Şimdi Ara

Yeni Başlayanlar İçin Linux (BİLGİ DERLEMESİ) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
2
Favori
1.858
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: PeerNet*

Mesajınız flood koruması tarafından engellenmiştir. Sebebi; 15'ten fazla alıntı yapılamaz. Bunun bir hata olduğunu düşünüyorsanız forum destekten geri bildirimde bulununuz

Alıntıları Göster
    Mesajınız flood koruması tarafından engellenmiştir. Sebebi; 15'ten fazla alıntı yapılamaz. Bunun bir hata olduğunu düşünüyorsanız forum destekten geri bildirimde bulununuz
  • quote:

Orijinalden alıntı: HawkBlood

Alıntıları Göster
  • quote:

Alıntıları Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Beyaz Kobra

Maalesef Linux da Windows boot edilmiyor disklere

dd bs=131072 if=windowsdvdsi.iso of=/dev/sd* oflag=direct conv=noerror,sync

sd* yerine disk nereye bağlanmışsa onu koyun.
  • quote:

Tabii hocam memnuniyetle.

Burdaki yazı biraz taraflı hazırlanmış.

Yüksek performansa gelelim: Sanki bu konuda yazarken Linux vs Windows XP gibi düşünüyorlar acaba hiç Windows 7 veya Windows 8-8.1 ile denemişler mi merak ediyorum. Sürekli kasıntı, yavaş açılıyor diye kötülüyorlardı ki aynı hızda açılıyor her ikisi de. Hatta linux windows'tan daha sade olmasına rağmen aynı hızdalar. Örnek olarak şu videoyu vereyim, açılış ve kapanış hızlarına bakabilirsinizhttp://www.youtube.com/watch?v=IR29v6uIrEU

Bilgisayarda hem Arch Linux hem de Windows 8.1 kullanıyorum ve yorumunuza katılıyorum. 2-3 saniyenin hesabını yapmıyorum çünkü normal bir kullanımda hissedilmez bu tür küçük süreler.

quote:

Güvenlik: Linux kullanıcılarının bir diğer sürekli söylediği şey de bu. Yine Windows'u o eski virüs bolluğu zamanında olduğunu sanıyorlar. Bir de bazıları linux'a asla virüs bulaşmaz gibisinden laflar ediyor. Fakat durum öyle değil (http://arstechnica.com/security/2014/03/10000-linux-servers-hit-by-malware-serving-tsunami-of-spam-and-exploits/ ) Ayrıca Hepimiz biliyoruz ki Windows'taki virüsler onun pazar payı yüzündendir. Linux'un kullanım oranı en son %1.6 idi yanlış hatırlamıyorsam, şimdi sorabiliriz neden Windows'ta virüs daha fazla diye. Bir de şu durum var bilinçli kullanıcı kolay kolay virüs yemez,
    ister Windows olsun ister linux olsun. Linux kullananların çoğu bilgisayar seviyesi belli bir seviyenin üstü insanlar olunca ve linux'tada virüs sayısı daha az olunca haliyle işi sadece facebook, twitter gibi olan insanlardan daha az virüs yiyor ya da hiç yemiyor.

Çoğuna katılıyorum. En güvenli bilgisayar fişi çekili olandır. Fakat gerek kullanıcılarının daha bilinçli olması gerek ihtiyaç duyulan tüm uygulamalarının geliştiriciler tarafından hazırlanıp test edilmiş depolardan kurulması Linux'da zararlı yazılım sorununu azaltıyor. Windows 8 ile Microsoft'da bu depo işine girdi fakat henüz kullanmadım Store'u

quote:

Kullanıcı Odaklı Olması: Maalesef hiç katılmıyorum. Çoğu linux dağıtımının kurulması dahi karışık, belki biz gibiler zorlanmadan kurabilir ama ilk tanışan/pek bilgisi olmayan insanlar maalesef çok zorlanıyor hatta veri kaybediyorlar. Diğer bir konu ise uyumluluk, ne derseniz deyin maalesef linux çok geride bu konuda. Çoğu programın gerçeğiyle kıyaslanabilecek bir alternatifi yok (Wine falan demeyin ortalık karışmasın, o ayrı bir konu) Sürücüler sorunlu(bu konu kart üreticilerinin sorunu olabilir fakat bunu yaşıyoruz sonuçta)

Kullanıcı odaklı olduğunu ben de çok düşünmüyorum fakat uyumluluk konsunda yazmak istediğim 1-2 şey var. Wine'ı hiçbir zaman alternatif olarak görmedim, daha çok son çare Wine. Alternatif konusunda en çok sıkıntı çekilenler Adobe Photoshop ve Microsoft Office sanırım. Gimp Adobe Photoshop'a rakip değil fakat Photoshop programını çok profesyonelce kullanmayan biri için yeterli olabiliyor (Photoshop'ın yaptığı her şeyi aynı hızda ve kolaylıkta yaptığını iddia etmiyorum). Ofis konusunda da LibreOffice aslında başarılı fakat arayüz konusunda hala bir geliştirme yapmadılar gitti Sürücü konusunda Intel ve Nvidia ikilisi ile hiç sorun yaşamadım fakat AMD ekran kartlarında sıkıntıların olduğu konuşuluyordu bir ara hatta yanılmıyorsam Ubuntu 9.04 sürümünde bu sıkıntıyı ben de çekmiştim. Fakat son durum nedir bilmiyorum. Donanım alırken biraz dikkat etmek ve araştırmak gerekebiliyor. Gerçi SteamOS'un duyurulması ile AMD tarafında Linux sürücülerinde daha sık güncelleme görür olduk. Bunun dışında ben bir sorun ile karşılaşmadım sürücü konusunda fakat bu sadece benim kullandığım donanım için geçerli tabii.

Yazınınız kalanına da katılıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bl00dyHell -- 30 Ağustos 2014; 8:00:37 >

• PeerNet* kullanıcısına yanıt
    * Windows Aero efektleri Linux'u taklit ediyor olmasın? Compiz mi daha eski Aero mu. Şimdi sizin düşüncenizle Compiz gerçek Aero sahte mi oldu? Daha ileri gidersek Win7 KDE4'ün, Win8 Gnome3'ün sahtesi olabilir mi? (Saçmaladığımın farkındayım, yalnız düşünme yönteminizin nasıl çıkarımlara yol açabileceğini göstermeye çalışıyorum)
    * Windows 8.1 PIII'te Antix kadar hızlı açılıyor mu? Ayrıca kendi kurduğum sanal makinalarda Win8'in ağır Linux sistemlere çok geç açılmasını neye bağlamalıyız?
    * Virüslerin Windows'un pazar payından kaynaklanıyor demişsiniz, sizin tarzınızla bu pazar payının sonucu olabilir, bu sorunu yaşıyoruz sonuçta.
    * Virüslerin eskisi gibi olmadığını söylemeden önce bu forumdaki Windows bölümüne bakmayı bir denediniz mi?
    * Windows'un sürücüler konusunda Linux'tan daha iyi olduğunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Kapalı kaynak sürücülerin dağıtımla gelmemesine mi? Windows ihtiyacınız olan her şeyin ama her şeyin hiçbir şey sonradan kurulmaya gerek kalmadan geldiği bir sistem mi? Ben istediğim bütün sürücüleri bulabiliyorum?
    * Win8 sizce gerçekten KDE'den ya da Cinnamon'dan daha mı kullanıcı dostu? Güldürmeyin adamı...
    * Son kullanıcının hiçbir şeyi bilmek zorunda olmadığını o kadar hırsla savunurken neden "bilinçli kullanıcı" olmayı bunun dışında tutuyorsunuz? İstediğim siteye girmeye ve istediğim programı kurmaya kalkınca çöken bir sistem nasıl daha kullanıcı dostu oluyor?
    * Windows'ta yapamadığınız bir şey istemişsiniz. SMART hatası veren bad sektörlü disklere Windows kurmayı dener misiniz? (Donanım uyumluluğu mu demiştiniz?)
    * Windows'ta yapamadığınız başka bir şey: Windows "bilinçliliği" size bırakmayıp onbinlerce kurulması güvenilir paket sunuyor mu önünüze? Hatta şöyle sorayım: Windows (Microsoft) fazladan ne sunuyor ki?
    * Windows kullanmak varken Linux'ta neden Wine kullanayım? Home klasörüme virüs bulaştırmak için mi?

Edit: Kimin kimi taklit ettiği umrumda değil, ki zaten bence yazılımcılar birbirlerinin eserlerinden faydalanmalı, bu özgür yazılımın getirilerindendir. 10'dan fazla masaüstü barındıran Linux'un zaten özgünlük ve estetik sorunu yok; her zevke göre bir şeyler var, ancak savları ileri sürerken sunduğunuz dayanaklar bile kendi savlarınız aleyhine bir şeyler çıkarıyor, bilin istedim. Yoksa Win8 PIII'te açılmış ya da açılmamış, Aero ne kadar eskiymiş (ki birkaç ayla compiz'i önceliyormuş, geliştirilmeleri aynı vakte denk gelmiş muhtemelen), Win8 mi önce çıkmış Gnome3 mü vs., pek de ilgilendirmiyor beni. Ben kullanım ihtiyaçlarıma ve kolaylığa bakarım, onlar da benim için ikisinde de olmakla birlikte Linux'ta daha fazla var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _memet -- 31 Ağustos 2014; 0:26:10 >

• _memet _ kullanıcısına yanıt
    Önce bir sakin olun, burada düzgünce konuşuyoruz, biraz sert geldi bana üslubunuz.

1) Compiz ilk çıkışını 2006'da yapmış, o zamanda Vista çıkmıştı. Yani Windows taklit etmiyor. Ayrıca dağıtımlarda Windows başlat çubuğu taklit ediliyor. Merak etmeyin başlat çubuğu Windws 95 le gelmişti yani çalıntı falan değil.

2) Siz antix diyorsunuz o zaman ben de msdos diyeyim, hadi kapıştıralım.

3) Evet ben zaten ona bir şey demiyorum. Doğru Windows'ta virüs çok ve yaşıyoruz ama bunu Windows'un suçu olduğunu idda ettikleri için diyorum. Sürücü sorununda nasıl linux'un suçu olmuyorsa bunda da Windows'un suçu değil demek istedim.

4) İnternette bir araştırın derim bu meseleyi, sürücü sorunu yaşayan insanlar hayali mi acaba? Siz yaşamıyorsunuz diye öyle bir sorun olmadığı anlamına gelmiyor.

5) Hayır bakmıyorum ama çevremde artık virüs sorunu yaşayan insanlar pek kalmadı. Çünkü kullanıcılar bilinçlendi ve anti virüs yazılımları artık güçlendi.

6) Windows 8 konusu bir istisna, arayüzü bence kötü çünkü ben alışamadım ama Windows 7 'nin hakkını yedirmem. Linux dağıtımlarından üstün olduğu gerçek.

7) SMART hatası alıyorsam HDD'de sorun var demektir, neden linux kurup kullanmaya devam edip de verilerimi riske atayım?

8) Windows update ile güvenlik güncelleştirmelerini alabiliyorum. Ayrıca Windows mağaza oluşturdu artık, sürekli "Bizim paketimiz var yok güvenli yok şöyle yok böyle" diyemeyeceksiniz artık.

9) O konuda zaten ben bir şey demedim ki. Hatta sürekli linux kullanıcıları bizde wine var oyun çalıştırabiliyoruz diye övünüyorlardı. Ben Wine ı övmedim yani yanlış anlaşılma olmasın

10) Bilinçli kullancı yazısını bir daha okuyun bence, ve 2009'dan beri Windows 7 kullanıyorum masaüstünde. Bir kere format attım o da donanım arızaları oluşmuştu(1-1,5 yıl önceydi) Ekran kartımdan dolayı birkaç kere mavi ekran yemiştim daha da yediğimi hatırlamıyorum. Bir seneyi aşkın da notebook kullanıyorum, Windows 7 kurulu ve bir sorun yaşamadım. Acaba siz nasıl kullanıyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PeerNet* -- 31 Ağustos 2014; 1:21:02 >

1. Orada birkaç karşılaştırma var farkettiyseniz, birbirine benzeyen sistemler, birbirine benzeyen gelişmeler. Bu taklitlerin değil, akımların sonucudur. Eğer bunu Compiz 2006'da çıkmış diye geçiştirebiliyorsanız Windows8'in Gnome'u taklit ettiğini de dolaylı olarak kabul etmiş oluyorsunuz. Windows'taki programlara "gerçekleri" diyen sizken ben farklı bir şey söylüyorum: kimsenin kimseyi taklit ettiği yok, başlat çubuğu hala taklit edilegelen bir devrimse Windows 17 sene boyunca yerinde saymış demektir.

2. İyi, kapıştıralım: MSDOS'la birlikte Firefox ya da benzer seviyede bir tarayıcı geliyor mu? Ayrıca MSDOS ne kadar güncel? Güvenliği ne durumda?

3. Cümlelerinizi tekrar edeyim: Sürücüler sorunlu(bu konu kart üreticilerinin sorunu olabilir fakat bunu yaşıyoruz sonuçta). Yine Windows'u o eski virüs bolluğu zamanında olduğunu sanıyorlar.
    Hayır, tam tersi, Linux donanım uyumluluğu konusunda daha iyi olmakla birlikte Windows virüsler konusunda hala kötü.

4. Bu konuyu daha önce tartıştık, Windows'ta da sorunlar yaşanıyor. Bu söylediğinizi be size söylemiştim, siz Optimus diye tuttururken ben size sizin yaşamamanız öyle bir sorunun olmadığı anlamına gelmiyor demiştim, hatırlıyor musunuz? Yine de Windows'un bu konuda daha iyi olduğunda ısrarcıysanız sizden SPARC makinaya Windows kurmanın talimatlarını rica edeyim. Linux uyumlulukta çok mu geride?

5. Sizin yaşamamanız öyle bir sorunun olmadığı anlamına gelmiyor. Ayrıca Windows8'in lisansını okuyun, 8'in ta kendisi spyware'dir.

6. İstisna dediğiniz Windows'un son sürümü. Ayrıca bunlar zevk meselesidir, şu an milyonlarca insan Win8'i seve seve kullanıyor, Win8'i sevip de 7'nin hakkını da yemiyorlar. Ha, bana göre KDE4 Win7'den de 8'den de iyidir, o başka.

7. Mesela paranız olmadığı ve önemli bilgileri USB diske yedeklediğiniz için? Geçersiz cevap. Öyle bir diske Windows kurabiliyor musunuz? Windows her cihazda çalışma konusunda çok mu harika? Hatta Linux çok mu geride?

8. Windows Store'da kodları Windows tarafından gözden geçirilmiş onbinlerce paket olsun, o zaman bakarız, ki bu hiçbir zaman olmayacak. Aynı Android'de olduğu gibi mağazadan indireceğiniz yazılımlar üzerinde hiçbir sorumluluk kabul edilmeyecek. Ya da siz söyleyin, Store'daki yazılımların ne olduğunu Microsoft biliyor mu?

9. Programların "gerçeklerini" (o ne demekse) çalıştırmak için alternatif olarak birden fazla defa Wine'ın adını zikredip "Wine demeyin" dediniz. Wine'ı bırakın, Windows bile demiyoruz zaten siz demeseniz.

Not: sert gelmiştir tonum, doğrudur. Sebebi trol olduğunuzu düşünmem. Hala yazdıklarınızın hepsini deneyimleyecek düzeyde Linux bilgisine sahip olduğunuza ikna olmuş değilim (lab gözetmenliğini de hesaba katıyorum). Aşırı taraflılık da ayrı mesele.

• quote:

Orijinalden alıntı: _memet

1. Orada birkaç karşılaştırma var farkettiyseniz, birbirine benzeyen sistemler, birbirine benzeyen gelişmeler. Bu taklitlerin değil, akımların sonucudur. Eğer bunu Compiz 2006'da çıkmış diye geçiştirebiliyorsanız Windows8'in Gnome'u taklit ettiğini de dolaylı olarak kabul etmiş oluyorsunuz. Windows'taki programlara "gerçekleri" diyen sizken ben farklı bir şey söylüyorum: kimsenin kimseyi taklit ettiği yok, başlat çubuğu hala taklit edilegelen bir devrimse Windows 17 sene boyunca yerinde saymış demektir.

2. İyi, kapıştıralım: MSDOS'la birlikte Firefox ya da benzer seviyede bir tarayıcı geliyor mu? Ayrıca MSDOS ne kadar güncel? Güvenliği ne durumda?

3. Cümlelerinizi tekrar edeyim: Sürücüler sorunlu(bu konu kart üreticilerinin sorunu olabilir fakat bunu yaşıyoruz sonuçta). Yine Windows'u o eski virüs bolluğu zamanında olduğunu sanıyorlar.
    Hayır, tam tersi, Linux donanım uyumluluğu konusunda daha iyi olmakla birlikte Windows virüsler konusunda hala kötü.

4. Bu konuyu daha önce tartıştık, Windows'ta da sorunlar yaşanıyor. Bu söylediğinizi be size söylemiştim, siz Optimus diye tuttururken ben size sizin yaşamamanız öyle bir sorunun olmadığı anlamına gelmiyor demiştim, hatırlıyor musunuz? Yine de Windows'un bu konuda daha iyi olduğunda ısrarcıysanız sizden SPARC makinaya Windows kurmanın talimatlarını rica edeyim. Linux uyumlulukta çok mu geride?

5. Sizin yaşamamanız öyle bir sorunun olmadığı anlamına gelmiyor. Ayrıca Windows8'in lisansını okuyun, 8'in ta kendisi spyware'dir.

6. İstisna dediğiniz Windows'un son sürümü. Ayrıca bunlar zevk meselesidir, şu an milyonlarca insan Win8'i seve seve kullanıyor, Win8'i sevip de 7'nin hakkını da yemiyorlar. Ha, bana göre KDE4 Win7'den de 8'den de iyidir, o başka.

7. Mesela paranız olmadığı ve önemli bilgileri USB diske yedeklediğiniz için? Geçersiz cevap. Öyle bir diske Windows kurabiliyor musunuz? Windows her cihazda çalışma konusunda çok mu harika? Hatta Linux çok mu geride?

8. Windows Store'da kodları Windows tarafından gözden geçirilmiş onbinlerce paket olsun, o zaman bakarız, ki bu hiçbir zaman olmayacak. Aynı Android'de olduğu gibi mağazadan indireceğiniz yazılımlar üzerinde hiçbir sorumluluk kabul edilmeyecek. Ya da siz söyleyin, Store'daki yazılımların ne olduğunu Microsoft biliyor mu?

9. Programların "gerçeklerini" (o ne demekse) çalıştırmak için alternatif olarak birden fazla defa Wine'ın adını zikredip "Wine demeyin" dediniz. Wine'ı bırakın, Windows bile demiyoruz zaten siz demeseniz.

Not: sert gelmiştir tonum, doğrudur. Sebebi trol olduğunuzu düşünmem. Hala yazdıklarınızın hepsini deneyimleyecek düzeyde Linux bilgisine sahip olduğunuza ikna olmuş değilim (lab gözetmenliğini de hesaba katıyorum). Aşırı taraflılık da ayrı mesele.

1) Hayır kabul etmiyorum. Sadece başlat çubuğu örneğini vermem sizde Windows'un yerinde saymış olduğu izlenimi uyandırmış olabilir ama tutup da buraya her şeyi yazacak değilim. Evet taklidi olamaycak kadar kötü programlar var.

2) MSDOS'u vermemdeki amacı anladınız şimdi konuyu başka yere çekmeyin.İlla da çekecekseniz MSDOS'a güncelleme verirsek aynısını elde ederiz. Burada birbirine denk şeyler vermeye çalışıyoruz, Windows'un Linux dünyasındaki dengi de benim gözümde ubuntudur(zaten en çok o kullanıyordu sanırım) Diğerlerini araya sokmak çok abes kaçıyor

3) Nerden biliyorsunuz hâlâ aynı seviyede kötü olduğunu? Ölçtünüz mü? Bir sürü açık giderildi o kadar senedir haberiniz var mı? Boşuna mı yapılıyor o güncellemeler?

4) Windows'un her platforma uyumluluğu olacak diye bir şey yok ki?

5) Benim yaşamam değil, çevremdekilerin dedim. Sürekli Windows virüsleri diyerek üste çıkmaya çalışıyorsunuz ama üstte verdiğim linux virüsünden hiç bahsetmemişsiniz. Yani sürekli bir Windows = Virüs Linux = güvenlik anlayışını söylüyorsunuz

6) Eğer FBI gibi kaynaklara bilgi sızdırma olayından bahsediyorsanız o Ubuntu'da da vardı yanlış hatırlamıyorsam.

7) Diski low level formatlarsam kullanabilirim olmadı usbye windows kurarıms (http://lifehacker.com/how-to-run-a-portable-version-of-windows-from-a-usb-dri-1565509124 )

8) Microsoft denetimlere başladı ve sıklaştıracak (http://www.chip.com.tr/haber/microsoft-magazadan-1500-uygulama-siliyor_49238.html )

9) Ya ben anlatamıyorum ya da siz anlamıyorsunuz. " Çoğu programın gerçeğiyle kıyaslanabilecek bir alternatifi yok (Wine falan demeyin ortalık karışmasın, o ayrı bir konu)"
    Evet çoğu programın yok. Ve ben böyle deyince herkes bizde Wine var çalıştırabiliyoruz orjinal programı diyor. Ben de yine dersiniz diye demeyin dedim. Şimdi anlaşıldı mı?

Troll değilim ama bu gibi mesajları okuyunca eğlenmiyor değilim Aşırı taraflılık ise sizde çok fazla gerçekten. En ufak laf söyleyince hemen saldırıya geçiyorsunuz. En ufak kötülüğü kabul etmiyorsunuz ama ben öyle değilim. Yukarıdaki mesajlarımdan da anlayabilirsiniz.

Edit: Hocam yoksa blok mu attınız Birisi bloklamış beni fazladan da onun için dedim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PeerNet* -- 31 Ağustos 2014; 2:34:21 >

1. Başlat çubuğu örneğini vermeniz başlı başına bir hata, sanki panel kullanan tüm masaüstü ortamları Windows'u taklit ediyor. İlk kim yaptı tarzındaki bir düşünce kesinlikle hangisi daha iyi sonucunu çıkarmaz. Her şeyi yazmakta serbestsiniz, yazın da bilelim.

2. Özellikle buradaki cevabınızı bekliyordum ama kaçmışsınız. Grafik arayüzü bile olmayan eskinin eskisi MSDOS ile Antix'i karşılaştırmak oldukça abesti, Windows'un kendinize göre karşılığını bulmaya kalkışarak kaçmayın, Linux Windows ile karşılaştırılamayacak kadae geniş bir alana yayılmış bir sistemdir. Windows Ubuntu'nun Unity sürümünden daha hızlı açılır deyin o zaman, Linux'tan değil. Windows ise günümüz itibariyle Windows7 ve 8'dir. Seçeneğiniz yok. Linux'ta ise çok kolay kurulan, çok ayrıntılı kuruluma sahip olan, çok cafcaflı, çok iskelet, çok fazla program barındıran, sadece dosya yöneticisi ve terminal barındıran sürüyle seçenek vardır. Bilgisayarınız kaldırmıyorsa elinizdeki CD çöp değildir.

3. Güncellemeler senelerdir yapılır, sonucu görmek için ise Windows yardım forumlarına bakmak yeter. Bu arada "hala kötü". Ölçüm yok, sadece kötü. Ölçüm yapıp tablo sunacak kadar iddialı değili ama kör de değilim.

4. Biliyorum, siz de bilin ve şu uyumluluk safsatasından vazgeçin istedim, elbette ki Windows bütün donanımlarını desteklemek zorunda değil, ancak buna rağmen sanki en iyi donanım uyumluluğu Windows'taymış gibi davranmak abestir.

5. Bahsetmemem çok normal çünkü Windows'ta virüsler düzenli antivirüs kullanımını gerektiren bir olgu iken Linux'ta istisnai bir durumdur. Başından bu güne bu forumda yazılmış bütün Windows ve Linux şikayetlerine bakın, ne demek istediğimi anlayacaksınız.

6. Nereye sızdırdığını değil, sözleşmede yaza yaza açık açık bilgi topladığını kastettim (nereye olduğu söylenmiyor). Ubuntu da spyware'dir, dash bilgi toplar, bilmeyenler burada haberdar olsun. Şu ana kadar hiçkimseye Ubuntu kullanmasını tavsiye etmedim.

7. Pek sarıldığınız son kullanıcı için pek de kolay şeyler olmasa gerek ha, ne dersiniz?

8. Kaynak kodunu inceleyebiliyor mu? Güvenliğinden ne kadar emin olabiliyor? İsimlendirme, kategorilendirme ve ikon mu sizin güvenlikten anladığınız? İyiymiş.

9. Anlatılabilecek bir durum yok, sözcüklemeyi yanlış yapmıyorsanız "gerçek", "orijinal" ve karşıtından söz ediyorsunuz. Bunu kabul edebilmem için bir sebep yok. Şunun ilk cümlede zaten açık olması gerekiyor: Windows kullanacağıma neden Wine kullanayım? Wine'ı çekin şimdi... Windows'taki programı arasam zaten Windows kullanırım (aradığımda da kullanıyorum zaten).

Trollük ve taraflılık meselesine gelince: şu ana kadar hiç Windows forumlarına gidip Windows'u neden sevdiğini anlatanların yazdıklarına "gülmedim", hiçbir zaman Windows forumlarına gidip Windows'un kötü bir sistem olduğunu anlatmaya çalışmadım, öncesini de hatırlatayım, çözümü için uğraşmadığım sisteme "nesine olumlu bakayım" diye laf atmadım, Windows forumlarına gidip hem "gereksiz ve yetersiz" deyip hem de üzerine ısrarla olumsuz yorumda bulunmadım, zaten bunu yapmak yerine kullanmayıverirdim. Benim Windows forumlarındaki iletişimim daha çok oradaki kullanıcılara elimden geldiğince yardım etmek yönündedir. Ayrıca Windows'un virüs konusundaki zayıflığını kabul etmeyen, grafik arayüzlü güncel bir sistem ile fi tarihinden kalma bir sistemi karşılaştıran siz daha ılımlı yaklaşıyorsunuz, öyle mi? Maşallahınız var.

Edit: hayır, blok atmadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _memet -- 31 Ağustos 2014; 3:20:04 >

• quote:

1. Başlat çubuğu örneğini vermeniz başlı başına bir hata, sanki panel kullanan tüm masaüstü ortamları Windows'u taklit ediyor. İlk kim yaptı tarzındaki bir düşünce kesinlikle hangisi daha iyi sonucunu çıkarmaz. Her şeyi yazmakta serbestsiniz, yazın da bilelim.

2. Özellikle buradaki cevabınızı bekliyordum ama kaçmışsınız. Grafik arayüzü bile olmayan eskinin eskisi MSDOS ile Antix'i karşılaştırmak oldukça abesti, Windows'un kendinize göre karşılığını bulmaya kalkışarak kaçmayın, Linux Windows ile karşılaştırılamayacak kadae geniş bir alana yayılmış bir sistemdir. Windows Ubuntu'nun Unity sürümünden daha hızlı açılır deyin o zaman, Linux'tan değil. Windows ise günümüz itibariyle Windows7 ve 8'dir. Seçeneğiniz yok. Linux'ta ise çok kolay kurulan, çok ayrıntılı kuruluma sahip olan, çok cafcaflı, çok iskelet, çok fazla program barındıran, sadece dosya yöneticisi ve terminal barındıran sürüyle seçenek vardır. Bilgisayarınız kaldırmıyorsa elinizdeki CD çöp değildir.

3. Güncellemeler senelerdir yapılır, sonucu görmek için ise Windows yardım forumlarına bakmak yeter. Bu arada "hala kötü". Ölçüm yok, sadece kötü. Ölçüm yapıp tablo sunacak kadar iddialı değili ama kör de değilim.

4. Biliyorum, siz de bilin ve şu uyumluluk safsatasından vazgeçin istedim, elbette ki Windows bütün donanımlarını desteklemek zorunda değil, ancak buna rağmen sanki en iyi donanım uyumluluğu Windows'taymış gibi davranmak abestir.

5. Bahsetmemem çok normal çünkü Windows'ta virüsler düzenli antivirüs kullanımını gerektiren bir olgu iken Linux'ta istisnai bir durumdur. Başından bu güne bu forumda yazılmış bütün Windows ve Linux şikayetlerine bakın, ne demek istediğimi anlayacaksınız.

6. Nereye sızdırdığını değil, sözleşmede yaza yaza açık açık bilgi topladığını kastettim (nereye olduğu söylenmiyor). Ubuntu da spyware'dir, dash bilgi toplar, bilmeyenler burada haberdar olsun. Şu ana kadar hiçkimseye Ubuntu kullanmasını tavsiye etmedim.

7. Pek sarıldığınız son kullanıcı için pek de kolay şeyler olmasa gerek ha, ne dersiniz?

8. Kaynak kodunu inceleyebiliyor mu? Güvenliğinden ne kadar emin olabiliyor? İsimlendirme, kategorilendirme ve ikon mu sizin güvenlikten anladığınız? İyiymiş.

9. Anlatılabilecek bir durum yok, sözcüklemeyi yanlış yapmıyorsanız "gerçek", "orijinal" ve karşıtından söz ediyorsunuz. Bunu kabul edebilmem için bir sebep yok. Şunun ilk cümlede zaten açık olması gerekiyor: Windows kullanacağıma neden Wine kullanayım? Wine'ı çekin şimdi... Windows'taki programı arasam zaten Windows kullanırım (aradığımda da kullanıyorum zaten).

Trollük ve taraflılık meselesine gelince: şu ana kadar hiç Windows forumlarına gidip Windows'u neden sevdiğini anlatanların yazdıklarına "gülmedim", hiçbir zaman Windows forumlarına gidip Windows'un kötü bir sistem olduğunu anlatmaya çalışmadım, öncesini de hatırlatayım, çözümü için uğraşmadığım sisteme "nesine olumlu bakayım" diye laf atmadım, Windows forumlarına gidip hem "gereksiz ve yetersiz" deyip hem de üzerine ısrarla olumsuz yorumda bulunmadım, zaten bunu yapmak yerine kullanmayıverirdim. Benim Windows forumlarındaki iletişimim daha çok oradaki kullanıcılara elimden geldiğince yardım etmek yönündedir. Ayrıca Windows'un virüs konusundaki zayıflığını kabul etmeyen, grafik arayüzlü güncel bir sistem ile fi tarihinden kalma bir sistemi karşılaştıran siz daha ılımlı yaklaşıyorsunuz, öyle mi? Maşallahınız var.

Edit: hayır, blok atmadım.

Bu işin sonu Xerox'a kadar gider. Ama linux arayüzleri genellikle MacOSX veya Windows sistemlerden alınıyor. Daha çok MacOSX den direk olarak alınıyor (ElementaryOS gibi) Windows'tan ise esinleniliyor ama fark ediliyor sonuçta

Hocam nasıl karşılaştırmamı bekliyorsunuz anlamıyorum ki? Linux çekirdektir Windows ise işletim sistemi. Zibilyon tane dağıtım var hangisiyle karşılaştırayım? Şundan hızlı desem bu sefer başka bir şey getireceksiniz. Benim oradaki örneğimin amacı hızlı açılmak için verdiğiniz büyük ihtimalle içinde pek bir şey olmayan sade bir işletim sistemine karşı abes bir örnek vermekti. İçinde hiçbir şey yok sapsade işletim sistemini getirin tabii geçer, aynı şeyi windows için yapalım? MSDOS'a grafik desteği ekleyelim? Her neyse bana bir işletim sistemi gerekiyordu linux'tan ki linux'u temsil edebilecek şu an ubuntu'dur ancak. Ve testi de izledik zaten daha çok konuşmaya gerek yok.

Sürekli söylediğiniz Windows forumuna girin virüs meselesi var falan dediniz. Şimdi girdim ve ilk iki sayfaya baktım ama virüs içeren konu göremedim. Bir tane var o da antivirüs programı tavsiyesi

Çok samimi söylüyorum sadece mse kullanıyorum utanmasam onu bile kullanmayacağım o derece. Eski yıllarda kaspersky'den aşağısını kullanmazdım. Ama şu an kaspersky kullansam da fark etmez çünkü bilgisayarların donanımları çok gelişti. Hani eski bilgisayarlarda bunu dersiniz, sistem kaynağı azdır anti virüs de yavaşlatır falan ama artık günümüz sistemlerinde böyle değil.

http://forum.donanimhaber.com/m_96046342/f_//tm.htm#96550027 bu konuda pars bilişim adlı üyenin yorumunu okuyun. Adamlar daha tam olarak güvenilir bir iso yayınlamaktan aciz. Arka kapı olayına gelirsek Windows 8 i bilemeyeceğim ama http://www.chip.com.tr/haber/win-7-ye-sok-suclama-nsa-nin-yeni-gorevi_16587_2.html bakın. Ayrıca eminim microsoft hizmetlerini kullanmasanız bile google hizmetlerini kullanıyorsunuzdur. Google da verilerinizi okuyabiliyor

Burada son kullanıcı hakkında değil de bana yükleyebilir misiniz demiştiniz onun için öyle yazdım. Son kullanıcıyı katmanız olmamış

Hâlâ daha ne dediğinizi anlamıyorum vallahi. Mesela photoshop gibi kaliteli bir yazılım var mı? Ben böyle diyince adam bende wine var ben photoshop u çalıştırabiliyorum diyor(çalışıyor mu bilmiyorum) ben o yüzden demiştim.

• Linux arayüzleri Windows veya Mac OS X'ten alınmıyor, bu iki sistemden esinlenilen masaüstleri var (ki ilk üçe giremezler bunlar) fakat bu Linux arayüzlerinin bu iki sistemden alındığı anlamına gelmiyor. Siz bunu söylerken ben de ısrarla o zaman Win8 Gnome Shell'in taklidi diyorum.
    Linux sadece bir çekirdek değil, aynı zamanda bir işletim sistemidir, bu işletim sisteminin diğer adı GNU/Linux'tur. Linux çekirdeğiyle GNU sistem araçları, kütüphaneleri ve yazılımlarının biraraya gelmesiyle oluşan işletim sistemine Linux ya da GNU/Linux işletim sistemi denir (Stallman GNU/Linux demeyi tercih ederken Torvalds Linux demeyi tercih eder). Haliyle o zibilyon tane dağıtımın hepsi bu karşılaştırmaya girer ki kabul edin veya etmeyin Linux'un avantajı da budur. Ubuntu kesinlikle tek başına Linux'u temsil etmez, hatta bunu hiçbir dağıtım tek başına yapamaz, çünkü her dağıtım başka bir ihtiyaca cevap verir. Eğer Windows'u Ubuntu cd'si ile karşılaştırıyorsanız bunu açık açık belirtmeniz gerekiyor. Ha, not düşelim: Antix içinde hiçbir şey olmayan bir sistem değil, eski bilgisayarlar için tasarlanmış, birçok aracı içinde barındıran güncel bir sistemdir ve bildiğim kadarıyla Windows diyarında bir alternatifi yoktur.

Bir not düşeyim,

Size Windows sorunlarını bulmak konusunda yardımcı olayım:
    http://forum.donanimhaber.com/m_96500257/tm.htm Üç gün önce adamın bilgisayarına Trojan bulaşmış
    http://forum.donanimhaber.com/m_96527253/tm.htm buradaki sorun virüs değil, doğrudan antivirüs yüzünden
    http://forum.donanimhaber.com/m_96247999/tm.htm gözden geçirmiş olduğunuz ikinci sayfada. 22 Ağustos. Trojan bulaşmış.

Virüs olup olmadığı bilinmeyen konular var:
    http://forum.donanimhaber.com/m_96567600/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_96527856/tm.htm

Ayrıca yazılımlar bölümünde antivirüs tavsiyesi isteyen tonla insan var, boşuna değil herhalde. Şunu da not düşeyim: sizin aksinize ben her şeyde UAC'ı şifre istemeye ayarlayıp browser'a noscript ve **** yüklemekten başka hiçbir önlem almıyorum sanal makinadaki Windows'umda. Şu ana kadar ne bir mavi ekranla karşılaştım, ne makine kilitlendi ne de başka bir şey oldu. Ama sizin deyiminizle bunu sen veya ben yapabiliriz, herkes yapamaz (mesele yine son kullanıcıya geldi). Bu arada son kullanıcıya siz takıldığınız için takılıyorum, herkes Linux kuramaz diyen birinin önüme Windows için daha ayrıntılı bilgi gerektirebilecek seçenekler sunması biraz garip kaçıyor.

Kurulum sırasında Windows'tan daha kolay olan Linux dağıtımları vardır. Disk bölümlendirme Windows'tan daha kolaydır. Windows pek bilgili olmayan bir kullanıcıyı eğer disk Windows'un tanımadığı dosya sistemleriyle doluysa Windows'un yüklenebilmesi için gerekli alan yok deyip geri çevirir. Birçok Linux dağıtımı ise var olan Windows sisteminde yer açma kabiliyetine sahiptir, Windows Linux kurulu disklere bunu yapabiliyor mu? Windows'un bu konudaki acziyeti daha büyük, o konuya hiç bulaşmayın bence.

Photoshop demişsiniz, ha şuraya gelin. Eğer mesele buysa photoshop kullanıcıları gibi profesyonel araçları kullanan insanların işletim sistemi seçme şansları yoktur. Photoshop kullanan bir profesyonelseniz ya MS kullanacaksınız, ya da OsX. Wine'da çalışıyordur belki ama (duyduğum kadarıyla çalışıyor, duyalı bir süre oldu, sonradan sürümler çıktı, şu anki halini bilmem) böyle bir şey yapan birine ilk sorum "neden böyle bir şey yapasın ki" olurdu. Param yok der, o ayrı. Ancak profesyonel olmayan biri için GIMP ile Photoshop arasında pek de fark yoktur (zaetn ikisinde de yapacağı en fazla magic wand kullanmak ya da filtrelerle oynamaktır, GIMP bu konuda pek de geride değildir). Bu sadece Photoshop kullanıcıları için geçerli değil: Apache+MySql+PHP serverlarda Windows'un bazı scriptlerde sorun çıkardığını biliyorum, bunları kullanan biri Linux kullanmak zorunda, Windows pek işine yaramaz. Ancak sizin yoğunlaştığınız alan son kullanıcılar mı profesyoneller mi, onu bilelim önce.

• quote:

Linux arayüzleri Windows veya Mac OS X'ten alınmıyor, bu iki sistemden esinlenilen masaüstleri var (ki ilk üçe giremezler bunlar) fakat bu Linux arayüzlerinin bu iki sistemden alındığı anlamına gelmiyor. Siz bunu söylerken ben de ısrarla o zaman Win8 Gnome Shell'in taklidi diyorum.
    Linux sadece bir çekirdek değil, aynı zamanda bir işletim sistemidir, bu işletim sisteminin diğer adı GNU/Linux'tur. Linux çekirdeğiyle GNU sistem araçları, kütüphaneleri ve yazılımlarının biraraya gelmesiyle oluşan işletim sistemine Linux ya da GNU/Linux işletim sistemi denir (Stallman GNU/Linux demeyi tercih ederken Torvalds Linux demeyi tercih eder). Haliyle o zibilyon tane dağıtımın hepsi bu karşılaştırmaya girer ki kabul edin veya etmeyin Linux'un avantajı da budur. Ubuntu kesinlikle tek başına Linux'u temsil etmez, hatta bunu hiçbir dağıtım tek başına yapamaz, çünkü her dağıtım başka bir ihtiyaca cevap verir. Eğer Windows'u Ubuntu cd'si ile karşılaştırıyorsanız bunu açık açık belirtmeniz gerekiyor. Ha, not düşelim: Antix içinde hiçbir şey olmayan bir sistem değil, eski bilgisayarlar için tasarlanmış, birçok aracı içinde barındıran güncel bir sistemdir ve bildiğim kadarıyla Windows diyarında bir alternatifi yoktur.

Bir not düşeyim,

Size Windows sorunlarını bulmak konusunda yardımcı olayım:
    http://forum.donanimhaber.com/m_96500257/tm.htm Üç gün önce adamın bilgisayarına Trojan bulaşmış
    http://forum.donanimhaber.com/m_96527253/tm.htm buradaki sorun virüs değil, doğrudan antivirüs yüzünden
    http://forum.donanimhaber.com/m_96247999/tm.htm gözden geçirmiş olduğunuz ikinci sayfada. 22 Ağustos. Trojan bulaşmış.

Virüs olup olmadığı bilinmeyen konular var:
    http://forum.donanimhaber.com/m_96567600/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_96527856/tm.htm

Ayrıca yazılımlar bölümünde antivirüs tavsiyesi isteyen tonla insan var, boşuna değil herhalde. Şunu da not düşeyim: sizin aksinize ben her şeyde UAC'ı şifre istemeye ayarlayıp browser'a noscript ve **** yüklemekten başka hiçbir önlem almıyorum sanal makinadaki Windows'umda. Şu ana kadar ne bir mavi ekranla karşılaştım, ne makine kilitlendi ne de başka bir şey oldu. Ama sizin deyiminizle bunu sen veya ben yapabiliriz, herkes yapamaz (mesele yine son kullanıcıya geldi). Bu arada son kullanıcıya siz takıldığınız için takılıyorum, herkes Linux kuramaz diyen birinin önüme Windows için daha ayrıntılı bilgi gerektirebilecek seçenekler sunması biraz garip kaçıyor.

Kurulum sırasında Windows'tan daha kolay olan Linux dağıtımları vardır. Disk bölümlendirme Windows'tan daha kolaydır. Windows pek bilgili olmayan bir kullanıcıyı eğer disk Windows'un tanımadığı dosya sistemleriyle doluysa Windows'un yüklenebilmesi için gerekli alan yok deyip geri çevirir. Birçok Linux dağıtımı ise var olan Windows sisteminde yer açma kabiliyetine sahiptir, Windows Linux kurulu disklere bunu yapabiliyor mu? Windows'un bu konudaki acziyeti daha büyük, o konuya hiç bulaşmayın bence.

Photoshop demişsiniz, ha şuraya gelin. Eğer mesele buysa photoshop kullanıcıları gibi profesyonel araçları kullanan insanların işletim sistemi seçme şansları yoktur. Photoshop kullanan bir profesyonelseniz ya MS kullanacaksınız, ya da OsX. Wine'da çalışıyordur belki ama (duyduğum kadarıyla çalışıyor, duyalı bir süre oldu, sonradan sürümler çıktı, şu anki halini bilmem) böyle bir şey yapan birine ilk sorum "neden böyle bir şey yapasın ki" olurdu. Param yok der, o ayrı. Ancak profesyonel olmayan biri için GIMP ile Photoshop arasında pek de fark yoktur (zaetn ikisinde de yapacağı en fazla magic wand kullanmak ya da filtrelerle oynamaktır, GIMP bu konuda pek de geride değildir). Bu sadece Photoshop kullanıcıları için geçerli değil: Apache+MySql+PHP serverlarda Windows'un bazı scriptlerde sorun çıkardığını biliyorum, bunları kullanan biri Linux kullanmak zorunda, Windows pek işine yaramaz. Ancak sizin yoğunlaştığınız alan son kullanıcılar mı profesyoneller mi, onu bilelim önce.

Aşk olsun hocam, insan yazar da hiç alıntılamaz veya konuya çağırmaz mı?

Geçende size cevap yazarken birkaç şeyin doğruluğunu kontrol etmek için aranırken şu sayfayı bulmuştum;http://linuxfonts.narod.ru/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.current.html sağolsun benim anlatmak istediğim her şeyi yazmışlar. Hem pozitif hem de negatif yönleriyle.

Üstteki yazılarınızda neden Windows kurayım bir şey yüklerken donup hata versin diye gibi bir şey yazmıştınız şu an üşeniyorum bakmaya ama onun gibi bir şeydi. Hani hata alıyordunuz?

Disk bölümlendirme size kolay geliyor tabii. Sizin bana yönelttiğiniz sorular da temel seviyeyi aşıyor doğrusu. SMART gibi sorular soruyorsunuz ki bunu linuxla kullanabiliyor olmam doğru değildir tamamen hatadır. Mutlaka o diske bir şey yapılması gerekir. Windows'u kurabilen bir insan onu biçimlendirebilir bence. Zaten format atmayı öğrenmeyen kalmadı gibi

Dediğiniz UAC olayını ben de yapıyordum linux'taki gibi root yetkisi istiyor gibi oluyordu. Ama şimdi pek gerek duymuyorum onun yerine sistemde varlığını hissetmediğim mse kullanıyorum

Son olarak, ben Windows'un + ve - yönlerini görüyorum ve de kabul ediyorum ama siz linux'u o kadar çok seviyorsunuz ki bir eksi söyleyince demediğinizi bırakmıyorsunuz

• benim için tartismayin 1 diske linux 1 diske de windows kurarim olur biter

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Cevap'a basmayı unutmuşu herhalde. Bu arada ben Linux'un eksiksiz olduğunu düşünmüyorum, ancak "geride" olduğunu da düşünmüyorum. Savlarınıza verdiğim cevaplar dayanaksız değil, siz bunları kabul etmezken hiçbir eksi yönü kabul etmeyen ben değil, siz oluyorsunuz. Windows'a toz kondurmuyorsunuz.
    Şu hata alma kısmını alıntılasanız iyi olur. Nvidia sürücülerinden bahsettim bir ara, ama onda donmuyordu, donanım tanıma modülü sorunluydu. Ondan başka Wine kurayım da home klasörüne virüs mü girsin demiştim eğer kastınız buysa. Wine kullanarak bütün sisteme zarar veremem ancak internette rahat rahat dolaşırken Windows virüslerini destekleyen bir programın çalışmaya hazır olması hiç de bana göre değil (Wine bütün kullanıcı klasörüme ulaşabilir). Linux'ta da noscript kurulu ama bütün sayfalara izin ver modunda (whitelist yerine blacklist) çalışıyor, rahat dolaşabileyim diye.

Verdiğiniz yazıyı daha önce görmüştüm, birçok sav komik olmanın ötesinde. Örneğin RHEL ve Centos'ta Chrome'un son versiyonlarının bulunmaması örneği. İyi de, Centos masaüstü odaklı bir dağıtım değil ki, Centos son sürümleri değil, en kararlı sürümleri kullanır. Yazının başlığı da Masaüstünde temel Linux problemleri, işe bak!
    Sürücülerin birçok dağıtımda "out of the box" gelmediğinden yakınmış, iyi o zaman, XP döneminde Windows masaüstüne hiç mi hiç hazır değildi. Bunun adı safsatadır, XP masaüstüne gayet hazırdı, bütün sürücülerin dvd'de gelmesi gerekmiyor bütün sürücülerin kurulabilir olması için. Dağıtımların çok büyük bölümünde sadece özgür yazılımlar gelir, bu sürücüler içinde geçerlidir. İsterseniz kapalı kaynak sürücüleri de kullanabilirsiniz. Açık kaynak sürücülerin yetersiz olduğunun söylenmesi Linux masaüstü kullanıcılarının yüzde doksanından fazlası için bir şey ifade etmeyecektir. Bunun haricinde "her şey cd ile birlikte gelsin"ci tipler için Windows'un sunduğundan çok daha fazlasını sunan dağıtımlar var, Linux Mint gibi. Adam 20'den fazla maddeyi neredeyse kimsenin kullanmadığı açık kaynak sürücülere ayırmış. Kapalı kaynak sürücüler için söylediği sorunlar Windows için de mevcut.
    Maddelerden biri: "Fontları Windows ile uyumlu bile değil" Neremle güleyim? Bu mu "objektif" yazı?
    X.org'un güvensizliğinden bahsederken sudo ile gui uygulamaktan bahsetmiş. İyi de sen etkinleştirmezsen Linux'ta böyle bir şey mümkün değildir ki! Hadi daha ileri gidip dd if=/dev/zero of=/dev/sda'nın güvensizliğinden ya da Windows'ta kayıt defterini boşaltmanın güvensizliğinden bahsedelim. İzin verilmeyen şeyi yapmak mıdır güvenlik anlayışı. İnternet üzerinde bu yazıya gönderme yapıp itirazlarını dile getiren yazılar var, yazı temel bir kaynak falan değil.

Windows'un artı ve eksilerini görüp görmediğinizi bilmem ama benden ısrarla muhtelif konularda Linux'un geride olduğunu söylememi beklerken kabul ettiğinizi söylediğiniz Windows'un eksilerini dile getirmediğiniz kesin.

edit: bir tane daha
    Microsoft Office is not available for Linux. LibreOffice/OpenOffice still has major troubles properly opening and rendering documents created in Microsoft Office (alas, it's a standard in the business world). Besides LibreOffice has a drastically different user interface and many features work differently.

Adam basbayağı MSOffice .odt açmak zorunda ve Libreoffice kullanıcılarının alıştığı gibi çalışmak zorunda değil ama Libreoffice "iyi" olmak için MS Office'i taklit etmek zorunda demiş, çünkü "MS Office standart". Windows daha standart, Windows'a geçsin o zaman herkes?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _memet -- 1 Eylül 2014; 1:59:32 >

• çok tesekkür ediyorum bana gerekliydi
  • Başlat menüsünü Linux Windows'tan almışsa, menüdeki Başlat yazısını kaldırmayı da Windows Linux'tan öğrenmiştir. :D

Linux'ta donanım kısmında ne yazık ki zayıflık var. Intel dahili GPU'larının önce Windows sürücülerine önem veriyor, sonra parça parça eklemelerle Linux'lar geliyor. Phoronix'e bakın, yok bilmem kaçıncı Linux çekirdeğine Intel xx özelliğini ekleyecekmiş vs. İşlemcinin modası geçtiğinde GPU özellikleri tam kullanılıyor. Ayrıca Nvidia tarafında Nvidia sürücüleri yayınlıyor ama kaç yıldır Optimus destekli cihazları için ciddi manada işe yarar bir şey yok. Bumblebee gibi ek yazılımlar kullanıyoruz. ATI desen, resmi sürücüsünü indirip kurduğunda görüntüyü kullanılamaz hale getirdiğinden ATO ekran kartlarından uzak duruyorum uzun zamandır.

Performans olarak şu var. GPUgrid gibi belli Boinc projelerinde Linux ve Windows XP işletim sistemleri Windows Vista, 7 ve 8'e göre daha performanslı çalışıyor. Sebebi de son Windows sürümlerine eklenen görüntü altyapısındaki bir şeylerin hesaplama işlemlerini yavaşlatması. Onun haricinde Windows sürücüleri üreticiler tarafından daha iyi bakıldığından genel olarak daha performanslı oluyorlar.

Ayrıca şu var, Lenovo dizüstümün şarjı Windows'ta daha uzun gidiyor mesela. Linux'ta neyi kapatmayı denedim, neyi güç tasarrufuna almaya çalıştıysam Windows kadar batarya süresine ulaşamadım. Yine üretici kaynaklı bir kısıt bu da...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 9 Eylül 2014; 13:52:45 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Cevap'a basmayı unutmuşu herhalde. Bu arada ben Linux'un eksiksiz olduğunu düşünmüyorum, ancak "geride" olduğunu da düşünmüyorum. Savlarınıza verdiğim cevaplar dayanaksız değil, siz bunları kabul etmezken hiçbir eksi yönü kabul etmeyen ben değil, siz oluyorsunuz. Windows'a toz kondurmuyorsunuz.
    Şu hata alma kısmını alıntılasanız iyi olur. Nvidia sürücülerinden bahsettim bir ara, ama onda donmuyordu, donanım tanıma modülü sorunluydu. Ondan başka Wine kurayım da home klasörüne virüs mü girsin demiştim eğer kastınız buysa. Wine kullanarak bütün sisteme zarar veremem ancak internette rahat rahat dolaşırken Windows virüslerini destekleyen bir programın çalışmaya hazır olması hiç de bana göre değil (Wine bütün kullanıcı klasörüme ulaşabilir). Linux'ta da noscript kurulu ama bütün sayfalara izin ver modunda (whitelist yerine blacklist) çalışıyor, rahat dolaşabileyim diye.

Verdiğiniz yazıyı daha önce görmüştüm, birçok sav komik olmanın ötesinde. Örneğin RHEL ve Centos'ta Chrome'un son versiyonlarının bulunmaması örneği. İyi de, Centos masaüstü odaklı bir dağıtım değil ki, Centos son sürümleri değil, en kararlı sürümleri kullanır. Yazının başlığı da Masaüstünde temel Linux problemleri, işe bak!
    Sürücülerin birçok dağıtımda "out of the box" gelmediğinden yakınmış, iyi o zaman, XP döneminde Windows masaüstüne hiç mi hiç hazır değildi. Bunun adı safsatadır, XP masaüstüne gayet hazırdı, bütün sürücülerin dvd'de gelmesi gerekmiyor bütün sürücülerin kurulabilir olması için. Dağıtımların çok büyük bölümünde sadece özgür yazılımlar gelir, bu sürücüler içinde geçerlidir. İsterseniz kapalı kaynak sürücüleri de kullanabilirsiniz. Açık kaynak sürücülerin yetersiz olduğunun söylenmesi Linux masaüstü kullanıcılarının yüzde doksanından fazlası için bir şey ifade etmeyecektir. Bunun haricinde "her şey cd ile birlikte gelsin"ci tipler için Windows'un sunduğundan çok daha fazlasını sunan dağıtımlar var, Linux Mint gibi. Adam 20'den fazla maddeyi neredeyse kimsenin kullanmadığı açık kaynak sürücülere ayırmış. Kapalı kaynak sürücüler için söylediği sorunlar Windows için de mevcut.
    Maddelerden biri: "Fontları Windows ile uyumlu bile değil" Neremle güleyim? Bu mu "objektif" yazı?
    X.org'un güvensizliğinden bahsederken sudo ile gui uygulamaktan bahsetmiş. İyi de sen etkinleştirmezsen Linux'ta böyle bir şey mümkün değildir ki! Hadi daha ileri gidip dd if=/dev/zero of=/dev/sda'nın güvensizliğinden ya da Windows'ta kayıt defterini boşaltmanın güvensizliğinden bahsedelim. İzin verilmeyen şeyi yapmak mıdır güvenlik anlayışı. İnternet üzerinde bu yazıya gönderme yapıp itirazlarını dile getiren yazılar var, yazı temel bir kaynak falan değil.

Windows'un artı ve eksilerini görüp görmediğinizi bilmem ama benden ısrarla muhtelif konularda Linux'un geride olduğunu söylememi beklerken kabul ettiğinizi söylediğiniz Windows'un eksilerini dile getirmediğiniz kesin.

edit: bir tane daha
    Microsoft Office is not available for Linux. LibreOffice/OpenOffice still has major troubles properly opening and rendering documents created in Microsoft Office (alas, it's a standard in the business world). Besides LibreOffice has a drastically different user interface and many features work differently.

Adam basbayağı MSOffice .odt açmak zorunda ve Libreoffice kullanıcılarının alıştığı gibi çalışmak zorunda değil ama Libreoffice "iyi" olmak için MS Office'i taklit etmek zorunda demiş, çünkü "MS Office standart". Windows daha standart, Windows'a geçsin o zaman herkes?

Aaaa unutmuşum ben bu konuyu.

Valla hocam genelde muadil programlar piyasadaki aslını taklit ediyor. (Ki bazıları düzgün çalışmaktan bile aciz. İmzamdaki linke tıklayarak videoyu izleyin adam açıklama yapıyor)
    Evet geçebilir. Standart/ev kullanıcıları Windows kullanmaya devam etmeli zaten. Neden alıştığı programlardan ve arayüzden vazgeçip yeniden başka bir şeye alışıp onu öğrenerek vakit kaybetsin?

Bir de şu var. Bir sürü dağıtım var. Birinin açığını diğeri kapatıyor ama onda da başka bir açık var(açık derken eksiklik manasında) Bir sürü geliştirici var linux dünyasında, birinin yapmadığını/yapamadığını diğeri kendi dağıtımında yapıyor. Ben size bir sorun söylesem şunda yok diyorsunuz, ee tabii konu Windows'a gelince zaten kapalı kaynak olan bir sistem, oradan buradan vuruyorsunuz.

Ve üstteki yazanın da şarj süresini de göz önüne alalım. Şimdiye kadar herkes bana linux'da daha fazla şarj süresinin olduğunu söylemişti ve bunu hep + olarak kullanıyordu. Buna ne diyorsunuz peki?

Ekleme: Ubuntu hakkında söylediklerinizden dolayı ubuntu kullanmaktan vazgeçmiştim. Forumdan sorduğum biri şöyle dedi;
    quote:

İzinle bilgi toplandığı doğrudur. Fakat bu donanım haberde yaptığınız gezintiden bile daha az kimliğinizi açıklar. Anonim bilgilerdir. Mesela en çok kullandığınız dash eklentisine göre performansıda optimize edebilir. Toplandığı tüm bilgiler productservices.ubuntu ya gönderilmez. Mesela hesap makinesi eklentisini sık kullanıyorsanız dash açıldığında koşullara göre ilk onu aktif eder. Zeitgeits bir iç arama servisidir, dışarıya bilgi göndermez. Dashteki iç aramaların performansını artırır. Ubuntunun spyware olması iddiaları amazondan reklam amaçlı ön tanımlı açık gelen dash eklentisi bulundurmasıdır. Amazon burada veri toplar. Fakat eklentiler sekmesinden kapatılabilir. Ubuntuda tüm ağ trafiğimi izledim emin olmak için sorun yok

Siz ne dersiniz? Şimdi kullanmalı mıyım yoksa başka bir dağıtım mı kullanayım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PeerNet* -- 11 Eylül 2014; 23:57:37 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.