Şimdi Ara

Pull-up Pull-Down direnç nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
7.538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Başlıkta belirttiğim gibi pull-up ve pull-down dirençler ne işe yarar? Yani az buçuk ingilizcem bana çek-yukarı çek-aşağı diyor

hiç birşey anlamadım. internette de bikaç yere baktım ancak anlamadım. şöyle basitçe anlatıp bir de üstüne örnek verirseniz makbule geçer.

• Selam,

Bazı girişler boşlukta süzülür , yani ne + bir değeri vardır, nede 0V ( GND ) dir.
    Buralar okunduğu zaman doğru olmayan değerler verir.

Pull-Up ve Pull-down dirençler kullanarak kararlı bir pozisyonda (+ veya GND ) kalması sağlanabilir.
    Ancak bu dirençler yüksek seçilirki girişe gelen sinyal kendini kabul ettirebilsin.

Soldaki şekilde , I/O pin'i 10K ile +5V da tutuluyor. Ancak düğmeye basıldığında GND seviyesine inebiliyor.

İyi çalışmalar.

• tecevit kullanıcısına yanıt
    çok teşekkür ederim.
  • Ben gene anlamadim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bulunsun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Meydan boş olduğuna göre ( Başka yazan olmadığına göre ) biraz daha yazayım dedim

http://www.seattlerobotics.org/encoder/mar97/basics.html
    Buradan kısaltarak/değiştirerek çevirdim.

Pull-up direnci
    Pull-up direncinin temel fonksiyonu; bir devrenin ,başka bir girdi (input) verilmediği zaman belirli bir değeri benimsemesidir.
    Esasında iki çeşidi vardır. Pull-up ve pull-down. İşlevleri aynıdır: bir devre için belirli bir değer yaratmak.
    Biri hattı (line) yukarı (high,+) çeker, diğeri aşağı ( GND )çeker. Boşlukta süzülen (floating ) bir giriş kapısı iyi değildir.
    Aşağıdaki şemayı göz önüne alalım :

UA1 kapısının bir girişi (pin 1)ve bir çıkışı )pin 2) var.
    Çoğu mantık kapısının giriş seviyesi ( input state) yüksek empedans dır. Bunun anlamı, kendi kendine gerçek bir güç oluşturmadığıdır.
    Bu yüzden pin1 e birşey bağlı değil ise, girişin değerinin süzülmekte ( floating ) olduğu varsayılır.
    Çoğu kapı HIGH ( 1 ) durumuna doğru süzülür. Bu , çok zayıf bir durum/değerdir.
    Herhangi bir elektriksel gürültü, girişin değerinin LOW ( 0 ) a dönmesine sebep olabilir.
    S1 anahtarı kapandığı zaman, pin1 in giriş değeri LOW olur.
    Bir elektriksel potansiyele ( bu durumda GND) kesin bir bağlantı olduğu için , pin1 in durumu kararlıdır.
    S1 anahtarı açıldığı zaman pin1 elektriksel problemlere maruz kalır.
    Pin1 e bağlı yollar ve kablolar , anten gibi davranarak elektriksel gürültü toplar ve pin1 in hatalı olarak durum değiştirmesine sebep olabilir.
    Burada gerekli olan ; pin1 i , S1 kapandığı zaman yok olacak bir elektriksel potansiyele bağlamaktır.
    Bu elektriksel potansiyel , pin1 i kararlı bir durumda tutmaya yarar.
    Bir fikir, pin1 i Vcc (+5V) bağlamaktır. Aşağıdaki devre bunu yapar, pin1 VCC ye bağlandığı için süzülmez ve sabit bir (ON,+) değeri vardır.

Burada problem kısa devredir.

Şimdi aşağıdaki şemayı inceleyelim . İlkine benzer ama bir pull-up direnci eklenmiş. Bu direncin fonksiyonu devreden geçecek akımı sınırlamaktır.

S1 açıldığı zaman pin1, R1 ile direkt olarak Vcc ye bağlanır. Pin1 yüksek empedanslı giriş olduğu için , buraya bağlanacak bir voltmetre, Vcc yi gösterecektir.
    S1 kapandığı zaman, pin1 doğrudan GND ye bağlanır ve LOW durumuna geçer. R1 de GND ye bağlanır ama akımı sınırladığı için kısa devre yaratmaz.
    Akım 0.0005A ( 0.5mA) olacaktır. Çoğu devrede 10K veya 47K kullanılır. Fazla akımı önlediği sürece değerin çok önemi yoktur.
    Daha yüksek değerlerin kullanılmasında pin1 in karakteristikleri önemli hale gelir.

Daha az kullanılan pull-down :

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tecevit -- 13 Ekim 2014; 21:54:19 >

• quote:

Orijinalden alıntı: tecevit

Meydan boş olduğuna göre ( Başka yazan olmadığına göre ) biraz daha yazayım dedim

http://www.seattlerobotics.org/encoder/mar97/basics.html
    Buradan kısaltarak/değiştirerek çevirdim.

Pull-up direnci
    Pull-up direncinin temel fonksiyonu; bir devrenin ,başka bir girdi (input) verilmediği zaman belirli bir değeri benimsemesidir.
    Esasında iki çeşidi vardır. Pull-up ve pull-down. İşlevleri aynıdır: bir devre için belirli bir değer yaratmak.
    Biri hattı (line) yukarı (high,+) çeker, diğeri aşağı ( GND )çeker. Boşlukta süzülen (floating ) bir giriş kapısı iyi değildir.
    Aşağıdaki şemayı göz önüne alalım :

UA1 kapısının bir girişi (pin 1)ve bir çıkışı )pin 2) var.
    Çoğu mantık kapısının giriş seviyesi ( input state) yüksek empedans dır. Bunun anlamı, kendi kendine gerçek bir güç oluşturmadığıdır.
    Bu yüzden pin1 e birşey bağlı değil ise, girişin değerinin süzülmekte ( floating ) olduğu varsayılır.
    Çoğu kapı HIGH ( 1 ) durumuna doğru süzülür. Bu , çok zayıf bir durum/değerdir.
    Herhangi bir elektriksel gürültü, girişin değerinin LOW ( 0 ) a dönmesine sebep olabilir.
    S1 anahtarı kapandığı zaman, pin1 in giriş değeri LOW olur.
    Bir elektriksel potansiyele ( bu durumda GND) kesin bir bağlantı olduğu için , pin1 in durumu kararlıdır.
    S1 anahtarı açıldığı zaman pin1 elektriksel problemlere maruz kalır.
    Pin1 e bağlı yollar ve kablolar , anten gibi davranarak elektriksel gürültü toplar ve pin1 in hatalı olarak durum değiştirmesine sebep olabilir.
    Burada gerekli olan ; pin1 i , S1 kapandığı zaman yok olacak bir elektriksel potansiyele bağlamaktır.
    Bu elektriksel potansiyel , pin1 i kararlı bir durumda tutmaya yarar.
    Bir fikir, pin1 i Vcc (+5V) bağlamaktır. Aşağıdaki devre bunu yapar, pin1 VCC ye bağlandığı için süzülmez ve sabit bir (ON,+) değeri vardır.

Burada problem kısa devredir.

Şimdi aşağıdaki şemayı inceleyelim . İlkine benzer ama bir pull-up direnci eklenmiş. Bu direncin fonksiyonu devreden geçecek akımı sınırlamaktır.

S1 açıldığı zaman pin1, R1 ile direkt olarak Vcc ye bağlanır. Pin1 yüksek empedanslı giriş olduğu için , buraya bağlanacak bir voltmetre, Vcc yi gösterecektir.
    S1 kapandığı zaman, pin1 doğrudan GND ye bağlanır ve LOW durumuna geçer. R1 de GND ye bağlanır ama akımı sınırladığı için kısa devre yaratmaz.
    Akım 0.0005A ( 0.5mA) olacaktır. Çoğu devrede 10K veya 47K kullanılır. Fazla akımı önlediği sürece değerin çok önemi yoktur.
    Daha yüksek değerlerin kullanılmasında pin1 in karakteristikleri önemli hale gelir.

Daha az kullanılan pull-down :

Gerçekten çok teşekkürler daha iyi oturdu şimdi herşey yerine.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.