydı. Kısacası eve mahkumdum. Böyle bir durumda da olabildiğince bu durumu düşünmeden elinizden gelenin en iyisini yapmaya bakın maalesef ki şartlar elbette hiç bir zaman diğerleriyle eşit olmayacak. Ama dediğim gibi olabildiğince çevre etkenini indirgeyin. Çevresel etkenleri halledebilirsen mezunluk son derece rahat, yalnızca psikolojik açıdan da kendinizi buna hazırlamanız gerekiyor. Mezunluk evet acı bir şey ama bir dram değil mezuna kalan insanlar bazen bunu çok dramatikleştirebiliyor. Bunu şöyle düşünün siz 15 yaşındayken annenizi kaybetmeniz hem bir acı hem de bir dramdır. Ama siz 55 yaşındayken annenizi kaybetmeniz yalnızca acıdır bir dram değildir. Çünkü çok az insan çok küçük yaşta annesini kaybeder. Yani uzun lafın kısası öncelikle mezuna kalmanın son derece doğal ve yaygın yaşanan bir şey olduğunun farkına varıp üzüntünü kararında yaşayıp bitirmelisin. Korkma sandığın kadar zor değil, çevresel problemleri en aza indirge ve yaşadığın şeyin bir çok insanın başına gelen sıradan bir acı olduğunu anla ve çok üzülme. 4)Neden başaramadığını tespit et
Kendine neden başaramadığını sor ve bunu bir sene daha çalışarak düzeltip düzeltemeyeceğini kendine sor. Bazı insanlar kusursuz bir şekilde hazırlanıp sınava kadar deneme sınavlarında çok iyi sonuçlar almasına rağmen çeşitli sebeplerden (Örneğin sınav anı heyecanı) başaramayabiliyor. Ve bazen bu tarz insanlar zaten elimden gelen bu kadardı seneye de aynı sonuç gelir deyip mezuna kalmamayı tercih edebiliyor. Elbette saygı duyulabilecek bir karar ama bence her insan ikinci bir şansı hak ediyor. Eğer ki yeterli çalışamadığınızı düşünüyorsanız bu daha iyi demek ki daha çok çalışıp potansiyelinizi ortaya koymanız gerekiyor yani mezuna bırakmanız çok mantıklı olur. Kendimden örnek vermem gerekirse ilk sene potansiyelimin tamamı kadar çalışamadığımı düşündüğümden ötürü tekrar hazırlanma kararı aldım ama bu sene şuan bulunduğum noktadan ileri gitmemin çok zor olduğunun farkındayım. Maksimum bu kadar oluyor dahası da umurumda değil dedim. Yani özetle potansiyelini son damlasına kadar kullandın mı? Kullanamadıysan neden kullanamadın? Bu sene neyi değiştirip potansiyelimi sonuna kadar kullanabilirim? Gibi sorulara cevap verdikten sonra kendine bir şans tanıyıp tanımamak senin elinde (yani umarım senin elindedir baskıcı bir ailenin evladıysan işler farklı olabilir ama konuşarak bir şekilde işleri yoluna sokmaya çalış umarım başarırsın) ve bence herkes ikinci bir şansı hak ediyor. 5)Kendi mezunluk tecrübem
2021 senesinde sınavdan çıktıktan sonra nasıl geçtiğine dair hiç bir fikrim yoktu evet çok kötü geçmişti ama herkesin kötü geçtiğinin farkına sınav anı varacak kadar zor bir sınavdı ondan ötürü ne beklemem gerektiğini bilmiyordum. Ama iyi hazırlanamadığımın farkındaydım. Bütün bunlara rağmen elimden geleni yapmış olmanın verdiği rahatlık vardı. Bu gerçekten çok önemli arkadaşlar bunlar size süslü boş laflar gibi gelebilir ama gerçekten bütün kötü şartlara zorluklara rağmen elimden geleni yaptım diyebilmelisiniz. Evet başarısızlığınızı başka sebeplere bağlamamalı bütün sorumluluğu üstlenmelisiniz. Ama hayat bu arkadaşlar herkesin şartları aynı değil ve bu sınavı etkiliyor. Şartlar kötüyken elinizden geleni yapsanız bile başaramayabilirsiniz çünkü baştan kaybetmişsiniz ama siz elinizden geleni yaptıysanız yine de rahatlıyorsunuz inanın bana ve bunun verdiği rahatlıkla mezuna bırakıyorsunuz. Aileniz de sizin ne kadar emek verdiğinizi bildiği için baskılamıyor. Yani ne olursa olsun elinizden geleni yapın. İlk senemde benim için şartlar kötüydü belki bir başkası benim bulunduğum şartı tölere edip başarabilirdi ama ben ancak bu kadar tölere edebildim ve elimden gelen bu şartlar altında ancak ilk 50.000'e girmekti ikinci senemde sınava şehir dışında üniversite okuyan abimin yanında hazırlandım ve bu şekilde problemimi çözdüm. Çünkü dershaneye gitmek istemiyordum evde de çalışamazdım ayrıca yine pandemiden ötürü kısıtlamalar gelebilir diye korkuyordum bu sebepten ötürü 1+1 evde tek kalan abimin yanında hazırlandım. Sabah 12'den akşam 10'a kadar kütüphanede zaman geçirir akşam eve gelir yemeğimi hazırlar bulaşıkları yıkar yatardım. Ev işleri, her gün aynı yemeği yiyip, aynı şeyleri yapmak ve yalnız kalmak yorucuydu ama çalışabiliyordum. Kulağa belki de zor geliyor ama bütün bunların geçici planlı ve kontrolünün altında olduğunu bilmek seni rahatlatıyor. 6)Mezuna kaldıktan sonra Öncelikle sağlam bir dinlendim keyif almaya baktım. Ama arkadaşlar evde kös kös uzanıp dinlenmeyin gidin hareket ederek eğlenmeye çalışın evde boş boş duvarı izlemeyin İnstagram'da yukarı aşağı yapmayın kaliteli eğlenin hiç imkanınız yoksa yazlık bir yerde çalışın inanın çok keyif alacaksınız. 7) Çalışmaya başlamalar Ben çalışmaya ekimde başladım. Nasıl başlasam diye baya düşündüm ama düşünmeyin arkadaşlar atılın direkt. Hiç bir öneri videosu ya da YKS kanalı falan hiç bir şey dinlemedim direkt Google'ı açtım ve bilindik kapağı, genişliği (genişliği çok önemli), şeklini şemalini rengini ve ilk senemde çözmediğim bir yayınevinin tyt ayt bütün kitaplarını aldım sorularının nasıl olduğunu umursamadım. Hatta bu yayınevi endemikti kitaplarını baştan aşağı yeniledi bu sene çok eski kalmışlardı ve sonunda piyasaya ayak uydurup gelmişlerdi ben de şeklini rengini genişliğini beğenip TYT: matematik, fizik, kimya, biyoloji, paragraf, problem, geometri, AYT: matematik, fizik, kimya, biyoloji kitaplarını aldım ve 3 ay içinde hepsi bitecek dedim. Burası çok önemli arkadaşlar burada bir şeyin farkına vardım belki yanlış belki doğru ama paylaşacağım. Bize hedeflerimizin olması gerektiği söyleniyor, hedefi olan kişi başarılı olur deniliyor. Bizden bir meslek, üniversite hedefimizin olması isteniyor. Bence bu saçmalık her insan aynı değil hayat bu insan birden fazla şey isteyebilir bazen ne isteyeceğini bilmez bizler makine değiliz, kimileri ne istediğini bilir kimisi bilmez ama haklı oldukları tek nokta var hedefin olmalı. Ama benim hedeften kastım meslek hedefi falan değil, elindeki test kitabını ne kadar sürede bitireceksin gibi, ben önümdeki 9 ayı 3'er 3'er bölmüştüm ve her üç ayda farklı bir yayının kitaplarını bitirecektim. İlk setim endemikti 3 ay içinde bitireceğim dedim ve bu benim verimli çalışmamı sağladı hatta neyin ne zaman bitirmem gerektiğini hesapladığım için aksattığım zaman çalışma saatimi arttırıp telafi ediyordum hatta öyle bir zaman gelmişti ki atıyorum günde her kitaptan 5 sayfa çözerken ben bu kitapları 1 ay önceden bitirmek istiyorum deyip 5 değil de 10 sayfa çözmeye başlamıştım sınırlarımı zorluyordum. Yani hedefiniz olması bence bu yüzden önemli. Önünüze bir soru bankası açıp gittiği yere kadar çözeceğim deyince pek hızlı çözemeyebilirsiniz ama bu kitaptan misal 10 test çözeceğim ve bugün işim bitecek deyince o işi bitirmeye odaklanıyorsunuz aksi takdirde bir hedef koymadan çalışınca beyin sanki hiç bitmeyecek bir iş yapıyormuş gibi hissediyor ama hedef koyup onu bitirince beyin kendi kendini ödüllendiriyor. 8) Nasıl çalıştım Anlattığım gibi 9 ayım vardı ve ben bunu 3'er 3'er ayırdım ilk 3 ay endemik TYT AYT bütün kitaplarını bitirdim ama bunları çok hızlı ve belki de biraz verimsiz çözdüm örneğin yanlış bir soruyu bazen üşenip izlemedim sorulara çok dikkat etmedim deli gibi çözdüm. İlk etapta tek odağım ısınmaktı sorular ne kalitede umurumda değildi. İlk etapta kaliteli bir yayın alıp ziyan etmeyin zaten piyasada yeterince iyi yayın var gerçi ama en iyilerini direkt çözmeyin ilk etapta parçalayacağınız bir yayın seçin kafanıza göre ve çok takılmayın. Daha sonraki 3 ayda TYT soru bankaları zaten bitmişti TYT adına sadece 1'er soru bankası çözmüştüm hatta TYT matematik soru bankasını tam bitirmemiştim daha sonrasında TYT adına branş denemeleri çözüyordum soru bankası çözmedim. AYT soru bankaları aldım ve onları çözdüm TYT'yi denemelerden ilerlettim tabii genel hatlarıyla plan buydu aksamalar fazlasıyla oluyordu onları telafi etmeye çalışıyordum yeri geldi neredeyse 1 ay boyunca İstanbul'a ailemi ziyarete gelip kitap kapağı açmadığım zaman oldu sonrasında telafi etmeye çalıştım yeri geldi kötü hissettim verimsiz çalıştım yani bu anlattığım planlar hiç kusursuz işlemedi, sizin de yaptığınız program kusursuz işlemeyebilir bunda bir sıkıntı yok çok takılmayın sınava hazırlanan herkes insan herkes yorulup sıkılıyor yalnızca çok tekrarlamamaya çalışın. Genelde seri şekilde soru çözerken günlük planım şu şekildeydi: dersleri paketler haline getirmiştim her paket 4 ders içerirdi 4 dersin 2'si TYT 2'si AYT matematikle biyoloji bir arada fizikle kimya bir arada olurdu, AYT bir programım vardı. Programınızı olabildiğince basit tutun. problem paragraf geometri de ayrıca bir paketti. Sabah ilk iş PPG(Paragraf, problem, geometri) üçlüsünü halleder sonra 4'lü pakete geçerdim zaman kalırsa da tekrar yapardım falan böyle basit bir programım vardı. İlk zamanlar yanlışlarıma çok önem vermez yalnızca deli gibi soru çözerdim eksiklerime yönelik bir şey yapmazdım sıradan yardırırdım konuları, sonlara doğru yanlışlarıma odaklanıp eksik odaklı çalıştım. 9) Neler çözdüm Bunu yazmak istiyorum arkadaşlar çünkü Youtube'de bir oda dolusu kitap gösterip çözdüğünü söyleyen insanlar oluyor belki de doğrudur belki de bu yüzden derece yapıyor bilmiyorum ama ben 20.000'e giren biri olarak açık bir şekilde ne çözdüğümü yazacağım ki kafanda bir şeyler oluşsun, insan çözdüğü kitap sayısını takabiliyor çünkü sonuçta senin hızın ve başarın hakkında veri sunuyor doğal olarak sorgulayıp diğer insanlarla kıyaslıyorsun bir veri de ben sana vereceğim belki de sana çok gelecek belki de çok çözmemiş deyip içini rahatlatacak bilmiyorum ama sayının gerçekten hiç bir önemi yok başlarda çok soru çözmek için rakamlara odaklı çalışabilirsin bu seni çalışmak için kamçılar ama sonlara doğru eksiklerine odaklan, gidip de son ay ulan 2 tane AYT mat soru bankası bitirdim keşke 3 bitirseydim acaba bir tane daha mı çözsem, bunu yapma eksiğin neyse ona odaklan. Ben bütün bir sene TYT: Endemik matematik Endemik fizik Endemik kimya Endemik biyoloji Endemik paragraf, problem, geometri Toplasan 30 TYT fen branş denemesi 60 TYT genel deneme 30 TYT mat branş denemesi AYT: Endemik; matematik, fizik, biyoloji 3D yayınları; fizik, matematik Palme biyoloji Orbital kimya Acil yayınları çarpanlara ayırma polinom fasikülü Acil geometirinin 150 sayfası falan(baya yoruyor) totalde 60 ATY fen branş denemesi 50 civarı AYT matematik branş denemesi (apotemi, 3D, paraf, toprak, orijinal) 10) Önemli gördüğüm son birkaç şey ve birkaç tavsiye Çıkardığım en önemli derslerden biri şu. Kendi başına tamamen dershanesiz, okulsuz, özel hocasız, hatta soru soracak arkadaşsız tamamen başına buyruk çalışıyorsanız şuna çok dikkat edin. Ben ilk senemde çalışırken soru çözüm videolarının bana yeterli olduğunu herhangi birisine soruyu soracağıma videosunu açıp izlemem yeterli derdim ama arkadaşlar durum öyle değil ve ben bunu çok geç anladım. Soru çözüm videoları size yalnızca çözümü anlatıyor bunun ben de farkındaydım ama çözümü anlattıktan sonra kendim de yorumu katıp öğrenebilirim diyordum ama bir hocanın bakış açısı çok önemli. Bunu ben 3D yayınlarının 10'lu matematik branş denemesini çözerken anladım. Eyüp B. hocamızın anlatımı benim AYT matematikteki kaderimi tamamen değiştirdi onu izlemeseydim belki de hiçbir şey değişmeyecekti onun soruları çözüp anlatması bana bir çok şey kattı kesinlikle Eyüp B.'nin soru çözümlerini yorumlamasını dinleyin. Çünkü arkadaşlar düşününce 11. sınıfta pandemiyle birlikte eğitimi yarıda kesilen ben hiçbir zaman gerçek bir matematik yorumunu bir hocadan dinlemedim yalnızca youtubeden konuları anlayıp soruları çözüp yanlış yapamayınca çözümü izleyip kendim yorumladım, soruya nasıl yaklaşılır nasıl düşünülmeli neye dikkat edilmeli bunları birisinden görmelisiniz, kaldı ki okulda alacağınız matematik eğitimi yüksek ihtimal sınav için yeterli olmayacak olsa bile insan okulda verimli ders dinleyemeyebiliyor yani bu duruma kesinlikle Eyüp B. izlemenizi tavsiye ediyorum Hatta kesinlikle 3D yayınlarının 10'lu branş denemesini dönemin ortalarında çözün ve Eyüp B'den dinleyin (hedefiniz yüksekse) Hocaların çözümlerini izleyin arkadaşlar bundan kastım çözemediğiniz soruları soru çözüm uygulamasından açıp dinlemek değil, onu da yapın ama her zaman iyi hocalar olmuyor orada, atıyorum yorgun olduğun soru çözecek gücün kalmadığı zaman youtubeden sevdiğin bir hocanın herhangi bir konudan soru çözüm videolarını izle hem verimsiz vaktini verimli hale getirmiş olursun. 11) Dershaneye gittim mi? Her iki sene de gitmedim, gitmeli misin? Sen bilirsin. 12) Denemeler Kesinlikle çevrenizde herhangi bir kurumda deneme sınavlarına katılabiliyorsanız katılın. Ben bir dershaneyle anlaşıp orada yalnızca deneme sınavlarına katıldım. Ayrıca halk eğitim kurumlarında da aynı hizmeti verebiliyorlar bir araştırın derim. 13) Youtube kanalları Matematik: Eyüp B. Geometri: Kenan Kara Fizik: Özcan Aykın / Umut Öncül(Biraz eski ama çok severim kendisini videolarını güncelliyor) Kimya: Benim Hocam (Görkem Şahin) Biyoloji: Barış Hoca (Dr.Biyoloji) / Selin hoca Arkadaşlar bu hocalar çok değerli benim izlemenizi tavsiye ettiğim hocalar bu şekilde sınavınızda en büyük rol oynayan insanlar youtube üzerinden dinlediğiniz hocalar olacak belkide. Siz sevdiğiniz rahat ettiğiniz hocayı dinleyin fark etmez bu hocalar benim dinlediklerimdi 14) Son olarak Boş zamanınızı iyi değerlendirin kaliteli eğlenin, YKS kanallarını bence çok izlemeyin boş zamanlarınızda sınav hayatınızın merkezindeymiş gibi oluyor bazen iyi geliyor en iyisini siz bilirsiniz amacım o videoları kötülemek değil bence yararlı videolar yalnızca bir mezun olarak bence siz ne yapmanız gerektiğini çok iyi biliyorsunuz sizin savaşınız psikolojik o tarz videolar izlemek beni bunaltıyordu sizi motive ediyorsa izleyin yine en iyisini siz bilirsiniz. Zekice çalışacağım diye günlerce karmaşık program hazırlayıp, bir kitap alana kadar 50 saat araştırma yapmayın direkt yardırın çalışın basit tutun işleri İlk başlarda yalnızca yardırın, sonlara doğru eksiklerinize yanlışlarınıza odaklanın Başaramama şansın yoksa başaramazsın. Başaramamayı kabullen. Şekeri yeme Sınava başlamadan saat 10:00-10:15 arası bence mal mal etrafa bakınma git kitapçığı oku orada tonlarca dil bilgisi kopyası var ya da okuma sadece rahatla sen bilirsin Kalemin arkasını açarsan çok dikkatli ol gözünü çıkarma 15) Kapanış Evet dostlar benim anlatacaklarım bu şekildeydi. Benden çok daha başarılı insanlar tecrübelerini hali hazırda youtube üzerinden anlattı zaten ama ben de kendi küçük çaplı başarımı belki de kimi için başarısızlık kısacası göreceli sonuca sahip olan sınav serüvenimi paylaşmak istedim, belki de bazı konularda hatalıyım belki de bu yüzden 20.000'e girdim, bilmiyorum olabilir ama umurumda değil, umarım bir şeyler katabilmişimdir benim için bu sınav böyle geçti. Umarım faydalı olabilmişimdir, benim çıkardıklarım paylaşacaklarım bu şekilde. Canını çok sıkma senden değerlisi yok, hayat bu inişli çıkışlı hayat gerçekten üzülmek için çok kısa mücadele etmekten keyif al kaybetsen de güzel kaybettim diyebil. Kazanmasını da kaybetmesini de bil. Bazı insanlar ne başarıyı kaldırabilir ne de başarısızlığı onlardan olma. Kolay gelsin, başarılar diliyorum.
16) Son olarak MSÜ sınavından bahsetmeyi unuttum
Arkadaşlar hiç uzatmayacağım, takmayın kesinlikle takmayın ilk senemde YKS'de 50k yapmıştım,2022 MSÜ'de 43k yaptım 2022 YKS'de 20k. Sonuç açıklanınca 1 yılda 50k'dan 43k'ya mı çektim deyip üzülmüştüm ama sonra bunun gerçek potansiyelim olmadığını bildiğim için hiç üzülmeden çalışmaya devam etmiştim kesinlikle takmayın arkadaşlar ama o sınava kesinlikle girin çok faydalı oluyor. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artaniss -- 19 Temmuz 2022; 7:0:24 > |
Bildirim