Şimdi Ara

Tork ne işer yarar, önemi nedir, nerede belli olur? (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
1
Favori
101.207
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Valla bence, tork çok önemli bir şey olsaydı, daha doğrusu aracın beygir gücünden daha önemli olsaydı, Formula 1'de araçlar turbo dizel olurdu. Zira, benzinli motora göre daha çok tork elde edebilirlerdi. Ama benzinli motor kullanıp, beygir güçleri nedeniyle araçlar arasında farklılık varsa, beygir gücü her şeyden önemlidir.Yüksek tork gücü ikinci planda kalıyo gibi geliyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: lawyer23

Valla bence, tork çok önemli bir şey olsaydı, daha doğrusu aracın beygir gücünden daha önemli olsaydı, Formula 1'de araçlar turbo dizel olurdu. Zira, benzinli motora göre daha çok tork elde edebilirlerdi. Ama benzinli motor kullanıp, beygir güçleri nedeniyle araçlar arasında farklılık varsa, beygir gücü her şeyden önemlidir.Yüksek tork gücü ikinci planda kalıyo gibi geliyor.

motor güç üretir,tork ise yukarda genelde belirtildiği gibi aracın hangi amaca uygun olarak üretileceğine bağlı olarak motor gücü baz alınarak istenildiği şekilde ayarlanır.Yukarda yazıldığı gibi teker çaplarıyla veya şaft veya ara şaftlarla belli bir aralıklarda ayarlanabilir.

Tork araçlardan ziyade hidrolik sistemlerde çok önemli bir yer tutar.Çok güçlü iş makinalarında hem motor gücü hemde torklar çok yüksek değerlere çıkmaktadır.Bu nedenledirki ağır işler yapabilmektedirler.Yoksa yüksek güç üretmişsin ama ondan maksimum tork alacak şeklde dizayn edememişsen makinanın verimi düşer,boşuna yakıt tüketirsin.

çok basit bir örnekle ben size bir 110 hp lik vereyim,siz bununla yarış aracıda dizayn edersiniz,traktörde.Önemli olan amaçdır.

• arkadaşlar hiç üşenmeden bir sürü şey yazmışınız... ben okurken yoruldum.. emeği geçenlere teşekkürler...
  • quote:

Orjinalden alıntı: conss

şimdi ben basitleştirilmiş olarak anlatayım..
    tork'a motorun ön lastikleri çevirebilme gücü diyebiliriz..
    Yani hızlı çevirebilme değil, çok yüksek dirence karşı yavaş da olsa çevirebilme..
    Yani güç..
    farzumahal şöyle anlatayım..
    1001 beygir bugatti var bilirsiniz. bide 8-9 beygir ferguson traktörler vardır.
    bu ikisini bağlayın kıç kıça, şöyle bi asılsınlar..
    traktör güle oynaya bugattiyi çeker..
    yani tork demek güç demektir.beygir gücü demek hız demektir.
    başka bir örnek ki biz bunu denedik..
    55 beygir yamaha sürat teknemiz ve 9,9 beygir pancar amatör balıkçı teknemiz var..
    balıkcı teknesiyle 15dk'da aldıgımız yolu yamahayla 2dk'da alıyoruz..
    kıc kıca bagladık halatla, yamaha yerinde saydı, 9.9 pancar tıngır mıngır çekti yamahayı..
    üretilebilen güç, lastikleri çevirebilme kapasitesidir.
    hani diyolar ya 1.3 yokuşta 4-5 kişiyle bagajla klimayla çıkamıyomuş, şişiyomuş.
    onlar istiyo 100-120'yle çıksın..
    neyse işin özeti bu.

yamaha yerinde sayarken digeri nasıl cekti? halat mı uzadı

• quote:

Valla bence, tork çok önemli bir şey olsaydı, daha doğrusu aracın beygir gücünden daha önemli olsaydı, Formula 1'de araçlar turbo dizel olurdu. Zira, benzinli motora göre daha çok tork elde edebilirlerdi. Ama benzinli motor kullanıp, beygir güçleri nedeniyle araçlar arasında farklılık varsa, beygir gücü her şeyden önemlidir.Yüksek tork gücü ikinci planda kalıyo gibi geliyor.

Sanırım tork güç için lazım,formula araçları zaten yeterince hafif yapılıyor,hava direnci en aza indiriliyor.Bir de dizel motorların hızlanması benzinliye göre daha yawaş olur.Bu nedenlerle benznli motor yapıorlar formula araçlarını
  • biraz farklı anlatımlar var temeli benzer olsada. fiziksel-teknik derinliklerine girmeden şunu diyebilirmiyiz kısaca ; tork=güç, beygir=serilik. bu kısa tanım çokmu yavan kaldı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: desci

quote:

Yani hızlı çevirebilme değil, çok yüksek dirence karşı yavaş da olsa çevirebilme..
    Yani güç..
    55 beygir yamaha sürat teknemiz ve 9,9 beygir pancar amatör balıkçı teknemiz var..
    kıc kıca bagladık halatla, yamaha yerinde saydı, 9.9 pancar tıngır mıngır çekti yamahayı..
    hani diyolar ya 1.3 yokuşta 4-5 kişiyle bagajla klimayla çıkamıyomuş, şişiyomuş.
    neyse işin özeti bu.

sana tavsiyem, bol bol kitap oku..
    bunca aylık başlık ve mesajım bunca ay duruyo orda.. böyle bi soru ilk defa senden geliyo..
    anlayışına hayran kaldım..
    evet bu arada halat uzadı..

• quote:

formula 1dekı tum pıstler yokus yukarı sekılde dızayn edılselerdı, emin ol turbo dızel olurdu araclar..
    motorun lastıklerı cevırebılme gucudur tork. zorluklara karsı, yokusa karsı lastıklerı cevırebılme gucu. formula1de araclar hıc bı zorluga maruz kalmıyorlar.ne yokus var ne baska bısey. ve aracların yuksek torka ıhtıyacı olmuyor. o araclara hız lazım bu yuzden de beygiri arttırıyorlar.
    formula 1 arabalarından yuk tasımaları ıstemıyor. hız yapmaları ıstenıyor. bu yuzden de torka degıl beygıre onem verıyorlar..

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: desci

quote:

Yani güç..
    neyse işin özeti bu.

sana tavsiyem, bol bol kitap oku..
    bunca aylık başlık ve mesajım bunca ay duruyo orda.. böyle bi soru ilk defa senden geliyo..
    anlayışına hayran kaldım..
    evet bu arada halat uzadı..

• Beygir güçleri farklı dizel 3 aracın Maksimum Tork değerleri

90 PS 205/1800-2800 (Nm/dd)
    95 PS 230/1500-2000 (Nm/dd)
    115 PS 270/1750-2000 (Nm/dd) şeklinde belirtilmiş. Burda yazan 205/1800-2800 aralığı ne ifade ediyor. bazı arabalarının özelliklerinde bu aralık belirtilmemiş. Örnek fluence dizel 240/2000 yazıyor.

konuyuda hortlatmışız bu arada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krkmz -- 21 Temmuz 2011; 13:50:09 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: krkmz

Burda yazan 205/1800-2800 aralığı ne ifade ediyor.

Maksimum torku olan 205 Nm yi 1800 d/d dan itibaren vermeye başlayıp 2800 d/d ya kadar verebildiğini ifade ediyor.
  • Çok teşekkürler arkadaşlar bayağa bilgi var konuda
  • quote:

Orijinalden alıntı: JeweLTR

Çok teşekkürler arkadaşlar bayağa bilgi var konuda

Tork rampa yukarı en az hızda gidebilme gücüdür.
    Torku az olan araç rampa yukarı gidemez stopa yönelir.
  • hemen hemen tüm yazılanları okuduktan sonra çıkardığım sonuç:
    aracın torku düşükse, yokuşta vites küçültüp gaza yüklenmek gerek:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yozi

Merhaba Arkadaşlar,

Astra 1.3 konuları okunca, bu modelin torkunun 200n olduğunu herkes dile getiriyordu. Bunun bize sağladı yarar nedir ? Yani örneğin yüksek tork ne demektir ? Forumda okuduğum çoğu konuda yüksek torkun iyi olduğu söyleniyor, fakat neden sorusuna pek inilmemiş.

Dik bir rampada çok yavaş gitmeye yarar.
  • Konu baya bi sonra hortladı ama şunu merak ediyorum, benim honda civic 152nm tork üretiyor, e dewalt akülü vidalama aletinin 165nm sıkma gücü var. O zaman bu küçük akülü alet koca arabadan daha mı güçlü oluyor? Ya da Metabo somun sıkma aleti var 200nm falan.. sadece öğrenmek istediğimden soruyorum. Saygılar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nuriciftcioglu kullanıcısına yanıt
    DeWalt akülü makine de Honda Civic motorunun 152nm tork verdiği DEVİRde dönmediği sürece elbette Honda Civic motorunun ürettiği GÜCü üretemeyecektir.

Fizikteki tanımına göre: Güç = Kuvvet x Hız
    Rotasyon için Güç tanımında ise bu formül şöyle bir başkalaşıma uğruyor: Güç = Tork x Açısal Hız

Dolayısıyla güçten bahsedebilmek için torkun yanında "hız"ı da bilmemiz gerekiyor.
    İşin içinde eğer "rotasyon" yani dönme hareketi varsa o zaman biz "hız" bilgisini "Dakika/devir" bilgisinden elde etmek zorundayız.

DeWalt makinenin devri o kadar azdır ki 165nm tork üretse bile gücü taş çatlasa 10~20 watt tır herhalde.
    Halbuki Honda Civic motoru maksimum devirde yaklaşık 100 KiloWatt, yani Yüzbin watt güç üretiyordur. Honda Civic motoru Dewalt'den 10000 kat daha güçlüdür dense yeridir.

Yani cevap tabiyatıyle: HAYIR, elbetteki Dewalt makine Honda Civic Motorundan güçlü değil.

• Eline sağlık hocam. Teşekkür ederim anlatımın için. Tabiki düşününce insana mantıksız geliyor,ama bu alanda bilgim de olmadığımdan böyle merak ettim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: utkucay

- iki aracı sırt sırt bağlayın torku yüksek olan çeker > yanlışşşşşş

beygiri yüksek olan çeker nasıl mı?
    iki aracı sırt sırta bağlayın ve güçleri en yüksek noktaya ulaştığında serbest bırakın. eğer iki aracın en yüksek beygirleri eşitse sabit kalır, değilse yüksek beygir gücü olan çeker

Mesaj 2007 de atılmış ben 2015 de cevap veriyorum konu hortlatmak buna denir.

neyse yinede şunu söylemem gerek "Tork" ile ilgili bir makale hazırlayacaktım RC Modellerle ilgili forumda gezerken mesajını gördüm güldüm açıkcası.

kısa bir örnekle anlaman için şu video yu izlemeni öneririm diğer arkadaşlar fizik formülleri ile çok net yazmışlar zaten.
    bazen her şey günlük hayatta algılandığı gibi olmayabilir

https://www.youtube.com/watch?v=VbcdNdu9cTI

• quote:

Orijinalden alıntı: utkucay

- iki aracı sırt sırt bağlayın torku yüksek olan çeker > yanlışşşşşş

beygiri yüksek olan çeker nasıl mı?
    iki aracı sırt sırta bağlayın ve güçleri en yüksek noktaya ulaştığında serbest bırakın. eğer iki aracın en yüksek beygirleri eşitse sabit kalır, değilse yüksek beygir gücü olan çeker

Uzun zaman sonra konuyu bir de ben patlatayım bari. Araştırırken tork ve beygir nedir diye çok güzel bilgilendim. Başkaca kaynaklardan da. Evet araçlardan anlamıyorum lakin fizikten biraz çakarım var. Ve olayı fizik kanunlarıyla izah eden arkadaşlar gayet güzel ve mantıklı açıklamışlar. Lakin utkuçay arkadaş yanlış anlamış görünüyor. Şöyle ki elbette beygiri yüksek olan araç da beygire bağlı bir tork üretir. Çünkü o devrin verdiği hızın sağladığı bir güç vardır. Lakin bu güç hızın ivmelenmesinden dönmenin süratinden gelen yavan bir tork olur. Yani bunu bir kaç örnekle de ben de anlatayım hatam olursa afola. Bir vantilatörün pervanelerini düşünelim. Belli bir dönüş hızı vardır. Bu hıza beygir denebilir kabaca. Fakat o pervaneyi elimizle ya da bir aletle durdurabilme gücüne de pervanin torku denilebilir galiba. İki pervane düşünelim. Birinin döner çarkı büyük olduğu için çok süratli diğerinin küçük olduğu için yarı kadar süratli. Çok hızlı döneni elinle çok az bir kuvvet uygulayarak durdurabilirsin burada karşılaşağın direnç ancak hızdan kaynaklı belli bir ivmesel kuvvet olacaktır. Fakat yarı süratli pervaneyi durdurabilmek için iki üç katı kuvvet uygulaman gerekecektir. Burada hızlı dönene elini değdiğinde suratli olmasından eliniz acıyacaktır ama acıyı duymassanız çak az bir kuvvetle durdurabelirsiniz. Lakin diğeri elinizi acıtmayacak ama durdurmak içinde kuvvetli bir itiş uygulamanız gerekecektir.

Bir başka örnek daha verelim Basitleştirecek. İki adam düşünün. Biri 120 kg ama 0 yağ sırf kas. Biri 60 kg. 0 yağ. Şimdi hangisi daha hizlı koşar. Elbette 60 kg olan 120 kg olan adamı koşuda geçecektir. Zira bütün koşuculara bakın tıg gibidir. Hiç kaslı 100 kg falan bir koşucu gördünüz mü? Göremezsiniz. Çünkü Koşucuların beygir gücü fazla torku azdır. Ama 120 kg lık adamın beygir (Koşma gücü) az Torku (Kuvveti) fazladır. O adam 100 kg yükü sırtlayıp belli bir hızda metrelerce koşabilir belli bir hızda. Lakin 60 Kg lık adamın sırtına yük bindirirsen hem hızı düşer hem de koşabileceği mesafe. Kuvveti az olduğundan bir yerde tıkanır koşamaz. İŞTE SANIRIM BEYGİR İLE TORKU en güzel bu örnek anlatabilir. Mesala TANK ları ele alalım. Onların beygirleri ve torklarına bakalım konuyu daha iyi anlayabiliriiZ.

Tabi şöyle bir durum var. Torku üretebilmek için parçalar arasındaki mesafe uzadığından ve aslında dönme maksimum sayıları denke yakın olduğundan torku yüksek aracın hızı belli bir yere kadar çıkabilir. Beygiri yüksek arac ise daha fazla hızlanabilirler. Ama ağırlıkları arttıkça torku yüksek olan araçtan daha geri kalacakları da kesin. Fizik kanunları değişmez. O yüzden fiziğe itiraz etmemek gerek. Gerçekten amaç önemli. Arabam köy yolunda odun kabuk kömür taşısın diyorsan torku yüksek araç alacak hızdan feragat edeceksin. Yok ben şehirlerarası yol için istiyorum hız yapayım diyorsan beygiri yüksek araç bakacaksın. Benim anladığım bu araç konusunda. Yanlışsam düzeltin lütfen.

Arkadaşımızın itirazında şöyle bir durum var haklı olduğu. İki aracı sırt sırta bağlayalım. İkisi de maksimum hız ve torka ulaştığında bırakalım. Beygiri yüksek olan hızdan kazandığı ivme ile ilk önce bir kafa atabilir ama devamı gelmez gelemez. Ardından bir iki saniye sonra torku yüksek olan alır görütür beygiri yüksek olan bir daha toparlayamaz. Ancak vitesini küçültüp diğer araçla aynı torka ulaşabilirse sürüklenmekten kurtulabilir. Kaslı adam zayıf adam örneğinden görülebileceği gibi. Zayıf adam hızlı koşar lakin kaslı adamın eline geçerse ancak yerinde koşar. Kaslı adamı yavaş koşar ama onu durdurabilmek içinde 5 6 belkide daha fazla zayıf (Beygiri yüksek hızlı koşan) adama ihtiyaç olur. KONUNUN ÖZETİ BU bence. İyi forumlar herkese saygılarımla...

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.