Şimdi Ara

Sıfırdan motor döktürmenin maliyeti ne olur (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
3
Favori
3.922
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugün bizim kullandıgımız teknolojide birzamanlar hayaldi ama suan kullanıyosun degilmi 20 yıl once sana gelip abi internet diye bişey çıkacak görüntülü konuşacaksın deseler ne derdin aynı şey

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne ciddisi yahu?
    hayal bile olamaz.
    Siz motoru, kaputu açtığınızda gördüğünüz demir yığını falan mı sanıyorsunuz da bide opsiyon olarak 12 silindir ekliyorsunuz?
    Krank var. Onu nasıl üreteceksiniz?
    Kepler var onları nası üretip bloğa montaj için gerekli yerleri hesaplayıp takacaksınız?
    Yataklar var. Ürettiğiniz kranka, keplere, piston kollarına uygun nasıl yapıp bulup takacaksınız?
    piston, segmanı geçiyorum.
    Yağlama sistemi. Uygun noktalar, soğutma için kritik yerleri nasıl hesaplatacaksınız? (Bide yeni mezun yapar denmiş. Yapsın kolumu keseceğim.)
    Üst kapak? Büyük mühendislik çalışması gereken parçalardan birisi.
    Siboplar??????
    Sibop gaytları? Sibop lastikleri falan? İticiler??
    Egzantirik?? Hele vtec olacak..
    Soğutma için blok üzerindeki kanallar? Hele kanalların yerleri?
    Silindir kapak contasından tutun bilimum contalar?
    Soğutma sistemi için devirdaim pompası, termostat falan?

Bunlar kabataslak yazılar şeyler. Diğer çıkacak tüm parçaların uydurması - üretmesi + mühendislik hesaplamaları?

Bunların hepsini yap bana haber ver ECU'yu ben sana ücretsiz olarak yazarım.
    Bunlar milyon dolarlık arge ürünü arkadaşlar. Biraz araştırın.
    Yav he.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Du Hast -- 16 Eylül 2014; 2:05:25 >

• Ciddi ciddi cevap verenler var

• quote:

Orijinalden alıntı: Du Hast

Ne ciddisi yahu?
    hayal bile olamaz.
    Siz motoru, kaputu açtığınızda gördüğünüz demir yığını falan mı sanıyorsunuz da bide opsiyon olarak 12 silindir ekliyorsunuz?
    Kepler var onları nası üretip bloğa montaj için gerekli yerleri hesaplayıp takacaksınız?
    Yataklar var. Ürettiğiniz kranka, keplere, piston kollarına uygun nasıl yapıp bulup takacaksınız?
    Yağlama sistemi. Uygun noktalar, soğutma için kritik yerleri nasıl hesaplatacaksınız? (Bide yeni mezun yapar denmiş. Yapsın kolumu keseceğim.)
    Siboplar??????

Bunlar kabataslak yazılar şeyler. Diğer çıkacak tüm parçaların uydurması - üretmesi + mühendislik hesaplamaları?

Yav he.

tamam da artık koca otomobil firmaları bile bunları sıfırdan oluşturmuyor, herkes birbirinden kopyalaya kopyalaya belli seviyelere geldi

burada da yapılacak en mantıklı iş bence sıfırdan birşey yaratmaktan öte ölmüş bir motoru istenilen bu eklentilerle modifiye ederek yeniden canlandırmaktır, ha tabiki sıkıntılı ve kısa ömürlü olacaktır, zaten zevk için yapılan birşey bu, bu kadar seri üretime girip binlerce satacakmış muamelesi yapmaya gerek yok

• Hocam Meslek otomotiv üzerine meslek lisesi mezunuyum merakım var araştırıp yazıp çiziyorum aynı zamanda web tasarımcıyım yazılım dili olarak php css html falan biliyorum 3d ve Autocad belgelerim var
    Atolyem yok ama alacak ve birşeyler yapacak mali gücüm var çok şükür

• quote:

Ne ciddisi yahu?
    hayal bile olamaz.
    Siboplar??????

Yav he.

Bak güzel kardeşim hepsini hesaplıyoruz heralde hemsenin krank mili ddedigin şeyi biz hiç otomobille parcasıyla alakası olmayan fabrikada yaptık üstüne aracı uzun süre kullanıp sattık çok kafa agrıtıyorsun lütfen biraz sakin tane tane konuşun

• Birşeyi ya anlatamıyorum ya anlamıyorsunuz v12 motor diyoruz dünyada sanki hiç uretilmemiş gibi davranıyosunuz kranmili kam mili subablar enjektörler hepsini daha önce birileri üretmiş ve biz bu üretilen ürüne bakıp kendi motorumuza entegre edecez gerekirse titanyum alaşım kullanırız ki bugatti veyron titanyum kullanıyo simdi yine ziplayıp titanyum cok pahalı diyeceksiniz ben söyleyim dunyada en cok bulunan geçiş elementlerinden 5 kiloluk saf mil cubuklar halinde eritilmeye hazır hali 50 $

• combalac abi link paylamış bakmamışsın bile ama genede döküm işini severim o sıcak metal o kuma girip can bulması gerek. japonların kılıç yapması felan acayip hoşuma gidiyo.

Bu Video Ömür boyu unutma

Buda fikir için izle neden ferrari elle araba üretti için tek tek en detaylı bilgi bunda var. mercedes bmw bi aracı 15 bin euro imal etti doğru ama senede kaç bin araba satıyo toplu alım yapıyor sen araba için kaç tane perçin somun alacaksın adamlar milyonlarca alım yapio o yüzden toplu üretimde iskonta yüksek ve ucuzdur.

Kum kalıbı için pres lazım hocam dökümcülerde vardır ama prese kalıb gerek v12 ve v-tec diyosunuz patent mevzusu var bi şekilde patent unutalım v12 ebatında bi aracın kum kalıbını o kalıbın içine katılcak özel mazeme ve pres için yapılcak kalıbı. sadece v12 nin kalıbına milyon tl diyorum. ve kum kalıbın pürüsüz olması için çok salam bu işten anlıyan biri lazım . diyelim kalıbı halletik döküm için gerek mazeme miktarı fiyatı hatalı üretim de ola bılır tekrar aynı alışım saf hale getirme büyük kazan ağır sanayi. motor döktük diyelim @Ruhumun arkadaş yardımcı oldu. motoru şaseye oturtma şaft mil vites kutusu kulakçıklar. bunlar sadece imalat ve sıkıntıları bunun arka planda hesaplamasını yapcak sağlam mühendis kadrosu bak mühendis değil kadrosu diyorum imza paraları hadi onlarda vaz geçti. uzun hikaye
    elle üretim için tek bir numune çok para tutuyor kalıplar işçilik. sandık motor almak daha mantıklı ilerde ben bunu seri üretim haline getircem diyorsaniz motor üretimini milyonlarca tl var ozaman olur.

arabanız ağır olmasa 1.3 rotary motor önerirdim. ama torklu bi motor lazım m6 motoru olabılır kazalı kasası dağılmış motor az yıpranmış bi m6 motoru işinizi görür. yada borusanda salam tanıdınız varsa sandık motor ala bılırsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E5CA1F8AE -- 16 Eylül 2014; 3:45:16 >

• Hocam tabiki dediginiz gibi bir kum kalıp için cok para gittiğini ve ne kadar paranın söz konusu oldugunu biliyorum konuyu açarken yazdım hala proje aşamasında belki elime yeterli meterialler ulaşacak mühendislik işler sıkıntı degil çevremde istemedigim kadar var makine , otomotiv ve Mekatronik muhendisi tabi hesapları ne kadar kesin ve kaliteli olur bilemiyorum ama emin olun istenildikten sonra oluyor hayatım araba motorlarıyla kamyon motorlarıyla geçti istemedikler kadar motor gördüm dağıttım topladım imkansız ya olurmu hiç öyle şey dedigimiz şeyleri yapan insanlarla tanıştım bir torna tezgahı birde yarı bozuk freze ile krank mili yaptık dökme demirden bu gün için çok uç noktada birşey bu ama bir kaç yıl içinde yapılmayacak birsey degil arkadaşlar hemwn bugün yapılan birşey gibi yorum atıyorlar

• Sendeki umut,hayal gücü bende olacaktı ki ahh ah
  • Kolay değil bu iş.Ayrıcabence bir ekip olmadan bir takı olmadan bı işe girişilmez.Çok ftecrubeli daha öncedebüyük firmalarda çalışmış mühensisler olursunuz hepinizin farklı alanları olur tamam ama bence bu iş olacak iş değil

• Videolar gayet açıklayıcı, motor zaten sadece kaba bloktan oluşmuyor, üst kapak ve pistonlarda bitiyor iş, burada mm. düzeyinde ayarlamalar yapıldığını farzedersek , V12 motor kalıbıyla 30-40 beygir güç alabilme ihtimali oldukça yüksek
  • Tahminen 50 - 60 bini bulur sadece dökümü.

Döküm pek bir maliyet tutmaz bu meblağ içinde.
    Meblağı yükselten model ve maça sandığıdır. Bunları yaptırmak zaten işi çözüyor. Parayı da bunlar yükseltiyor zaten.

Yani 1 adet motor dökmek 50.000 tl ise, 20 adet motor dökmek 65 bin tutar.

Tabi iş sadece dökümle bitmiyor. Bu motorun silindirleri işlenecek, honlanacak, krank yatakları işlenecek, alt ve üst conta yüzeyleri işlenecek.
    Bu talaşlı imalat aşaması da ciddi anlamda maliyet tutar.

Yani sadece motor bloğunu sıfırdan elde etmek için 100.000 tl gibi bir bütçe ayırmak gerekiyor.

Birde buna göre üst kapak yapmanız lazım. Onun da maliyeti epey fazla olur.

Krank, pistonlar, kollar, sübaplar, egzantrik vs vs uzar gider bu liste.

Ayrıca dökme demir otomobil motoru artık dünyada kalmadı. Aluminyum dökmeniz lazım. V12 diyorsunuz. Dökme demirden yapılırsa çok ağır olacaktır.
    Soğutmada da sıkıntı olur. Aluminyum 1/3 oranında hafif olur ve soğutmak çok daha kolaydır.

Diğer konu; para olsa da bu iş çok büyük tecrübe ister.

• Hocam bu işi yapmak için tecrübe para ve ekip lazim..Yazdiklariniza göre bunlar sizde var geriye kalan sabir ve zaman bence kafaya koyarsaniz kesinlikle yaparsiniz.
    Bakiniz Hasan Basri Özdamar-%100 yerli motoru üretti.Buldugu motoru insansiz hava aracinda denemisler ithal motorlara gore daha verimli ve daha uzun calisma suresi elde etmisler.Azmettikten sonra yapılmayacak iş değil.Hasan Beyle öğrenciyken sohbet etme imkani bulmustum.Kendisi araba(otoserdi sanirim) bile uretmisti yerli motorun kullanildigi ama kriz vurunca sadece motoru gelistirmeye yonelmis. Bizde boyle destek olacağımıza kostek oluruz.Burdaki olumsuz yorumlara cok kafaya takmayin bence..
    Ben mekatronik muhendisiyim keske elimden birsey gelse ins yaparsiniz.

• Hocam sen izmire git lokma döktür en iyisi,hiç değilse sevaba girersin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mdertt

quote:

Ne ciddisi yahu?
    hayal bile olamaz.
    Siboplar??????

Yav he.

Bak güzel kardeşim hepsini hesaplıyoruz heralde hemsenin krank mili ddedigin şeyi biz hiç otomobille parcasıyla alakası olmayan fabrikada yaptık üstüne aracı uzun süre kullanıp sattık çok kafa agrıtıyorsun lütfen biraz sakin tane tane konuşun

Bilader boş konuşma yap o zaman Allah Allah.
    Krank mili üretmişsin gelmiş döküm soruyorsun. Zırvalama daha fazla.

• tencereye pirinç mi döküyorsun birader?

• V12, Vtec, kum kalıbında döktürmek...

Daha neler göreceğiz bakalım DH'de.

• Fikirlerimi söyleyeyim;

1) Böyle bir işe kalkışılır, ama V12'den başlanmaz. Hadi I4 kesmediyse V6 olsun oradan başlarsın.
    2) Böyle bir çalışma için ya çok zengin olmak yada çok büyük desteğinin olması lazım. Yüz binlerim var harcayacağım dediğinde bu işe kalkışabilirsin, yoksa en başta yarım kalacak bir proje olur.
    3) 3d tasarım ve simülasyon programları ile tasarımı tamamlayıp nasıl çalıştığını görmen gerekir. Bu tür programlar hakkında bilgim yok, ama yanma simülasyonu yapabilenleri kesin vardır ve bunun gibi bir program kullanarak tasarımı sanal ortamda test ettikten sonra uygulamaya geçilmeli.

Yani özetle, yapılır ama ciddi bilgi ve para gerektirir
    Keşke böyle bir tübitak projesi olsa da yüksek lisans/doktora öğrencileri bu tip çalışmalar yapabilse...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-GeN -- 16 Eylül 2014; 11:29:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Mdertt

Arkadaşlar Merhaba ben sıfırdan kendi istegime göre bir motor döktürmek istiyorum maliyeti ne olur sizce ??
    Şuan sadece proje aşamasında

Çok da güzel olur. Bu konuda yardım için demir çelik sanayisinin yoğun olduğu bölgelerde bir çok firma ile irtibata geçebilirsin. Fakat motorun dayanıklı olması için çeşitli sağlamlaştırma çalışmaları oluyor o firmalar daha iyi bilir tabi. Sen 3 boyutlu projeyi çizdikten sonra her türlü kalıbı çıkar dökümü yapılır. Bir de şu var;
    1- Mutlaka 3 boyutlu motor çizimini ve sonrasında kalıp çizimini yapmalısın. Çünkü bu çizimi yaptırmak bile epey bir masraf
    2- Kalıbı hazırlayacak olan sanayici kesinlikle şunu der "kaç adet döküm yapılacak?" Bu soruyu şu yüzden sorar. 1 döküm için ise kalıp parasını çıkarmaz anca 100 adet kullanmalısın ki maliyeti kurtarsın.
    3- Kullanılacak metalin kg fiyatı üzerinden toplam maliyeti
    4- İşçilik ücreti

Ha bir sanayiciyi kafalarsan sadece malzeme parasına bu işi yaptırabilirsin. Tabi bunda da insan ilişkileri, yatırımcı ayartma becerisi vs vs.
    Yeni birşeyler üretmek ve adını duyarmak isteyen sanayiciler genelde kayseri taraflarında olur oralara bir uğramanda fayda var.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.