Şimdi Ara

Paralı Çeviriden Neden Rahatsızsınız Arkadaşlar?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.080
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Konunun yeri burası mı tam emin olmamakla beraber buraya açıyorum konuyu ve bu konuyu merak ediyorum, paralı çeviriden neden rahatsızsınız arkadaşlar? Bir oyun 200 tl olabilir insanlar bunun çevirisini yapıp bundan bir kazanç elde etmek isteyebilir, bu çeviri 50 hatta 200 tl bile olabilir, bunun yanlışı nedir? Para vermek istemeyebilirsiniz, pahalı gelir almazsınız veya engel yok siz ücretsizini yapmak isteyebilirsiniz veya bekleyebilirsiniz.

Eskiden teknolojinin, pcnin bu kadar yaygın olmadığı zamanlarda bir oyuna ulaşmak benim için çok zordu, çevremde de bu işlerden anlayan yoktu. Bir oyuna ulaşmak çok zordu benim için, crack yapmayı bilmezdim, bir oyun alırdın içinden başka bir şey çıkardı, oyun kötü çıkardı, bu tarz problemler yaşardım hatta bir seferinde NFS almaya gidip abuk subuk dandik bir yarış oyunu ile eve dönmüştüm. Bu zamanlarda Türkçe oyun diye bir kavram bile benim için büyük bir ütopyaydı, sonra Torrent daha sonra da Steam ile tanıştım ve bu büyük bir nimet oldu benim, parasını verip kaliteli hizmet alabiliyordum. Bu yama işine de ben böyle bakıyorum, büyük büyük oyunlar çıkıyor ve hepsi gerçekten çok iyi ama bazılarını oynamak için çok ciddi İngilizce bilmek gerekiyor, bilsen bile Türkçe oynamak hatta Türkçe Dublaj ile oynamak büyük bir zevk veriyor, Crysis mesela çok başka bir deneyimdi benim için.

Konuyu toparlayacak olursak umarım bu Türkçe yama hatta dublaj işi artık ekstra yapılan bir iş olmaktan çıkar da oyunlar artık resmi olarak Türkçe çıkar da bu tartışmaları yapmak zorunda kalmayız, bilmediğim bir şey varsa, atladığım, kaçırdığım bir nokta varsa kusuruma bakmayın bundan çok çok zaman önce oyunlar konusunda çok çok sıkıntı yaşayan ve yapılan yamaları bir nimet gören biri olarak içimi dökmek istedim.

• Yıl 2012 ya da 2013 net hatırlamıyorum ama hatırladığım bir şey vardı.. Ortalıkta çeviri grubu olarak kimseler yok, belki kişisel çeviri projeleri yahut aynı oyunu seven, ingilizce seviyesi iyi olanlar toplanıp bir oyunu çevirmek için proje yürütüyorlardı. Oyunçeviri adı altında bir grup sadece yamaları duyuruyor daha sonra da sitesinden yayınlıyordu. Sitesinin Chat kanalı bile vardı, biz oyuncular için aşırı lüks bir şeydi. Çünkü çok eskilerin **** sitesine alışıp konu açıp konuşan biz, oyunlar hakkında chatten anlık muhabbet ediyorduk.

Neyse efendim bu grup 2012 ya da 2013 net olmamakla birlikte bir yamayı sadece 3-4 saat geç çıkarttı. Küfürler, hakaretler, tehditler... Sonra chati kapattılar o derece. İşte bu dönüm noktasıydı tüm yama konuları, projeleri için. Peki bunu kim yaptı? Biz oyuncular. O zamanlarda bağış vardı sadece ne aylık üyelik ne ücretli yama. Bağış adı altında destek söz konusu iken oyunçeviri site giderlerini bile karşılaşamıyor bırakın çevirmene ücret vermeyi kendi kendine yetemiyordu. Direndiler. Küfürlere, tehditlere, aşağılamalara maruz kala kala direndiler. Peki ne oldu? Olmadı. Sitelerine şu kadar lazım bu kadar bağış geldi tablosu koydular.

Sonra? Skyrim, Dragon Age Origins, Mass Effect, Oblivion, The Witcher, Darksouls, Divinity Orginal Sin yamaları son oldu gördüğümüz ücretsiz olarak. Bu büyüklükte en son 2-3 senesine kadar hatırladığınız başka "ücretsiz" yama var mı? Bakın milyonları bulan kelime sayısından bahsediyorum. Onu geçtim daha ufak oyunların bile Türkçe yamalarının çıkma sıklıklarına baktınız mı? Benim yakın dostlarımdan Mass Effect, Van Helsing, Castlevania, Skyrim ve Dragon Age Origins yamalarında yer alanlar var ve bir daha asla ücretsiz yama işine girmek istemiyorlar. Ücretli bile istemiyorlar. Neden diyorum laf arası muhabbet ederken dedikleri şey şu; "DEĞMEZ!" Suçlayabilir misiniz? Hayır! Neden çünkü ne ekersek onu biçeriz.

Ben çevirmen değilim, proje yönetmedim sadece test ederek, manevi ve maddi destekte bulunarak yardımcı olmaya çalıştım. Buna rağmen yukarıda adı geçen oyunlarda yer alan dostlarım gibi düşünüyorum. Ne paralı ne parasız "değmez!" çünkü insanoğlu doyumsuz, sabırsız ve açgözlü. Bu işler eskiden gönül işiyle yapılıyordu şimdi paraya döndü muhabbetini de artık bırakalım. Yaşı yetmeyen dostlarda biraz araştırırsa, karıştırırsa bulur. Ne Karapathian'lar geri dönecek ne eski Oyunçeviri ne de başkası. O gemiler çoktan açıldı gitti.

Dediğim gibi çevirmen, proje yöneticisi olmadığım halde benim bile canımı sıkıyorlar çoğu zamanki hiçbir zorluğum olmamasına rağmen bunlara değmez diyorum. 15 sene öncesinden beri işin "kullanıcı" kısmı olarak içinde olup manevi destekte bulunmama, birçok projede iğne ucu desteğim olmasına rağmen kalkıp küfür eden, hakaret eden bedava kullanmak dışında bir faydası olmamışlar sizi yıldırabiliyor. Kaldı ki çevirmen olsam proje yönetsem bunlara maruz kalsam 2 saniye düşünmem iptal ederim.

O yüzden tekrar söylüyorum paralı/ parasız bu işi gerçekten emek harcayarak yapan kim varsa destekte bulunmak gerekiyor maddi ya da manevi. Herkes zengin olmak, herkes bir şeye para vermek zorunda değil. Eğer ücretsizse yazacağınız "Eline emeğine sağlık" bile çok anlam ifade edebilir. Kaldı ki "Nerede bu yama? Sizden cacık olmaz! 10 gündür nerde kaldı?" etkisinin olması gibi.

İyi forumlar diliyorum herkese.

Kendi adıma konuşayım paralı çeviriye karşı değilim. Fiyatı makul olduğu sürece yama kaliteli ise satılsın. Ama tutup da 50TL'lik oyunun yamasını 50TL'ye satamazsın! İnsanlar yamaya ortada bir emek var diye para veriyor, oyun geliştiricisinin emeği hiç ediliyor. Hak ararken haksız duruma düşmemek gerek. Verilen mesaj net aslında!

Benim asıl karşı olduğum abonelik sistemi! 18-20 tl kaç para ise veriyorsun. Onlarca yama içinden senin istediğin bir tane, diğerlerine de bakarsın elbette ama, ana hedefin tek oyunun yaması. Parasını verdin yamanı aldın, oyunun hazır ama oynayacak vaktin yok kendi kendine diyorsun ki: 'hafta sonu oynarım ben bu oyunu 1 hafta dursun' 4-5 gün kalıyor yama oynamıyorsun tam oyuna gireceğin günün sabahı oyuna büyük bir güncelleme geliyor ve yama bozuluyor. Sonrasında düzenlendiği takdir de tekrar para verip yamayı alman gerekiyor. Bu senin hoşuna giderse senin için elbette ki sorun yoktur. Parasını pulunu kazanan 20TL'yi çok görmeyen birisindir. Fakat bu kişilerden tek sen ben yama almıyoruz, öğrencilerde yama alıyor. Aylarca süren stresten sonra insanlar rahatlamak stres atmak için oyun oynuyorlar. Harçlıklarından kırptığı paralar ile gelip yama alıyor ve oyunu oynayamadan gidiyor. Tekrar oynamak isterse yeniden para verecek. Bu sadece bir örnek... Yama senin sürekli erişiminde olan bir şey olmuyor. 2 ay sonra pc'ne format mı attın ya da başka bir pc'den mi girdin tekrar alman gerek.

Ben bu sisteme sürekli tepki gösteriyorum, yoksa kaliteli çevirilerin paralı olması abonelik sistemi ile değil direk ücret ile satılması bana karşı değil. Elbette ki maliyesi vergisi vs. bir ton ıvırı zıvırı var. Tüketici olarak o benim sorunum değil, satan kişi bu riski alabiliyorsa satsın. Geliştiricinin de hakkını yemeden elbet...

• Kendi adıma konuşayım paralı çeviriye karşı değilim. Fiyatı makul olduğu sürece yama kaliteli ise satılsın. Ama tutup da 50TL'lik oyunun yamasını 50TL'ye satamazsın! İnsanlar yamaya ortada bir emek var diye para veriyor, oyun geliştiricisinin emeği hiç ediliyor. Hak ararken haksız duruma düşmemek gerek. Verilen mesaj net aslında!

Benim asıl karşı olduğum abonelik sistemi! 18-20 tl kaç para ise veriyorsun. Onlarca yama içinden senin istediğin bir tane, diğerlerine de bakarsın elbette ama, ana hedefin tek oyunun yaması. Parasını verdin yamanı aldın, oyunun hazır ama oynayacak vaktin yok kendi kendine diyorsun ki: 'hafta sonu oynarım ben bu oyunu 1 hafta dursun' 4-5 gün kalıyor yama oynamıyorsun tam oyuna gireceğin günün sabahı oyuna büyük bir güncelleme geliyor ve yama bozuluyor. Sonrasında düzenlendiği takdir de tekrar para verip yamayı alman gerekiyor. Bu senin hoşuna giderse senin için elbette ki sorun yoktur. Parasını pulunu kazanan 20TL'yi çok görmeyen birisindir. Fakat bu kişilerden tek sen ben yama almıyoruz, öğrencilerde yama alıyor. Aylarca süren stresten sonra insanlar rahatlamak stres atmak için oyun oynuyorlar. Harçlıklarından kırptığı paralar ile gelip yama alıyor ve oyunu oynayamadan gidiyor. Tekrar oynamak isterse yeniden para verecek. Bu sadece bir örnek... Yama senin sürekli erişiminde olan bir şey olmuyor. 2 ay sonra pc'ne format mı attın ya da başka bir pc'den mi girdin tekrar alman gerek.

Ben bu sisteme sürekli tepki gösteriyorum, yoksa kaliteli çevirilerin paralı olması abonelik sistemi ile değil direk ücret ile satılması bana karşı değil. Elbette ki maliyesi vergisi vs. bir ton ıvırı zıvırı var. Tüketici olarak o benim sorunum değil, satan kişi bu riski alabiliyorsa satsın. Geliştiricinin de hakkını yemeden elbet...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azor ahaii -- 14 Mart 2021; 13:51:2 >

• quote:

Orijinalden alıntı: azor ahaii

Kendi adıma konuşayım paralı çeviriye karşı değilim. Fiyatı makul olduğu sürece yama kaliteli ise satılsın. Ama tutup da 50TL'lik oyunun yamasını 50TL'ye satamazsın! İnsanlar yamaya ortada bir emek var diye para veriyor, oyun geliştiricisinin emeği hiç ediliyor. Hak ararken haksız duruma düşmemek gerek. Verilen mesaj net aslında!

Fiyat konusunda, abonelik sistem, konusunda eleştiriler kişiden kişiye değişebilir, pekala rekabet olduktan sonra da kimse gidip 50 liraya pahalı bir yama ya da kullanışsız bir sistemi satamaz. Ayrıca sık güncellemeler alan oyunlar için daha uygun bir sistem getirilebilir. Bunların hepsi iyileştirilebilir veya değiştirilebilir şeyler.

Şahsen bu sistemin eleştirilmesine ya da tercih edilmemesine bir itirazım yok, olamaz da, bir arkadaş 200 lira oyun alıp 50-100 tl bir yamaya para vermek istemeyebilir hakkıdır, zorla parayı cebinden çıkartacak hali yok kimsenin ama ben çok düşmanca başlıklara denk geldiğim için bu konuyu açma ihtiyacı duydum. Sanki parayla satan arkadaşlar kötü bir şey yapıyormuş, bu yamayı bedava yapmak zorundaymış gibi davranıldığı için açtım çünkü zor bir iş, büyük oyunlar için ciddi motivasyon gerekiyor, sürekli güncelleme alan büyük oyunlar için daha da ciddi motivasyon gerekiyor.

• Yıl 2012 ya da 2013 net hatırlamıyorum ama hatırladığım bir şey vardı.. Ortalıkta çeviri grubu olarak kimseler yok, belki kişisel çeviri projeleri yahut aynı oyunu seven, ingilizce seviyesi iyi olanlar toplanıp bir oyunu çevirmek için proje yürütüyorlardı. Oyunçeviri adı altında bir grup sadece yamaları duyuruyor daha sonra da sitesinden yayınlıyordu. Sitesinin Chat kanalı bile vardı, biz oyuncular için aşırı lüks bir şeydi. Çünkü çok eskilerin **** sitesine alışıp konu açıp konuşan biz, oyunlar hakkında chatten anlık muhabbet ediyorduk.

Neyse efendim bu grup 2012 ya da 2013 net olmamakla birlikte bir yamayı sadece 3-4 saat geç çıkarttı. Küfürler, hakaretler, tehditler... Sonra chati kapattılar o derece. İşte bu dönüm noktasıydı tüm yama konuları, projeleri için. Peki bunu kim yaptı? Biz oyuncular. O zamanlarda bağış vardı sadece ne aylık üyelik ne ücretli yama. Bağış adı altında destek söz konusu iken oyunçeviri site giderlerini bile karşılaşamıyor bırakın çevirmene ücret vermeyi kendi kendine yetemiyordu. Direndiler. Küfürlere, tehditlere, aşağılamalara maruz kala kala direndiler. Peki ne oldu? Olmadı. Sitelerine şu kadar lazım bu kadar bağış geldi tablosu koydular.

Sonra? Skyrim, Dragon Age Origins, Mass Effect, Oblivion, The Witcher, Darksouls, Divinity Orginal Sin yamaları son oldu gördüğümüz ücretsiz olarak. Bu büyüklükte en son 2-3 senesine kadar hatırladığınız başka "ücretsiz" yama var mı? Bakın milyonları bulan kelime sayısından bahsediyorum. Onu geçtim daha ufak oyunların bile Türkçe yamalarının çıkma sıklıklarına baktınız mı? Benim yakın dostlarımdan Mass Effect, Van Helsing, Castlevania, Skyrim ve Dragon Age Origins yamalarında yer alanlar var ve bir daha asla ücretsiz yama işine girmek istemiyorlar. Ücretli bile istemiyorlar. Neden diyorum laf arası muhabbet ederken dedikleri şey şu; "DEĞMEZ!" Suçlayabilir misiniz? Hayır! Neden çünkü ne ekersek onu biçeriz.

Ben çevirmen değilim, proje yönetmedim sadece test ederek, manevi ve maddi destekte bulunarak yardımcı olmaya çalıştım. Buna rağmen yukarıda adı geçen oyunlarda yer alan dostlarım gibi düşünüyorum. Ne paralı ne parasız "değmez!" çünkü insanoğlu doyumsuz, sabırsız ve açgözlü. Bu işler eskiden gönül işiyle yapılıyordu şimdi paraya döndü muhabbetini de artık bırakalım. Yaşı yetmeyen dostlarda biraz araştırırsa, karıştırırsa bulur. Ne Karapathian'lar geri dönecek ne eski Oyunçeviri ne de başkası. O gemiler çoktan açıldı gitti.

Dediğim gibi çevirmen, proje yöneticisi olmadığım halde benim bile canımı sıkıyorlar çoğu zamanki hiçbir zorluğum olmamasına rağmen bunlara değmez diyorum. 15 sene öncesinden beri işin "kullanıcı" kısmı olarak içinde olup manevi destekte bulunmama, birçok projede iğne ucu desteğim olmasına rağmen kalkıp küfür eden, hakaret eden bedava kullanmak dışında bir faydası olmamışlar sizi yıldırabiliyor. Kaldı ki çevirmen olsam proje yönetsem bunlara maruz kalsam 2 saniye düşünmem iptal ederim.

O yüzden tekrar söylüyorum paralı/ parasız bu işi gerçekten emek harcayarak yapan kim varsa destekte bulunmak gerekiyor maddi ya da manevi. Herkes zengin olmak, herkes bir şeye para vermek zorunda değil. Eğer ücretsizse yazacağınız "Eline emeğine sağlık" bile çok anlam ifade edebilir. Kaldı ki "Nerede bu yama? Sizden cacık olmaz! 10 gündür nerde kaldı?" etkisinin olması gibi.

İyi forumlar diliyorum herkese.

• belkide paralı oldugu içindir knk

• quote:

Orijinalden alıntı: azor ahaii

Yamanın bedelini oyun mu belirliyor? 50 TL'lik oyunun yamasını 50 TL'ye satamazsın ne sığ bir düşünce. Günümüzde kur sağolsun 600 TL'den çıkan oyunların çevirisini 300 TL'den satsınlar o zaman? Razı mısın buna?

Hiçbir zaman, hiçbir çevirinin bedeli oyunun fiyatına göre biçilmez. Çevirinin yükü, ağırlığı, dili, kitlesi çok daha önemli konular.

Abonelik sistemiyle ilgili fikirlerin naçizane düşüncelerin olabilir, saygı duyarım/zorundayım. Fakat... alan kişiler bu söylediğin durumları "bilerek" alıyor. Oyuna güncelleme gelebileceğini, gelirse yamanın bozulabileceğini, uyarlandığında yeniden indirmeleri gerektiğinden üyelikleri bittiyse yenilemeleri gerektiğini... bütün bunları bilerek/kabul ederek alıyor. Kimsenin kafasına silah dayayıp üyelik satılmıyor. Bu sistem uygun görülmüş, "emeğe değer biçilmiş" ve bu şekilde devam ediliyor. Gelen geri dönüşlerin çoğu da oyuncuların memnun olduğu yönünde.

Ayrıca format atarsan, başka pc'den gireceksen vb. konularda yeniden üyelik almaya gerek kalmadan yardımcı olunuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Barisijenn -- 14 Mart 2021; 14:55:25 >

• Şimdi vergi avukatı arkadaşlar gelir fatura matura, vergi mergi diye zırvalarlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kimse kimseye zorla yama satmıyor ama bir yerde tekel varsa, insanı rahatsız eder. Ayrıca üyelik sistemleri aşırı saçma.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.