Şimdi Ara

TSMC’nin gelirleri beklentileri yıktı geçti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Çirkinlik Ne Kadar Kolay Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 3 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
529
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TSMC’nin gelirleri beklentileri yıktı geçti
    Dünyanın en büyük sözleşmeli yonga üreticisi olan Tayvanlı TSMC, yılın üçüncü çeyreğinde hem piyasa beklentilerini hem de kendi öngörülerini aşan güçlü bir gelir elde etti. Yapay zeka (AI) talebindeki artışın desteğiyle büyüme kaydeden şirket, pandemi sonrası talep düşüşünü başarılı bir şekilde atlattı.

TSMC para basmaya devam ediyor

Apple, Nvidia, AMD, MediaTek ve hatta Intel için üretim yapan TSMC, yapay zeka alanındaki gelişmelerin ön saflarında yer alarak gelirlerinde dikkat çekici artışlar sağlamayı sürdürüyor. Temmuz-Eylül döneminde şirketin geliri 759,69 milyar Tayvan doları (23,62 milyar ABD doları) olarak gerçekleşti. Temmuz ayında yapılan son kazanç çağrısında TSMC, üçüncü çeyrek gelirini 22,4 milyar ile 23,2 milyar ABD doları arasında öngörmüştü.

Yıllık bazda yüzde 36,5 oranında bir büyüme kaydeden TSMC, geçen yılın aynı döneminde 17,3 milyar ABD doları gelir elde etmişti. Doğrudan bir karşılaştırma yapmak mümkün değil çünkü TSMC aylık gelir verilerini yalnızca Tayvan doları cinsinden sağlıyor, ancak çeyreklik gelir rakamlarını ve çeyreklik kazanç tahminlerine ilişkin görünümünü ABD doları cinsinden veriyor.

Ayrıca Bkz.Samsung özür diledi: Teknoloji devindeki “kriz” devam ediyor

TSMC, Eylül ayında ise şirketin geliri, yıllık bazda yüzde 39,6 artışla 251,87 milyar Tayvan doları (7,8 milyar dolar) olarak açıklandı. Eylül rakamı, şirket için ikinci en yüksek aylık zirve anlamına geliyor, bir önceki zirve ise Temmuz ayında kaydedilen 256,95 milyar Tayvan dolarıydı.

TSMC, bu yılın ilk dokuz ayında konsolide satışlardan yaklaşık 2,03 trilyon Tayvan doları (62.9 milyar dolar) elde etti; bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 31,9 oranında bir artışa denk geliyor. Firma 17 Ekim'de daha detaylı bir rapor açıklayacak ve geleceğe yönelik beklentilerini güncelleyecek.

Kaynak:https://www.reuters.com/technology/tsmcs-third-quarter-revenue-easily-beats-market-forecast-2024-10-09/

• Şu firmanın tekeli ne zaman kırılacak acaba

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • DaggeredByRuhtan kullanıcısına yanıt
    ABD'nin istediği ya da istemediği herhangi bir şeye karşı tavır koyduğu gün kırılmayacak, bitecek. Zira TSMC bir dökümcü sadece. ABD'nin emirlerine uymadığı anda döküm makinesi alamaz Hollanda'dan. Hoş alsa bile ambargo yiyeceği için sipariş alamaz. ABD ne derse kabul ettiği sürece kazanabilir.

Petrol zengini ülkelere bakmak yeterli. BAE, Arabistan, Umman, Katar, Kuveyt, Norveç, Kanada petrol zengini. ABD mandası olarak yaşadıkları için zengin. Venezuela, İran, Libya, Irak, Suriye vs ise ABD'ye karşı geldikleri için petrol ve doğalgaz denizinde sefalet çekmek zorunda.

• Tsmc yönetiminin günlük duası "Allahım Samsung gibi yetenekli ve vizyoner rakip verdiğin için sana şükürler olsun."

• Birisi bana lütfen açıklasın bu adamlar makineyi üreten değil kullanan nasıl bu kadar para basabiliyorlar üretenden daha çok Tsmd’den

• DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Bunun nedeni çip üretmek için yaklaşık 400 kadar prosesten geçmesi gerekiyor o bir Waferin. O makine işin önemli ama küçük bir kısmını icra ediyor..

• Rakiplerinin 2si beceriksiz 1i siyasi zorbalık altında gayet normal.

• Oh oh çok güzel. Harika haber.

Samsung'un durumu malum. Umarım intel de 1.8nm ile yapacağı patlamada ciddi bir engelle karşılaşır ve beceremez. Böylece batar. Fab kısmı çöker ve tüm dünya TSMC'ye mecbur kalır.

Bu tam rekabetsizlik durumda TSMC fiyatları 2 katına bile çıkartabilir kimsenin de edecek tek lafı olmaz. Teknoloji ve "cutting edge/ileri döküm" hangi firmadaysa onun borusu öter. Sonradan zırlamak faydasız.

Intel de tasarımları için tümüyle TSMC'ye gideceği için arz talep dengesi tepetaklak olur ve wafer başına fiyatlar rahatlıkla 2 katına çıkar. Ryzenlerin ve diğer işlemcilerin fiyatları uçar gider.

Çok da güzel olur.

Bana koymaz ben babadan müteahhit ve haliyle aşırı zenginim. Halim şu adeta:

Beni etkilemez. Vız gelir tırıs gider. Her türlü alırım. Fakat bu konular hakkında 10 saniye bile düşünmeden habire sağa sola:

"intel çok kötü firma yeaa, intel şeytan, intel rezil, batar inşallah, umarım intel düşük nm'yi başaramaz "

yazan tiplerin TSMC'nin tam tekeli sonucunda düşecekleri hali görmek paha biçilmez olurdu.

Bu makineler öyle bir düğmeye basıyorsun bir uçtan wafer giriyor diğerinden bitmiş işlemci çıkıyor şeklinde çalışan makineler değil.

ASML mesela sana EUV litografi makinesini kurduğunda yanında ayrıntılı kullanma kılavuzu ile 3nm'yi şu şu ayarlarda şöyle şöyle dökeceksiniz ile gelmiyor.

Işık ile çizim için kullanılan litografi makineleri silikon plakadan çalışır çip elde etme işinin sadece küçük bir parçası.

Bir silikon plakanın fab'a girişi ile çıkışı arasında kullanılan sürece göre 2 ayı aşan bir süre var. 50-100 arası ana işlemden geçiyor bir plaka. O arada faba girişteki saf silikon kristal haldeki waferin P yada N tipi'ne (P-N type Wafer) çevirmek yani saflığını kasti olarak bozmak için yapılan "doping" işleminin hangi kimyasal/atom kullanılarak hangi yöntemle yapılacağından ışıkla çizim sırasında kullanacağın "photoresist" kimyasalın molekül yapısına, EUV de maskeyi tozdan korumak için kullanmak zorunda olduğun ve şeffaf ve birkaç atom kalınlığında olmak zorunda olan ama aynı anda yüzlerce derecelik sıcaklığa yol açan yüksek enerjili EUV ışınlarına karşı dayanıklı olmak zorunda olan "pellicide" zarı için nasıl bir malzeme geliştireceğinden, metal interkonnektleri çizerken kullanacağın metalin (bakır-kobalt vs) nasıl bir alaşım olacağına, atom düzeyinde zımparalama sonrasında wafer plakayı ne içerikli ve kaç derecedeki bir su ile defalarca yıkayacağına, fab'ın 1 km ötesindeki asfalt yoldan geçen 30 ton yüklü bir kamyonun yarattığı mikro sarsıntının atom düzeyinde çalışılan yerde verimliliğe etki etmemesi için cihazların ve binanın nasıl bir sarsıntı sömürücü sistemle donatılmasına kadar binlerce ama binlerce farklı "know-how" ve her şirket için gizli bilgiler vardır/kullanılır.

Yukarında binlerce ayrıntı arasından birkaçını seçip yazdım sadece.

Bir dökümcü neredeyse tamamı dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun ve neredeyse tamamı doktora derecesine sahip binlerce kimyager, fizikçi, matematikçi vs çalıştırır ve çalıştırmak zorundadır. Yukarıda yazdıklarımdan nedeni anlaşılır zaten.

Bu bilgilerin tümü senin belirli bir nm'de ve belirli bir verimde döküm yapıp yapamayacağını belirler.

ASML'den son model makinayı alıp kuralım döküm yapalım diye bir şey yok.

Zaman zaman buralarda okuduğun "keşke bu makinalardan bir tane de biz alsaydık döküme bir ucundan başlardık" yazıları bu açıdan anlamsız ötesi. Böyle bir alan değil bu alan.

Müthiş bir IP (Intellectual Property) ve tecrübe ister.

Son model lazer kesim makinası aldık "monitör" (sanayide üretici firmanın kurulumdan, bakımdan ve arızaların giderilmesinden sorumlu teknikerine verilen addır. Benim gibi mühendis olanlar bilir) gelsin bize öğretsin lazerle çatır çatır çelik plaka keselim 1 ayda öğrenelim bu işi gibi değil bu iş.

Aşırı özeti bu.

Dolayısı ile ASML ne kadar olmazsa olmaz bir birikime sahipse TSMC/Intel/Samsung da en az o kadar önemli bir bilgiye ve teknolojiye sahip. Kazandıkları para da buradan geliyor. Bilgi ve üretim hakkı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 10 Ekim 2024; 12:9:9 >

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Katar zaten bir makina almış çalıştıramamış diye biliyorum onu bize vereceklerdi bizimkiler çalıştırıp ortak üretim yapacağız diye biliyorum.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Şu an yapay zeka çipleri nedeniyle deli bir üretim kapasitesi ihtiyacı var dolayısıyla yok satıyorlar ve başka üretecek yerde pek yok Samsung bile çok geride kaldı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

Fabrikalar nükleer santral gibi korunuyor ve itina ediliyor, çalışanların giydiği kıyafetlerden ve taktıkları maskelerden belli. Dediğin gibi hocam çip üretimi hele ki High EUV makineleri için, örneğin araç sektöründeki gibi parçaları temin ettim, hemen montajını yapıp ürünü çıkarayım gibi değil olay, kurulumu bile aylar alıyormuş. Çalışan kişilerin bilgi ve tecrübelerine bağlı olarak, wafer'da verimliliği yakalamak hiç kolay şeyler değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 10 Ekim 2024; 16:25:57 >
  • Cpt. Miller kullanıcısına yanıt

İnsanlığın ulaştığı en ileri sektör muhtemelen hocam. Kişisel kanaatim ötesi yok.

Bir de haberi duydun mu?

Geçen günlerde semiwiki'de bir makalede yeni ASML CEO'su High-NA EUV adaptasyonu ile ilgili konuşurken ikinci makine da intel'e sorunsuz ve çok daha hızlı biçimde kuruldu ve mükemmel şekilde çalışıyor dedi.

Kurulumda tek sorun ikinci makina o kadar ağır çekmiş ki faba girişte vinci eğmiş TSMC’nin gelirleri beklentileri yıktı geçti 

Bunun dışında kusursuz kurulum ve çalışma sağlanmış. Ve temelde EUV ile aynı teknoloji kullanıldığından intel özelinde adaptasyonu çok daha kolay olmuş. Beklenenden hızlı ilerliyormuş her şey.

İşin garibi ASML'nin EUV geliştirebilmesi için en büyük maddi desteği intel vermişti 20 sene önce. İntel sayesinde ASML EUV ar-ge'sini yapabilmişti. Sonra intel'in zeki yöneticileri kendi sayelerinde gelişen makinayı almayıp firmanın TSMC'nin gerisine düşmesine sebep olmuştu.

Yeni CEO bundan çıkardığı ders ile söylendiğine göre ilk 7 yada 9 makinayı şimdiden rezerve etmiş zaten biliyorsundur 1 senelik bilgi. 2'si fabda çalışıyor bile.

18A'da verimi 0.15 altına düşürebilirlerse hacimsel üretime geçecekler. Panther-Nova vs hepsi bunla (18A) üretilecek. Sonra da ver elini high-NA ile basılmış 14A yani 1.4nm.

Of of of of of of hocam intel niyeti bozmuş resmenTSMC’nin gelirleri beklentileri yıktı geçti 

AMDci olsam içim titrerdi bu gelişmelerden sonra. Neyse ki nötrüm bu konularda.

• TSMC valla tehlikeli bir hal almaya başladı. Bence Çin ile ABD arasındaki savaşı TSMC başlatacak.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.