Bir müşterimin bilgisayarında xp de takılmalar oluyordu. Bazen aşırı yavaş bazen hızlıydı. Mouse takılarak hareket ediyordu. İlk aklıma gelen sıcaklık la ilgili bir sorun olmasıydı ancak tüm sıcaklık değerleri normal gözüküyor. Yazılımsal birşey gibi de durmuyor, virus yok, bilgisayar yeni kurulmuş ztn vs. Bunun üzerine bende mevcut harddisk i çıkartıp başka bir harddisk takarak xp kurulumu yaptım. Yani sorun donanımsal mı yazılımsal mı anlamak için... Şuanda bir takılma olmuyor yeni harddisk te ancak benim sorunum değişti.
Şuanda eski harddisk i taktığımda windows yükleme ekranında kilitlenip kalıyor. Benim merak ettiğim bir bilgisayara format atınca ve kurulum yapınca acaba ram e de veri mi yazıyor. Aksi takdirde nereden anlayacak başka harddisk takılıp yeni yükleme yapılmış diye..
Umarım anlatabilmişimdir, o harddisk tede önemli veriler var ve yeni kurulum yapamam çünkü birsürü program var mesela novel in windows versiyonu kurulu, bunları tekrar kurmam demek çok uzun sürebilir, ondan öte beceremeyebilirim.
Bu konuda acil yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.
Fikri olan var mı?
Hocam diskte ariza var iste.. zaten sıkıntısı orada.. yani sıkıntısı oldugu icin disk degistirdiginiz zaman problemler ortadan kalkiyor siz yeni diske ne gerekiyorsa yapin eski diskide garantisi varsa yollarsiniz.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Ama disk arızası gibi değil çünkü çalışan bir diskti. Ben aslında şunu sormak istiyorum. Bir bilgisayarda windows kurulumu yaptık diyelim. Sonra kurduğumuz harddisk i çıkartıp başka bir bilgisayara takalım. Çok nadir çalışmasına rağmen genellikle bu durumlarda windows açılmıyor. Yani bu xp açılış ekranında kalıyor, kilitleniyor vs. Bunun nedeni nedir?
Hard diskte sorun var öbür hard diski takıpta bir sorun olmadı ise sorun sizin hard diskinizdedir.
HDD'deki bilgiler bu kadar çok önemli ise müşterinizine HDD'sinde sorun olduğu ancak verilerin profesyonel firmalarca kurtarılabileceğinden bahsedin ve 100 lira gibi bir bütçe ile verilerini kurtabilir...Tabi verilerinin 100 liradan daha değerli olduğunu düşünmüyorsa...Sorunlu donanımsal bileşen HDD'dir ,zaten test etmenizle bu belirgenleşmiş bu arada evet RAM'ler geçici olarak HDD'deki bilgileri ön belleğe alır ancak bu Windows'un kapanması ile silinir,adı üstünde geçici bellek (Random Access Memory)
Belki de dediğiniz gibi sorun harddisktedir ama neden emin olamadım derseniz, eski harddiskte yüklü olan programların etkisi olabilir diye düşünüyorum. Yeni kurduğum windows ta henüz o programlar yok. Yani bozuk olduğunu düşündüğümüz harddiske temiz kurulum yapmadan emin olamıyorum. Bu hd tune programı ne işe yarıyor, harddiskte ki olası arızayı bu programla öğrenebilirmiyim?
Bu arada bahsettiğim siyah ekranı sorunu çözüldü, windows yükleme ekranından sonra siyah ekran olunca, monitor kablosunu onboard ekran kartına takınca görüntü geldi. Sorun buymuş. Şimdi ise yavaşlık programını format atmadan düzeltmek problem. Önce elimden geleni yapacağım, en son çözüm format olucak.