Şimdi Ara

TELEKOMDAN İHBARNAME GELDİ! (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
154
Cevap
0
Favori
9.132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşların da dediği gibi 256 kalmamış artık sen 49 ytl ye sat adam da tek başına alsın olur canım ne kadar akıllısınız!. 512 yi 99 ytl ye sat yine bir kişi alsın ayda 99 ytl versin!
    Bizleri enayi yerine koyuyorlar ona yanıyorum.
  • telekom bu yapar
  • 2 sene boyunca 5 kat aşağıya kablo sarkıtarak adsl paylaştım,değil telekom kgb gelse bulamazdı (yaşasın apartman boşlukları)..
  • Paylaşım yapanın zerre kadar kazanma şansı yoktur bu bir,sözleşmenizi elinize alıp okuyun ilk önce.Yazılanları anlamak için illa hukukçu olmayada gerek yok.Bağlantıyı paylaşınca telekomun gelirini engelliyorsun bunun farkındamısın?telekom bu yoksun kaldığı gelir için senden tazminat isteyecek olursada çatır çatır alır,bir dahada kimseye hukuki komularda akıl vermeyin

terror evet yaptığın açıkça YASAK.internet kafe örneği verenlere gelince sende kendi evinde 1000 tane bilgisayara dağıt istersen kimse bir şey diyemez, kafenin içinde bilgisayara dağıtmakla başka eve/dükkana hat çekmenin neresi benzer?

quote:

Orjinalden alıntı: vozer

Ben iş mahkemeye gittiği taktirde paylaşım yapanın davayı kazanacağını düşünüyorum şahsen. Hiç örnek bir dava duymadım henüz. Sonuç olarak sana verilen 256 lık bağlantıyı birileri ile paylaştığında telekom'un bantgenişliğine ek bir yük bindirmiş olmuyorsun. Sana ayrılan bantgenişliğini paylaşıyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azmo -- 8 Mayıs 2006; 20:23:22 >

• gelirini engelliyorlarmış arkadaşlar çok üzüldüm. oysa bunlar bize hizmet, altyapı olarak geri dönecekti degil mi.

ben de su telekom a tekel konumuyla ilgili rekabet kurumu nda ya da baska mercilerde, şikayet ya da topluca dava açılsa ne olur onu merak ediyorum.

bir de isterseniz şu linkte hukuk ve idari kurumlar telekom la ilgili hangi kararları veriyorlar , telekom ne yapıyor biraz da bunlara bakın.

http://www.telkoder.org.tr/a2-decision.html

http://www.bendevar.com/v3/makale_36.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dasdasq -- 8 Mayıs 2006; 20:48:21 >

• Hani bir zamanlar TT özelleştiğinde herşey güllük gülistanlık olacak diyenler?? Şimdi köküne kadar özel var mı bir gelişme? Hadi gelişti diyelim. Artık devlet elindeki haline göre çok daha saldırgan bir TT var karşınızda. Paylaşımı bile takip ediyorlar.

Yapılan ADSL sözleşmesinde açıkça bir madde var. Bu maddeye imza atıp sonra TT ile itilafa düşülürse mahkemede bayağı bir uğraşmak lazım. Bu sözleşmenin anayasa veya yasalara aykırı olduğunu ispat edip bir dava kazanmak icap eder dediklerinizin olması için;

quote:

ADSL.Abone.Söz

ADSL ABONMAN SÖZLEŞMESİ

ADSL abonesi olmak için müracaat eden ..... ...........ile TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. adına Müdürlüğümüz arasında iş bu Sözleşme ile aşağıdaki hususlar kararlaştırılmıştır.

1- Aboneliğin Erişim Adresi:

2- Aboneliğin Tebligat Adresi:

3- Aboneliğin Başlangıç Tarihi: . 12.../.05....../2004 Bitiş Tarihi: 31/12/2004
    4- Sözleşmenin süresi (kısa süreli tesisler dışında) imzalandığı tarihten itibaren içinde bulunduğu takvim yılının sonuna kadardır. Ancak, sözleşme TÜRK TELEKOM'un veya abonenin 15 gün önceden yazılı bildirimi ile sona erdirilmediği taktirde aynı şartlarla gelecek her takvim yılı için yürürlükte kalır.
    5- Abonenin yukarıda yazılı adresine yapılacak tebligat kendisine yapılmış sayılır. Abonenin tebligat adresinde yapacağı değişiklikleri yazı ile bildirmemesi halinde yeni adrese tebligat yapılmamasından TÜRK TELEKOM sorumluluk kabul etmez.
    6- TÜRK TELEKOM, abonenin tebligat adresine borç ihbarnamelerini kayıtsız gönderebilir. Bu adrese diğer tebligatlar taahhütlü olarak gönderilir. Tebligatın yapıldığı adreste abonenin veya tebliğ yapılabilecek kimsenin bulunmaması halinde borcun ödenmesi için TÜRK TELEKOM tarafından verilen ödeme süresi sonuna kadar beklenir. Bu süre içinde borcun ödenmemesi halinde TÜRK TELEKOM abonenin ADSL erişimini kapatmaya ve sözleşmeyi iptal etmeye yetkilidir.
    7- Abone, ADSL hizmetini kendi ihtiyaçları için kullanır, başkalarına kullandıramaz. Aksi taktirde TÜRK TELEKOM sözleşmeyi fesh etmeye yetkilidir. Abonenin ADSL hizmetini başkalarına kullandırması, borç ile ilgili yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.
    8- Bina içi dağıtım şebekesi (Ankastra) yapımı aboneye aittir. Bina içi şebekesi olmayan binalara tesis edilecek devrelere dışarıdan yapılabilecek her türlü müdahale nedeniyle ortaya çıkacak aksaklıklarda TÜRK TELEKOM sorumluluk kabul etmez.
    9- Abone, Tebligat Adresi Değiştirme, Kapama, Hız Değişikliği, Abonelikten Vazgeçme, gibi isteklerini yazılı olarak TÜRK TELEKOM'a bildirmekle yükümlüdür. TÜRK TELEKOM bunları içermeyen veya mevzuata aykırı düşen istekleri karşılama zorunda olmadığı gibi isteklerden ve bunların karşılanmamasından dolayı bir sorumluluk kabul etmez.
    10- Abone , TÜRK TELEKOM'un bilgisi dışında ADSL erişim hızı ve erişim hattı üzerinde ek ve değişiklik yapamaz. Bu şekilde bir ek ve değişiklik tesbit edildiğinde, devre TÜRK TELEKOM tarafından kapatılır, sakıncalı görülen ek ve değişiklikler kaldırılır. Abone, TÜRK TELEKOM mevzuatı ve tarifesi gereğince alınması gereken tazminat ile yerinde bırakılarak tescili uygun görülen ek ve değişiklikler için tarifesi karşılığı tahakkuk ettirilecek ücretleri ödemekle yükümlüdür. Tazminat ve ücretlerin ödenmemesi halinde TÜRK TELEKOM sözleşmeyi iptal etmeye yetkilidir.
    11- Abonenin, bu sözleşme hükümlerine uymaması veya mevzuata uymayan isteklerini sağlamak amacıyla çeşitli yollara saparak ADSL erişimi hakkında herhangi bir işlem yaptırdığı anlaşıldığında , TÜRK TELEKOM sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh edebilecektir. Abone bundan dolayı herhangi bir hak ve tazminat talebinde bulunmayacaktır.
    12- Abone, ADSL aboneliğinin geçici olarak haberleşmeye kapatılmasını istemesi halinde, ücret tahakkuk ve tahsilatı devam eder.
    13- ADSL hizmetini veraseten devir almak isteyen mirasçılar, devir ve tescil işlemi tamamlanıncaya kadar bu sözleşme hükümlerini yerine getirmekle yükümlüdür.
    14- Abone, sözleşme süresinin bitimi veya sözleşmede belirtilen koşullar ile TÜRK TELEKOM yasa, tüzük ve yönetmeliklerine aykırılık nedeniyle aboneliğine son verildiğinde, TÜRK TELEKOM'a ait teçhizat ve dahili tesislerini aynen ve sağlam olarak geri vermek, aksi halde bunların bedelleri veya tesbit edilen zarar ve hasar karşılığı olarak TÜRK TELEKOM'ca rayiç bedel üzerinden fatura edilecek parayı kayıtsız ve şartsız ödemekle yükümlüdür.
    15- Abone, tesisatı TÜRK TELEKOM'un sistem ve teçhizatına zarar vermeyecek şekilde kullanmak ve korumak zorunluluğundadır. Abone, tesisatın kurulmasından sonra çıkacak sakıncaları gidermekle ve bu nedenle yapılması gereken değişiklikler dolayısıyla TÜRK TELEKOM'ca yapılacak masrafı ve tarifesine göre tahakkuk ettirilecek ücretleri ödemekle yükümlüdür.
    16- Lokal şebeke içinde veya dışında malzemesi abone tarafından verilerek tesis edilen hatlar, TÜRK TELEKOM'a devredilmiş sayılır. Abonenin hattının aktarılması veya aboneliğin sona ermesi durumlarında bu tesisler TÜRK TELEKOM'un malı olur, abone bu yüzden hak ve tazminat isteğinde bulunamaz. TÜRK TELEKOM bu hat ve tesislerden dilediği şekilde yararlanır.
    17- TÜRK TELEKOM dilediği taktirde abone nezdinde bulunan teçhizat ve tesisatın teknik vasıflarının uygunluğunu kontrol edebilir. Abone, kontrolle görevli personele izin vermek ve gerekli kolaylığı göstermekle yükümlüdür. Kontrol, görevli personelin bağlı bulunduğu Müdürlüğün izni ile yapılır.
    18- Elde olmayan veya yasal nedenlerle ADSL aboneliğinin haberleşmeye kapatılması veya yetkili mercilerce kullanma hakkına haciz konularak haberleşmeye kapattırılması veya ADSL hizmetinin bulunduğu yerin yasal kurumlarca mühürlenmesi gibi hallerde abone, TÜRK TELEKOM'dan hiçbir hak ve tazminat isteğinde bulunamaz. Abone, sözleşmenin devamı süresince kendisine fatura edilecek tüm ücretleri ödemekle yükümlüdür.
    19- Abone, ADSL hizmetinde kullanmak üzere kurduğu yada kuracağı teçhizatın, Şebekeye uyumluluğu, performansı ve özelliklerinden sorumludur. Bunların kurulmasında ortaya çıkacak aksaklıklardan TÜRK TELEKOM sorumlu değildir.
    20- Abone, aboneliğin başlama ve bitiş tarihleri ile yapılan haberleşmenin ve bunların ücretleri ile diğer borçların belirlenmesinde ve diğer hallerde TÜRK TELEKOM kayıtlarını itirazsız kabul eder.
    21- ADSL hizmetinin TÜRK TELEKOM'dan kaynaklanan arıza veya kanuni nedenlerden dolayı kesilmesi halinde, abone TÜRK TELEKOM'dan hiç bir hak ve tazminat isteğinde bulunamaz.
    22- TÜRK TELEKOM ile abone arasında düzenlenecek bütün evrak ve sözleşmelere ait damga pulları ve diğer resimler abone tarafından ödenir.
    23- Abone, TÜRK TELEKOM ile arasındaki ilişkilere dair yasa, tüzük ve yönetmelikler ile bu sözleşmede yer almamış genel mevzuat hükümlerine aynen uymayı yasa, tüzük ve yönetmelikler ile ücret tarifeleri üzerinde sonradan yapılacak bütün değişikliklerin kendisine de uygulanmasını, bunlara aykırı hal ve hareketleri nedeniyle TÜRK TELEKOM ile arasında ortaya çıkacak bütün anlaşmazlıkların giderilmesinde bu sözleşmenin yapıldığı yer mahkeme ve mercilerinin yetkili bulunduklarını kabul ve taahhüt eder.
    24- TÜRK TELEKOM Onayı alınmayan cihazlar ADSL hizmetinde kullanılamaz.

İş bu sözleşme ....1... nüsha olarak .121.../..05..../2004 ..tarihinde düzenlenmiş ve taraflarca imzalanmıştır.

Kaynak:DenizHoca

7. maddeye dikkat çekerim.

Saygılarımla..

• 7. madde de sozlesmeyi fesh ederim yazmiyor zaten. hatta baskalarina kullandirtma ile faturadan kendini mahrum edemezsin gibi bisi ima edilmis.

paylasimin 3 zarari olabilir.

1- telekom isterse carpar.
    2- illegal girisimlerde bulunanlar olursa, fatura sahibi sorumlu olur.
    3- 2. maddenin sonuclarina istinaden esas kullanicinin bilgisayari da guvenlikten mahrum bir sekilde internette gezer durur. artik tombalayi ne zaman bulur bilemeyiz orasi da ayri konu.
  • turk telekomun ne kadara özelleştirildiğini bi de yıllık cirosunun ne olduğunu bilince insanın telekoma acıyası gelmio

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi possessor -- 11 Mayıs 2006; 13:57:05 >
  • walla ben bulsalar bile bişi yapabileceklerini sanmıyorum.sonuçta bu mereti kullananların çoğu bikaç kişi kullanıyo.Bence açılcak bi davayı kaybetme riskine giremezler.bu şekilde tırstırabildiklerini alaşağı edecekler gerisi yalan...
  • Şerefsiz TÜRK TELEKOM'a
  • en fazla hattı kapatırlar tabii tespit edebilirlerse. onun
    dışında tazminat istemeleri sadece tespit edilen
    paylaşımın satılması karşılığında kullanılması
    durumunda olabilir. Telekom özelleşti ama nedense
    bu gibi ufak hesapların peşindeler
  • Daireler arası bir yerel ağ kurduğunuzu ve internet paylaşımı yapmadığınızı söyleyebilirsiniz.. Kimse bişiy diyemez..

Böyle saçmalıklar yüzünden insanın telekomu bombalayası geliyo.. Bedeli ödenmiş hizmetin bile hesabını soruyolar.. daha fazla kazanabilmek uğruna yaptıkları şeye bakın.. Ulan ip.e.. o zaman ben de sana kullanmadığım bilgi alışverişinin parasının hesabını soramaz mıyım.! Aylık 2GB lık kontör yemişim sen ne diye 3GBlık kontör parası alıyosun benden.. Ulan bu eşşekleri biz nası etsek de iliğine kadar emsek acaba diye beyin fırtınası yapıyo gibiler.. Bu memlekette devlet, millet için değil zaten millet devlet için..!
  • aynı daire içinde isterseniz 100 pc ye interneti paylaştırın kimse bir şey diyemez, ama farklı dairelerde olmaz!
    sözleşmede yazıyor ,Türk milleti olarak biz hep böyleyiz kuralları takmayız.kırmızı ışıkta geçeriz,etrafta polis yoksa hiç bir trafik kuralına uymayız....

yaptığınız sözleşmeye aykırı hala burda kendinizi savunuyorsunuz anlamış değilim, fransada 20mbit internet 20 euro'mu neymiş, o zaman siz bu 20mbit'i herhalde bütün bir mahalleye paylaştırırsınız.

yanlış anlaşılmasın telekomun hizmetlerini falan savunuyor değilim, bende 256kb sınırsıza ayda 50 ytl gibi fahiş bir ücret ödüyorum
    ama sizin bu mantığınızlada işler yürümez, çuvaldızı başkasına batırırken iğneyide kendinize batırmayı unutmayın derim!
  • walla bi daha söylüyorum.
    Telekom 256 k interneti 49 milyona kakalıyo.
    bak fransada 20 euroya 20 mb veriliomuş.
    hem sen bu interneti bu fiyata satıyon hemde benim hakkım yeniyo diye ağ kuranlara bulaşıyon.
    kim kimi kazıklıyo acaba.
    burada sömürülen biziz.
    sözleşmeye aykırı deniliyo sorarım size o sözleşmeyi kim hazırlıyo ve bizim sözleşmenin hiçbişeyini deiştirme hakkımız varmı?
    eğer iyileşiceini bilsem bu internetin kendim ispiyonluyacam ağ kuranları ama nafile
    onlar çok yiyo walla birazda vatandaşım yesin.
  • Ben de aslında evler arasında paylaştırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Ne var ki Turk Telekom'un böyle bir şeyi ortadan kaldırmak için bir paket sunması gerekir. Ortak abonelik (yurt dışında örnekleri var.) Sistemi kısaca anlatayım. Ortak alıyorsunuz. Biri kullanmadığında tüm bant genişliğini diğer ortak kullanabiliyor.
    Şimdi bunu gördükten sonra insan neden diye soruyor. Fakat maalesef ben de Magnat_HiFi arkadaşımız gibi düşünüyorum. Kurallara uymanın gerekliliği. Ama o kural genel geçer bir kural olur ve gerçekten mantıklı olursa. Kırmızı ışıkta geçmek ile bunu karşılaştırmak biraz garip geldi. Sonuçta ortada bir tekelcilik var.
    Turk Telekom biliyorsunuz 256 sınırsız bağlantıyı kaldırdı. Ben de tam o sırada yeni eve taşındım. Maltepe'den Bostancı'ya ve ikisi de farklı şube olduğu için. Eski hattı kapattırdım ve yenisini açtırmaya gittiğimde çalışan arkadaş dedi ki (gereksiz yere aldıkları yeni bağlantı ücretini hiç saymıyorum)"ya 512 sınırlı alacaksınız ya da 512 sınırsız. 256 bağlantı vermiyoruz." Tabi hani kural ya kendi kafasına göre koyuyor ve uymak zorundayız. Müdürle görüştüm tabi biraz zahmetli oldu ama 256 sınırsızımı aldım. Onlar bile kendi koyduğu kuralların yanlış olduğunu bilip değiştiriyorlarsa o kadar da interneti evler arası paylaşan arkadaşları suçlamamak gerektiğini düşünüyorum.

DipNot: Yeni eve taşınırken öğrenci kampanyası da vardı bir tek ondan yararlanamadım. Biraz daha üstelesem o da olurdu ama nedense uğraşmadım.

Saygılar...

• magnat_hifi Fransa ve Türkiye yi kıyaslamandan senin olayın farkında olmadığın anlaşılıyor
    önce bir fransanın kişi başına senelik düşen gelirine bak birde bizimkine bak
    sonra fransanın ve bizim internet hızlarımıza bak
    ve en sonda fransanın ve bizim internet ücretlerimize bak
    ve hatta hiç bakmana gerek yok ben sana izah edeyim biz burada Türkiye şartlarına uygun bağlantıyı yine Türkiye şartlarına uygun fiyatla olsun istiyoruz.
    bu arada telekomu savunan arkadaşlar siz ya telekomda çalışıyorsuınuz yada interneti tek kullandığınız için verdiğiniz para zorunuza gidiyor.
  • Evler arası paylaştırılmaması için fiyat indirimine gitmek zorundalar.. Böyle olmazsa tabi ki paylaşılır.. 5-10 YTL olsa faturalar zaten kimse milletin bilgisayarıyla, dırdırıyla uğraşmak istemez..

bi arkadaş türk milleti olarak kurallara uymama eğilimindeyiz hep demiş.. belki öyledir.. ama kuralların da mantıkla biraz uyuşması da gerekiyor.. 256kbps 50 YTL isteyeceğine 20 ytl istesen millet paylaşmak için zaten zahmete girmez.. herkes kendi dairesine çeker özel adsl hattını böylece telekom da şu anki halinden daha fazla kazanıyor olur.. millet 16 kişi 512 kbps bağlantıyı paylaşıyor be.. 512lik bağlantı 15 ytl olsa mesela.. 16x15YTL telekom yine kazançlı çıkar.. Sözleşmedeki madde bence mantıkla bağdaşmıyo ama bağlaşsa bile diğer etkenler (fiyat) insanları madde ihlaline zorluyo.. haklılar da.. Sen bana interneti benim ödediğim vergilerle getirdin de satarken kaça satacağını bana mı sordun... pazarlık mı yaptık... al dedin sınırsız 512kbps 100YTL ! ..kuralım bu dedin.. Sonra iletişim çok maliyetli bişiy değil ki.. Yatırımını yaptıktan sonra, donanımı kurduktan sonra salıyosun elektronu kabloya.. oraya buraya gidip geliyo.. Durağan bişiy olduğundan bakım masrafı da nispeten yüksek değil iletişimin.. ama alıyolar gene 100YTL yi bizden..

• bence 256 için 20 ytl de fazla. artık uluslararsı platformda baglantı mb larla olculuyo. adamlar gb lara ulaşmaya calısıyolar,

bence bizimkiler internet deyince "ulan siteyi açıyomu açıyo daha ne istiyolar hem boyle daha karlı" diye düşünüyolar. umurlarında mı bi filmi 1 haftada indiriyorsun 256 baglantıyla.

aponya 47 Mbit 38$
    İsveç 24 Mbit 35$
    Fransa 20 Mbit 35$
    Almanya 16 Mbit 36$
    Hong Kong 10 Mbit 16$
    Singapur 10 Mbit 48$
    Kanada 7 Mbit 52$
    İngiltere 4 Mbit 53$
    İtalya 4 Mbit 48$
    ABD 2 Mbit 30$
    Sri Lanka 2 Mbit 68$
    Türkiye 2 Mbit 202$
    Finlandiya 1 Mbit 35$
    İspanya 1 Mbit 45$
    Sri Lanka 0.5 Mbit 23$
    Brezilya 0.5 Mbit 36$
    Arjantin 0.5 Mbit 45$
    Türkiye 0.5 Mbit 75$

tek rakip iran orda da zaten devlet yayılmasını desteklemediği için boyle tahminen. oysa sloganı e-devlet olan bi ülkede Sri Lanka kadar olamıyorlar. bravo.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dasdasq -- 12 Mayıs 2006; 23:28:33 >

• arkadaşlar ben telekomu falan savunmuyorum yanlış anlaşılmasın lütfen, benim abim almanyada 2mbit internete 15 euro veriyor, fiyatların ne olduğunu bende biliyorum nasıl yolunacak kaz yerine konduğumuzun farkındayım. benim tepkim bir adsl aboneğiliyle bir kaç kişinin bağlanması.
    dünyada 256 kps hız kalmadı adamlar bize yuturmaya çalışlıyorlar,birde kotalı çıkardılar ş..........ler.
  • Ben bu konuda 16- 32Kb lik Turpak X25 hatlarını görmüş, kullanmış biri olarak epey eski sayılabilabilirim. Şirketde 64 Kbit lik leased line hatta geçtiğimizde "vay be bu ne hız" dediğimiz günleri de daha dünmüş gibi hatırlıyorum (Gerçekden de aslında çok bir vakit geçmedi, 8-9 sene önce idi, teknoloji çabuk ilerliyor).

Aslında hizmet kaliteleri geçmişe göre bayağı arttı Türk Telekom'un. Hizmet kalitesinden yakınan arkadaşlar hemen kızmasın bana çünkü, leased line zamanında hatırlıyorum, data arıza hattı 124 e arıza bildirmeye çalışırsın, çalışırsın diyorum, çünkü öncelikle bu hattı meşgul olmadan yakalayabiliyorsan, o gün şanslı günündesindir, hemen gidip sayısal loto oynayabilirdin. Diyelim ki düşürdün, karşında hayatında modem dahi görmemiş kişiler çıkar, onlara teknik eğitimi telefonda sen verirsin ama hiç bir sonuca varamazsın. (Leased line hatlarda sizin adınıza bir modemde santralde bulunur) Hattın arızalanması durumunda 9-10 gün kesik kaldığı günler olurdu, 1-2 günde hallederlerse yine şanslı kişiler arasında idik. Bir seferinde bir yetkilinin verdiği bilgi, daha doğrusu itirafı şu idi, "Koca Marmara bölgesine bakan işten teknik anlamda anlayan tek bir kişi var, onun da bir akrabası vefat etti, gelene kadar 2 gün bekleyeceğiz." Şimdi ise ADSL de en azından karşımıza, basit sorunları oldukça çabuk çözebilen elemanlar çıkıyor, zor problemler için değişen pek bir şey olmasa da ....

Verdiği hizmet kalitesi bir yana, şuandaki Türk Telekom fiyatları, dünya genelini düşündüğümüzde oldukça pahalı. Bunun nedenlerine herkes bir yorum getirmiş, onlara da belirli noktalarda katılıyorum. Ama hiç söz edilmemiş bir nokta var: Cezayir de olan depremi hatırlarsınız, yurtdışı bağlantımız aylarca kesik kalmıştı ya da kesik derecesinde yavaş çalışmıştı. Sorun belli idi, denizaltı fiber kablo kopmuştu, ama sorunu hemen çözemediler. Çünkü bu kablonun tamiri bile dünyada sayılı birkaç firma yapabiliyordu. Bundan da çıkacak sonuç, bu hizmet çok pahalı bir hizmetti. Denizaltından gideni bilmem ama, aynı semtde bir yerden bir yere toprak altından fiber kablo çektirmeniz bile onbinlerce YTL tuttuğunu biliyorum.

Özetle söylemek istediğim, ister fiber, ister uydu, ister bakır kablo olsun, yurtdışı internet bağlantıları çok büyük miktarlı yatırımları gerektiriyor. Şuanda çoğu kullanımımızın da yurtdışı bağlantılı olduğu kesin, hepimizin sıklıkla kullandığı yahoo, hotmail, MSN bile yurtdışı bağımlı. Türk Telekom'un kota uygulaması, "evden eve paylaşım yapamazsınız" demesindeki bir nedende bu olmalı düşünüyorum. Yine Cezayir depremi esnasında hatırlayanlar vardır, Telekom, yurtdışı bağlantılarının MRTG (Hat kullanım) grafiklerini görebileceğimiz linkleri yayınlamıştı ve bir süre sonra da şifreli hale getirdi. Bu linklerde görülen hatların arıza giedrildikden sonra da çoğunlukla %100 yoğunlukda kullanıldığı idi. Şuanda da yurtdışı hatların kapasitesi sabit olduğuna göre, aslında internete ekstradan giren herkişi bizim biraz daha yavaş çalışmamız demek. (Bu şuna da benzer, kaçak elektrik kullananları görürüz ama ihbar etmeyiz ne de olsa bizim cebimizden çıkan bir şey yok diye, ama dolaylı olarak öderiz faturalarımızda, ya da voltaj düşüklüğü nedeni ile bozulan cihazların tamirine vereceğimiz para ile.)

Internet kişi ücretleri de pahalı olduğuna göre bazı arkadaşların da dediği gibi, TT un yapması gereken uygun fiyata toplu abonelik yapmasıdır. Elde ettiği gelirleri böylelikle daha az destek elemanı kullanarak sağlayacağı için, yurtdışı kapasite arttırımına kaydırabilir. Kapasite sorunu kalmadığında da fiyatlar düşer, kotalar artar...

Son olarak sınırsız hat paylaşımı ile ilgili bazı arkadaşların atladığı bir noktayı yazmak istiyorum. Evet hat kapasitesi 256 KBit ile sınırlı ama bir kişinin kullabilme ihtimali olduğu zaman ile 10 kişinin aynı değil. Siz bir kişi kullanırken bir web sitesine girdiniz diyelim, o site içeriğini okuyup bitirene kadar data çekmezsiniz. Ama 10 kişi paylaşıyor ise sizin data çekmediğiniz anda diğer 9 kişiden biri data çekiyor olma ihtimali çok yüksektir. Tüm bu datalar birleişp yurtdışı kapasiteyi oluşturduğunda sorun işte o zaman başlamakda internet sağlayıcı adına. Özellikle internet üzerinden ses iletimi (VoIP) de kapasite sorunu olmaması gerekir, çünkü hat % 100 kullanıldığı anda sesde kesilmeler olabilir. Superonline, Koçnet Ses gibi Uzak mesafe görüşme hizmeti veren firmalara da alt yapı sağlıyorsa ,bunun garantisini vermek Türk Telekom'u zorlayan bir nokta olmalı.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.