Şimdi Ara

PNP transistör ile dc motor çalıştırmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
719
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar öncelikle merhabalar.Ben arduino öğrenmek için birtakım parçalar aldım.Bir tanesini yanlış almışım: transistör.NPN yerine PNP tipi transistör almışım ve internette pek de kaynak bulamadım.Bir videoda pnp tipi ile led yakmayı gördüm ve denediğimde led yanıyordu. Ancak DC motoru aynı bağlantılarla da olsa yine de çalıştıramıyorum.Yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.

• Yaptığınız bağlantı şemasını veya resmini eklerseniz hatanın nerede olduğu tespit edilebilir.
  • Motoru ileri geri mi sürmek istiyorsunuz?

H Bridge, veya H köprüsü diye tarif ettiğimiz şemayı PNP Transistörlerle kurup, kodlamada ufak bir onaymayla veya motor kablolarının yerini değiştirerek motoru sürebilirsiniz. Aşağıdaki şema işinizi görecektir.

Motoru tek yönde sürmek istiyorsanız yalnızca bir transistör de iş görür, bunun için tek yapmanız gereken Motorun çalışmasını istemediğiniz durumlarda PNP Transistörün orta bacağına 0.7V kadar bir gerilim uygulamak.
    https://www.build-electronic-circuits.com/wp-content/uploads/2018/11/H-bridge.png

Edit: attığım şemada 2 adet de NPN varmış, dert etmeyin, araştırmaya devam edin. Arduinoyu çok iyi kullanmaya çalışmak yerine temel elektronik ve yazılım öğrenmeye bakın. Acele etmeyin.

İyi şanslar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ayrıldı01 -- 23 Temmuz 2020; 0:17:51 >

• Aşağıda paylaşacağım devre PWM'li yük sürme devresi pwm kısmı sizi ilgilendirmiyor ama yükün NPN ve PNP ile nasıl sürüldüğünü basitçe gösteriyor bu umarım sorununuzu çözer kolay gelsin.

PNP transistör ile dc motor çalıştırmak
  • En basit olarak eklediğim resimdeki devre ile sonuç alırsınız.PNP tr. sürmek için 2 adet 2n3904, C945 gibi küçük tr. alıp resimdeki devreyi kurun tamamdır.
    Farklı bir yol;PNP tr sürmek için TC4426 çeviren fet driver alırsanız yine net sonuç alırsınız.Tabi bu teknikler arduino out'dan artı çıkış(sinyal) alındığında geçerli olur.Motor kontrol devrelerinde de zaten genel olarak artı sinyal alınır.
    Sonuç olarak,siz aldığınız PNP tr.leri PNP transistör ile dc motor çalıştırmakdeğerlendirmek kullanmak için tersleyici devre yapacaksınız.PNP transistör ile dc motor çalıştırmak

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.