Peki sizce daha üye bile olmadığımız CERN' e bilim açısından bir katkı sağlayabilir miyiz?
cagdenC
kullanıcısına yanıt
Olmaması için bir nedenmi var neden böyle bir konu açma gereği duydun
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
cagdenC
kullanıcısına yanıt
önce şunu sorucam cern de 200 e yakın Türk ün görev yaptığını biliyomuydun ...
quote:
Orijinalden alıntı: brkpskl
kaynak var mı hocam?
Önemli mevkilerde Türk prof.ların olduğunu biliyordum ama 200 rakamı biraz abartı gibi geldi. Çaycıları da Türklerden mi seçmişler acaba.
Şu Cern'in çok reklamını yaptık galiba...
Millet kutsal mabedi ilan etti.
quote:
Orijinalden alıntı: ekmek arası sakız
quote:
kaynak var mı hocam?
Önemli mevkilerde Türk prof.ların olduğunu biliyordum ama 200 rakamı biraz abartı gibi geldi. Çaycıları da Türklerden mi seçmişler acaba.
"2012 yılında Higgs parçacığının bulunması ile dünyada ve ülkemizde hayli popüler hale gelen CERN'de (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi ) çalışan Bilim İnsanlarından 200'ü Türk..."
Bilim ve Teknik Dergisi , Eylül 2013
Makaleyi hazırlayan: Prof.Dr. A. Murat Güler - ODTÜ Fizik Bölümü - (Prof. Tolun'un son doktora öğrencisi)
Makale Adı: Bilime adanmış bir ömür örnek bir bilim insanı: Prof. Dr. Perihan Tolun
Yanlış hatırlamıyorsam, Fizik akademisyenlerinden oluşan bir grup tam da bu görevle ilgili olarak gidiyordu ki uçak düştü. Tüm akademik ekip öldü. Kimbilir belki de "birileri" bu ülkenin bilim alanında ilerlemesini istemiyor. Yoksa yalnızca bir kaza mı...
Diğer bazı kurumlardaki intiharlar. Uzman mühendisler bu hayattan bıkmış olacak ki, en sevdikleri işi yaparken yaşamaktan vazgeçmiş. Yoksa; kimbilir.
Türkiye'nin katkısı olur mu... Biraz haberleri izlemek yeterli. -Sürtünmeyi sıfıra indiren (ABD Argon Labs.), -ışığı durdurup, bilgi yükleyip yeniden hızlandıran (ABD), -değişmez yasa kabul edilen, fizikteki pervanelerden elde edilebilen kazancı değiştiren (ve kitaplardaki formülleri de), patent alan (Avusturya patent idaresi), -ekonomik ampül denilen ampüllerde çığır açan ve patentini İsveç'e satan... Bunların TÜMÜNÜ birer Türk yaptı. Belki şu an kullandığınız elektronik cihazda onların da katkısı vardır. Neden Cern'e katkımız olmasın. Bundan hiç kuşkum yok. Daha doğru bir soru; "Cern'e katkımız olmalı mı" olabilir.
Bazı bilgiler tahmin edilenden çok daha değerlidir. O bilgileri iyi korumak lazım. Elbette o bilgileri beyninde taşıyan uzmanlarımızı da. Hem de her ne pahasına olursa.
quote:
Orijinalden alıntı: ISIS
Yanlış hatırlamıyorsam, Fizik akademisyenlerinden oluşan bir grup tam da bu görevle ilgili olarak gidiyordu ki uçak düştü. Tüm akademik ekip öldü. Kimbilir belki de "birileri" bu ülkenin bilim alanında ilerlemesini istemiyor. Yoksa yalnızca bir kaza mı...
Diğer bazı kurumlardaki intiharlar. Uzman mühendisler bu hayattan bıkmış olacak ki, en sevdikleri işi yaparken yaşamaktan vazgeçmiş. Yoksa; kimbilir.
Türkiye'nin katkısı olur mu... Biraz haberleri izlemek yeterli. -Sürtünmeyi sıfıra indiren (ABD Argon Labs.), -ışığı durdurup, bilgi yükleyip yeniden hızlandıran (ABD), -değişmez yasa kabul edilen, fizikteki pervanelerden elde edilebilen kazancı değiştiren (ve kitaplardaki formülleri de), patent alan (Avusturya patent idaresi), -ekonomik ampül denilen ampüllerde çığır açan ve patentini İsveç'e satan... Bunların TÜMÜNÜ birer Türk yaptı. Belki şu an kullandığınız elektronik cihazda onların da katkısı vardır. Neden Cern'e katkımız olmasın. Bundan hiç kuşkum yok. Daha doğru bir soru; "Cern'e katkımız olmalı mı" olabilir.
Bazı bilgiler tahmin edilenden çok daha değerlidir. O bilgileri iyi korumak lazım. Elbette o bilgileri beyninde taşıyan uzmanlarımızı da. Hem de her ne pahasına olursa.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: ekmek arası sakız
quote:
kaynak var mı hocam?
"2012 yılında Higgs parçacığının bulunması ile dünyada ve ülkemizde hayli popüler hale gelen CERN'de (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi ) çalışan Bilim İnsanlarından 200'ü Türk..."
Bilim ve Teknik Dergisi , Eylül 2013
Makaleyi hazırlayan: Prof.Dr. A. Murat Güler - ODTÜ Fizik Bölümü - (Prof. Tolun'un son doktora öğrencisi)
Makale Adı: Bilime adanmış bir ömür örnek bir bilim insanı: Prof. Dr. Perihan Tolun
Çok genel-geçer bir kaynak olmuş 200 rakamı için. 1961'den bu yana " gözlemci devlet " statüsündeki Türkiye'nin bu rakam olsa olsa 52 yılda CERN'e yolladığı misafir bilim insanlarının toplamı olabilir. Bu ülkede Bilime verilen değer ortada zaten. 200 rakamının büyük çoğunluğunu sanıyorum misafir Bilim insanları oluşturur, kuruluşundan bu yana dünya partikül fizikçilerinin nerdeyse yarısı ( rakam olarak 10000 ) zaten CERN'i ziyaret etmiş. Bu kişilere " CERN'de çalışıyorlar " demek fazlasıyla abartılı olmuş. Türkiye'nin projeye doğru dürüst maddi katkısı bile yok, 20 Avrupa ülkesi belli başlı finansörleri CERN'in. Laboratuarda çalışanlar tam zamanlı 2400, yarı zamanlı 1500 kişi, toplam 4000'in 200'ü sanıyorum Türkiyeden gitmemiştir. Konu hakkındaki wiki yazısı ( İngilizce ) CERN'in kendi kaynaklarından alınmış ve güvenilir bilgiler içeriyor. http://en.wikipedia.org/wiki/CERN
Ali Murat Güler önemli rol oynadığımızı kendi ağzıyla söyledi. Hocamdır kendisi ve bu adam bize ders vermek zorunda olduğu için onun adına üzülüyorum. Çok daha büyük işler yapabilir fakat vaktini bize harcıyor.
quote:
Orijinalden alıntı: El-Cezeri
Cern'in ne olduğunu biliyor musun? Tam olarak ne olduğundan bahsediyorum. Ciddi soruyorum bunu. Bilimcilerin kutsal mabedidir.
quote:
Orijinalden alıntı: L'enfer
quote:
Orijinalden alıntı: El-Cezeri
Cern'in ne olduğunu biliyor musun? Tam olarak ne olduğundan bahsediyorum. Ciddi soruyorum bunu. Bilimcilerin kutsal mabedidir.
Evet biliyorum. Yaklaşık 6-7 yıldan beride yakından takip etmekteyim.
Bir mabed değildir. Cern bilimadamları ve girişimcilerinin reklamı, sansasyonu ve ilgiyi çok sevdiklerini de biliyorum. Abartmayın, takip edin, inceleyin.
...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme