Şimdi Ara

12Vdc'yi 9Vdc'ye Düşürme (5A)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.346
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşın çocuğuna aldığı akülü arabanın gücünü artırmak istiyoruz.Motor 6V-9Vdc ile çalışıyor.Araba üzerinde 6V batarya var.Arada 5A sigorta var. 9V batarya bulamadığımızdan 12V batarya kullanıp voltajı 9V'a düşürmek istiyoruz.7809 entegresini düşündüm önce ama soğutmayla bile max. 1A verebiliyor. Ne tür bir entegre ve devre kullanmak lazım bu iş için? Yardımlarınızı bekliyorum.

• http://320volt.com/555-timer-pwm-12volt-50watt-motor-lamba-kontrol/

buradaki devre gibi bir çözüm daha uygun olur, batarya daha uzun dayanır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

http://320volt.com/555-timer-pwm-12volt-50watt-motor-lamba-kontrol/

Sizin verdiğiniz devre 12V motor için sanırım. Benİm motor ise 6-9V. Sıkıntı olmasın sonra.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şemadaki 7812 yerine 7809 kullanın.
    Sol taraftaki trafo ve köprü diyotları yok sayın ve akü uçlarını C1 den paralel girin.
    Q1 transistörünü yalıtıp yeterli büyüklükte soğututucuya bağlayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kukubara -- 23 Kasım 2012; 3:54:07 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: blueedeep

quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

http://320volt.com/555-timer-pwm-12volt-50watt-motor-lamba-kontrol/

Sizin verdiğiniz devre 12V motor için sanırım. Benİm motor ise 6-9V. Sıkıntı olmasın sonra.

olmaz merak etme. motor denilen yapı bir çesit bobindir. bobinlerin voltajı olmaz, gücü olur. bu çeşit pwm uygulamalarıyla motora verilen gücü ayarlıyorsun.dolayısıyla da motor uçlarında bu güce oranlı bir voltajı sabit görürsün. mesala, 12V bir kaynağın var, bununla 6V bir motoru besleyeceksin diyelim. 12 voltu motora bir saniye ver, bir saniye verme. bu durumda motora sabit 6 volt veriyormuş gibi motor döner. hatta bu işlemin hızını arttırırsan, örneğin 1ms verip 1 ms kesmek şeklinde, motorun uçlarında voltmetre ile 6 voltu sabit olarak ölçersin.

*peki normal olarak 12 voltu 9 volta regüle etmek yerine bu şekilde pwm ile regüle etsek ne karımız olur?
    *normal regülede motor 9V 5A çekerken (45W) batarya 12V 5A (60W) verir. yani bataryadaki enerjinin %25 i heba olur.
    *bu enerji regüle devresindeki transistörü ısıtmak için harcanır.
    *fakat pwm'de enerjiyi bir anahtar ile kesip verdiğin için (elektrik anahtarında enerji kaybı olmaz). enerjiyi kaybetmezsin.
    *(teoride tabiki, pratikte anahtar ideal olmadığı için%10 kadar bir kayıp olur)

fakat yine de kardasın, ve bataryadaki enerji çok değerlidir aslında. düşürdüğün voltaj değerine bağlı olarak karın yükselir. örneğin 12V dan 6V düşürmüş olursan kaybın %50 olacakken, %10 ile kurtarmış oluyorsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: kukubara

Şemadaki 7812 yerine 7809 kullanın.
    Sol taraftaki trafo ve köprü diyotları yok sayın ve akü uçlarını C1 den paralel girin.
    Q1 transistörünü yalıtıp yeterli büyüklükte soğututucuya bağlayın.

İlk düşündüğüm devre buna benzerdi ama 5A çıkışta ısınma durumu nasıl bilmiyorum. Önce bu devreyi daha sonra pwm devresini deneyip bakacağım duruma. Teşekkür ediyorum tüm cevap verenlere.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.