Şimdi Ara

Norton 360 haberiniz olmadan SSD'nizin Ömrünü Kısaltıyor!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
3
Favori
9.778
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bildiğiniz gibi Solid State Disklerde birleştirme (Defragmentation) yapmak performansı artırmadığı için gerekli değildir ve diskin ömrünü kısalttığı için zararlıdır.
    Bir SSD diske Windows 7 yüklediğinizde, Windows o diskte otomatik birleştirmeyi kapatıyor. Norton 360'da ise ise "Boşta Kalma Süresi Optimize Edici" adında bir fonksiyon var. Bilgisayar belirli bir süre boşta kaldığında otomatik olarak Windows'un disk birleştirme fonksiyonunu çalıştırmaktan ibaret. Fakat Norton SSD diskleri ayırt etmiyor ve Norton 360'ı kurduğunuzda varsayılan olarak disk optimizasyonu aktif halde geliyor!

Disk birleştirme SSDler için neden zararlı?
    Mekanik disklerde dosyanın parçalı olması, disk kafasının bir oraya bir buraya gitmesine sebep olmakta ve yüksek erişim süreleri olduğu için dosyalar çok fazla parçalı olduğunda diskin performansı düşmektedir. SSD disklerde ise herhangi bir kafa hareketi yoktur ve erişim süresi neredeyse sıfırdır. Bu yüzden birleştirme işleminin performansa belirgin bir katkısı yoktur. SSD disklerdeki hafıza hücrelerinin belli bir yazma/silme ömrü vardır. Birleştirme işlemi diskinizdeki dosyaların büyük bir bölümünü bir yerden bir yere taşıyarak çok fazla sayıda yazma/silme işlemi yapar ki bu da diskin ömrünü gereksiz yere kısaltır. Modern SSD diskler, hücrelerin ömürlerinin eşit olarak azalması için verileri işletim sistemine çaktırmadan özellikle parçalayarak kaydeden algoritmalara sahiptir. Bu yüzden Windows'un disk birleştirme işlemi SSD'lere faydasızdır.

Nasıl kapatılır?
    Norton 360 v5.0'da disk birleştirme ile ilgili iki ayar var:

Norton 360 Ana Sayfa > Ayarlar > Yönetim Ayarları > Boşta Kalma Süresi Optimize Edici'yi kapatın.

Norton 360 Ana Sayfa > Ayarlar > Görevler Zamanlama > Disk Optimizasyonu'nu kapatın.

Norton 360'ın yardım kısmında şunlar yazmakta:
    quote:

Boşta Kalma Süresi Optimize Edici, önyükleme biriminizi veya bilgisayarınız boştayken önyükleme birimini içeren yerel diski birleştirmek için Norton 360 programını yapılandırmanızı sağlar. Norton 360, bilgisayarınıza uygulama yüklendiğini ve bilgisayarınızın boşta olduğunu tespit ettiğinde otomatik olarak optimizasyonu zamanlar. Yeniden bilgisayarınızı kullanmaya başlarsanız, Norton 360 optimizasyon görevini durdurur ve bilgisayarınızın bir sonraki boşta kalışında optimizasyonu başlatır. Bu şekilde, optimizasyonun arka planda çalışan işi bilgisayar performansını etkilemez.

Optimizasyon yapıldığında, dosya parçaları sabit diskte birbirine yakın veya bitişik olan kümelere yerleştirilerek yeniden düzenlenir. Dosyaları belleğe daha hızlı okuyarak bilgisayar performansını artırır. Ayrıca, optimizasyon yapıldığında, en sık kullanılan dosyalar ve çok nadir kullanılan dosyalar ayrı ayrı gruplanarak disk üzerindeki kullanılabilir boş alan miktarı en üst düzeye çıkarılır. Ayrıca, yeni eklenen dosyaların parçalanmasını önlemek için boş alanları birleştirir.

Ana pencerede Performans'ı tıklattığınızda görünen Performans penceresindeki Optimize Et seçeneğini kullanarak manuel olarak optimize edebilirsiniz. Performans penceresindeki Olaylar grafiğinde, son üç ay boyunca optimizasyonların meydana gelişlerini de görüntüleyebilirsiniz.

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DemonicMajesty -- 28 Aralık 2011; 1:37:16 >

• Boşta tarama (Idle scan) özelliği ile ilgili de şüphelerim var. Sistem belirli bir süre boşta kalınca otomatik olarak diskleri taramaya başlıyor. Aslında çok kullanışlı bir özellik, sizi sistem taraması yapmaktan kurtarıyor ama bu işlem bilgisayar her boşta kaldığında tekrarlanıyor.

Symantec görevlisiyle yaptığım sohbette kesin bir cevap alamayınca Norton Forumunda konuyla ilgili bir başlık açtım. Yetkililerden açıklayıcı bir cevap gelmedi henüz: http://community.norton.com/t5/Norton-360/Is-disk-optimization-in-Norton360-harmful-to-SSD-drives/m-p/620347/highlight/false#M62933

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DemonicMajesty -- 1 Ocak 2012; 23:51:07 >

• Sabah ilk işim ayarları kontrol etmek olacak, sağol arkadaşım.
  • Yararlı bilgiler elinize sağlık.
  • sürekli tarama özelliği de zararlıdır. sürekli okuma yaptığı için...
  • quote:

Orijinalden alıntı: MaDMaxiBo

sürekli tarama özelliği de zararlıdır. sürekli okuma yaptığı için...

Evet, bilgisayar boş kaldıkça tarama yapıyor. Ama yazma/silme yapmadığı için defrag kadar zararlı değildir büyük ihtimalle.
  • Anlaşılan Ssd disklerin oturmasına rahat 2 sene var.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • norton zaten son yıllarını boşa harcamış gereksiz kastıran çoğu virüsü atlayan bir yazılım haline geldi. şaşırmadım
  • Kastırma olayı çok eskilerde kaldı hocam. 2010'dan bu yana gayet hafif Norton. Son yıllarını boş geçirdiği yorumuna kesinlikle katılmıyorum. Eset kullanıyordum daha önce, arada pek fark hissetmedim kasma yönünden. Hele SSD kullanınca hiç kasma hissedilmiyor. Virüsleri bulamama gibi bir olayla da karşılaşmadım henüz.

Norton eskiden bilgisayarı virüsten beter yavaşlattığı için insanların aklında kötü yer edindi ama yiğidi öldür hakkını ver demişler.
    www.av-comparatives.org 'un yaptığı son testlerde performans anlamında az farkla 4. sırada, güvenlik programlarının tüm yönlerini kapsayan Real World koruma testinde ise birinci olmuş Norton.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DemonicMajesty -- 21 Ocak 2012; 1:05:07 >

• Norton internet security de yapıyormu bu işi.
  • İnternet Security'de disk optimizasyonu yok sanırım. Yine de ayarlara girip bakın, böyle bir seçenek var mı.
  • Sağol arkadaşım şu an kaspersky kullanıyorum ama norton 360 aldım yeni 2 3 ay sonra kuracağım söylediğin iyi oldu
  • quote:

Orijinalden alıntı: xlmnt13

Sağol arkadaşım şu an kaspersky kullanıyorum ama norton 360 aldım yeni 2 3 ay sonra kuracağım söylediğin iyi oldu

Birşey değil. Bu problem dışında güzel program aslında. %50 indirimli alıp 3 bilgisayara kurunca epey uygun oluyor fiyatı da.
  • aynen 49 liraya aldım bekletiyorum kaspersky in lisansı bitince kuracağım artık. insanlar pc ye o kadar para yatırıyorlar ama virüs programı gibi önemli birşeye para ayırmıyorlar. 2 yıldır lisanslı kullanıyorum gözüm arkada kalmıyor. Özellikle internetten alışveriş yapıyorsanız şart :)
  • yararlı bilgi için teşekkürler
  • teşekkürler
  • Yararlı bilgiler elinize sağlık.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu Disk Optimizasyonu tam olarak nedir?

Ben Notebook'un HDD'sini 2 ye Böldürdüm.
    C:100 G:600 ve Ek Olarak Recovery ve Hp_tools Var. HDD Toplam 750 Gb.

Bu Disk Optimizesi Tüm Bunları Birleştirmek mi Oluyor?
    Ki öyleyse yapmayacağım. Çünkü G: Klasörümde Oyunlar ve 200 GB yakın film-dizi var.
    Herhangi bir sorunda Recovery yaptığımda silinmelerini istemiyorum...
  • pajirzeal disk birleştrme derken kast edilen diskteki dosyalar. yani senin dediğin gibi C,D vb. gibi disk bölümleri (partıtıon) birleştirmez.
  • performasn artırmak için ssd almak, dvd rom u hard diske çevirmek gibi bir sürü zahmete girmeyin ve para harcamayın bence. bnde hp g6 nın bi modeli var. 2,53 Mhz i3 işlemci (4 çekirdek), 4 gb ram ama win 8 yükledim 15 saniyede açılıp kullanıma hazır hale geliyor ki bende çift sistem yüklü oldugu halde. bu 15 saniyeye şifre girme de dahil :) ayrıntılı bilği için pm atabilirsiniz. windows ilk defa mantıklı bir iş yaptı.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.