Şimdi Ara

Üst Tuş Takımı Arızalı 6300 Nasıl Tamir Edilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
16.811
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Elimde 6300 telefon var. Üzerine su döküldü. Tuş takımının alt bölümü yani rakamların olduğu bölüm tamamen çalışıyor. Fakat analoğun bulunduğu sıradaki tuşlar gidip geliyor. Telefonu açıyorum, pin kodunu giriyorum, tamam diyemiyorum, tuş basmıyor. Aramayı sonlandırma tuşuna basıp iptal ediyorum, telefon kapanıyor normal şekilde. Tekrar açıp pin kodunu giriyorum, bu sefer arama sonlandırma tuşu da çalışmıyor. Şuan telefonu açtım fakat tuş takımı ana karta bağlı. Eski telefonum w700i gibiyse yeni tuş takımı bordu alıp değiştiririm diye düşündüm ama değilmiş. Aklıma ilk gelen oksitlenme oldu. Telefona su döküleli bir haftadan fazla oldu. Telefonu kapatıp kuruttum ama yetmedi. Telefoncuya götürdüm, kasasından kaynalıyor deyip değiştirdi ama yine aynı. Tuş takımının altında, karta yapışık beyaz bir plastik parça var kağıt gibi...

Durum bundan ibaret. Nasıl tamir edebileceğimi bilen varsa yardımını bekliyorum.

• Şöyle bir şema buldum internette. Bu sırada telefonu tamamen söktüm vidaları ve kasaları takmadan sadece bataryayı temas ettirerek denedim, düzeldi. Fakat daha sonra telefonu kapatıp kasayı taktım, vidaladım. Ön kapağı takarken kenarlarda toplam 6 tane sarı parça vardı. Ekranın sol alt tarafına denk gelen kısımdaki kırıktı. Bunlar ne işe yarıyor bilmiyorum diye biraz uçlarını kaldırıp devredeki yerlere temas edecek şekilde düzelttim ve kapatıp vidaladım telefonu. Tekrar açtım fakat bu sefer analogtaki bir tuş basılı kalmış gibi kendi kendine aşağı doğru basılı tutuyormuş gibi hareket etmeye başladı. Kısa devre yaptı sanırım. Şuan tekrar söktüm telefonu, biraz daha kurcalayacağım. Bilgisi olanların yardımlarını bekliyorum.

Üst Tuş Takımı Arızalı 6300 Nasıl Tamir Edilir?

• Arkadaşlar hiç böyle bir sorunla karşılaşan ve çözümü bilen yok mu?
  • beyaz tuş filmini nazikçe kaldır dikkat et yırtılabilir saç kurutma makinesi ile sıcak hava vererek kaldırırısan daha iyi olur sonra bir temizle kolonya ile o şekilde dene
  • Hemen deniyorum hocam, teşekkürler. :)

Düzenleme: Hocam denedim fakat bıraktım. Çok sağlam yapıştırılmış. Tırnakla kazıyarak denersem devreye zarar veririm diye vazgeçtim. Saç kurutma makiensiyle denedim onun da pek bir etkisi olmadı sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaçakçay -- 6 Aralık 2011; 15:40:59 >
  • riski alırsan yırt devreye pek zarar gelmez yırtarsan bi tane alman lazım
  • Ana kartın ekran hizasından aşağısına boşattım kolanyayı ayıptır söylemesi.

Kuruttuktan sonra tekrar denedim, sorun devam ediyordu. Tabii plastiği çıkaramadığım için bir işe yaramama ihtimali de yüksek. 5 liralık işe 25 lira fiyat biçmeyecek bir telefoncu olsa hemen götüreceğim fakat maddi olarak da çok fazla harcama yapabilecek durumda değilim. Bu yüzden kendim tamir etmeye çalışıyorum.

Tek anlamadığım nokta şu: Telefon kız arkadaşımındı. Akrabasına tamire götürdü telefonu ve çevreden hakkında kasap olduğu yorumlarını geç duymuş olsak da sorunun kasayla alakalı olduğunu söyledi. Kabul edip değiştirttik ve 45 lira ödeyip resmen dost kazığı yedik. Bunların hepsi bir yana kasayla mantıki olarak kurabildiğim tek bağlantı ön kapağın arkasındaki tırnaklar. Telefonu ilk açtığımda bu tırnaklardan biri kırıktı. Acaba sorunun sebebi buydu da, bu denyo arkadaş tamir edeceğim derken yeni kasanın tırnağını da kırıp yerinde mi saydı? Çünkü şu bulduğum şemadaki gibi entegre değişimi falan söz konusuysa mümkün değil, kendim yapamam. Hem elimde mikro leyim yapacak havya yok hem de entegresini bulabileceğimden emin değilim.

Velhasıl kelam sunduğunuz çözüm önerilerine de pek olumlu yaklaşmadığımın farkındayım çünkü sorunu da, çözümü de pek mantığım kabul etmiyor. Dökülen su bir kaç damladan ibaretmiş. Eski telefonlarımdan biri olan w700i'yi tuvalete düşürüp kuruttuğumda çalışmıştı çok uzun süre sorun çıkarmadan. Bunu pek anlamlandıramıyorum açıkçası.

• Burdan anlataibilirim size mantığını ama inanın o kadar vaktim yok hele de google amca varken ..

12 yıldır telefonculuk yapıyorum kimi cihaz yagmur damlasından kimi el terinden bile gider nereye ne etki edeceğine bağlı sizin cihazda damladan kısa devre olduysa tuş entegresinin değişmesi veya oksitten arındırılması gerekebilir.. Velhasıll burdan ancak dostane ancak bunları tavsiye edebilirim oldu oldu olmadı götüreceksiniz bir tamirciye kolay gelsin....
  • Çok teşekkür ederim. Muhtemelen dediğiniz gibi kısa devreden dolayı entegrenin gitmiş olması. Yardımınız için teşekkür ederim.
  • bornova küçükparktan metroya giden sokağa girince sağdaki telefoncuda fatih adlı bir arkadaş çalışıyor.akşamına telefonunu verir.20 lira gibi bi ücret alması muhtemel.
  • http://www.youtube.com/watch?v=D0Irl08SX7k

Şunu bir izleyin.Belki tuş bordunu çıkarmanıza yardımcı olur.
  • 5 liralık iş demek çok kolay iş demek..Ozaman kendin yap ..Eğer bi iş senin elinde gelmiyorsa yada yapamıyorsan o iş 5 liralık iş değil ..Yada iş 5 liralık senin 5 lira edecek bir becerin bile yok
    Eidt:5 liralık dediğin tuş ESD si sökülcek altında sıvı temizlencek kuruyp kopan bacak varsa başka yerden yol atılcak vs tekrar sökülen entegreye bacak yapılcak vs vs..Yada beyaz domesheet i çıkarıp altını temizlicen ..
    Edit 2 : İşten anlamadığın çok belli..Elektornik cihazların süpriz şans olduklarını bilmiyorsun..Başka bir telefonu küvete düşürmüş olabilirsin birşey olmamışta olabilir bu tamamen şans..Bazen akşam kapatrsın sabah açılmaz bazen 1 saat önce şarj olan telefon 1 saat sonra şarj olmaz vs vs..Ama en saçmasıda yapamadığın işe 5 liralık demen
    Edit 3 : Hiç bir telefoncu 5 liraya telefon vidasını sökmez..Ki tuş entegresi gitmişse en az 20 tl oda en az yalvarıp dil dökersen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metin* -- 9 Aralık 2011; 14:15:26 >
  • @Smyrnian35: Teşekkür ederim üstad. Aklımda bulunsun.

@azizerkan07: Çok teşekkür ederim ilgin için.

@Metin*: Bak kardeşim, ben meslek lisesi elektrik bölümü mezunuyum. Baba mesleği olduğu için daha çocuk yaşta tamirden, takım taklavattan anlardım. Yapılacak işi de, fiyatını da bilirim genel olarak. Bu konuyla hiç ilgilenmediğim için gelip bilen birilerinden bilgi almak istedim. Konuyu açtığım günden beri en az 20 kere açıp kapatmışımdır telefonu. Hatta devreyi temizlerken ekrana kolonya kaçırdım ve onun da görüntüsünü bozdum. Fabrikada çalışıp bir çok alet kullanmışlığım, görmüşlüğüm de var. Bir lafı vardır eskilerin: "Biliyorsan konuş; ibret alsınlar, bilmiyorsan sus; adam sansınlar" demişler.

Belki telefoncusun belki de birilerinin harcadığı emeğe laf ettim diye haksızlığı kabul etmedin. Ama dikkat edersen "Telefoncuya götürdüm, adam 50 lira istedi! Bu iş bu parayı eder mi be?!" demedim. Yapılan işin karşılığı olan bir ücret istemiyorlar, daha önce de münasebetim oldu bu konularda. 10 liralık ekranı 50 liraya değiştirdiler. Ekran 10 lira iken emek parası 40 lira olmaz kardeşim. Bu adil bir para değildir. Az çok bu işle alakanız varsa eğer ekran söküp takmanın da "genel olarak" zor bir iş olmadığını bilirsiniz, bilmiyorsanız arkadaşın paylaştığı videoyu izleyip öğrenebilirsiniz...

Benim evimde temel alet edevatların hepsi var. Fakat buharlı havya, altıgen yıldız tornavida takımı vb. alet edevat yok. Bu aletlerin fiyatı da aşağı yukarı telefon fiyatında olduğu için bir kez tamir etmek için almak saçma. Ama bir telefoncu arkadaş 150 liralık buharlı havya, 5 liralık tornavida ve 1,5 liralık entegreden oluşan bir tamir için bana muhtemelen en az 30 lira fiyat çıkaracak. Bu fiyatı birinin benden istediğini kabul edip neden saçma olduğunu anlatayım...

Bir bakkal dükkanı açtığınızda raf alırsınız, şarküteri dolabı alırsınız, kepenk yaptırırsınız vs. Bu gibi demirbaşların fiyatları yüksek deyip 50 kuruşluk ekmeği 2 liraya satamazsınız. Etik değil bir kere. O demirbaşlar sermayedir. Sizin işiniz "ürün almak - ürün satmak"tır. "Ben dükkana boya yaptırdım, dolap aldım, iki hafta ekmekleri pahalı satıcam" diyemezsiniz.

Haklınız, çünkü gidip adama "Bu iş bu paraya yapılmaz!" derseniz, küfür yer geri dönersiniz. Emeğine kendisi fiyat biçer çünkü ve beğenmeyen gidip yaptırmaz...

İşten anlamama kısmına gelirsek bu konuda aynı şeyi senin için düşünüyorum. Devre dediğin şey önce şema olarak çizilir. Sonra kartın üzerine devre yolu özel bir kalemle çizilir ve asit havuzuna atılır. Belirli bir süre bekledikten sonra havuzdan çıkarılır, temizlenir. Üzerinde elektriğin geçeceği iletken yollar kalır sadece. Daha sonra gerekli yerlere, gerekli parçalar lehimlenir. Örnek olarak engre, transistör, direnç vb. Okulunda okumuş, bir sürü devre yapmış, cihaz tamir etmiş biriyim. Bu işte şans diye bir şey yoktur. Şans milli piyangoda olur. Gerekli alet edevatınız olduğu zaman tamir edemeyeceğiniz cihaz yoktur, parça vardır. Parçanın da yenisini alırsınız.

Ben bu siteye sürekli giren biri değilim. İşim düştüğü vakitlerde, işimi halledene kadar girer, çıkarım. Ama bilirim ki el elden üstündür. O yüzden ukalalık edip de girmemeye çalışırım hiç bir konuya. Benden bir basamak yukarda olan biri varsa, ona saygısızlık etmek istemem. Sana da tavsiyem böyle yapman...

Yineliyorum, niyetim kalbini kırmak değil ama biraz daha dikkatli ol. Bir de tavsiyem var, uyarsan ne âlâ... Hiç bir zaman 2 liralık işe 20 lira deme. Emeğini bedavaya satma ama kaşıkçı elması muamelesi de yapma. Burada 2 liraya 20 lira alırsın, öbür tarafta 2000 lira olarak sapıyla çıkarırlar...

• telefoncuların yüzde 90 ını 3 kâğıtçıdır 3 liralık işe 20 lira isterler az önce başıma geldi 2 tane vida açıp kapatmaya
    10 lira aldı namussuz haram zıkkım olsun.... :( :( :( :(
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.