Şimdi Ara

Robot Çağı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.042
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Steven Spielberg'ün filmi "Yapay Zeka"da, insan biçimindeki zeki robot ile yerine geçmeye çalıştığı çocuk arasında hemen açığa çıkan bir fark vardı: zeka... Robotların araba yapımından ameliyatlara, savaş teknolojilerinden günlük işlere kadar çok çeşitli amaçlarla kullanılması, bizi gelecekle ilgili beyin jimnastiğine zorluyor. Acaba insanlarla robotlar arasındaki o büyük uçurum aşılabilecek mi? Dahası, robotlar insanların yerini alabilecek mi?

Robot Çağı

Tokyo Üniversitesi'nde geliştirilen bu robotun silikon derisinin altında farklı duyguları yansıtması için yerleştirilmiş özel devreler var

İnsan biçimli robot hayali, bilimkurgu öykülerinin ve sinemasının vazgeçilmez unsuru oldu. Bu, insanın fiziksel özelliklerine ve duygularına sahip robotların karakterleri, tüm dünyada değişik şekillerde tasarlanıyor. Örneğin Japonya'daki robotlar, genellikle çizgi film kahramanlarını andıran arkadaş canlısı, iri gözlü ve dik saçlı modeller. Batıda "Terminator" tipli, silah düşkünü robotlar tercih ediliyor. Her şeye rağmen, önümüzdeki 20 yıl içinde sadece bilimkurgu öğesi olarak kalmayacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

Robot kelimesi dünyaya, "zorla çalıştırılan işçi" anlamına geldiği Çekçe'den yayılmış. Bu kelimenin 20. yüzyılın ikinci yarısında kullanılan mekanik aygıtlar için uygun olduğu söylenebilir. Çünkü robotlar, gerçekten de ağır sanayide insan gücünün ve hızının yetemeyeceği alanlarda kullanıldı. Ancak, günümüzde durum farklı. Artık endüstri amaçlı olmayan robotlar da üretiliyor.

En çok ilgi uyandıran robotlar, kuşkusuz insan biçimli olanları. Araştırma laboratuvarları arasındaki yarış her geçen gün kızışıyor; duygularıyla, algılamalarıyla ve karar verme yetenekleriyle insana benzeyen robotlar üretmeye uğraşıyorlar. Kuşkusuz bu rekabet, robotların dış görünüşleri ve donanımlarında gelişmelere yol açıyor. Örneğin, çok parmaklı robot eller üretildi, yapay kaslar geliştirildi ve dokunma alıcıları tasarlandı. Asıl sorun, tüm bunların bir araya getirilmesi ve kusursuz biçimde çalışmalarının sağlanması.

Reading Üniversitesi sibernetik profesörlerinden Kevin Warwick, "Tüm vücut parçalarının kontrolünü sağlayacak beynin üretilmesi için yıllar gerekiyor, ama bu imkânsız değil. Aslında, beynin hareketlerini kontrol eden motor bölümü, kavrayabildiğimiz bir olgu. Asıl zor olan insan beyninin bütününü çözümleyebilmek" diyor.
    Bilim adamları, 50 yıllık çalışmaların ardından "Yapay Zeka" (Artificial Intelligence, AI) konusunda önemli mesafeler aldılar. AI alanındaki ilk girişim, baştan aşağı bilgisayara yüklenen programlarla çalışan robotlardı. Böylece karmaşık karar aşamasında insani yetenekleri taklit edebilmeleri umuluyordu. Ama, bu uygulama sayfalar dolusu programlama gerektiriyordu.
    Dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov'u 1997'de yenen IBM'in "Derin Mavi" satranç programı, Yapay Zeka'ya örnek verilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi everlasting -- 26 Şubat 2005, 22:04:11 >

• Bence gün gelecek, robotlar insan kadar zeki olacaklardır, Nasıl bir beyine o karmaşıklığı veren karmaşık sinir ağları ve milyarlarca hücre ise, gün gelecek robot beyni de aynı karmaşıklığa ulaşacaktır,

Bundan 20 yıl önce bilgisayar oyunlarında, dat-dit-düt sesleri çıkaran kare şeklide canavarlar vardı. Günümüzde oynadığım bir bilgisayar oyununda ise karşımdakı düşmanın bir zekası olduğunu hissediyorum. İnsan kadar zeki değil, belki böcek kadar da zeki değil, ama bir zeka pırıltısı var, bir an bunu hissediyorsunuz, zannedersem ne demek istediğimi anladınız
  • Bana göre her ne kadar teknoloji gelisirse gelisin.
    Insani hayata gecemez.
    Düsünüyorumda,tek bir dna milyonlarca bilgi var.
    Be bizim beynimiz,bunlari kolaylikla haledebiliyor.
    Yani hata denen birsey yok.Cünkü kusursuz bir sekilde kendi isini yapiyor.
    Ve bizim duygularimiz,bir olaya bakis acimizi,onlar hayata anliyamiyacaklar.

Will Smithin bir Filmi vardi,Ben robot diye.
    Orda cok acik ve net anlatildi.Sadece Sunny denen robot insanlar gibi düsünmeye basladi.
    Onuda nasil yaptilar anlamis degilim.
  • ben insana çok yakın ama hiç bi zaman insan gibi olamayacaklarını düşünüyorum.......aslında olay maddi değil duygu problemi-algılaması bence bu yüzden de tam olarak -biz- olamayacaklar diyorum......duyduyu hissetmeyi verebilen bi yazılım gerçekleştirmeleri gerekiyor ki bu sizce mümkün mü bence değil.....eğer yazılım değil derseniz insansı yapacak olan nedir sizce? şu aklıma geliyor ama bu robot değil bi insan olur bence.....beyin komple alınıp bi robotun kafa kısmına(yada neresi olursa artık)konup çalıştırılabilirse ki buda robocop taki kişiliğin ta kendisi olur ve bence bi robot değil insan denmesini hakeder...
  • İnsanların robotlar tarafında geçileceği düşüncesi robotlarınn özellikle mekanik, hız gibi ihtiyaç duyulan alanlarda tek aşamalı olduğu için kolayca gerçeklenebilen durumlarda insanları geçmesi üzerine kuşkulanan olgudur.
    Ne yazık ki gerçekleme de çalışanlar insanı bırakın gerçeklemeyi insanı tamamen anlamaktan uzaktır.Dahası tek başına gözü incelersek gözün nasıl gördüğü ve görme ağının ne ieş yaradığı da bilinmeyen birşeydir
  • insan gibi demekten çok akıllı robotlar demek daha doğru olacak galiba........bide bu illaki insanlaştırmak gibi bi huyumuz var.......ya onlar sınıflandırılması robot altında yapılan makinalar .....konumlandırılması ise bizdenbiri gibi ama değil..daha aşağılarda bi yerde olacak ki (heralde kişisel ego tatminiyle ilgili.yada toplumsal..küresel)yönetebilelim ........baktığımızda insanın her canlıdan üstün olduğunu görüyoruz bi şekilde..ama onları var eden biz değiliz o zaman var edipte yönetmenin üstün olmanın dayanılmaz çekiciliği......var heralde.........belkide dövebilme kızma paylama vb..birçok dürtümüzde bu şekilde dışaçıkacak..........yani yeni bi insan ve robot kast sistemi oluşturacağız.ben enaz bi elli yıl yaşayıp da gerçekleşen durumu görmek isterim açıkca.......
  • Evet ben de akıllı robotlar diyorum. Akıllı bir robot, aynı insan gibi öğrenir, sorulara cevap verir, öğretilirse kızar hatta sever (en azından öyleymiş gibi davranır). Dışarıdan bakılınca davranışlarından dolayı bir insandan ayırd edilemez. Hatta günün birinde zekada insanı geçebilir, yani daha hızlı düşünür, daha çabuk çözümler üretir.
    Ama benim kafama takılan nokta insanda olan o "ben" bilinci, robotlarda nasıl olacak. Mesela siz kendi kendinizin farkındasınız, bazen durur düşünürsünüz, kendinize "ben"dersiniz, ben ve diğer insanlar dersiniz. Çünkü hep başkalarının yüzünü görüyorsunuz kendi yüzünüzü görmnüyorsunuz. Kendinizin özel olduğunu düşünürsünüz. "Acaba diğer insanlar da aynı benim gibi mi düşünüyor?" dersiniz.
    Şimdi bir robot bunları nasıl hissedecek. Yapay zekaya böyle bir düşünce bütünlüğü ve bilinç vermek gerçekten bayağı zor

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Geçenlerde amerikan'ın robot üretimiyle ilgili bir haber okudum. Amerika sadece insan öldürmeye programlanmış robotlar üretecekmiş. Bir kaç milyar dolar bütçe ayrılmış. Böylece cyborg filmleri gerçek oluyor.
  • Bir robotun insana tam olarak benzemesi çağlar geçse de mümkün olmayacaktır. insanda ruh denen bir olgu vardır. Bunu kimse inkar edemez. İnsan bedenden ibaret değildir. Robotlar her zaman başkaları tarafından öğretilen bilgileri yaşayacaktır. Bir bilgisayar oyununda örneğin her ne kadar biraz serbestlik görünse de sonuçta gene belli sınırlamalar vardır. Fakat biz dışarıdan bakınca sanki bunlar kendi kendilerine karar veriyor gibi düşünmekteyiz. Bununla birlikte ben robotların insanların yaptığı bir çok işi ileride yapacağını düşünüyorum
  • katılıyorum...........ruh olgusu da apayrı bi olay..........ve ben liğini anlamada onun kadar ayrı bi durum...robotun başlangıcı insanda ve tamamen hakim konumda buda robotların insanlığa üstün olma durumunu kırar ve bilim-kurgularda gördüğümüz durumun gerçekleşme olasılığı kalkar......çünkü -imalatı-tamamen çözülmüş ve somut şekilde insanlıkta olacaktır........ama yapılan yapay zeka çalışmalarının sonucuna görede gerçekten inanılmaz özelliklere sahip olmaları da kaçınılmaz.....bununlabirlikte insanlığın kendi üzerindeki çalışmalarının yeni başladığını düşünürsek süper insanlar görme olasılığımız da gelecekte çok yüksek...aslında bu iki konu birbirine paralel gidiyor ama bi yerde bu çalışmaları birleştirip 3. bi kulvar açmalarıda söz konusu........heralde bi yüzyıl sonra dna sıyla oynanmamış doğal insanlar -süper insanlar-ve robotlar diye 3 e ayrılabiliriz.......

• Bilim bizim şuan bilmediğim bir seviyede ilerlemiş durumda yani bize sadece bilmemiz gerektiği kadarını veriyorlar...Bu nedenle neyin ne zaman olacağını hiç bir zaman biz tahmin edemeyiz
  • sana tamamen katılıyorum

ve ayrıca uzmanlık alanım yüzünden bir gün robotların bizlerden pek fazla farkları olmayacağını düşünüyorum
    örneğin duygu. hatta batarya kullanmak yerine bizimgibi yemek yiyecekler.

quote:

Orjinalden alıntı: yolunsonu

Bilim bizim şuan bilmediğim bir seviyede ilerlemiş durumda yani bize sadece bilmemiz gerektiği kadarını veriyorlar...Bu nedenle neyin ne zaman olacağını hiç bir zaman biz tahmin edemeyiz
  • Şahsen ben robotların insanları geçebileceğini düşünmüyorum! Çünkü robotlarıda yapan insanlar! İnsan kendinden daha insan bir makina üretebilir mi? Ama gün geçtikçe insanlara daha çok benzedikleri ve daha iyi taklit ve verilen prgramlara iteat ettikleri doğru!
    Onun yerine insan beynini yada kafasını alıp bir roboto takarlarsa çok ilginç şeyler olabilir! Zaten yapay insan kolları veya bacakları, hatta kalp bile yapılabiliyor!
    Yakında terminatörler peşimize düşüp insan avı yapabilir! Sonumuz hayrola
  • Daha önce yazdıklarıma ilave,
    Makinalar şu an insandan daha akıllı zaten, İnsanın ömrü boyunca uğraşarak yapabileceği bir hesabı bir saniyede yapıveriyorlar, Muhasebe kayıtlarını insandan daha başarılı bir biçimde yapıyorlar, hemen hemen hiç hata yapmıyorlar, kafaları karışmıyor, unutmuyorlar, kendilerine söyleneni yapıyorlar.

Fiziksel olarak ta makinanın diş görünüşünü geliştirme babında elektromekanik alanında bayağı yol katedildi. Bugün yürüyen, koşan, merdiven çıkan, denge duygusuna sahip robotlar yapıldı. hatta daha ileri gidilerek insan teni görünümü veren bir materyale kaplanan robotlara insana özgü mimikler verildi.

Şu an makinaların tek eksiği insana özgü duygular ve de insana özgü soyut düşünebilme yeteneğidir.

Duygular nedir? Duygular deyince aklımıza manevi bir kavram gelir. Oysan duygular insan beynin giderek daha karmaşık bir hal almasının sonucudur. Duygular hayvanların gelişmişlik seviyesine göre bütün hayvanlarda görülür ama insanın beyni daha gelişmiş olduğu için duyguları daha yoğun yaşar. Duygular, canlının beyninde oluşturduğu genel düşüncenin, kimyasal olaylarla değiştirilmesi ve başka bir şekle dönüştürülmesidir. orneğin insan öfke anında başka düşünür, mutluluk anında başka düşünür.
    Pekala bir robotun beynini oluşturacak bilgisayar sistemine, bu kimyasal süreçleri taklit edecek program parçacıkları yerleştirilebilir.

İkinci eksik soyut düşünebilme yeteneğidir ki biz ona kısaca "fikir" diyoruz. hayvanlarda bile soyut düşünebilme yeteneği doğru dürüst yokken makinalarda nasıl olacak. (Daha düne kadar "hayvanlar soyut düşünemez" deniyordu bugün bazı hayvanlarda soyut düşünce pırıltıları tespit ediliyor).
    Bir kere makina öğrenmeye programlı olacak, daha sonra öğrendiği bir olaydan bir çıkarımda bulunacak ve elde ettiği bu çıkarımı başka bir olay için kullanacak. İşin en zoru da bütün bu çıkarımlarından oturup düşünüp başka bir çıkarım elde edecek.

Bu süreçler biraz zor gibi gözüksede imkansız değildir. ne demişler "impossible is nothing"... madem teknoloji bu kadar hızlı ilerliyor, buna da başka bir yol bulunabilir. Belki de çözüm bütün bunları bifiil oturup yapmak değildir de bilgisayar zekası için bir evrim süreci başlatıp, bizim yıllarca uğraşıp yapacağımız deneme yanılmaların bu süreç içerisinde daha hızlı ve zahmetsiz bir biçimde yapılmasını sağlamaktır. zaten bunun çalışmaları yapılıyor...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.