Şimdi Ara

Yorumlarınızla oluşturulacak AMD oyun makinası (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.858
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Deniztns
    @Overclocking
    Burada ve diğer birkaç başlıktaki yazılarınızı okudum. Gerçekten bellek konusundaki hislerime tercüman olmuşsunuz. Madem konu bellek ile ilgili bir hususta tecelli ediyor ; o zaman affınıza sığınıp sormak istiyorum konunun biraz dışına çıkarak,

Windows'un açtığı (XP - VISTA - 7 ve önceki versiyonlar) bir takas dosyası problematiği var. Şimdi 8GB bellek şu an genel kullanıcının işletim sistemi gereksinimleri için oldukça yeterli gelmekte. Bu takas dosyasını Windows'un yönetmesine izin veriyoruz. Peki 8GB belleğimiz olursa bu takas dosyasını kapatabilir miyiz? Yoksa 16GB mı lazım? Sadece işletim sistemi kullanımını baz alarak cevaplandırır mısınız? (Browser-media player-skype-notepad kullanımı diyelim)

Şimdiden teşekkürler. Bu arada Hakan bey kusura bakmayın limon sıkmış gibi olmayayım konuya ^^

Çok güzel soru sormuşsunuz. Zaten bu soru benim anlatmak istediklerime de biraz ön ayak olmuş.

Şimdi şu an en az 1 sene daha 4GB ram bir PC için fazlasıyla yeterli. 8Gb biraz fazla. Yalnız şöyle bir durum var. Kullandığımız SSD hariç harddiskler gerek erişim süresi olarak olsun gerek hız olarak olsun ramlerin yanına yanaşamayacak durumda. SSD de ram gibi flash tabanlı bir sürücü olduğu için sadece SATA arayüzünün sınırlandırmasına kadar çok hızlı çalışıyor. Erişim süreleri falan çok iyi. Normal bir disk kullanan birisi SSD ye geçince OHA oluyor. Öyle böyle acayip farkediyor.

Benim 8Gb RAM de bu kadar ısrar etmemin nedenlerinden birisi de harddisklerin yavaşlığı. 4Gb da olsa takas dosyası kullanıldığı zaman bilgisayar hemen belirli bir yavaşlama gösteriyor. Peki 8Gb takarsak takas dosyası açılmaz mı?

Kanımca açılır. Ama 8Gb baya büyük olduğundan dolayı kolay kolay gerek duymayacaktır. Haa 8Gb kullanıyorsanız takas dosyasını kapatın bir deneyin isterseniz. Zaten takas dosyası kapatılabiliyor.

Sistem özelliklerinde Gelişmiş Kartında Performans başlığı altındaki Ayarlara girince çıkan kartlardan ortadaki Gelişmiş e tıklayınca en altta bulunan SANAL BELLEK in yanındaki Gelişmiş butonuna tıklayınca Kullanılabilir Alanı "Disk Belleği Dosyası Yok" şeklinde işaretlerseniz takas dosyası kullanımı kapanır...

Bu arada 2011 e girdik. 10 gün var. 2012 de yani 1 yıl sonra Windows8 çıkacak. O zaman ram almaya gidildiği zaman şu an 205 lira olan 4x4 8Gb kit e 500-600 lira derlerse çok dövünür kimse.

180 Liraya Corsair Twinx1024 3200LL ram aldım 300 Liraya sattım.
    75$ + KDV ye Crucial Ballistix Tracer LED ram aldım 150 liradan bilgisayarcıya sattım...

• @Overclocking

Bilgilendirme için teşekkürler hocam. Bende 2011 ile birlikte bir sistem almak istiyorum. Tahmini 1500EU civarı bir sistem olacak monitör hariç. Lakin Hollanda'da yaşadığımdan buradaki fiyatlar Türkiye'deki USD fiyatlarının Euro karşılığından %5 daha pahalı. Misal Türkiye'de 100USD dolar olan bir ürün burada 105 Euro. Hal böyle olunca da 1500EU luk bir makinada kaliteli bir ekran kartı alacak kadar parayı çöpe atıyorum gibi oluyor. Zaten ürün portföyü de Türkiye'deki kadar geniş değil OEM ürünlerde. Sanırım sistemi alırken 8GB - 12GB seçimi yapacağım. Zaten şu Dual ch. Triple ch. olayına da alışamadım.

Kolay gelsin
  • Bu durumda :
    AMD Phenom II X4 955 Black Edition AM3 3.2GHz 8MB Cache 45nm İşlemci -277 TL
    MSI 870A-G54, Amd 870, Soket AM3, DDR3-2000, Anakart - 180 TL
    ADATA Gaming Series, 8 GB Dual KIT, (2x4GB) DDR3-1600MHz, CL9 - 213 TL
    VTX Radeon HD6870, 1GB, GDDR5, 256 Bit, Ekran Kartı - 465 TL
    Aerocool VS9 550Watt Siyah Midt ATX Kasa - 168 TL
    WD 3.5" 500GB Caviar Black Sata 3.0 7200Rpm 32MB Cache Harddisk - 110 TL
    Toplam= 1413 TL

olarak netleştirdim.Yine de bir iki küçük soru sorsam ;

1)MSI HD6870 Twin Frozr II GDDR5 1GB 256Bit AMD Radeon DX11 Ekran Kartı -510 TL
    MSI HD6870 GDDR5 1GB 256Bit AMD Radeon DX11 Ekran Kartı -493 TL arasında ne fark vardır ve mutlaka Twin Frozr II olmalı mı?

2)Kasa konusunda tekrar sormak isterim.
    Akasa Zen AK-Zen 600 W N-BK - 170 TL
    Aerocool VS-9 550 W Midt ATX - 168 TL
    Aerocool VS-9 600 W Midt ATX - 199 TL
    Bu noktada kararsız kaldım.Akasa Zen için forumlarda genelde hep güzel şeyler yazılıyor.Aerocool içinde hem yazılanlar hemde incelemeler oldukça etkileyici.Siz bu noktada nasıl değerlendirir ve ne önerirsiniz? İleride bu ekran kartına crossfire yapabilir miyim bu kasa ile?

3)Son olarak işletim sistemi ile ilgili bir sorum olacaktı.Windows 7 alacağım. 32 bit yada 64 bit olması çok önemlimi?Starter yada home basic olması farkeder mi?

Yardımlarınız,bilgi ve ilginiz için çok teşekkür ederim.
    Hakan

• quote:

Orijinalden alıntı: realpainter
    Bu durumda :
    AMD Phenom II X4 955 Black Edition AM3 3.2GHz 8MB Cache 45nm İşlemci -277 TL
    MSI 870A-G54, Amd 870, Soket AM3, DDR3-2000, Anakart - 180 TL
    ADATA Gaming Series, 8 GB Dual KIT, (2x4GB) DDR3-1600MHz, CL9 - 213 TL
    VTX Radeon HD6870, 1GB, GDDR5, 256 Bit, Ekran Kartı - 465 TL
    Aerocool VS9 550Watt Siyah Midt ATX Kasa - 168 TL
    WD 3.5" 500GB Caviar Black Sata 3.0 7200Rpm 32MB Cache Harddisk - 110 TL
    Toplam= 1413 TL

olarak netleştirdim.Yine de bir iki küçük soru sorsam ;

1)MSI HD6870 Twin Frozr II GDDR5 1GB 256Bit AMD Radeon DX11 Ekran Kartı -510 TL
    MSI HD6870 GDDR5 1GB 256Bit AMD Radeon DX11 Ekran Kartı -493 TL arasında ne fark vardır ve mutlaka Twin Frozr II olmalı mı?

2)Kasa konusunda tekrar sormak isterim.
    Akasa Zen AK-Zen 600 W N-BK - 170 TL
    Aerocool VS-9 550 W Midt ATX - 168 TL
    Aerocool VS-9 600 W Midt ATX - 199 TL
    Bu noktada kararsız kaldım.Akasa Zen için forumlarda genelde hep güzel şeyler yazılıyor.Aerocool içinde hem yazılanlar hemde incelemeler oldukça etkileyici.Siz bu noktada nasıl değerlendirir ve ne önerirsiniz?
    İleride bu ekran kartına crossfire yapabilir miyim bu kasa ile?

3)Son olarak işletim sistemi ile ilgili bir sorum olacaktı.Windows 7 alacağım. 32 bit yada 64 bit olması çok önemlimi?Starter yada home basic olması farkeder mi?

Yardımlarınız,bilgi ve ilginiz için çok teşekkür ederim.
    Hakan

Merhaba Hakan.

MSI HD6870 Twin Frozr II yazmışsın. Bu kart ne kadar overclock için olsa da üzerindeki soğutucu özel çift fanlı soğutucu olduğu ve heatsink, yani ısı dağıtıcısı çok iyi olduğu için daha serin, aynı zamanda daha sessiz çalışır.
    Eğer 465 yerine 510 lira verip bunu alabiliyorsan ben olsam alırdım...

Onun altındaki 493 olan da VTX gibi referans tasarım kart sanıyorsam. 510 liraya Twin Frozr varken onu düşünme bile..

Kasa konusunda da Akasa'nın kasalarındaki power supply'lar genelde iyi oluyorlar ama ne kadar güzel ? Anca Aerocool kadar. Aerocool'un kasasındaki psu'da gerçekten güzel özellikler var ve onları o fiyata sunuyor olması çok güzel.
    En önemlisi de PCI Exprees ekran kartı girişinin 2 tane 6+2 pin olması diyebilirim. Bu bağlamda ileride daha yüksek ve 8 pin isteyen bir kart alırsan ona da destek sağlayacaktır.

Eğer 30 lira farkla 600 Watt VS9 Aerocool varsa ki daha önce baktığımda yoktu kesinlikle onu almanı tavsiye ederim. Çünkü PSU lar genelde yarım yükte veya yarımda biraz daha fazla yükte tam verimle çalışırlar. Artı olarak fan kontrolü varsa daha az ısınacağı için daha sessiz de çalışacaktır. Hem de biraz daha ileriye dönük olmuş olur az bir farkla. Zen almana gerek yok. Kasa fena değil ama ben Aerocool sattım daha önce Kadıköy'de iken. Gayet şık bir kasaydı. Kasanın ön tarafındaki USB ler birbirinden uzak olduğu için taktığın 2 tane cihaz biririne sürtünmüyor. Ön taraf tamamen mesh yapı olduğu için boydan boya hava alıyor.

Yalnız Aerocool da arkada 1 tane 12cm fan var. Sen eğer Kadıköy'e gidersen orada Emintaş İş Merkezi var Eksa'nın karşısında. Oraya gir içerde Antpa diye bir yer var. Oradan 3 tane 12cm fan al siyah. Ben 1 yıldır kullanıyorum. Gayet sessiz, iyi hava üflüyor, kolay bozulmuyor, kablosuz uzun ve en önemlisi ucuz. Oradan 3 tane fan al. 20 lira ver. Sorarlarsa da Tuluğ gönderdi dersin. Onları içeride uygun yerlere takıp daha iyi soğutma sağlayabilirsin. Olmazsa 1 tane de elinde durur.

Yalnız acele et Dolar yükseliyor...

• OverClocKing, birkaç sorum olacak:

Birincisi:

Adata 8Gb(2x4gb) 1600Mhz DDR3'in gecikme süresi 7.5 ns yazıyor.

Bundan alsak, 1 yıl sonra üretimden kalksa. Olur ya kazayla teki kırılsa, aynı gecikme süreli ram bulmak zor olmaz mı?

İkincisi:
    Kingston 4 GB (2*2) 1333 MHz DDR3 Dual Kit CL9 ram kullanıyorum. Yukarıdaki yorumlarında da yazdığın gibi ram fiyatları yakında artar.
    Ve bu ram 2 yıla kadar yetmemeye başlar.
    Bu ramlarin yanına Kingston HyperX 4 GB (2*2) 1600 MHz DDR3 RAM CL9 alsam ve topalmda 8 GB kullanmak istesem uyumsuzluk olur mu?

Veya
    Kingston HyperX 4 GB (2*2) 1600 MHz DDR3 RAM CL9 'den 2 tane alıp 8 GB olarak kullansam (faydasını gördükçe dua ederim), 4 GB (2*2) 1333 MHz DDR3 ramleri de(1 tanesini 100 TL civarı diğerini ise 70 TL civarında aldım) elimde tutup ram fiyatları yükselince satıp alış fiyatı mı çıkarsam nasıl olur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NVN -- 22 Aralık 2010; 22:14:56 >

• quote:

Orijinalden alıntı: NVN
    OverClocKing, birkaç sorum olacak:
    Birincisi:
    Adata 8Gb(2x4gb) 1600Mhz DDR3'in gecikme süresi 7.5 ns yazıyor.
    Bundan alsak, 1 yıl sonra üretimden kalksa. Olur ya kazayla teki kırılsa, aynı gecikme süreli ram bulmak zor olmaz mı?

İkincisi:
    Kingston 4 GB (2*2) 1333 MHz DDR3 Dual Kit CL9 ram kullanıyorum. Yukarıdaki yorumlarında da yazdığın gibi ram fiyatları yakında artar.
    Ve bu ram 2 yıla kadar yetmemeye başlar.
    Bu ramlarin yanına Kingston HyperX 4 GB (2*2) 1600 MHz DDR3 RAM CL9 alsam ve topalmda 8 GB kullanmak istesem uyumsuzluk olur mu?

Veya
    Kingston HyperX 4 GB (2*2) 1600 MHz DDR3 RAM CL9 'den 2 tane alıp 8 GB olarak kullansam (faydasını gördükçe dua ederim), 4 GB (2*2) 1333 MHz DDR3 ramleri de(1 tanesini 100 TL civarı diğerini ise 70 TL civarında aldım) elimde tutup ram fiyatları yükselince satıp alış fiyatı mı çıkarsam nasıl olur?

Tekrar merhaba.

Şimdi senin bu ram dediğin gibi kırılsa garanti içerisinde ise -ki öyledir Rami değiştiremeyecekleri için sana daha yüksek modelini vermek isteyecekler. Sen de Ramin Dual Kit olduğunu ve vereceğiniz ramin diğeri ile yanyana çalışmatacağını ve sorun çıkartacağını söyleyeceksin. Onlar da kabul edecekler ve sendeki rami de alıp yeni set verecekler veya kabul etmeyecekler sen de onları Tüketici Bürosuna şikayet edeceksin ve kazanacaksın ve o zaman sana kit verecekler.

Ramin üzerinde soğutucu demir plaka var. Eğer şans eseri senin hatan ile garanti dışı kalırsa o zaman zaten yapacak bir şey yok. Şansına başka bir ram ile denersin. Eğer çalışırsa kullanırsın.

İkinci söyleyeceğim şey ise eğer yanına 1600Mhz Kingston ram takarsa hiç belli olmaz. Birlikte çalışabilirler de çalışmayabilirler de. Bunun nedeni de şu. Anakartta 2 tane kanal var ve dual olarak çalışıyorlar. Sen tüm ramleri set olarak taktığın için ve eski ramlerin 1600 den yavaş yani 1333 Mhz olduğu için 1600 olanın 1333e düşüp o hızda çalışma şansı var.

Bir diğer söyleyeceğim şey de hem Kingston hem de yukarıdaki ADATA sorusu ile ilgili bir cevap.

Bu ramlardeki Dual Channel olayı yani Çift kanal bellek mimarisi ilk çıktığında çok problemli idi. Kesinlikle Ramlerin aynı olması gerekiyordu. Çünkü 128 bit bellek denetleyicisi 2 tane 64 bit rami denetlerken atıyorum 1 Gb veriyi ram e yazacakken atıyorum 4kb birisine 4 kb ötekine, 4kb birisine şeklinde sıra ile atıyordu. Yani ramlerin bir tanesinde en ufak farklılık olsun sistem kabul etmiyordu. Sonra Ganged - Unganged diye bir şey çıktı. Bu eski sistem Ganged denilen sistemdi. Unganged da ise ramleri ayrı ayrı kontrol edip ona göre ediyordu. Hatta bu ikisi arasında testler falan da yapıldı hangisi daha performanslı diye. Fakat Unganged sistem gerçekten çok sorunsuz. Bazen 2 farklı Ram'de bile sorun çıkartmıyor.

Hatta mesela Gigabyte anakart kullanıyorsanız normalde Gigabyte anakartların Bios'unda onu seçebilmeniz için seçenek vardır. Ama Gigabyte anakartlarda BiOS ta gizli bir menü var. Onu açarsanız çıkabilir.

Biosta ana menüde iken CTRL SHIFT tuşlarına basılı tutup F1 tuşuna basınca Ekranda bir refresh olur ve araya bir madde daha girer. Orada Advanced Memory Settings idi galiba. Bir de bu dediğimi yapınca bir yer daha var. Onun içerisine de de gizli bir sürü şey ekleniyor. Oradan bak. Eğer Ganged ise onu Unganged e getir. O zaman uyum sağlama konusunda sorun çıkartma sorunu olma ihtimali azalır.

Asus'un yeni model anakartlarında eğer ramler uyuşmaz ise anakart üzerinde bir buton var. Adı RAM.OK. Buna basınca o sorunu ortadan kaldırıyor. Eğer anakartın Asus'un yeni modellerinden ise öyle de deneyebilirsin...

Sen isetersen dediğin Ramlerden al. Bir dene. Eğer olursa birlikte kullanır sonra diğerlerini fiyat artınca satarsın. Veya şimdi al sonra paran olunca 8 Gb a çıkart yani hepsi 1600Mhz HyperX olsun. Diğer eski Kingstonları da kenara koyarsın. Fiyat artınca direkt satarsın...

Ama bu tamamen şans işi...

Yalnız şöyle bir şey de var yapabileceğin. Mesela Kingston gidiyor Hynix e diyor ki bana çip ver. Ama üzerine Kingston yaz. Bazen de yazdıramayacak kadar çok ihtiyacı oluyor veya maliyet yüzünden yazdırmıyor. Sen bak senin eski Kingstonların üzerinde Kingston mı yazıyor yoksa başka bir şey mi?

Eğer başka şey yazıyorsa ne yazdığını iyice not al. Sonra alacağın Kingstonların model numarasını alacağın yerden sor öğren. Sonra onu Internet'te arattır. Hangi çipi kullandığını bulabilirsen eğer karşılaştır. Aynı firmanın ürettiği çipler ise sorun çıkma ihtimali azalır.
    Bakarsın aynı çip bile çıkabilir...

Sen al. Sonra olmazsa bana mesaj at veya buraya yaz. Ben sana BiOS ayarlarında RAM i otomatik değil belli hızlarda çalışmaya zorlaman konusunda bilgi veririm. Mesela hepsi 1333 ya da 1400 de gibi... Veya öyle bir şey...

• ADATA Gaming Series, 8 GB Dual KIT, (2x4GB) DDR3-1600MHz, CL9 - 213 Ram nerede satılıyor? Link varmı?
  • Merhaba Overcloching.

Kingston HyperX 4 GB (2*2) 1600 MHz DDR3 RAM CL9'den 2 tane sipariş verdim. 8 GB olarak kullanacağım.

1333mhzleri de ramler yükselince satışa çıkarırım. Şimdi satsam para etmez, sıfırı 50 TL.

İhtiyacım olduğunda yazarım, yardımlar için sağol.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Config

ADATA Gaming Series, 8 GB Dual KIT, (2x4GB) DDR3-1600MHz, CL9 - 213 Ram nerede satılıyor? Link varmı?

http://www.hepsiburada.com/Liste/adata-8gb2x4gb-1600mhz-ddr3-xpg-plus-ram-ax3u1600gc4g9-2g/ProductDetails.aspx?productId=bd100674&categoryId=47#Gorseller

http://www.eksenbilgisayar.com/pinfo.asp?pid=35739

İkisinde de kalmamış. Demekki çok talep oldu.

• İşlemci: AMD Phenom II x4 955 BE
    Anakart: ASUS M4A88TD-V EVO/USB 3.0
    RAM Bellek: Kingston Hyperx 2*2 1600 MHz XMP CL9
    Ekran Kartı: Winfast GTX 460 OC 1GB 256 Bit GDDR5
    HDD: WD 1 TB 64Mb Cache SATA3
    PSU: 600 Watt

Bence bu sistem işini görecektir... İleride hızaşırtma düşünürsen anakartın voltaj stabilitesi için 8+2 faz güç sistemli M4A88TD-V EVO olmasında fayda var, ayrıca usb 3.0 dahili ve 880G ile amd overclock performansı, amd işlemcilerinin gelecek sürümleri için de gayet uygun bir anakart bence... İşlemci için de overclock performansı hiç fena değilmiş...
  • Ben artık konuşmuyorum konuşmak ta istemiyorum.

Ben ne kadar yazsamn da 2 gün içerisinde birisi çıkıyor. Yok öyle değil böyle olsun diyor. Sonra yine benim mesaj kutusuna 50 tane mesaj yağıyor.

Hadi mesaj gelsin tek tek cevaplayayım da aynı kişilere 10 -20 mesaj atmaktan bıktım. Adama o kadar çok kişi her kafadan bir ses söylüyor ki adam her fikir değiştirdiğinde bir şey soruyor. Cevaplıyorum. Tamam o zaman senin dediğin daha mantıklı diyor. Sonra yine birisi bir şey söylüyor. Bu sefer yine mesaj geliyor. Niye böyle değil diye. Onu da diyorum bak böyle böyle diye hem de uzun uzun yazıyorum. Adam "Haaaaaaa. Doğru söylüyorsun" diyor yine benim dediğime geliyor. Yine birisi çıkıyor.

Resmen DeJavu yaşıyorum. Sürekli iki ayna arasında kalmaş gibi sonsuz bir döngüye girmiş dönüyor.

Benim teknik bilgim çok iyidir. Forumdan birkaç kişi hariç istediğimle de kapıştırabilirim. Ayrıca çok mantıkla hareket ederim bilgisayar alımı ile ilgili. Ben bunu bildiğimden teknik bilgisi yetersiz veya daha az olan birisi , "BİR NOKTAYI ATLAYARAK" bir öneride bulunuyor. Oysa ki ben o noktayı düşünüp ona göre bir tercih yapmışım. Benim önerdiğim kişi ise o noktayı düşünmediği için diğer söyleyen kişiye bakıp fikir değiştiriyor.

Ben son mesajımı yazıyorum bu konuya SİSTEM İLE İLGİLİ.

AMD Phenom II X4 955 Black Edition AM3 3.2GHz 8MB Cache 45nm İşlemci
    MSI 870A-G54, Amd 870, Soket AM3, DDR3-2000, Anakart
    ADATA Gaming Series, 8 GB Dual KIT, (2x4GB) DDR3-1600MHz, CL9
    Eğer fiyat çok pahalı gelmezse MSI Twin Frozr II HD6870, 1GB, GDDR5, 256 Bit, Ekran Kartı, pahalı gelirse başka uygun bir HD6870 Ekran Kartı
    Aerocool VS9 600Watt Siyah Midt ATX Kasa
    WD 3.5" 500GB Caviar Black Sata 3.0 7200Rpm 32MB Cache Harddisk

Ben bunları onaylıyorum. Artık kim ne derse desin. Her kafadan bir ses çıkıyor. Anakart konusunda da evet Asus M4A88TD-V Evo güzel anakart. Benim yazdığım MSI dan 1-2 artısı var. Ama bu artılar neler? Mesela Firewire ve eSATA var. Ben daha önce hep iyi anakart aldığım için hepsinde firewire ve eSATA vardı. Fakat Firewire ı 1 kere dahi kullanmadım. eSATA yı kullandım ama eSATA nın kablo sorunları, kablo seçmesi, aldığın eSATA lı cihazın hangi kablo tipini satıcıların bilmemesi, eSATA kablo almaya gittiğinde adamın eSATA I-I (Ay-Ay) kablo dediğinde adamların uzaydan gelmişsin gibi bakması, eSATA nın popülerliğini yitirmesi, USB3.0 ın ön plana çıkması, USB flash drive gibi parmak şeklindeki eSATA cihazların ekstradan güç istediğinden dolayı Power SATA ya ihtiyaç duyulması gibi nedenlerden dolayı eSATA ya da gerek duyulmaması nedeniylr eSATA yerine USB3.0 zaten fazlasıyla yeterli gelecektir.
    Onun haricinde evet Asus anakartta 8+2 faz güç sistemi var. Ama zaten arkadaş overclock yapmayacağını söylemiş. Onun haricinde zaten overclock yapsa da Dünya Rekoru için yapmayacağı için MSI la da gerektiğinden fazla da overclock yapabilir. Asus ta ise çok fazla aşırı overclock yaparsa o da belki işe yarar. Çünkü MSI zaten Military Components yani Askeri Düzeyde kaliteli bileşenler kullanıyor. Daha önceki standart model MSI anakartımla bile AMD X2 4000 i 3161Mhz yapmıştım -ki anakart standart düz katı kapasitör bile olmayan anakarttı. Zaten alacağın işlemcinin belli bir sınırı olduğu için extreme overclock yapmayacağın takdirde aralarında 100-200 Mhz fark belki olur belki olmaz bile...

Bunun haricinde MSI'ın komponent yerleşimi daha iyi. Sata portları anakartın dış tarafında doğru bakıyor bunlar çok iyi artılar. 2 tane fan takma yeri var. Asus 'ta CPU hariç 1 tane fan takabiliyorsun ki o derece pahalı bir anakart için çok saçma bulduğum bir şey.

MSI 95$ lık anakart Asus'un bu modeli 129$. Aralarında Türk Lirası olarak 62 lira gibi küçümsenmeyecek bir rakam var. Bence çok gereksiz. Bu güne kadar çok pahalı anakart alıp ileride bilmemne model çıkacak işlemcileri de desteklesin diyen gördüğüm kişilerin hepsi hep anakart değiştirmek zorunda kaldılar. Resmen ölü yatırım. Kaliteli anakart almak çok önemli ama belli bir yerden sonra sonu yok. 500$ lık anakartlar var. Oldu olacak onlardan alsın. Ama bak bakalım 2 sene sonra "Bilmemne Soket" işlemci çıktığı zaman onu destekleyecek mi. Yürekler sızlayacak mı o 500$ için sızlamayacak mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: OverClocKing

4 yanına derken 2x2 kullanıyorsan 2 tane daha 2Gb takarsan sadewe Mb artar.

Tek bir tane takarsan 4Gb tek slot, diğer slota da aynı ramden takarsan performans ve Mb artar.

Normalde kulanmış olduğumuz bellekler 64bitdir. Ancak Dual Channel çıktığından beri anakartlarda 128bit memory controller var. Yani bellek denetleyicisi toplamda 128bit veriyi denetleyebiliyor.

Bizim ramler de 64 bit olduğu için 2 tane ram takıldığında 64+64 toplamda 128 bit olmuş oluyor. Dolayısıyla 2 belleğe birden veri gönderip işlem yaptırabiliyor.

Bu yüzden eğer 4Gb tek parça ram takılı ise yanına aynı ramden bir tane daha takarsan 128bit olarak çalışacağından dolayı sadece memory değil bant genişliği yani hız da artar.

Ama 2 tane 2 gb takılı ise yani Dual çalışıyorsa yanındaki slotlara 2 tane daha 2 gb takarsan sadece bellek miktarı artar ama dual olarak çalışmaya devam eder.

Yalnız genelde bu durumlarda 2 tane olan ramin yanına sonradan aynı ramden 2 tane bulmak biraz zor oluyor.

Atıyorum şimdi ADATA aldın taktın. ADATA bugün Hynix ile anlaşmış ve çipleri ondan almış üzerine ADATA yazdırmış. 1 sene sonra aynı model ram bile alsan eğer ADATA o ramlerde Micron ile anlaşıp ona yaptırdıysa bu sefer rami takınca sorun olabiliyor. Uyumsuzluk çıkabiliyor.

Kısacası bir sürü uyuz şey yaşamamak, sıkıntı yaşamamak için baştan 8Gb almak , şu Ram beleşliği zamanında en iyi fikir.

öncelikle bilgiler için çok teşekkürler..canını sıkmaya gerek yok, verdiğin bilgilerden zaten doğruluğu anlaşılıyor.bende sistemi yeni topladım, (2*2)4GB olarak topladım bilgisayarımı.Anakartım Asus M4A87TD.şimdi seneye bu ram bana yetersiz gelir gibi bi izlenim oluştu bende o yüzden 8GB yapmalıyım diye düşünüyorum.Ram fiyatlarıda baya düşük diyosun.Ama takıldığım nokta şuki alıntı yaptığım yazında 2*2, 4GB ram in yanına 2*2 4GB ram koyarsan mb artar performans artmaz demişssin.bunu anlayamadım.yani bunu yapmak mantıklı bi işlem olurmu benim için?oyun oynayan biriyim, ileriye dönük daha pc daha rahat çalışır mı?
    2. olarak kullandığım ram Kingston 2*2GB 1333MHz ama bu sanırım çok net bi bilgi değil ram almak için.pin demişssin, çip demişssin:)bunlarla ilgili tam bi bilgiye nasıl ulaşabilirim?

• quote:

Orijinalden alıntı: redness
    öncelikle bilgiler için çok teşekkürler..canını sıkmaya gerek yok, verdiğin bilgilerden zaten doğruluğu anlaşılıyor.bende sistemi yeni topladım, (2*2)4GB olarak topladım bilgisayarımı.Anakartım Asus M4A87TD.şimdi seneye bu ram bana yetersiz gelir gibi bi izlenim oluştu bende o yüzden 8GB yapmalıyım diye düşünüyorum.Ram fiyatlarıda baya düşük diyosun.Ama takıldığım nokta şuki alıntı yaptığım yazında 2*2, 4GB ram in yanına 2*2 4GB ram koyarsan mb artar performans artmaz demişssin.bunu anlayamadım.yani bunu yapmak mantıklı bi işlem olurmu benim için?oyun oynayan biriyim, ileriye dönük daha pc daha rahat çalışır mı?
    2. olarak kullandığım ram Kingston 2*2GB 1333MHz ama bu sanırım çok net bi bilgi değil ram almak için.pin demişssin, çip demişssin:)bunlarla ilgili tam bi bilgiye nasıl ulaşabilirim?

Merhaba.

Şimdi. Sana şöyle bir şey söyleyeyim sonra sen kanaat getir. Bazı kişiler diyorlar ki: -8Gb çok fazla, gereksiz, ne gerek var falan.

Ben diyorum ki, şu an 8Gb biraz fazla gelebilir ama 1.5 sene sonra öyle olmayacak. Bilgisayar sektörü ivme gösteren bir sektör. Yani teknoloji belli bir hızda değil hızlanarak artıyor. Bu sen 2Gb ram lazımsa seneye 4 ondan sonraki sene 8 şeklinde değil.

Örneğin benim tam 5 sene önce 2005 Eylül ayından sonra büyük ihtimalle kasım falan gibi aldığım ramlar en yüksekti ve 1024Mb x 2 idi. Hatta 2x2048Mb ram daha yeni falan çıkmıştı ve çok aşırı pahalıydı.
    Hatta F.E.A.R. oyunu sanırım yeni çıkmıştı veya yakın zamanda ve bu oyun 1250 Mb ram istiyordu. Biz de o zaman resmen 3-4 kişi birden YUUUH çekmiştik. Şimdi 5 sene önce 2Gb kullanıyorsak 10 sene önce 1Gb veya 512 kullanıyoruzdur değil mi. Sonuçta 5 yıl önce 2Gb ise bugünse 4Gb ise kullanılan ram 5 yılda 2 kat artıyor demektir matematiksel olarak...

Hayır.

2010 da 4Gb standartsa
    2005 te 2Gb standartsa
    2000 de 1 Gb olması gerekirken 256Mb kullanılıyordu.

Demek ki bir şey bu ramin kullanımını yavaşlattı. Ney peki bu?

"64Bit"

Artık 64 bit e geçildi. Herkes 64 bit kullanmaya başladı. Ram da çok ucuz. Siz rami şimdi görün. Ram kullanımı artacak.

2000 de en yüksek ekran kartı 64Mb
    2010 da en yüksek ekran kartı 4000Mb

Gelelim senin soruna redness:

Öncelikle şu an 2x2 4Gb ram yetersiz değil ama öyle aman aman fazla da değil. Yani şu an için normal. Ama 1 sene sonra olur da lazım olursa ve ram fiyatları yüksek olursa alamazsan üzülürsün. Veya şöyle söyleyeyim. Bizim sektörde bir mal ne kadar fazla üretilirse o kadar ucuz olur. DDR1 ram DDR2 den daha pahalıdır. En çok DDR3 satıldığı için DDR3 daha ucuzdur. 1-2 sene sonra ram alman gerekirse DDR4 ram satılıyor olup da DDR3 üretimi iyice azaldıysa 50$ a DDR4 ram varsa sen 100$ a DDR3 ram alabilirsin. Kaldı ki üretimden kalkınca rami bulmak zor da olabilir.

"2x2 = 4GB ram'in yanına 2x2 = 4GB ram koyarsan mb artar performans artmaz demişssin."
    Bunu şu amaçlı söylemiştim. 2Gb Ramin yanına 2Gb daha aynı ramdan koyarsan tek kanal çalışan tek ram hem Mb ı artar hem de Dual Channel yani çift kanal a geçeceği için performansı da artar. Yani bir araban var. Tek tekerlekten çekişli ve tekerlek 2000 hızında dönüyor. Yanına yine 2000 hızında dönen 2. tekerleği takınca arabanın hızı 4000 e çıkmaz ama çekiş gücü artar. Bu da bunun gibi bir şey. Ama 2x2 = 4Gb ramli bilgisayar zaten Dual Channel çalıştığı için 2x2 daha eklediğin ram Dual Channel i yani belleklerin veri işleme bant genişliğini arttırmaz , sadece Megabyte'ını arttırır.

Bunu yapmak mantıklı olur mu? Evet. Zaten oyun oynayan birisisin. İleriye yönelik düşünürsek tabii ki senin PC çok rahat ve çok daha uzun ömürlü olarak çalışır. Yani 4Gb ile 2 sene sonra değiştirmeyi düşünürsen 8Gb ile en az 1-2 sene daha fazladan idare eder.
    Kaldı ki ram fiyatları şu an Gel Beni Al konumunda iken bence iyi bir yatırım olur.

Eğer bilgisayarında bir sürü işlem yapıyorsan kesinlikle 8Gb'ın farkını çok daha fazla hissedersin. Mesela örnek oyun oynarken oyunu aşağı atıp Internete giriyorsan, oyun sürekli açık kalıp müzik falan da dinliyorsan ramin acayip faydasını görürsün.

Mesela ben şu an LG X130 Atom 1.66Ghz işlemcili netbook kullanıyorum. Alır almaz ilk yaptığım şey 2Gb ram almak oldu ve cihaz 2 kat hızlandı. Firefox ta bende en az 20 pencere açıktır her zaman. Şu an 24 tane açık. Aynı anda müzik dinliyorum, Internete giriyorum. Yeni sayfa açıyorum. Flashget ile film indiriyorum. JDownloader ile dizileri attım onlar da aynı anda iniyor. Klasörler açık dosyaları RAR dan çıkartıyorum. Aynı anda RAR ı arkaya atıp Empire XP adlı görsel olmayan strateji oyunu var onu oynuyorum. Ve bunları bu beş para etmez işlemci ile sadece RAM sayesinde yapıyorum. Ve rami arttırdığımdan beri 720p video da izleyebiliyorum...

Hatta madem oyuncusun mesela şöyle bir şey vardır: Oyundan çıkarsın ekrana masaüstü gelir ama bir süre hiç bir şey yapamazsın. Birkaç saniye sonra mouse işareti falan gelir ve kontrol sana gelir. İşte rami arttırınca hiç öyle bekletmez ve direk oyundan çıkar. Çünkü bir de takas dosyası var. Senin ramin dolunca takas dosyası kullanımı artıyor ve bilgisayar acayip yavaşlıyor. 8Gb tak ve takas dosyasını kapat bakalım ne oluyor...

Ram alımı konusunda şöyle bir şey yapılabilir. Alırsın kasayı götürürsün alacağın yere. Mesela Vatan gibi yerlerde müşteri memnuniyeti odaklı oldukları için o konuda daha çok yardımcı olabilirler. Senin ramlari anakarttan birisini çıkart. Ramin üzerindeki model numarasını bir yere yaz. Sonra alacağın ram ile karşılaştır. Son olarak almaya gittiğin zaman kasayı da götür. Oranın teknik servis yetkilisi ile görüşmek istediğini söyle. Sonra ona ram alacağını yalnız bir rican olduğunu takıp senin ramlerinle uyumsuzluk sağlayıp sağlamayacağını rica ettiğini söyle. Biraz da hatır yap. Büyük ihtimalle seni kırmaz. Rami alıp takarsınız ve denersin. Veya daha iyisini önerebilirim. Senin ramleri sat. Şu 1600Mhz 4x4 8Gb ADATA lardan al. En iyi tercih bu olacaktır...Çünkü şu an 2x2 yani 4Gb ram gündemde olan bir ram olduğu için az para etmeyecektir....

• Daha iyi bi şekilde anlatılamazdı sanırım..teşekkür ederim.
  • @OverClocKing

hocam takas dosya kullanımı dediğiniz sanal bellek mi oluyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: carloska
    @OverClocKing

Evet. Mesela 2Gb takas dosyası olduğu zaman raminiz biraz fazla dolu olunca Harddiske 2Gb veri yazmasını bekliyorsunuz. Tabi bunu yaparken sizi bekletmiyor. Bilgisayar komple yavaşlıyor.

Forumda SSD disk kullanan veya SSD diske geçen arkadaşlar var. Hepsi de her yerde PC nin adeta şaha kalktığını söyleyip duruyorlar. SSD kullanan kişiler normal harddiske geçmeyi ölüm gibi görüyorlar.
    SSD ram tabanlı bir harddisk olduğu için takas dosyası olduğu zaman da sandi harddiske değil de rame yazılmış gibi süper performans artışı getiriyor.

Tabi SSD'ler hâlâ pahalı. Geçen bir abime OCZ Vertex2 almak istedik. Fiyat taksitte 400 lira olduğu için vazgeçtik. Ama 4Gb ram şu an 205 lira ve eper performans artışı sağlıyor. Harddisk kullanımını da inanılmaz azaltıyor. Bu yüzden SSD yerine en mantıklı çözüm fiyatlar düşene kadar RAM oluyor. Hem bilgisayarın kullanım ömrünü de çok arttırıyor...

• quote:

Ben artık konuşmuyorum konuşmak ta istemiyorum.

Ben son mesajımı yazıyorum bu konuya SİSTEM İLE İLGİLİ.

AMD Phenom II X4 955 Black Edition AM3 3.2GHz 8MB Cache 45nm İşlemci
    MSI 870A-G54, Amd 870, Soket AM3, DDR3-2000, Anakart
    ADATA Gaming Series, 8 GB Dual KIT, (2x4GB) DDR3-1600MHz, CL9
    Eğer fiyat çok pahalı gelmezse MSI Twin Frozr II HD6870, 1GB, GDDR5, 256 Bit, Ekran Kartı, pahalı gelirse başka uygun bir HD6870 Ekran Kartı
    Aerocool VS9 600Watt Siyah Midt ATX Kasa
    WD 3.5" 500GB Caviar Black Sata 3.0 7200Rpm 32MB Cache Harddisk

Güzel sistem ama sitem güzel değil... Ben de yakınlarda hemen hemen benzer bir sistem toparlamayı düşünüyorum... Bir miktar araştırma yaptım ve kafamdaki sistemi de benzer bulduğum için paylaşmak istedim, hata yaptığımı düşünmüyorum ve bu sebepten dolayı bir sitem hakettiğimi de düşünmüyorum... Konuyu açan farklı opsiyonları düşünür kararını verir değil mi? Kaldı ki ne opsiyon ne de masraf olarak suyu bulandıracak kadar farklı bir sistem de değil sadece bir alternatif...

Ayrıca ben de LG X130 netbook kullanıyorum henüz ram takviyesi yapmadım ve 720p movieleri splash pro ile sıkıntısız izliyorum, no problem yani... Ama firefox da 20 sayfa açmayı hiç denemedim tabi :)

Ram bellek ile ilgili olarak da...

Raminizin belleği, hızı ve veri yolunun bant genişliği ne olursa olsun işlemcinin niteliğine göre işleyebileceğinden fazla paketler her zaman kapıda bekler, dolayısıyla bilinçsizce ram arttırımına gitmek bir sonuç vermez ancak külfet getirir... Bunu size karşı bir argüman olarak yazmadım tabi sadece bir ekleme... Siteme gerek yok yani...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeepBlue83 -- 25 Aralık 2010; 16:25:31 >

• quote:

quote:

@OverClocKing

Evet. Mesela 2Gb takas dosyası olduğu zaman raminiz biraz fazla dolu olunca Harddiske 2Gb veri yazmasını bekliyorsunuz. Tabi bunu yaparken sizi bekletmiyor. Bilgisayar komple yavaşlıyor.

Forumda SSD disk kullanan veya SSD diske geçen arkadaşlar var. Hepsi de her yerde PC nin adeta şaha kalktığını söyleyip duruyorlar. SSD kullanan kişiler normal harddiske geçmeyi ölüm gibi görüyorlar.
    SSD ram tabanlı bir harddisk olduğu için takas dosyası olduğu zaman da sandi harddiske değil de rame yazılmış gibi süper performans artışı getiriyor.

Tabi SSD'ler hâlâ pahalı. Geçen bir abime OCZ Vertex2 almak istedik. Fiyat taksitte 400 lira olduğu için vazgeçtik. Ama 4Gb ram şu an 205 lira ve eper performans artışı sağlıyor. Harddisk kullanımını da inanılmaz azaltıyor. Bu yüzden SSD yerine en mantıklı çözüm fiyatlar düşene kadar RAM oluyor. Hem bilgisayarın kullanım ömrünü de çok arttırıyor...

teşekkürler hocam.. bende 4 gb ram vr sanal belleği kaldırim dedim ama yemedi.. chromede üst üste sayfa açınca uyarı vermeye başladı bilgisayar... 8 gb ye tamamlamak daha mantıklı hazır 12 taksit 100 lira civarı alma imkanı varken almak lazım bi çift daha.. ilerde 64 gb ssd+depo diskine geçince bilgisayar kendine gelir

• quote:

quote:

quote:

@OverClocKing

teşekkürler hocam.. bende 4 gb ram vr sanal belleği kaldırim dedim ama yemedi.. chromede üst üste sayfa açınca uyarı vermeye başladı bilgisayar... 8 gb ye tamamlamak daha mantıklı hazır 12 taksit 100 lira civarı alma imkanı varken almak lazım bi çift daha.. ilerde 64 gb ssd+depo diskine geçince bilgisayar kendine gelir

@DeepBlue83
    Sevgili dostum zaten senin de bilgili birisi olduğun anlaşılıyor. Sitemim de sana değil. Önerdiğin anakart çok güzel. Zaten ben de benzer bir sistem toplayacağım ve daha önce uzun süre bu anakartı düşünüyordum.

Bu arada Carloska:
    :))) Ben Firefox kullanıyorum ama Chip.com.tr de Firefox'unuz uçacak diye bir şeyden bahsediyordu. Orada nasıl Firefox'ta about:config yazıp gizli ayarlara giriyorsun, içeriden sanal harddisk belleğini kullanmayıp Ram'e yüklenmesini işaretliyorsun. Böyle bir ayar var. Onları yaptım. Çok pencere açınca kasılan Firefox 2-3 kat hızlandı. Aynısı Chrome'un da Config ayarlarında vardır. Onu bulursaan acayip hızlanır.
    Bu arada Firefox ta tam 23 adet eklenti kullanıyorum ve bazıları epey ağır eklentiler, yavaşlatıyorlar. Eğer Firefox kullanan varsa eklentilerimi söylersem aynısını yaparsanız çok süper ve iyi bir Firefox oluyor. Tavsiye ederim, isterseniz tabi...

http://www.chip.com.tr/konu/bu-basit-ipucu-ile-firefox-u-costurun_23524.html

Yukarıdaki linktekini yaparsanız Firefox HDD de değil RAM de çalışıyor ve harbiden uçuyor. Eğer işlemciniz Atom gibi yavaşsa ve RAM iniz yüksekse fark çok fazla belirgin olacaktır...

• Eklenti konusunda önerilerini bekliyorum overclocking..özelliklede olmazsa olmaz dedigin eklentileri.ben sadece ad block plus kullanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redness -- 26 Aralık 2010; 0:05:47 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.