Şimdi Ara

Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
5
Favori
1.848
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir video prodüksiyon ajansında kurgu işi yapıyorum. Adobe Premiere ve After Effects'te çalışıyorum daha çok ve işlerim için bir PC topladım kendime. İzlenimlerimi bu konu altında sizlerle paylaşacağım ve varsa sizlerden gelen önerilere göre sistemimi ayarlayacağım.

Parçalar %80 video kurgulama iş yükü, %20 oyunlar düşünülerek seçilmiştir. Çok oyun oynayan bir insan değilim, işimden arta kalan vakitlerde Dota2, Rust, Skyrim falan oynarım. Fazla alana sahip değilim o sebeple küçük ama son derece güçlü bir sisteme sahip olmak istedim.

6 çekirdekli Haswell-E işlemci ve soket 2011v3 anakart kullanabilirdim ama bilerek seçmedim. Tek çekirdeği kullanan iş yüklerinde Skylake'in daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Skylake hız aşırtıldığında multithreaded (birden çok çekirdeği kullanan iş yüklerinde) Haswell-E ile arasındaki farkı kapatıyor. Ben Premiere'de bir sürü efekt plug-in'i kullanıyorum ve editing esnasında bunlar işlemciye çok yükleniyor. Hepsi de tek çekirdeği kullanan iş yükleri. Yüksek IPC (instructions per clock) performansına bakıyor. Skylake şu an bu konuda açık ara lider, o sebeple Skylake tercih ettim.

AMD hiç düşünmedim bile çünkü video editing performansı tam bir facia. Encode, decode, render yükleri multithreaded olduğu için oralarda fena değil ama IPC yerlerde sürünüyor. Umarım Zen mimarisi ile AMD bunu düzeltir.

Sistemi toplar toplamaz hız aşırtma yaptım. Malesef ramler XMP ile öntanımlı şekilde gelen 3200Mhz 15-15-35'te stabil çalışmadı. Ram voltajını 1.35'ten 1.40'a çıkarmam gerekti bu ayarlarda stabil çalışması için.

Sıcaklıkar boşta 25-30, x264 stabilite testinde 70'leri görüyor. prime95 gibi gereksiz ağır yüklerde 80'leri geçiyor. Bunun da sebebi Intel'in dahili ısı dağtıcılarıyla işlemci çekirdeği arasında kalitesiz termal macun kullanması olduğunu öğrendim. Delidding denilen işlemi yani ısı dağıtıcıyı çıkarıp sıvı metal termal yüzey uygulayabilirim belki ilerde ama şimdilik böyle iyi gibi.

i7 6700K @ 4.6Ghz v1.36
    Corsair H110i GT
    ASUS Maximus Gene VIII Z170 mATX
    32GB Gskill DDR4 3200Mhz CL15-15-35 1T
    Samsung 950Pro 512GB NVMe m.2 SSD
    Seagate Barracuda 3TB 7200RPM
    Aerocool Xpredator Cube Black Edition Kasa
    Seasonic 620W Modüler PSU
    HP w2408h 24 inç 1920x1200p
    Razer Naga 2014 + Razer Goliathus Medium pad

GPU almadım çünkü sınırlı bütçem vardı ve her şeyi en üst düzey almak istedim. O sebeple GPU'yu sonraki aya bırakıp onu da en üst düzey almak istiyorum. GTX 980Ti gibi birşey. Eğer tüm sistemi 1 aylık bütçemle almaya kalksaydım diğer bileşenlerden kısmam gerekecekti.

Render'larda şu an biraz yavaş çünkü harici ekran kartı yok. 980Ti içindeki 2800 küsür CUDA çekirdeğiyle birlikte uçmasını bekliyorum Adobe Premiere'de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheDragonKnight -- 24 Ekim 2016; 2:45:16 >

• Güzel bir cihaz bu haliyle size maliyeti ne oldu acaba?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kefelon

Güzel bir cihaz bu haliyle size maliyeti ne oldu acaba?

5500TL.
  • MSI Armor x2 sogutuculu 980TI aldirdim arkadasima 2 tane ABD'den. 3650TL'ye magloldu ikisi. Nerdeyse tr'deki 1 980ti parasina denk gelmis oldu. Birkac gune SLI yapip kullanacagim.

Onun ABD'ye gitmesi ani bi gelisme oldu ve ben sli yapmayi planlamiyordum. O sebeple PSU'yu Silverstone 850W'a yukseltecegim. Elimdeki 1 aylik Seasonic 620W psu'yu satacagim forumdan. Ilgilenenler msj atabilir.
  • TheDragonKnight kullanıcısına yanıt
    Hocam sisteminiz hayırlı olsun. Çok güzel bir sistem kurmuşsunuz. Özellikle ekran kartlarını çok uygun bir fiyata getirmişsiniz. Dediğiniz gibi buradaki 1 tane 980ti fiyatına getirmişsiniz. En yakın zamanda ekran kartlarıyla birlikte sonuçları bekliyoruz.
  • TheDragonKnight kullanıcısına yanıt
    Garanti durumunu nedir hocam ABD'den alınan MSI kartların?
  • quote:

Orijinalden alıntı: MAXSTAR

ABD'den garantilidir herhalde. Bilmiyorum tam. 2017'de Nvidia'nın HBM2'li Pascal kartı piyasaya düşünce onunla takas ederim bunları muhtemelen :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheDragonKnight -- 22 Nisan 2016; 23:59:39 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheDragonKnight

quote:

Orijinalden alıntı: MAXSTAR

ABD'den garantilidir herhalde. Bilmiyorum tam. 2017'de Nvidia'nın HBM2'li Pascal kartı piyasaya düşünce onunla takas ederim bunları muhtemelen :D

Alıntıları Göster
    Ekran kartlarım geldi ve PSU yetersizliği sebebiyle şu an sadece bir tanesi takıp denedim. Birkaç gün içinde 620W PSU'dan kurtulunca ikisini de takacağım.

Güç kaynağı olarak 850W değil de 1050W'a geçmeye karar verdim arkayı sağlama almak için. Malum OC potansiyeli de var bu işin.

Kasadan memnun kalmadım onun yerine kendim tahtadan DIY bir kasa yapacağım. PCI Express uzatıcı kablo sipariş edicem internetten ve ekran kartlarını anakarttan yaklaşık 10cm yukarı kaldırıp yapacağım tahta kasanın desteklerine oturtacağım. Resimlerde örneği var, bakın.

İşlemcinin dahili ısı dağıtıcısını kaldırıp sıvı metal termal macun uygulayacağım 8-15 derece farkediyormuş vs vs..

Modifikasyon falan seviyorsanız yaşadınız bu konu modding cenneti olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheDragonKnight -- 10 Mayıs 2016; 9:37:57 >

• Konuyu direk favori yapiyorum, buyuk bir zevkle anlattiklarini izlemeyi umuyorum. Ancak islemcinin ust metal plakasini kaldirmak cok dikkat istiyor, o islemi cok yavas ve cok dikkatli yapmalisin. Bilgisayarini gule gule kullan ayrica.
  • 10 bin TL'lik sistemi kasaya değil de tahtaya monte etmek?
    İlginç
  • Sistem de erik gibi kütür kütür ;) Hayırlı olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nerding_Gamers

Sistem de erik gibi kütür kütür ;) Hayırlı olsun.
     Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)  Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)

En son Corsair RM1000x'te karar kıldım. Vatan'da 850 liraya bulabiliyorsunuz. Tek kanal 12v'dan 83 amper verebiliyor. Bu da 83x12=996W demek yani 12v kullanan tüm sistem bileşenlerine ~1000W verebiliyor. Benim için yeter de artar. Tüm sistem bileşenlerine güç verdikten sonra bi 100W falan boşluk kalması tercihim çünkü güç kaynağını daima full yükte kullanmak sağlıklı değil.

Neyse SLI'ı kurdum nihayet ve benchmark sevdalısı ben direk oyunlara daldım tabi. Öncelikle monitörüm 1200p ve 60Hertz. Ayrıca ben Vysnc ile oynamayı seviyorum o yüzden oyunları o şekilde test ettim. Eskiden GTX880M'li bir laptopum vardı ve Fallout 4'te Godrays seçeneği Ulta iken oyun kasıyordu. Şimdi Godrays açık ve ekran kartları %40 yükteyken 60FPS alıyorum :D. Vsync kapatsam 200FPS belki de. Witcher 3 en yüksek ayarlarda 60FPS, kartlar %100 kullanıma yakın çoğu yerde. Battlefield 4 Vsync kapatınca 150-170FPS falan en üst ayarlarda.

Sadece Rome Total War Atilla saçmaladı. Strateji haritasında zoom yapınca FPS 29'lara falan düşüyor. Abisi ekrandaki grafiklerin kalitesine bak yediğin sistem kaynaklarına bak, orantısızlığın ve optimizasyonsuzluğun böylesi. Sanırım MSAA bu oyunda feci sistem kaynağı yiyor. O yüzden onu 8x yerine 4x yaptım ve FPS 2-3 kat arttı.

Heaven Extreme Preset denedim ve 130FPS aldım.

Yarın GTA 5 deneyeceğim.

Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek) Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheDragonKnight -- 12 Mayıs 2016; 12:37:27 >

• quote:

Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)  Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)

En son Corsair RM1000x'te karar kıldım. Vatan'da 850 liraya bulabiliyorsunuz. Tek kanal 12v'dan 83 amper verebiliyor. Bu da 83x12=996W demek yani 12v kullanan tüm sistem bileşenlerine ~1000W verebiliyor. Benim için yeter de artar. Tüm sistem bileşenlerine güç verdikten sonra bi 100W falan boşluk kalması tercihim çünkü güç kaynağını daima full yükte kullanmak sağlıklı değil.

Neyse SLI'ı kurdum nihayet ve benchmark sevdalısı ben direk oyunlara daldım tabi. Öncelikle monitörüm 1200p ve 60Hertz. Ayrıca ben Vysnc ile oynamayı seviyorum o yüzden oyunları o şekilde test ettim. Eskiden GTX880M'li bir laptopum vardı ve Fallout 4'te Godrays seçeneği Ulta iken oyun kasıyordu. Şimdi Godrays açık ve ekran kartları %40 yükteyken 60FPS alıyorum :D. Vsync kapatsam 200FPS belki de. Witcher 3 en yüksek ayarlarda 60FPS, kartlar %100 kullanıma yakın çoğu yerde. Battlefield 4 Vsync kapatınca 150-170FPS falan en üst ayarlarda.

Sadece Rome Total War Atilla saçmaladı. Strateji haritasında zoom yapınca FPS 29'lara falan düşüyor. Abisi ekrandaki grafiklerin kalitesine bak yediğin sistem kaynaklarına bak, orantısızlığın ve optimizasyonsuzluğun böylesi. Sanırım MSAA bu oyunda feci sistem kaynağı yiyor. O yüzden onu 8x yerine 4x yaptım ve FPS 2-3 kat arttı.

Heaven Extreme Preset denedim ve 130FPS aldım.

Yarın GTA 5 deneyeceğim.

Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek) Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)

Alıntıları Göster
    Türkiye'de satılmadığı için Ebay'den sipariş ettiğim Cool laboratory LIQUID Pro termal macun geldi. Delidding olayına yakında başlıyorum. Hatta bir "how-to" videosu yapacağım, Technopat'ta yayınlanacak :) Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)  Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)

• quote:

Türkiye'de satılmadığı için Ebay'den sipariş ettiğim Cool laboratory LIQUID Pro termal macun geldi. Delidding olayına yakında başlıyorum. Hatta bir "how-to" videosu yapacağım, Technopat'ta yayınlanacak :) Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)  Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)

Alıntıları Göster
    Monitörü de değiştirmeyi düşünmüyor musun?

• quote:

Alıntıları Göster
    Yapım videosu yada önemli anlarda sıkça çekilen fotoğraflar çok yararlı olacaktır, yapmayı düşünenler için. Coollaboratory sıvı metal macun çok güzel seçim olmuş.

• Hocam sistem harika güle güle kullan, takipteyim:)
  • Takipteyim dehşet makinaaa
  • quote:

Orijinalden alıntı: 4explorer4

Takipteyim dehşet makinaaa
    Sonunda işlerden biraz vakit ayırıp CPU'yu 'delid' edebildim. Öncelikle yapacak olan arkadaşlara söyleyeyim garantinizi kesinlikle unutun. Bu bir. İkincisi, 1200TL'lik bir donanıma böyle bir modifikasyona girişirken onu bozmanızın ihtimaller dahilinde olduğu düşünerek bu işe girin. Paranız anında çöpe gidebilir, bu bir risk. Üçüncüsü, sakin ve elleri titremeyen bir insansanız bu işe girişin :) Bu kadar korkutmadan sonra kim yapmak ister bilmiyorum ama biraz da iyi haber vereyim benim için kapağı açma olayı 10dk falan sürdü ve nispeten kolaydı. Ben yine de hatırlatmamı yapayım:

HATIRLATMA: Bu yazıyı uygulayarak giriştiğiniz modifikasyonda bilgisayarınıza zarar gelmesi durumunda hiçbir mesuliyet kabul etmem. Lütfen bunu kabul ederek işe başlayın.

Jiletten başka materyal kesinlikle kullanılmasını önermem. Bıçak, falçata vs vs.. bunların metalleri çok kalın ve kapak ile işlemcinin PCB'si arasına giremiyor. Jilet bile anca girebildi.

Önce işlemciyi mouse pad gibi düz ve yumuşak bir yüzeye koyuyoruz ve üzerine parmağımızla hafifçe bastırıyoruz. Skylake işlemcilerin PCB'si diğerlerine göre çok ince ve onu kırmamak için eğip bükülmediğine emin oluyoruz.

Köşelerden başlayıp jileti hafifçe ve çok dikkatli bir şekilde ileri geri hareket ettirerek kapak ile PCB arasına sokuyoruz. Köşeleri hallettikten sonra kenarlara başlıyoruz. Tüm köşeleri ve kenarları halettikten sonra kapak hala çıkmıyorsa bir yerlerde hala ufak bir tutam yapıştırıcıyı atlamışsınız demektir, devam edin jileti kapağın altında gezdirmeye. En çok çekinmeniz gereken şey istediğinizi yapamadıktan sonra hırs yapıp daha hızlı, daha şiddetli yapmaya çalışmak. Sakin ve yavaş bir şekilde bu işi yürütmek en önemlisi.

Kapak çıktıktan sonra Intel'in kullandığı dandik termal macun kalıntılarını ve yapıştırıcı kalıntılarını hem işlemci PCB'sinden hem de kapaktan temizleyin. Yapıştırıcı kalıntılarını kapaktan temizlerken jileti kullanabilirsiniz, işlemci PCB'sinden temizlerken termal macun temizleyicisi + peçete + parmak üçlüsünü tavsiye ederim. Termal macun temizleyicisi olarak Arctic Cooling'in Arcticlean setini kullandım.

Burdan sonra en sinir bozucu adım Liquid Pro'nun termal macunun uygulanması. Tipik termal macun gibi davranmadığı için onu işlemci çekirdeği yüzeyinde yaymak biraz sabır gerektiriyor. Paketten çıkan kulak temizleyici şeyler iş görüyor. Ama -burası çok önemli- normal termal macun kadar çok uygulamanıza kesinlikle gerek yok. Bu macun iletken bir yapıya sahip, yani fazla uygularsanız ve kapağı kapattığınızda bu fazla macun taşar ve PCB üzerindeki devre noktalarıyla temas ederse işlemciniz bozulabilir. O yüzden bir gazete kağıdı kalınlığında olması gerek işlemci üzerinde. Bakın burda adamlar nasıl uyguluyor:https://www.youtube.com/watch?v=qFhbqiFh9Us

Şimdi karar vermemiz gereken şey kapağı işlemcinin üstüne koyduğumuzda kapak ile soğutucu arasına da aynı termal macundan uygulayıp uygulamayacağımız. Eğer soğutucunuzun işlemciyle temas ettiği kısım aluminyum içeriyorsa KESİNLİKLE uygulamamalısınız. Çünkü bu termal macun "galyum" denen bir metal içeriyor ve galyum aluminyum'u yiyip bitiriyor. Bkz:https://www.youtube.com/watch?v=FaMWxLCGY0U

Eğer soğutucunuz bakır ya da Nikel tabanlıysa o vakit kullanabilirsiniz. Kapağı işlemcinin üzerine koymadan önce termal macunu uygulamanızı tavsiye ederim. İşiniz bittikten sonra işlemciyi soketine koyun ve soketteki kilit mekanizmasıyla kapağı işlemciye sabitleyin. Sonra soğutucunuzu oturtun ve keyfinize bakın.

Son bir hatırlatma eğer işlemci kapağının üstüne uygularsanız bu macun kapağın üstündeki yazıların silinmesine sebep olabiliyormuş. (Garantisinin olmadığı böyle anlaşılabilir)

SONUÇ?
    Şöyle 45dk- 1 saat uğraş sonunda ve kargo masrafıyla birlikte macuna 50TL ödeyerek ben yük altında yaklaşık 15 derece düşüş elde ettim. Yani boşta 28, prime95 gibi işlemciyi aşırı gereksiz ısıtan programlarda: 75-77 derece. Eskiden prime95 çalıştırmaya korkardım 90 dereceleri gördüğüm için...

Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)  Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)  Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)  Video editing & oyun bilgisayarım (güncellendi, resimler gelecek)

Prime95 harici ağır yüklerde işlemci 60 dereceye çıkıyor max.
    Video editing yaparken ve oyunlarda 50-55 derecelerde.
    Soğutucum Corsair H110i GT bu arada. 6700K @4.5Ghz vCORE: 1.31

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheDragonKnight -- 5 Mayıs 2016; 17:14:39 >

• E sağlık

Bunu daha işlemci sogutucusunu bile zor takanmlar denemesin

Yani trdede kaç kişi yapacak bunu

Yapılmayacak bisey değil ama

2'3 sene işlemciyi kullandıktan sonra yani garantisi bitirdikten sonra olabilir :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: InsideR

E sağlık

Bunu daha işlemci sogutucusunu bile zor takanmlar denemesin

Yani trdede kaç kişi yapacak bunu

Yapılmayacak bisey değil ama

2'3 sene işlemciyi kullandıktan sonra yani garantisi bitirdikten sonra olabilir :)
    Güncelleme:

Ekran kartları kıç kıça durunca acayip ısınıyor oyunlarda. Özellikle arkadaki kart öndeki kartın sıcak havasından boğuluyor. 91 dereceye çıkıp kendini 590Mhz'e kadar frenlediğini gördüm. Bunun üzerine kartlara sıvı soğutma yapmaya karar verdim ve tahta kasa olayından falan tamamen vazgeçtim.

Custom loop su soğutma için biçilmiş kaftan olan şu kasayı alacağım:http://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=7461

Sonra 2 tane EK 980Ti su bloğu (MSI referans olmayan kartlar için özel üretim) + backplate alacağım 2 tane. Sadece su blokları ve backplate'ler 1000 lira civarında.

EK pompa, rezervuar, rakorlar, borular ve 3'lü radyatör de bi 600 yapıyor. Yani kasayla birlike 2200'e bir tane custom loop sıvı soğutma yapabiliyorum. Bu sıvı soğutmayla ekran kartları full yük altında 45-50 civarında dolaşır tahminim ve bu da muazzam OC potansiyeli demek çünkü bu kartlar çok iyi OC oluyorlar, tek negatif faktör hava soğutmayla çok ısınmaları. Belki kartlara bi custom BIOS falan flashlarım ve daimi 1500Mhz'de çalışan ve buz gibi serin 2 tane 980Ti yıllarca tüm oyunları en üst ayarlarda oynatır.

İşlemciye ayrı blok almayı şimdilik düşünmüyorum çünkü H110i GT şimdilik kotarıyor işi. İlerde 6 çekirdekli bir işlemciye falan geçmem icap ederse o zaman EK Supreme Evo vs birşeyler ayarlanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheDragonKnight -- 14 Mayıs 2016; 2:59:28 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.