Şimdi Ara

Raspberry Pi ve NAS Kurulumu (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
541
Cevap
32
Favori
22.891
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • NAS olarak 24/7 açık tutanlar hangi kasayı kullanıyorlar? Şu Argon neo kasayı beğendim. Tüm kasa heatsink olarak işlev gördüğü için fan olmadan etkin soğutma sağlıyor.

Argon NEO Raspberry Pi 4 Case MINIMALIST DESIGN SLIM ALUMINUM ENCLOSURE PASSIVE COOLING ROBUST YET PORTABLE SLIDING MAGNETIC TOP|Demo Board Accessories| - AliExpress

Rp için özel bir UPS kullanıyor musunuz? Linkte basit bir UPS var ama ne kadar etkili bilmiyorum. Dosya kaybına neden olmadan kapatsa yeterli benim için.

Mini Raspberry Pi Server With Built In UPS & Stats Display - YouTube

• HSeldon H kullanıcısına yanıt

SMART'i kapatinca sanirim benim sorunum cozuldu, biraz daha bekleyip emin olmak istiyorum. Internetim de vdsl'e gecti bu sebeple simdi rutorrentte rss ile otomatik ayarlamayi duzenlemeye calisiyorum. Daha once dedicated server kullanirken kurmustum, takip ettigim diziler iniyordu direk. Kullanan varsa yardimlarini esirgemesin lutfen

Bende argon one oldugunu yazmistim, ciddi anlamda kaliteli eger argon neo uyumluysa pi3 icin bence denenebilir. Fakat cihaz isiniyor mu bu da var cunku pi4 isiniyor onun icin iyi bir case istiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeiLi -- 14 Ağustos 2021; 21:10:23 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: HeiLi

SMART'i kapatinca sanirim benim sorunum cozuldu, biraz daha bekleyip emin olmak istiyorum. Internetim de vdsl'e gecti bu sebeple simdi rutorrentte rss ile otomatik ayarlamayi duzenlemeye calisiyorum. Daha once dedicated server kullanirken kurmustum, takip ettigim diziler iniyordu direk. Kullanan varsa yardimlarini esirgemesin lutfen

Bende argon one oldugunu yazmistim, ciddi anlamda kaliteli eger argon neo uyumluysa pi3 icin bence denenebilir. Fakat cihaz isiniyor mu bu da var cunku pi4 isiniyor onun icin iyi bir case istiyor.

Pi4 ile kullanacağım Argon Neo'u. Şu anda Pi3b+ kullanıyorum ama aslında bu NAS için pek uygun değil. Dosya kopyalama hızları çok düşük .

Bende SMART hep kapalıydı zaten, en azından benim durumumda ilişkili değil.

Dizi takip için en iyi uygulama , docker olarak da bulunan Sonarr.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HSeldon -- 14 Ağustos 2021; 21:54:53 >

Maalasef dosya okuma/yazma hizlari ethernet baglantisina takiliyor. pi4 de boyle bir durum yok. Dizi takip etmek icin uygulama aramiyorum, kullandigim torrent sitesinde zaten takip ettigim dizileri secebiliyorum ve bunlar da rss olarak dusuyor, ama rutorrent rss de torrenti gormesine ragmen indirmiyor. Onu cozmeye calisiyorum.

• pi4 4gb mı yoksa 8gb mı ?

Ne dersiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boylum -- 16 Ağustos 2021; 17:22:5 >
  • boylum kullanıcısına yanıt

Sadece nas için kullanacaksan 2gb bile yeterli. Android olarak kullanacaksan 4gb yeterli, linux kurup güncel kullanacaksan 8 GB tın bir zararı olmaz faydası nispeten olur. Masaüstü bir linux kastediyorum, minimal lünux kullanacaksan 2gb yeterli. Ram en çok internet browserin ihtiyacı oluyor. Benim tecrübelerim bu yönde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuGuuuK -- 16 Ağustos 2021; 19:57:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2gb NAS için yetmeyebilir. Bazı dockerlar çok hafıza istiyor. 4 yeterli. Testlerde gördüğüm kadarı ile 8gb pek fark yaratmıyor.

NAS olarak kullananlar bir UPS 'ten faydalanıyorlar mı? Şunu buldum ama ne kadar başarılı, pillerini burada bulabilir miyiz emin değilim.

Raspberry Pi UPS V5 UPS Plus Cover ups With RTC Power Supply Device for Raspberry Pi 4B/3B+ /3B Ice Tower Cooling Fan|Demo Board Accessories| - AliExpress

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HSeldon -- 17 Ağustos 2021; 19:1:19 >
  • Ben daha once belirttim gibi argon one kullaniyorum, ups e ihtioyac duymadim. Yolladigin linkte maalesef bir aciklama yok pil ile alakali ama yorumlarda biri fotograf eklemis, piller 18650'ye benziyor ki bu tip ups li kutularda 18650 pil goruyordum ben

Ram kismina gelecek olursak nas sistemi nasil kullanacaginiza bagli olarak hepsi yetebilir benim makinem genelde 300-400mb arasi ram tuketiyor.

• boylum kullanıcısına yanıt
    2gb var işimi görüyor

adaway
    openvpn
    zerotier
    transmission
    whoogle
    samba
    minidlna
    pihole
    deezer
    kurulu ve aktif olarak çalışıyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    güncelleme yaparken elektrik kesilirse sıkıntı çıkabilir ama onun dışında çıkacağını sanmıyorum (çözümü elbette var dpkg fix vs chroot vs vs)

• quote:

Orijinalden alıntı: StalkerReborn

güncelleme yaparken elektrik kesilirse sıkıntı çıkabilir ama onun dışında çıkacağını sanmıyorum (çözümü elbette var dpkg fix vs chroot vs vs)

Bu cihazları 24 saat açık bırakınca sorun olabiliyor. Gece bazen çalışma nedeniyle elektrik arka arkaya gidip gelebiliyor. Düzgün kapatmasına yetecek kadar süre veren , otomatik kapatan basit bir UPS faydalı olur bence. O yukarda link verdiğimi buldum ancak 4.2V ve üzeri piller gerekiyor . Onlardan bulamadım, bir de tabii malum Li-ion pil bunlar, düzgün şarj edilmezse sıkıntı çıkarabilirler.

Sdcard la performansı biraz düşük kalıyor, bir de bozulma riski fazla. USB kutu alıp, eski SSD disklerden birini taktım. Buna doğrudan Raspbian nasıl kuruluyor bilen var mı?

Bir de sdcardların image'ını alıp ,sorun olduğunda geri yüklüyordum. Bu 240gb lık diskin image'ı nasıl alınır? hangi uygulamalar kullanılır bilgisi olan var mı?

windows olsa ghost derdimde
    acronis deneyebilirsiniz

• quote:

Orijinalden alıntı: HSeldon

Bu cihazları 24 saat açık bırakınca sorun olabiliyor. Gece bazen çalışma nedeniyle elektrik arka arkaya gidip gelebiliyor. Düzgün kapatmasına yetecek kadar süre veren , otomatik kapatan basit bir UPS faydalı olur bence. O yukarda link verdiğimi buldum ancak 4.2V ve üzeri piller gerekiyor . Onlardan bulamadım, bir de tabii malum Li-ion pil bunlar, düzgün şarj edilmezse sıkıntı çıkarabilirler.

Sdcard la performansı biraz düşük kalıyor, bir de bozulma riski fazla. USB kutu alıp, eski SSD disklerden birini taktım. Buna doğrudan Raspbian nasıl kuruluyor bilen var mı?

Bir de sdcardların image'ını alıp ,sorun olduğunda geri yüklüyordum. Bu 240gb lık diskin image'ı nasıl alınır? hangi uygulamalar kullanılır bilgisi olan var mı?

Alıntıları Göster

Ben 3 farklı SBC'em de SSD kullanıyorum, üstelik 3 yada 4 ayrı iletim sistemi var her SSD'de.

SBC'lerimin hiç biri Raspberry Pi değil ama sonuçta mantık aynı.

Başka bir Linux bilgisayarın varsa veya sd karta kuracağın başka bir Raspbian üzerinden çok kolay bir yöntemle yapa bilirsin. Tek ihtiyacın olan gnome-disk-utility programı.

240GB SSD de işletim sistemin kapladığı yer yaklaşık 5-10gb, SSD nin tamamını değil küçülterek kalan kısmını klonlamalısın.

Aşağıdaki Youtube videosunda nasıl yapılır kabaca anlattım, seninde işini görecektir diye tahmin ediyorum.

Raspberry Pi ve NAS KurulumuAlpay Şiviloğluyoutube
    Odroid-HC4, CoreELEC
    https://www.youtube.com/watch?v=OuFKLWAi_Do&feature=youtu.be

• quote:

Orijinalden alıntı: GuGuuuK

Ben 3 farklı SBC'em de SSD kullanıyorum, üstelik 3 yada 4 ayrı iletim sistemi var her SSD'de.

SBC'lerimin hiç biri Raspberry Pi değil ama sonuçta mantık aynı.

Başka bir Linux bilgisayarın varsa veya sd karta kuracağın başka bir Raspbian üzerinden çok kolay bir yöntemle yapa bilirsin. Tek ihtiyacın olan gnome-disk-utility programı.

240GB SSD de işletim sistemin kapladığı yer yaklaşık 5-10gb, SSD nin tamamını değil küçülterek kalan kısmını klonlamalısın.

Aşağıdaki Youtube videosunda nasıl yapılır kabaca anlattım, seninde işini görecektir diye tahmin ediyorum.

Alpay Şiviloğluyoutube
    Odroid-HC4, CoreELEC
    https://www.youtube.com/watch?v=OuFKLWAi_Do&feature=youtu.be

Alıntıları Göster

Cevap için teşekkürler.

240gb ikiye bölsem.

1. bölüm 50gb ext4 olsa , raspbian kurmak için. 2. bölüme samba üzerinden Windows ile erişebilmem lazım. Dolayısı ile NTFS formatlamak lazım. Onu nasıl yapabilirim?

• OMV ile ext4 1.5TB hdd ye win10 üzerinden ulaşıyorum.

gnome-disk-utiliy veya gparted ile her türlü formata ayarlaya bilirsin NTFS dahil.

Raspbian üzerinden hem gnome-disk-utiliy hem gparted kur zaten göreceksin neler yapabiliyorsun. windowstan esnek ve çeşitlendirmeye açık.

Daha once belirttigim gibi verdiginiz linkte pil detayi yazmiyor fakat urunun yorumlarinda fotograf var ve o piller 18650 gibi duruyor. Bu tarz ups kasalarda zaten 18650 pil kullaniliyor. 18650 pili ise yurticinde rahatlikla bulabilirsiniz.

• HeiLi kullanıcısına yanıt

18650 pilleri Elektironik sigarada sıkça kullanıyoruz, Sony vtc6 oldukça kaliteli ve güvenlidir, Türkiye'de bolca mevcut.

• GuGuuuK kullanıcısına yanıt

Hocam rasp zaten o ampere cikmayacagi icin vtc6'ya gerek bile yok :D Bende kullandigim icin dedim 18650 cok rahat bulunuyor diye

• quote:

Orijinalden alıntı: GuGuuuK

18650 pilleri Elektironik sigarada sıkça kullanıyoruz, Sony vtc6 oldukça kaliteli ve güvenlidir, Türkiye'de bolca mevcut.

• quote:

Orijinalden alıntı: HSeldon

Alıntıları Göster

O değerlere takılmayın. 18650 pillerin volt değerleri 3.7 ile 4.5 arasında değişir.

Şu an elektronik sigaramda kullandığım 18650 pillerin volt değeri 4.43 kullandıkça ve güç azaldıkça değerler değişecektir.

Raspberry Pi ve NAS Kurulumu

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.