Şimdi Ara

Ücretli/Ücretsiz/Makine Çeviri Tartışma Konusu (16. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
501
Cevap
6
Favori
8.260
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ücretli/Ücretsiz/Makine Çeviri Tartışma Konusu
    Al buda kanundaki yeri

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ama yamayi ucretli olsada isime gelen yama olursa ucrerini verir alirim🤷‍♂️yasak ama alirim beni ilgilendirmez.
    En azindan yasak ve etik olmadigini bilerek odeme yaparim.ucretsiz yamada olsa yasak telif hakki var🤷‍♂️
    Bunu kabullenmek neden bu kadar zor

• he canım he tamam.
  • Sen dun kanun varsa paylasin buraya gorelim demedinmi

Ücretli/Ücretsiz/Makine Çeviri Tartışma Konusu
    Al sana kanun oku belki anlarsin

• Bu sefer paint'den göstereyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XBlades -- 10 Temmuz 2020; 10:33:20 >
  • Yav isimiz gucumuz yok emsal karar mi arastiralim.sen anlamiyormusun yoksa isine mi gelmiyor.yukarda turkiye anayasasi var.madde si vs hepsi belli.daha ne emsal karari bekliyorsun.son ms di sana block😙👍

• Kadın gibisin yemin ediyorum, insanları bloklayıp kaçarsın anca.

Emsal karar yok, oyna devam.
  • Kanun gösterip duruyorsun dengesiz arkadaşım benim.

EMSAL demek, ÖRNEK demektir. Davalarda EMSAL kararlar incelenip YENİ DAVALARDA nokta kararlar VERİLEBİLİNİR

son 10 yılda ÖRNEK bir karar yok ise, İSTEYEN İSTEDİĞİ GİBİ YAMA yapabilir. DAVA açılan bir YAMA GRUBU yok görmedim duymadım veya haber kaynaklarında yok. Google'da aradın aradın bulamadın aynı şeyleri ısıtıp ısıtıp koyma.

Çok uzatıyorsun, uzattıkça batıyorsun.
  • detaylı kanun maddesi atmaya gerek yok. en basit haliyle firmadan izinsiz senaryo metninini çevirmek ve dağıtmak telif haklı ihlalidir. kitap, makale gibi düşünülebilir senaryo metni. bu metnin telifi firmada değil mi? şu an ki durum firmaların buna hakları olduğu halde ses etmemesi. kanunen haklı durumda da olsalar işlerine geldiği için ses etmiyor olabilirler firmalar muhtemelen resmi çevirinin getireceği maliyet ve sorumluluğu istemiyorlar olabilirler. bunun için fanmade çevirilere göz yumuyorlardır. bu hukuken suç olduğunu değiştirmez. özel ders öğretmenlerin vergi kaçırması da izinsiz çevirilerin suç olduğunu değiştirmez.

emsal karar olmaması şimdiye kadar böyle bir davanın firmalar tarafından açılmması ile de ilgili. firmaların bizden izinsiz çeviri yaptılar diye dava açıp mahkemelerin red verdiği bir emsal karar da yok. emsal kararları tek yönlü düşünmemek lazım. karar yoksa suç değildir gibi bir mantık da doğru değil. şu an bu konuda bir dava açılmamış, görülmemiş onun için emsal karar yok. dava açılıp sonuçlanıp çıkan karar emsal olabilir. bunun önünde bir engel yok.

ahlaken yanlış olduğuna ise katılmıyorum. kalkıp buna hırsızlık diyen varsa konuyu saptırıyordur. hırsızlık ayrı bir suç, korsan kullanım ayrı bir suç, telif ihlali ayrı bir suç. bir şeyi marjinalleştirmeden kendi içinde değerlendirmek lazım. hırsızlık, korsan kullanım farkı:

çeviri ekipleri bunu da yapmıyor. çeviriyi çalıştırmak için oyunun kendisine de ihtiyaç var. yani crack gruplarının korsan dağıtım yapmasıyla çeviri ekiplerinin çeviri yapması arasında da ahlaken fark var. korsan dağıtım doğrudan firmaya zarar verirken çeviri için böyle bir durum yok. hatta oyunun kitlesini daha da genişlemesine sağlıyor. bunu kalkıp hırsızlıkla bir tutmak nasıl bir anlayışın ürünü anlamak mümkün değil.

tabi bunlar işin ahlaki boyutu yoksa hukuken firmadan izin almadan senaryo metninin çevirisinin yapılması her türlü telif haklı ihlalidir. firma istese yasal yaptırımda bulunabilir.

vergilendirme elbette yapılması gerekiyor. satış varsa vergilendirme yapılmalı bunu yapmıyorsanız vergi kaçırıyorsunuz demektir. kimse kaçırmıyor mu hayvan gibi kaçırıyorlar. r10'a mali müfettiş dadansa bir iki ay denetleme yapsa yıllarca takip edeceği onbinlerce vaka bulur. bu kadar kişinin vergi kaçırması bu suçu meşrulaştırır mı, hayır. özel öğretmenler de aynı şekilde faturasız iş yapıp vergi ödemiyor olabilirler onlar da vergi kaçırıyor demektir. burada yasal anlamda kendinizi zor duruma düşürmek istemiyorsanız coinler düşünülebilir. coinler para olarak geçmediği için teknik anlamda satış olmayabilir. önceki mesajımda crowdfunding demiştim ama o da 2017 de spk kapsamına alınmış . böyle ufak girişimler için haraket alanı gittikçe daralıyor.
    PwC
    Yabancı bir para birimiyle alınan ya da verilen avanslar parasal kalem olarak muhasebeleştirilebilir mi?
    https://www.pwc.com.tr/tr/medya/kose-yazilari/baris-yalcin/yeni-bir-fonlama-araci-kitle-fonlamasi-crowd-funding.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi roser137 -- 10 Temmuz 2020; 11:32:40 >

• Erol abacı, hakaret ve küfürlerini admin arkadaşlara ilettim güzel bir banı hak ettin. Kim olduğumu söylersem zaten mesajlarını hızlı hızlı silersin korkudan gerek yok, devam et forumda banlan da aklın başına gelsin.

Yazdıklarına bakıyorum gerçekten cahilsin, vatan haini demişsin emsal kararın ne olduğunu bilmiyorsun işi tecavüze felan vurmuşsun. Ne insanlara kaldık diyen ben olmalıyım sen değil. Tecavüz ile karşılaştırman gerçekten ne kadar zekasız bir insan olduğunu gösteriyor. Bir insanın hürriyetini kısıtlamanın emsal kararı olmaz, burada bahsi geçen konudan bahsediyoruz. ÖRNEK karar bu tarz olaylar için yapıp-yapmama konusunda yol gösterir.

Ben vücut geliştirme yaptım da bu kadar zekasızını ilk defa görüyorum arkadaş laflara bak.
  • roser137 R kullanıcısına yanıt

Oyunçeviri'den alıntı. Hani yasak?
  • birilerinin bu şekilde çalışması yapılan işin yasal olduğu anlamına mı gelir?
    "2009 yılından beri 130'un üzerinde oyuna Türkçe yama yaptık, 15 tane de resmi çevirimiz bulunmaktadır. "

Oyunçeviri. Artık evet mi hayır mı kararı siz verin.
  • anladığım kadarıyla sizde çıkıp rahatça "yasaldır" diyemiyorsunuz. ben de bunu söylüyorum. telif hakkı ihlali var çevirilerde oyunların senaryo metnini kullandıkları için fakat şikayet vs. olmadığı için yasal yaptırım yapılmamış bunca sene.
  • Blades bende seni sikayet ettim korkma😙
    Aman kim oldugu soyleme lutfen cok korktum lutfen beni affet😁😁😁😁😁
    Kimde zeka sorunu oldugunu herkez anlar.
    Kanunen suc olan birseyi.emsal karar vs diye tutturandan ne bekleesin.
    Hayir kanunuda bulduk gosterdik🤷‍♂️
    Tekrar soyluyorum kanunen suc.ama yaptiklari sahsen iii birsey oyuncular icin ucretli yada ucretsiz👍
    Ama bu kanunu degistirmiyor ne yazikki

"Detaylı açıklama:

Yamanın tamamı gönüllülerden oluşan OyunÇeviri ekibi tarafından hiçbir kar amacı gütmeksizin yapılmıştır ve tüm oyunculara ücretsiz olarak ulaştırılması hedeflenilmiştir."

Oyunçeviri yetkilileri aynı benim düşüncemdeler. Hiç bir kar amacıyla yapılmıyor. İsteyen bağış yapabilir ve 10 senedir bir sıkıntı görülmemiş.
  • sorceress kullanıcısına yanıt
    en son yapılan ücretli yama olan RDR2 yi örnek alacak olursak. şimdi, sen şöyle bir şey olsun istiyorsun sanırım. 45 çevirmen, normal bir insan 6-7 saat uyurken onlar 3-4 saat uyuyup çeviri yapacaklar, normal bir insan boş vaktinde film dizi izlerken oyun ornarken, onlar bir kaç satır daha çeviri yapmak için başlarını kaldırmayacaklar,yine normal bir insan kız arkadaşıyla herhangi bir aktiviteye katılırken onlar vakit ayırmadığı için kız arkadaşlarını küstürecekler belki de, tabi bunun yanı sıra bonus olarak bunun stresi var, uykusuzluktan bunalan bünyesi var vs. eminim atladığım şeyler de olduğuna eminim. şimdi bütün bu meşakatli yorucu uğraşılar sonucu ortaya bir yama çıkacak ve senin gibi düşünen insanlar bu yama bedava olsun istiyorsunuz öyle mi !?? iyiymiş :D
  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.