Şimdi Ara

Sevgi nedir ? Nasıl olur ? Karşılıklı sevgi var mıdır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
13.371
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sevgi... Sevginin tanımı diye birşey duydunuz mu daha önce ? Soyut kavramları tanımlayabilmek zordur. Elle tutulur, gözle görülür bir yanı yok sonuçta.. Elbet hepimiz sevgi görmüşsüzdür, ya da en azından sevmişizdir birilerini. Pek yabancı olduğumuz söylenemez. Insan oğlunun fitratinda var sevgi kavramı. Hiç kimse daha önce sevmediğini ya da sevilmediğini iddia edemez.
    Tarifi zordur sevginin. Hatta tarifsizdir desekte yeridir. Birini ya da bir şeyi sevdiğimiz zaman anlamsız duygular besleriz. Değişik duygular... Sadece sevgiye özel duygular. Sevdiğimiz kişilere ya da şeylere sebepsiz tavizler veririz. Ayrıcalıklıdır onlar bizim için. Hatta bazen de zaaflarımız olurlar. Karşı koyamadığımız bir güç vardır sevdiklerimizde. Onlara o gücü veren de bizizdir aslında ama farkında degilizdir çoğu zaman. Bizim beslediğimiz sevgi ile, duygular ile güçlü olduklarını bilmezler. Sevdiğimiz bir şey kendisini bizden üstün görür. Önce bize unutturur bizim sevgimiz ile güçlü olduğunu, sonra kendisi de unutur. Göz göre göre başımızın üstüne çıkarırız sevdiklerimizi. Bir süre sonra ne bir daha onlara onlara karsı koyabiliriz, ne de onlardan vazgeçebiliriz. Beslediğimiz duyguların yanında bir de koparılması imkansız bir bağ kurarız. Işte asıl bu bağdır bize zarar veren. Bu bağdır bizi sevdiklerimizin peşlerinden sürükleyen.

Peki neden severiz ? Amacı nedir sevginin ? Neden birilerini sevme ihtiyacı duyarız ? Sevmek zorunda mıyız ? Bir insan hiç bir şeyi sevmeden yaşayabilir mi ? Mümkünmüdür böyle birşey ? Ne hemcinsinden ne de karşı cinsten hiç kimseyi, hiç bir eşyayı, hiç bir nesneyi sevmeden, ya da onlara bir an bile bağlanmadan durabilir mi ?

Bir şeyi sevmemizin amacı fayda görmektir. Yarar sağlamaktır. "Hadi canım olur mu öyle şey" demeyin. Mesela annenizi neden seversiniz ? Size baktığı için, besleyip büyüttüğü için, zor günlerinizde yanınızda olduğu için vs vs bir sürü bunu gibi sebepler sayılabilir. Belki bazı insanlar bunu daha önce düşünmüşlerdir. Ama düşünmeyenler için bu söylediklerim saçma geliyor olabilir. Bence hiç itiraz etmeyin, kabullenin. Bunlar için seviyorsunuz annenizi. Düşünürseniz sizde anlayacaksınız. Ha annesini sevmeyen yok mudur ? Elbette vardır. Bunun sebeplerini düşündünüz mü hiç peki ? baktığınız zaman sevilmeyen anneler yukarıda saydıklarımı yapmayan annelerdir -ki bu da yine benim dediğime çıkıyor. Yaparsa sevilir, yapmazsa sevilmez. Bu kadar basit.

Başka bir örnek vereyim mesela. Kız arkadaşınızı neden seversiniz ? Sevginin kontrolsüz bir şey olduğunu mu düşünüyorsunuz ? Yanılıyorsunuz. Sevgi kontrollüdür. Istediğimizi severiz, istediğimizi sevmeyiz. Kendimize bağlıdır. Kız arkadaşta böyledir, istediğimiz için severiz. Hayatımızı paylaşacak birine ihtiyaç duyarız. Hayatımızı biriyle birleştirmek, onunla yaşamak isteriz.Aynı zamanda bunları yaparken cinsel ihtiyaçlarımızıda gidersin isteriz. O da yetmedi soyumuzu devam ettirsin isteriz. Işte bu yüzden kız arkadaş edinir veya evleniriz. Size bunları yaparken karşımızdaki insanı mı seviyoruz, yoksa onun bize sunduğu imkanları mı ? Kabul edin, ikinci seçenek.

Uzun lafın kısası sevginin amacı fayda sağlamaktır. Hayatımızı kolaylaştıracak özelliklere sahip insanları/nesneleri bağ kurarak, ve bu bağın adını da sevgi koyarak kullanmaktır.

Karşılıklı sevgi var mıdır peki ? Tabi ki hayır. Öyle bir şey kesinlikle yoktur dostlar. "Ee o zaman dışardaki çiftler ne ayak ?" Diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Şöyle izah etmeye çalışayım. Iki insan bir birlerini sevdiğini söylüyorlarsa, emin olun ki yalan söylüyorlardır. Çünkü sevgi tek taraflıdır. Bir insan birini severse onunla kendisi arasında duygular besleyerek bir bağ kurmaya çalışır.Yani yukarıda da söylediğimiz gibi ondan fayda sağlamaya çalışır. Bu olağan bir şeydir ve mümkündür. Bir insanın bir başkasına duygu beslemesi, bir şeyler hissetmesi gayet doğal bir şeydir. Yalnız, karşısındaki kişiden de aynı şeyleri beklememelidir. Çünkü siz birini seviyorsanız, ve sevdiğiniz kişi ile birlikteyseniz o da sizi sevdiğinden değildir. O sizin kurduğunuz sevgi bağını sevdiği için sizinle beraberdir. Karşınızdaki sizi sevmez. Aranızda ki o sevgi bağını sever. Sizin onun için yaptığınız işleri, verdiğiniz emeği, sarfettiğiniz çabayı sever. Siz ona karşı değil, sevgiye karşı bir şeyler yaparsınız ama karşınızda ki bunu kendisi için yaptığımızı sanar. Ve bu yüzden sizi sevmeye başlar. Asıl sorun burada başlıyor işte. O sizi sevdiğini sanar, ancak sizi değil aranızda ki bağı seviyordur. M bile bunun farkında değildir hatta siz bile. Beni seviyor sanarsınız ve yanılırsınız. Sizi değil, aranızdaki bağı sevdiğini söylüyorum çünkü; gün olurda siz onu sevmeyi bırakırsanız yani arada ki sevgi bağını yok ederseniz, o da sizi sevmeye devam etmez. Çünkü siz onun sevdiği şeyi aldınız onun elinden. (Sevgi bağı) Eğer böyle olmasaydı sizi sevmeye devam ederdi. Ama öyle değil maalesef. Siz ortada olmanıza rağmen sizi sevmiyorsa benim dediğimi doğrulamış oluyorsunuz.

Sonuç olarak, sevginin ne olduğunu, amacının ne olduğunu, nasıl olduğunu, karşılıklı sevgiyi elimden geldiğince aktarmaya çalıştım. Umarım aklımdan geçenleri anlatabilmişimdir.

Yazı her türlü yoruma açıktır lütfen eksik etmeyin
    Kucak dolusu sevgilerimle, iyi geceler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yazının başını okuyunca sevgi çıkar içindir yarar içindir dedim içimden. Gerisini okuyunca benimle aynı fikirde olduğunu gördüm. Evet sevgi çıkar ve yarar içindir fakat bunun da istisnaları vardır bence. Düşünüyorum da ben sevginin yarar için olduğunu düşünmeme rağmen bunun tam tersini yaşadım, yaşıyorum. Bana dönmeyecek, hiç bir yarar sağlamayacak birini hala seviyorum. Kendi hayatımdan birçok fedakarlıkta bulunuyorum. Ondan çok daha yararlı gelecek insanlar olmasına rağmen onu seviyorum. İşte burada kopuyor bu tez. Yani illa yarar için sevilmez bence. Ya da insan bir kere sevdi mi daha yararlı olsun ya da olmasın başka bir şey göremiyordur belki de. Dediğiniz gibi soyut bir kavram ve açıklanamaz. Yine de aklımdan geçenleri yazmak istedim. Size de iyi geceler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: UnforgivenIII

Yazının başını okuyunca sevgi çıkar içindir yarar içindir dedim içimden. Gerisini okuyunca benimle aynı fikirde olduğunu gördüm. Evet sevgi çıkar ve yarar içindir fakat bunun da istisnaları vardır bence. Düşünüyorum da ben sevginin yarar için olduğunu düşünmeme rağmen bunun tam tersini yaşadım, yaşıyorum. Bana dönmeyecek, hiç bir yarar sağlamayacak birini hala seviyorum. Kendi hayatımdan birçok fedakarlıkta bulunuyorum. Ondan çok daha yararlı gelecek insanlar olmasına rağmen onu seviyorum. İşte burada kopuyor bu tez. Yani illa yarar için sevilmez bence. Ya da insan bir kere sevdi mi daha yararlı olsun ya da olmasın başka bir şey göremiyordur belki de. Dediğiniz gibi soyut bir kavram ve açıklanamaz. Yine de aklımdan geçenleri yazmak istedim. Size de iyi geceler.

O senin dediğin aşk oluyor. Aşk ve sevgi bir birinden bağımsız kavramlardir bence. Yani aşık olduğun birini sevmeyebilirsin. Ya da tam tersi sevdiğin birine aşık olmayabilirsin. Seninkisi ilk söylediğime giriyor olmalı. Sevmiyorsun ama aşıksın.

• Bir konunun tutması için illa saçmalamak mı gerekiyor

• durumumuz yoktu okumadım
  • Aşığım ama sevmiyorum desem baya ilginç bir şey oluyor o zaman aşkı da anlatır mısınız

• Bir de annenin çocuğuna olan sevgisi?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Karşılıklı sevgi vardır(örneğin aile bireyleri arasında) ama karşılıklı aşk yoktur bence. Olsa bile milyonda bir ihtimal.
  • quote:

Orijinalden alıntı: robin scherbatsky

Bir de annenin çocuğuna olan sevgisi?

Annenin çocuğa olan sevgisi tamamen içgüdüseldir. Onu 9 ay karnında taşır ve doğurduğu zaman kendinden bir parça gibi görür. Bu yüzden sever, sahiplenir. Daha sonra Ona bakmayı, beslemeyi yürümeyi öğretmeyi gelişmesini sağlamayı zorunlu bir seymis gibi, mutlaka yapması gereken bir şeymis gibi algılar. Bunun sebebi hem kendi annesinden böyle görmüştür hemde çevresindeki annelerden. Işte bu yüzden sever anne çocuklarını. Gerçekten sevmez çocuklarını (zaten gerçek sevgi olmadığını söylemiştik) sevmek zorunda olduğunu sandığı için sever. (Sevdiğini sanar daha doğrusu)

Daha sonra çocukları onun için bir umut olur. Gelecekte kendilerine bakacak, elden ayaktan kesildiklerinde ihtiyaçlarını karşılayacak birine ihtiyaç duyarlar ve bu da çocuklarıdır. Bu yüzden sevdiğini sanarlar.

Ayrıca insanoğlunda her zaman "en iyisine sahip olma" güdüsü vardır. Her şeyin en iyisine sahip olmak isterler. Ya da sahip oldukları şeyin en iyisi olmasını isterler ve bunun için çalışırlar. Çocuk içinde aynı durum geçerlidir. Bir çocuğa sahip olurlar ve bu çocuğun en iyi çocuk olması için uğraşırlar. Kendi çocuklarının çevresindeki diğer çocuklardan her yönü ile daha iyi olmasını isterler. Eğitim olsun, terbiye olsun, sportif anlamda olsun her konuda iyi olmasını isterler. Hatta annelerimizin bir başka kadınla konuşmalarına sık sık şahit olmuşuzdur. (Teyzelerinizle olabilir, komşularla olabilir) "Benim çocuğum sınıf 1. si oldu bu sene" cümlesine karşılık olarak "ha öyle mi bizimki de her sene takdir alıyor." Cümlesini duymamız muhtemeldir.

Sizce kadınlar çocuklarını sevdikleri için mi savunur, göklere çıkarırlar yoksa onlara ait oldukları için mi. Bence onlara ait oldukları için. Dışarıda onları temsil ettikleri için. Başka bir örnek vermek gerekirse: başarılı bir insan olduğunuzu düşünün. Mesela dünyanın en iyi futbolcusu seçildiniz. Anneniz her fırsatta bunu dile getirecektir "ben onun annesiyim" diye. Neden ? Sevdiği için mi ? Hayır. Onu temsil ettiği için. Bu cümle aslında "bakın ben nasıl bir çocuk yetiştirdim, ben çok iyi bir anneyim" gibi gizli mesajlar verir.

Dediğim gibi insan bu. En iyisine sahip olmaya çalışır. Yada sahip olduğu şeyin en iyisi olmasını ister. Ve bunun içinde çocuğunu sevdiğini sanar.

• quote:

Orijinalden alıntı: robin scherbatsky

Aşığım ama sevmiyorum desem baya ilginç bir şey oluyor o zaman aşkı da anlatır mısınız

Diğer arkadaşıma da dediğim gibi. Aşık olmak için sevmeye gerek yoktur. Sevmek içinde aşık olmaya. Aşk ve sevgi bir birlerinden bağımsızlardır çünkü.

• Up'layalım bakalım. Belki bir Allah'ın kulu daha okur

• Mesajım bulunsun, şimdi müsait değilim okuyacağım.
  • Bulunsun bakalım
  • olmayandır
  • başlığı okudum sadece hepimiz bi gün ölücez felsefe yapmaya gerek yok
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.