Şimdi Ara

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN PİC, KULLANIMI VE İLGİLİ PROGRAMLAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
7.122
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Benzeri topikleri sürekli takip ediyorum.Pic programlaması ve kullanımı konusu çok ilgimi çekmekte.Ben de sıfır noktasından başlayıp devam etmek istiyorum.Bu yüzden böyle bir topic açmış bulunuyorum.Elektronik devre elemanlarını tanıyorum.Ama
    pic olayına nereden başlayacağımı bilemiyorum.Özellikle;
    1-Birçok prog.dilinden bahsediliyor.Fakat benim durumumda birisi hangisini kullanırsa zorluk çekmez,
    2-Entegrede standart uç bağlantıları varmıdır,varsa hangileridir.(transistörlerdeki beyzi şase,emiteri şase,kollektörü şase bağlantılar olduğu gibi)
    3-İlk başlayan için gerekli olanlar nelerdir v.b.
    4-Emeğinize,gözlerinize sağlık buradaki paylaşımlar çok güzel olmuş.Bir de böyle yeni başlayanlar için bastten zora uygulamalı birkaç örnek çalışması eklenemez mi.
    5-Ya da öğretici yönü fazla olan web adresleri veya linklerini verebilir misiniz.
    Biraz uzun oldu ama ilk etapta bunlara cevap bulmam gerektiğini düşünüyorum.
    Kaldı ki bu durumda olan birçok arkadaş vardır.Hepimiz forum yoluyla birbirimize dersler şeklinde ,adımlar şeklinde yardımcı olabiliriz.Konuyu iyi bilen bir arkadaşımız bize yukarıdaki soruları cevaplayarakbaşlangıç noktamızı belirleyebilir.
    İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM ARKADAŞLAR.SİZE BASİT GELEBİLİR AMA BENİM İÇİN ÖNEMLİ İNANIN.
    SELAMLAR

• ARKADAŞLAR,
    PİCLER YAYGIN KULLANILMAKTA BİRÇOK KUMANDA UYGULAMASI BUNLARLA KOLAYCA ÇÖZÜLMEKTE.KULLANIMI BASİT DENİYOR.İNANIN
    BİRÇOK SİTEYİ ARAŞTIRDIM.HEP FARKLI PROG.DİLLERİNDEN,FARKLI PROG. BAHSEDİLİYOR.FAKAT BİLEMİYORUM BELKİ DE BEN ANLAYAMIYORUM AMA ŞU PROG.ŞU DİL ,BU PROG İÇİN BU DİL ,BELLİ BAŞLI STANDART BAĞLANTILAR(SABİT BAĞLANTILAR) ŞUNLAR GİBİ BİR NETLİK BULAMADIM.
    YARDIMCI OLACAK ARKADAŞLAR MUTLAKA ÇIKACAKTIR.BUNA İNANIYORUM.HERKESE ÇOK TEŞEKKÜRLER.
  • hubab dostuma katılmakla birlikte şöyle bi önerim var bu konunun üst konu yapılması ve pic hakkındaki paylaşımların bu başlık altında toplanması. böylece pic e ilgisi olan arkadaşlar bütün bilgilere derli toplu bi şekilde bu başlık altında ulaşabilsinler... melih hocamda destek verirse seviniriz.. saygılar..
  • bjv16,teşekkür ederim.
    Zaten çıkışı yaptıktan sonra takıldığımız yerlerde sorularımız değişecek.
    Bu PİC konusunun önemli olduğuna inanıyırum.Belki özel sektör çalışanı,belki bir öğrenci kardeşimiz,belki elektronikle uğraşıp ta bu noktalarda takılan bir arkadaş ta istifade edecektir.
    öyle bir şey ki,kimi asembler ,kimi basic,kimi c dilinden bahsediyor,tabi
    kullanılan programlar da bir o kadar çeşit var.
    Ama yeni başlayan nereden ve ne ile başlamalı.Bunları öğrenmek istiyorum.Bilenler için cevaplamak zor değil aslında.
    Herkese selamlar.
  • Evet arkadaşlar haklısınız. Ben de pic programlamayı öğreniyorum. Bu konuda sabit bir başlığımız olsa çok iyi olur.
  • İmzamdaki sitemde pic basic pro ilgili dersler veriyorum isteyenler takip edebilirler.
  • bir haftadır gezdiğim sitelerden yaptığım bi derleme.. başlangıç için faydalı olduğunu düşündüğüm türkçe kaynaklar. hepsinde pic olmasa bile temel elektronik konusu işlenmiş.

http://www.elektromania.net/

http://ari.cankaya.edu.tr/~dere/index.htm

http://www.elektronik.ustasi.com/

http://www.silisyum.net/

http://www.firat.edu.tr/end-elektronik/index.html

http://www.eproje.com

http://www.geocities.com/elektronikevii/index.htm

http://www.elektronikdunyasi.com/

http://www.websamba.com/alper37126

http://www.antrak.org.tr/

yenilerini buldukça eklerim..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 90alper90,ilginiz için teşekkürler.
    Bahsettiğiniz sitedeki dersleri de inceledim.Merak ettiğim noktalardan
    birisi-daha önce de değindiğim gibi-
    1-PİC ,kaç çeşit program ile programlanabiliyor.
    2-Bir de derleyiciden bahsediliyor,burada da yine çeşit var.
    3-Hangisi hangisi ile kullanılmalı
    4-En kolay öğrenilebilecek prog.dili hangisi(özellikle yeni başlayan için)
    Bu hususları netleştirmek gerek.
    Saygılar
  • ben bildiklerimi aktarayım.

1- pic i çok çeşitli dillerle programlayabiliyorsunuz ama en yaygınları assembly, c ve pic basic pro.

2,3 - derleyiciler kullandığınız programlama diline göre değişiyor. pascal için pascal assembler kullanıyosunuz. c için c assembler. derleyici bulmak çok kolay her yerde bulunuyor.

4. bildiğim kadarıyla en kapsamlısı ama en zoru assembly, en kolayı ama bi yerden sonra kısıtlamalarla karşılaştığın dil pic basic. bu kısıtlamayla sanırım kendini bayaa bi geliştirdikten sonra karşılaşacaksındır. c ise orta yollu diyebiliriz. c ile 3 satırda verdiğin komutu assembly ile 10 satırda verebiliyosun mesela. melih hoca bi arkadaşından bahsetmişti, baya tecrübeli bi elektronikçi bu dillerin hepsini uzun seneler öğrenmiş ve kullanmış ama sonuç olarak assembly de karar kılmış...
  • Assembly ve C'yi karşılaştıracak olursak:
    Asembly PIC'in kendi öz dilidir.Bir insanla iletişimi en kolay şekilde onun kendi dilinde konuşursanız kurabilirsiniz.İşlemci için de bu böyle.Assembly ile herşeye tam olarak hakim olursunuz,o anda işlemce ne yapıyor,komutları nasıl işliyor,bir film gibi anlatabilirsiniz.Ancak işlemler artıp ,algoritmalar karışıklıklaştıkça assembly bir işkenceye dönebilir.O zaman C gibi bir dil kullanılabilir.C'de geçen for,while gibi yapılar işlemci için birşey ifade etmez,onlar bizim anlamamızı kolaylaştıracak sembollerdir.Derleyici bu sembolleri yine işlemcinin kendi öz kelimelerine,yani assembly'e çevirir.Tabi derleyici de bir program olduğundan bu işlemi yaparken belli kalıpları kullanır.Dolayıyısla derleyicinin ürettiği assembly kodu direk olarak assembly ile yazılmış programdan daha fazladır.Ancak günümüzde derleyiciler geliştikçe bu konuda da iyileşmeler sözkonusudur.Genelde C den üretilen kodun %20 daha fazla olduğu söyleniyor.
    Hangi dili tercih etmeliyiz peki? Tabiki işimize en uygunu.Eğer performans birinci kriterse
    assembly,yok eğer zaman kısıtlıysa ve performans ikincil kriterse o zaman C kullanılabilir.Hiç birşeyin fanatiği olmaya gerek yok.Şu anda dünyada mikrodenetleyicilerin programlanmasında %80 C kullanılır.Ancak bu C kullananların da yarısı aynı zamanda assembly de kullanır.
    Sonuç olarak şunu söyleyebilirim:Amaç aracı belirler.

• En kolayı pic basic pro dur. Herhalde katılmayan yoktur. Ama yanlış da olabilir tebi
  • bjv16,paylaşımınız için teşekkürler.
    coşkunnn,ilginiz için teşekkürler.Bu açıklamalarınızı şematik olarak verebilsek aslında daha iyi olur diye düşünüyorum .
    Amacımız PİC konusunu öğrenmek ve uygulamaya başlayabilmek.Sorunsa,en basit aracı belirleyebilmek sıfır seviye için.

Arkadaşlar,bu güzel paylaşım ile devam edersek hatta bazıları için bilgilerini kontrol etme,tazeleme imkanı da doğacak inşallah ilerleme kaydettikçe.
    Saygılar.
  • Yukarıda 2 önceki mesajımda verdiğim linkteki web sitemde,pic programlamaya başlamakla ilgili bilgiler bulabilirsin.
    PIC programlamaya başlamak için ihtiyacın olanlar:
    1-Bir programlayıcı
    Bunu nette bulunan şemalardan kendin yapabileceğin gibi piyasadaki 15-20 ytl'lik programlayıcıları da alabilirsin
    2-Yazdığın kodları derleyeceğin bir derleyici (assembly ile yazacaksan Microchip'in sitesinden indirebileceğim MPASM işini görecektir.
    3-Temelden konuyu anlatan bir kaynak.
    Orhan Altınbaşak'ın PIC programlama kitabını alabilirsin mesala.(altaş yayınlarından) Ayrıca nette birçok kaynak da bulabilirsin.Bu konuda ufak bir kaynak hazırlıyordum ama yarım kalmıştı.Yarım halinin linkini veriyorum altta.Umarım yardımcı olur.
    Başlangıç için PIC16f628 modeliyle başlayabilirsin.Bu model 16f84 ile aynı yapıya sahiptir daha da artıları vardır.Hatta şu sıralar fiyatı 16f84'den daha ucuz sanırım.
    4-Tabi son olarak da sabır ve azime ihtiyacın var.Sorun çıkarsa yılma,devam et.İnsan böyle öğreniyor herşeyi...
    http://www.hemenpaylas.com/download/378701/PICler.pdf.html
    ****= h e m e n p a y l a s

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunnn -- 2 Nisan 2006; 19:11:36 >

• Coşkunnn,
    gerçekten çok yararlı oluyorsunuz,teşekkür ederim.Bahsettiğiniz kitabı almıştım.Fakat,bir arkadaşım bunun yerine C dilini öğrenip kullanmamı
    tavsiye edince tereddüt yaşadım.Sanırım dediğiniz gibi assembler ile
    başlamalıyım.
    Peki hocam,bazıları da basic pro diyor.Bu konuda sizin fikriniz nedir.
    Saygılar
  • Önceden de dediğim gibi PIC'in asıl dili kendi assembly'sidir.Geri kalanlar,C,Basic vs. bir tercih meselesidir.Ben de ilk başladığımda assembly öğrenmiştim.Şu sıralar kendi bitirme projemle uğraşıyorum onu C ile yazıyorum.Önceden C bildiğim için pek zorlanmadım.PIC BASIC de çok tercih ediliyor,kullanımı ,öğrenmesi kolay geliyor insanlara çünkü.Benim tavsiyem assembly ile başlayıp daha sonra üst seviyeli bir dile geçmek.Assembly mikrodenetleyicinin yapısını öğrenmek için de yararlı oluyor.Aslında olay algoritma öğrenmek de biraz da.Basit örneklerle başlayıp işleri geliştirmek gerekiyor.
  • Coşkunnn,paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum.
    İnanın çok yararlı oluyor.Şimdi başlangıç noktası netleşti.
    merak eden birçok arkadaş istifade ediyordur bundan.
    Saygılar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: 90alper90

En kolayı pic basic pro dur. Herhalde katılmayan yoktur. Ama yanlış da olabilir tebi

Kesinlikle katılıyorum.Arkadaşlar yeni başlayacaksanız kesinlikle pic basic prodan basşlayın (pbp).Bende zamanında araştırmıştım.O zaman assembly die tutturmuşlardı.Assembly dilini anlatan bir kitap aldım 2 hafta kafayı yedikten sonra pbp u gördüm.Asm e göre çok çok daha kolay ve hızlı.250 satırlık asm programının 5satırlık pbp ile yazılabildigini gördüm.Tavsiye ederim internette bir çok kaynak var pbp için araştırırsanız bulabilirsiniz.Hepinize kolay gelsin
  • işe hobi yanından bakıyosun tabi ki basic. ama elektronik mesleğinse assembly sart yanında c diyebilirim. cünkü elektronikci adamın donanıma daha hakim olması gerekir. basic de donanıma o kadar hakim degilsin.
  • Kesinlikle katılıyorum.Arkadaşlar yeni başlayacaksanız kesinlikle pic basic prodan basşlayın (pbp).Bende zamanında araştırmıştım.O zaman assembly die tutturmuşlardı.Assembly dilini anlatan bir kitap aldım 2 hafta kafayı yedikten sonra pbp u gördüm.Asm e göre çok çok daha kolay ve hızlı.250 satırlık asm programının 5satırlık pbp ile yazılabildigini gördüm.Tavsiye ederim internette bir çok kaynak var pbp için araştırırsanız bulabilirsiniz.Hepinize kolay gelsin

AdreNaline,
    Aynı şeyleri ben de yaşadığım için sordum zaten.Evet,pic basic pro diyoruz ama sıfırdan her merak edene hitap edecek gibi web kaynak
    bulamadım.Öyle bir başlamalı ki,tanıtım,gerekli prog.malzvs.en basit
    kalıp bağlantılar,yapılacak ilk basit devrenin şema ile açıklaması,malz.listesi,programın yazımı-bu arada varsa aynı devrenin assembler dili ile yazılmış hali-uygulamaya geçiş,simülasyon ve elde edilen sonuçların karşılaştırılması daha sonra ikinci derece zorluk
    seviyeli bir devre aynı aşamalarıyla olursa zaten bu arada sorular-
    cevaplar..problemler..çözümler..birbirini izleyecek sanal bir kurs
    kimliğine bürünecektir topic.
    İlgilenen tüm forum ziyaretçilerinin görüşlerini bekliyoruz bu arada.
    Bu konuyu öğrenmek isteyen arkadaşlar ,ne dersiniz böylesi daha
    verimli olmaz mı.
    Saygılar.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.